Kokanee vs Cutthroat: Vad är skillnaden?

Vi har alla haft de där fisketurerna där vi har gått ut fulla av hopp och kommit tillbaka med bara en tom kylare och trasslig lina. Om Kokanee-lax och Cutthroat-öring är i din eldlinje, kan du känna till viktiga skillnader mellan de två göra eller bryta din fiskeresa!

Kokanee-lax är den icke-havsgående versionen av en Sockeye-lax och skiljer sig därför från Cutthroat-öring. Kokanee-lax överlever på en diet av plankton, till skillnad från andra laxar som vanligtvis är mer rovdjur. Skäröring, å andra sidan, är extremt köttätande och äter en mängd olika insekter, fiskar, fiskägg och små kräftdjur.

Att veta vad de äter är naturligtvis viktigt, men det kan inte vara det, eller hur?

Färg/fysiska identifierare

Skäröring finns i många former, färger och storlekar, med guld, grönt och grått är de vanligaste, dessa variabler spelar in beroende på plats.

Även om de flesta arter och stammar av mördande öring kan identifieras av det röda märket under käken, är det märket inte specifikt för mördande öring, med flera arter av regnbåge som också har röda gälar. Skäröring kan på ett tillförlitligt sätt skiljas från andra öringar genom att ha någon av dessa tre egenskaper.

  1. En överkäke som sträcker sig bakom ögat.
  2. Förekomsten av basibranchiala tänder vid basen av tungan.
  3. Det klassiska röda snedstrecket som fisken är uppkallad efter.

Redovisning för de olika underarterna, Cutthroat öring varierar från 6-40 inches, med vikten varierar från 0,4 uns till ett rekord som håller 41 pounds i idealiska förhållanden. Skäröring, till skillnad från Kokanee lax, genomgår inga fysiska förändringar under sin häckningssäsong.

Kokanee-lax är en ganska landlåst utlöpare av sockeye-lax, men på grund av sin nästan unika diet av plankton, förblir de mycket mindre, allt från 9 till 20 tum vid vuxen ålder, med variationer som förekommer i ett så stort intervall på grund av näringstillgänglighet.

De väger oftast mellan 2 och 5 pounds och kan vid ett ögonkast misstas för öring. Med en mörkblå eller silverfärgad rygg och silversidor kan de särskiljas från öring genom sina mindre fjäll, djupt kluven svans och större ögon.

  Krockar luftballonger in i varandra?

Under parningssäsongen är de särskilt lätta att plocka ut eftersom kroppen blir knallröd, huvudet blir grönt och hanarna utvecklar en puckelrygg och krokig mun som är typisk för den genomsnittliga laxen.

Habitat/Omfång

Både Kokanee och Cutthroat Trout är båda flodboende och är därför lätta att förväxla.

Cutthroat Trout Range

Skäröring, beroende på art, kan antingen hittas i sötvatten eller i saltvattenströmmar och flodmynningar. Kustnära öring föds i sötvatten, vandrar till saltvatten till där de könsmogna, och återvänder senare till sötvatten där de stannar över vintern och leker.

Kusterna är i allmänhet större än sina sötvattenskusiner på grund av den större tillgången på mat och näringsämnen.

De vågar sig dock inte långt från sötvattenströmmar, eftersom de oftast finns 5 till 10 miles från strömmen av deras födelse, även om de har hittats upp till 70 miles från stranden.

Skäröring som stannar kvar i sötvatten (kallad flodöring eller lakustrin) lever endast i floder respektive sjöar, och kan hittas oftast i klart, välsyresatt vatten. Möröring är faktiskt så känslig för vattenkvalitet att den används som ett tidigt varningssystem för vattenföroreningar.

Om mördande öring försvinner från en livsmiljö de tidigare har bott i, är chansen stor att det är något fel med vattnet. På grund av sin känslighet kan de lättast hittas borta från mänsklig utveckling, där det skulle råda brist på vattenföroreningar och störningar.

All mördande öring kommer att föröka sig antingen i klara, grunda dammar, med ett överflöd av grus, eller kalla, klara, djupa sjöar, så länge det finns grus närvarande. Leken för mördande öring börjar när vattnet når 43 till 46 grader Fahrenheit.

Kokanee Lax Range

Kokanee lax finns naturligt vanligast i nordvästra USA, förutom sydvästra Kanada, även om de också har introducerats på konstgjord väg till andra delar av USA.

Kokanee lax, till skillnad från andra laxar, tillbringar hela sitt liv i sötvatten, eftersom de har misslyckats med att utveckla de nödvändiga evolutionära förändringarna för att göra övergången till saltvatten. Vuxna Kokanee-laxar lever vanligtvis i stora sjöar tills de återvänder till strömmen eller kustlinjen för att leka.

  Hur man bestämmer rätt kajakpaddellängd

Även om Kokanee-lax kan hittas på alla djup, föredrar de kallt vatten och söker djupare vatten, eller skyddet av skräp när dagarna och årstiderna börjar bli varmare.

Långvarig exponering för temperaturer runt eller över 60 grader Fahrenheit kan faktiskt visa sig vara dödlig för fisken, vilket kan göra en fångst och utsättning farlig för denna specifika laxvariant. Med det sagt, de livnär sig på plankton, som kommer att följa ljuspelarna som penetrerar vattnet, och Kokanee kommer att följa deras matkälla.

De kan hittas i Idaho, Alaska, Oregon, Washington, såväl som i hela British Columbia och Yukon i Kanada.

Fiske/Hur man fångar

Kokanee lax är aggressiv och territoriell, så även om deras diet huvudsakligen består av plankton, kommer de att undersöka. Kokanee lax ser färg och kommer att slå mot ditt lockbete om det gör dem arga.

Använd beten på Kokanee

Istället för att välja ett bete som imiterar deras byte, är Kokanee beten och beten faktiskt utformade för att göra dem arga. Du vill göra fisken galen över att ditt bete finns där, att dess territorium invaderas och få den att slå till av ilska.

Beten i ljusa färger som apelsiner, röda eller rosa, med tillbehör som kan blinka och reflektera ljus, har rapporterats ha de högsta framgångarna. Var dock försiktig så att din tackling inte är hotfull.

Kokanee lax är en bytesfisk, vilket innebär att de vanligtvis delar vattnet med arter av fisk som äter dem, som regnbåge. Om de känner sig hotade lämnar de området. Gör dem arga, men skrämm dem inte.

Om du inte fiskar på morgonen när ytvattnet är svalare, finns Kokanee-lax i allmänhet i djupare, svalare vatten, så vägd utrustning är smart.

Kokanee-lax är en skolfisk, och att hålla ihop gör dem lätta att hitta på ekolod. Att använda ekolod och att följa din linje från en båt har konsekvent rapporterats för att ge bästa resultat.

  Varför tappar vandrare tånaglar?

Flugfiske efter mördande öring

Flugfiske är det vanligaste och mest framgångsrika sättet att jaga efter denna fisk. Extremt rovdjur, territoriella och impulsiva, mördande öringar tvekar inte att bita på en fluga om timingen är rätt.

Där många andra fiskarter typiskt sett bara fångas under specifika tider på dygnet, verkar mördaröringen inte ha någon av sina kusiner hämningar, vilket visar sig vara med och slåss när som helst på dygnet.

Det här är en fantastisk fisk att rikta in sig på för de av oss med jobb som inte regelbundet kan träffa bergets sjöar och vattendrag vid tidigaste tecken på solen. Precis som Kokanee-lax är skäröring också aggressiv, men eftersom den är en mindre kräsen fisk med ett bredare utbud av acceptabel mat eftersom den är kost, finns det ett högre antal beten som den kommer att finna attraktiva, och att göra den arg är inte den enda sätt att få den att bita i ditt bete.

Med en benägenhet för flugor på ytan av deras vatten kommer dina bästa chanser från att använda flugor som imiterar vad den nuvarande luckan än råkar vara. Med det sagt, mördande öring har ett rykte om sig att vara urskillningslösa matare, så stressa inte för mycket med att hitta den perfekta flugan.

Eftersom de är mer känsliga för vattenkvalitet, försök att fiska längre bort från befolkade områden, där du kan hitta klart vatten. Rödöring är en bakhållsfisk, så var du än bestämmer dig för att fiska från, försök att behålla skyddet och kasta din fluga tyst för att ge dig själv den bästa chansen. Virvlar, stocksylt och ett annat naturligt skydd brukar vara ett bra ställe att hitta en mördande öring som väntar på att slå sitt nästa mål.