Kokanee Lax vs Sockeye Lax: Vad är skillnaden?

Kokanee lax är en av de mest riktade fiskarna i USA. De är läckra och är roliga att fånga. De finns i anständiga storlekar och kräver inte för mycket att rikta in sig på. Sockeye Lax är en större typ av fisk som tillbringar mycket av sin tid i havet.

Så, vad är skillnaden mellan Kokanee Salmon och Sockeye Salmon?Kokanee-lax är egentligen bara sockeye-lax som ligger utanför land. De tillbringar hela sitt liv i en sjö eller en flod ansluten till en sjö. Eftersom de lever i sötvattensjöar tenderar de att vara mindre i vikt och längd i förhållande till sockeye laxar. De kan inte heller få avkomma tillsammans.

Sockeye Lax tillbringar större delen av sitt liv i havet, men de har fortfarande ett behov av sötvattenströmmar, floder och sjöar. Kokanee spendera hela sitt liv i sjöar. På grund av skillnaderna i habitat borde det förändra mycket med dem, eller hur? Fel. Det är inte många skillnader.

Biologi

Runt omkring har Sockeye och Kokanee en mycket liknande struktur. Det var inte så länge sedan som Kokanee-arterna inte ens existerade. För några hundra år sedan fanns det bara Sockeye Lax. Men efter några fall av översvämningar och torka fanns det Sockeye Lax som fastnade i sjöar.

Den enda skillnaden fysiskt är deras storlek. Kokanee Lax är mycket mindre än Sockeye, vilket kan göra dem svårare att urskilja. Vanligtvis kallas en liten Sockeye bara en Kokanee, och den är ganska exakt.

De två typerna av lax börjar med en silverfärgad färg som är mycket tilltalande för många fiskätande fiskar, som Steelhead regnbåge och en del largemouth bas.

När laxen börjar leka går deras färg från att vara silver till en djup, klarröd. Detta beror på att deras kroppar slutar växa och göra mer vävnader, och börjar förfalla. Det röda är ett resultat av deras kroppars förfall och död.

Deras berättelser är kraftigt hackade och har inga svarta märken på ryggfenan, till skillnad från de flesta andra fiskar i familjen.

  9 viktiga saker för att förbereda din lastbil för bogsering av en husbil

Den största skillnaden som Kokanee har jämfört med Sockeye Salmons är deras munnar.

De ser exakt likadana ut, men munnen på Kokanee Salmons är väldigt mjuk och klarar sig inte bra med en krok och mycket spänning bakom den. När du försöker fånga en Kokanee-lax, var noga med att ställa in kroken korrekt, men inte dra ut den ur fiskens mun.

Livscykel

Anledningen till att Sockeye och Kokanee inte korsar sig är att de leker under olika tidsperioder. Sockeye är i havet när Kokanee leker, och Kokanee är mer vilande under tiden som Sockeye kommer in från haven för att leka.

Sockeye Börja livet i floder och sjöar. Efter 1 – 3 års levnad i sjöarna reser de till havet där de ska jaga mat och bli större.

Efter någon tid från 1 – 5 år kommer Sockeye Laxarna att återvända från havet och leka. Efter att de har lekt kommer de att dö och processen startar om igen med en ny generation.

De första två eller så åren av fiskens liv kommer förmodligen att vara den enklaste delen. Sjöar är relativt säkra och de kan bli tillräckligt stora för att göra resan till havet ganska snabbt. När de väl når en viss storlek kommer deras livsmiljö dock inte att kunna stödja dem och de lämnar.

Sockeye tillbringar allt från 1 – 5 år ute till havs på grund av mängden mat i havet. Om det är mycket, så stannar de och matar. Om havet kämpade det året, kommer de att återvända till floden och dö där.

Kokanee Lax föds i några av samma sjöar och vattendrag och tillbringar resten av sitt liv i dessa sjöar. Kokanee blir lika stora som livsmiljön gör att de kan komma och vänta tills de fångas av en människa tills en annan fisk dödar dem, eller tills de leker någonstans efter några år och dör där.

Kokanee och Sockeye Laxar är också mycket stora energisparare. Om det finns nej anledning att flytta, då kommer de inte att röra sig. Det enda undantaget från detta är när något irriterar dem. Kokanee lax är mycket aggressiv fisk och tar inte väl emot inkräktare i deras personliga utrymme.

  Hur snabbt kan en jetski gå? (Med de snabbaste modellerna på marknaden nu)

Diet

Arterna Kokanee Lax och Sockeye är planktonätare men är också kända för att ibland äta räkor och insekter under de unga delarna av livet.

Havet har ganska bra konstant syresättning, vilket hjälper till att hålla plankton vid liv året runt. Under årets vintermånader fryser dock sjöarna till och sätter ett lock över vattnet som hindrar syret i luften att komma till vattnet. Eftersom planktonet är känslig för nivåerna av syre i vattende kan ibland dö ut.

Bristen på solljus kan också skada syrenivåerna. Om inte tillräckligt med ljus kommer ner till växterna på sjöns botten, kommer växterna där nere att dö, vilket stoppar ännu ett sätt att få syre i vattnet.

Om detta händer för tidigt på säsongen kan Kokanee förlora sin mest värdefulla föda och börja dö. Om det blir särskilt illa, eller de tvingas flytta mycket, kan Kokanee inte få tillräckligt med syre och dör av det…

Men varje år, när planktonpopulationen återgår till full kraft, kommer Kokanee-laxen tillbaka stark som alltid. Kokes är en tålig art.

Räckvidd och Habitat

Utbudet som en Sockeye Lax lever i är ganska stort. Det huvudsakliga centrumet för deras livsmiljö är den brittiska columbianska kusten och Washingtonkusten. De sträcker sig söderut så långt som Kaliforniens Mendocino County Coast, ungefär mitten av norra Kalifornien.

Sockeye lax har setts så långt norrut som kanadensiska Arktis, eller norra Kanada. Vissa har till och med setts så långt österut som Anadyrfloden i Sibirien. Sockeye Lax har gått in i landet så långt som till mitten av Idaho, men dessa är vanligtvis Kokanee Lax och landlocked.

Kokanee Lax har introducerats till nästan alla kontinenter på planeten och har kunnat frodas nästan överallt. I USA kan de hittas i alla stater i väst, även om vissa stater bara har ett fåtal sjöar där ett Kokanee Fishery etablerades.

  Hur man förblir säker när man vandrar runt björnar

För de östra staterna är North Carolinas Nantahala Lake den enda platsen där Kokanee-lax finns. Denna population skapades i det enda syftet att vara grovfoder för några av de andra fisktyperna i sjön.

Utrotningshotad status

Sockeye Lax är listade på listan över hotade arter. Eftersom en art av fisk kan vara så spridd över världen, delas fisken in i specifika populationer för att kategoriseras på den hotade listan.

Populationen som finns i Snake River är hotad, medan populationen i vissa sjöar är listad som stabil. Sammantaget är arten inte i fara att utrotas.

Kokanee Lax, å andra sidan, är mycket stabila och listas som ”Minst möjliga oro” på listan. Kokanee-lax kan överleva många svårigheter vilket har gjort det möjligt för dem att introduceras i nästan alla miljöer.

Det finns inga befolkningar i USA som behöver oroa sig för. På de flesta ställen är påsgränsen för Kokanee Salmon runt 15 per person.

Kokanee och Sockeye

Det är inte mycket skillnader mellan de två fiskarna. Platsen där de hittas och storleken de kommer att växa upp till är de två största skillnaderna. Deras dieter, livscykler och de bästa sätten att fånga dem är alla väldigt lika, om inte identiska.

Som en allmän tumregel när man talar om de två typerna är en Sockeye- eller Kokanee-lax som fångas i en sjö en Kokanee.

Relaterade frågor:

Smakar Kokanee och Sockeye Lax likadant? Det finns en lättolika smak, men det finns en skillnad. Kokanee Lax är mindre fet än Sockeye Lax. Eftersom Sockeye Lax lever i havet har de en rikare kost än Kokanee Lax, som har fastnat för att äta i sjöar.

Vilken är den nyttigaste laxen att äta? Vild Alaska lax är den nyttigaste fisken att äta. Kokanee Lax och Sockeye Lax rankas lägre på listan än Wild Alaskan Lax men är fortfarande mycket hälsosam fisk att äta. Ju fräschare du kan få fisken desto friskare blir fisken.