Kokanee fisketips: Hur dodgers hjälper dig att fånga mer fisk

Om du letar efter den perfekta kokanee-fiskeuppsättningen för när de är djupare i vattnet, kommer en dodger att vara din bästa insats. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man väljer rätt dodger för kokanee-fiske och hur man ställer in det på rätt sätt.

Om de sitter nära toppen av vattenpelaren, kommer en dodger förmodligen inte att vara det bästa alternativet (ett pilblad eller vaddskärm borde göra det bättre). Om de är mycket djupare i vattnet (sommar och vinter), har jag haft mycket bättre resultat med en dodger eller flasher.

Vi kommer att prata om Vad färger fungerar bäst, mina favoritmärken, hur lång din ledare bör vara, hur djup man ska trolla och några andra saker som hjälper dig att komma igång. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur du ställer in din kokanee dodger.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning

Bästa Kokanee Dodgers

Det finns ett antal olika dodgers där ute och de flesta av dem som jag har provat har fångat fisk. Jag tror inte att det är en stor grej vilket märke du går med men jag tror att det som är viktigast är hur du riggar upp det. Vi ska prata om färgen om en sekund, men jag har haft bäst resultat med en dodger som är mellan 4-4,5 tum lång.

Här är mina favorit kokanee dodgers:

  • Macks Double D Dodger.
  • Shasta Sling Blade Dodger.

De Dubbel D dodger från Mack’s är ett utmärkt alternativ och är en av de mer unika dodgers på marknaden. Den har en konstant hastighet upp/bromsa åtgärden så den kommer att göra mycket av jobbet åt dig. Jag gillar den också eftersom den har 4 olika hål på toppen så att du kan justera hur långt ut du vill att den ska göra. Om du vill hålla den så långt borta från båten som möjligt (om du kör en lina ut på baksidan också) kan du klippa fast den till vänster eller höger. Kolla in det på Amazon.

  Den kompletta guiden till maskfiske efter öring

Slingbladet är en annan högkvalitativ dodger som jag har använt ganska mycket. De finns i några olika storlekar och färger (vi pratar om detta härnäst) men den jag föredrar är drygt 4 tum lång (jag tror att det är #3). Det jag gillar med den här är att du kan böja den lite för att ändra handlingen. Om du vill trolla långsamt kan du böja den lite mer. Vill du trolla snabbt kan du ha det rakare. Se vår favorit här.

Om du inte vill spendera pengar på en dodger kan du bara använda en sked av samma storlek. Allt du behöver göra är att ta av kroken och använda den som din dodger. Det fungerar riktigt bra och det kommer att spara lite pengar.

Vilken Color Dodger fungerar bäst för Kokanee

Den bästa dodgerfärgen för kokanee kommer att vara helt silver eller silver med lite rött. Jag tror inte att det är en stor affär och du kommer fortfarande att kunna fånga fisk om du använder något annat, men någon av dessa kommer att öka oddsen något.

Kokanee Dodger-installation

Om du inte har en silver och röd dodger kan du alltid använda silver och grönt eller något chartreuse. De verkar också fungera bra, men det viktigaste du vill titta på är hur ljusa förhållandena är.

Om du fiskar i morgon, kväll eller en molnig dag, vill du använda något som inte är alltför ljust. Något som har mer rött än silver skulle vara perfekt. På en mörkare dag kommer det inte att finnas tillräckligt med ljus för att reflektera från en silverdodger och det kommer inte att vara lika synligt för kokanee.

Om du fiskar på en ljus dag, du vill använda en dodger som är helt silver eller silver med lite rött. Det är mycket mer ljus ute och din dodger kommer att reflektera riktigt bra och dra in fisken. Återigen, det är inte att göra eller gå sönder, men allt du kan göra för att öka oddsen för att fånga något bör du göra.

  Hur man fångar crappie från banken (bete, riggar och tips)

Hur lång bör din ledare vara

Det här är den del som verkligen betyder något enligt mig. Du kan göra allt på rätt sätt, men om du inte får det här rätt, kanske du inte fattar någonting. Om du inte vet vad en ledare är, är det linjen som går från din dodger till ditt lockbete. Det du först vill ta reda på är hur mycket action ditt bete redan har.

Om du använder något som har inte sin egen handling (hochie, spinner, etc), kan du ha din ledare kortare. Om du använder något som har sin egen verkan (sked, plugg, etc), vill du ha din ledare längre så att den inte stör.

Om du använder ett lockbete som inte har sin egen verkan, vill du att din ledarlängd ska vara runt 12 tum lång. Att ha det ganska nära kommer att få dodger att ge lite action till ditt lockbete. Om det är för nära kan det skrämma bort högern. Om det är för långt bort kommer ditt bete bara att flyta genom vattnet och det kommer inte att se alltför spännande ut.

Om du använder ett lockbete som har sin egen handlingvill du att din ledarlängd ska vara runt 22-24 tum lång. Att ha det lite längre kommer att se till att din dodger inte stör ditt bete. Den är redan designad för att ha bra rörelse genom vattnet så du vill verkligen inte bråka med det.

Konfigurera din Kokanee Dodger

Nu när du har allt du behöver för att komma igång kommer vi att sätta ihop allt och sätta upp vår rigg. Jag kommer att prata om vilken linje du ska använda om du behöver någon vikt, och några andra saker du kan ha nytta av.

  Detta är den bästa flätade fiskelinan för en snurrande rulle

Låt oss börja med vad fiske linje du bör använda. Jag använder nästan alltid en 20 lb flätad linje på alla mina spön (med en fluoro eller monoleader). Du behöver inte om du inte vill, men jag känner att den fungerar bäst för mig. Jag gillar att använda fläta eftersom det är tunnare än mono eller fluor av samma styrka och det är mycket känsligare för att känna bett.

Om du ska använda vikt, vill du sätta en glidande viktklämma på din flätlinje och sedan fästa en svivel. Vikten hjälper dig att komma djupt (utan en downrigger) och sviveln kommer att förhindra att din lina vrids. Jag gillar att använda Uni-knuten för att fästa lina på min svivel.

Nästa sak du måste göra är att fästa lite fiskelina i den andra änden av din svivel och sedan knyta på din dodger. Jag gillar att använda en tyngre fluor eller mono (12 lbs eller så) och jag gillar att ha längden på linan runt 3 fot. Jag använder den tyngre linan så att jag inte tappar min dodger om jag fastnar och jag gillar att den är 3 fot lång eftersom den gör att dodgern kan svänga fritt.

Det sista du måste göra är att fästa din ledare och locka. Jag kommer vanligtvis att använda en 8 lb monofilament för min ledare och längden kommer helt att bero på vilket bete du använder (se avsnittet ovan). Jag gillar att använda kirurgens knut för att fästa min ledare.

När du har fått ihop allt är du redo att gå ut på vattnet och börja fånga lite fisk. Du kan lära dig hur man trollar efter kokanee utan downriggers här.