Klyver du ved våt eller torr?

Du undrar säkert när det är bäst att klyva ved? Är det lättare att klyva din ved direkt medan den fortfarande är grön eller måste du vänta några månader på att den ska torka och krydda? Ärligt talat hade jag ingen aning så jag frågade en professionell arborist om hans åsikt och detta är vad han sa.

Ska man klyva ved våt eller torr? Det är bäst att klyva ved när den är nyhuggen och fortfarande våt (även kallad grön). Grönt vått trä är nästan alltid lättare att klyva för hand. Det kommer inte att göra så stor skillnad med en vedklyv, men lövträd som ek och lönn blir mer kompakta när de torkar ut, vilket gör det svårare att klyva för hand. Enda tiden att vänta är om stockarna är för saftiga och svåra att skära.

Det är nästan alltid en bra idé att klyva ved strax efter kapning, men så är det inte alltid. Jag kommer att ta upp några av de tillfällen då det kan vara bättre att låta dina stockar sitta och vänta innan du klyver.

Är det lättare att klyva ved våt eller torr?

Generellt sett är det nästan alltid bättre att klyva sin ved strax efter kapning. Låt den skära, dela, stapla och ge den tid att krydda väl.

Det blir inte så stor skillnad när man använder en vedklyv, men grönt trä är oftast lättare att klyva för hand. Lövträ som ek och lönn börjar dra ihop sig när de torkar ut. Eventuellt extra utrymme som fylls av vattnet börjar torka ut och dessa sprickor/rännor binder ihop vilket gör att klyvningen blir svår.

  Hur ofta kan du använda ett Sawyer-vattenfilter?

Under årens lopp har jag märkt några undantag från den regeln. Du kommer att vilja hålla ut på träd som producerar en överdriven mängd sav, såsom almar och björkar. Om du skär dem tidigt kommer din splitter att ta mycket arbete och bli väldigt kladdig/klibbig.

Observera att jag inte inkluderar lönnar och tallar på den listan. Lönnträd hårdnar när de torkar och tallar är mjuka, så de är alltid lätta att klippa. Det är bäst att skiva dem, stapla dem och ge dem tid att krydda.

Att klyva omedelbart sparar arbete

Att klyva grönt trä sparar mycket arbete. Det är inte bara det att de flesta stockar är lättare att klyva. Det minskar också mängden hantering som krävs.

Tänk på det! Om du inte slår ner träd och lämnar en gigantisk röra, måste du rulla och stapla de tunga stockarna. Det är så mycket lättare att avsluta klyvningsprocessen och börja stapla på den färdiga platsen. Du har en gång mindre tid att hantera och manövrera stockarna.

Jag brukar vänta en vecka med att klyva mitt virke efter att ha kapat och kortat trädet till hanterbara block. Så varför ska jag vänta en vecka? Eftersom jag är så trött på att klippa behöver jag en paus innan jag klyver och staplar. Du kanske kan klippa, dela och stapla samma dag, men min urformiga rumpa kan inte.

Trä börjar krydda först efter att det har splittrats

Trä börjar krydda först när du klyver det och staplar det. Det finns inte tillräckligt med luftflöde för att noggrant torka mitten av stora stockar. Det spelar ingen roll hur länge stockarna har legat där.

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Jag släpade 3-4 år gamla nedfallna träd från skogen med de mittersta inte helt kryddade. En del av dem börjar till och med ruttna innan de är helt kryddade. Du kan elda ruttet ved, men det brinner alldeles för snabbt.

Ved börjar mogna först efter att den har brutits i små delar. Stora 16″-24″ stockar är bättre än fullängdsträd, men du vill ändå klyva veden så att den torkar ordentligt. Mindre bitar torkar alltid ut snabbare än större bitar.

Det finns tider att låta veden vänta

Det finns några gånger när du vill låta veden sitta och vänta. Självklart är saftigt trä lättare att klyva när det är torrt, men det är inte den enda fördelen med att lämna stockar stående.

Långa grenar/stammar ruttnar mindre snabbt och är lättare att underhålla om man har mycket ved. Detta gäller egentligen bara om du har mycket mer ved än vad du kan elda på om 3-4 år. Att lämna några fullängdsstockar förlänger livslängden på ditt virke eftersom det är mindre benäget att ruttna.

Använd en traktor för att skjuta in de fulla träden eller stockarna i en hög och vänta. Det saktar ner torkningsprocessen och du kan komma tillbaka om några år.

Överväg att klyva i kallt väder

Av någon anledning är det mycket lättare att klyva ved i kallt väder. Fysiskt är det smärtsamt, men träet spricker lätt.

När temperaturen sjunker fryser vattnet i träet. Vattnet expanderar och gör träet sprödare. Jag väntar aldrig till vintern, men det finns verkligen ett incitament.

Vissa loggar kommer att vara svåra oavsett vad

Det finns några typer av träd som är svåra att klyva oavsett vad du gör. Nuförtiden bryr jag mig inte ens om att krångla med saftiga almar och trä som är knutet och har vridna korn (pil, bok, etc.).

  Varför blir min ficklampa varm? Ficklampa design för att förhindra överhettning

Det är alldeles för mycket jobb med vedklyven. Den lilla biten ved du får är inte värt besväret och eventuellt sönderslag av din klyv. Du kanske har mer tålamod än jag!