Klibbar epoxi på vaxpapper?

När du arbetar med epoxi vill du inte att den ska fastna på din arbetsyta. Det finns flera vardagliga föremål som inte fastnar på epoxi, så du kan återgå till att skapa vackra konstverk och projekt. Men hur är det med vaxpapper – håller dessa två ytor ihop?

Epoxi eller harts fastnar inte på vaxpapper, vilket gör vaxpapper till ett tillgängligt och prisvärt val för att fodra dina epoxikonstprojekt. Det är dock inte ett perfekt alternativ och kan göra din epoxi grumlig när den stelnar. Å andra sidan kommer pergamentpapper att fastna på epoxi.

Du kan använda många sorters ytor för att arbeta med epoxi, och vaxpapper är bara början. Låt oss börja.

Epoxi och vaxpapper

Vaxpapper är belagt på båda sidor av ett tunt lager vax, som avvisar vatten. Denna beläggning ger vaxpapper sitt namn och gör det till en utmärkt non-stick-yta för hantverk, inklusive epoxikonst.

Tyvärr kan det tunna lagret av vax kontaminera din epoxi, vilket ger den ett grumligt utseende. Vaxpapper riskerar också att förskjutas något under härdningsprocessen, vilket kan göra att din epoxikonst missformas.

Epoxi och pergamentpapper

Även om många pratar om dem omväxlande, är vaxpapper och pergamentpapper inte samma saker. Pergamentpapper har en tunn beläggning av silikon istället för vax. Där vaxpapper smälter om det värms upp är pergamentpapper värmebeständigt och det är dyrare än vaxpapper.

När det kommer till epoxi är skillnaderna mellan vax och pergamentpapper minimala. Den kritiska skillnaden är pergamentpappers värmebeständighet, som inte är särskilt användbar i epoxikonst.

Liksom vaxpapper, kanske pergamentpapper inte stannar på plats medan din epoxi härdar. Du kan överväga en silikonform för en mer stabil yta, men dessa är dyrare och finns i begränsade former.

Se även  Hur smakar pesto? Det är en ganska unik sås

Andra alternativ för Epoxi Art

Beroende på ditt epoxiprojekt kanske du vill utforska andra alternativ för en non-stick yta.

Mantlade tejp

Mantelband kan användas för att göra olika former för epoxikonst, och din epoxi ska fortfarande vara blank när den härdar. Mantlade tejpformar kan återanvändas för framtida projekt, men din epoxi kan sluta med sömmar som du måste polera ut senare.

Silikonformar

Silikonformar är fasta, pålitliga och sömlösa och finns i många former som kan återanvändas från projekt till projekt. Du är dock begränsad av den förutbestämda formen och storleken på din form.

Dessa är användbara för små projekt, som smycken, inte stora möbler.

Om du bestämmer dig för att du vill ha en mer stabil non-stick yta för din epoxi, har Repinsta en 5-delad hartsformsats. Jag rekommenderar detta set eftersom det är lätt att rengöra och det är kompatibelt med många typer av media, som tvål, vax eller epoxiharts.

Polyeten Plast

Polyetenplast är den dyraste typen av epoxiform, men de är också den mest pålitliga och mångsidiga. Det krävs mycket kunskap och skicklighet för att arbeta med polyetenplaster, men det är ett bra val om du redan är ett epoxiproffs och vill jobba med större projekt.

Slutgiltiga tankar

Vaxpapper är praktiskt när man arbetar med epoxi eftersom det är kostnadseffektivt och lätt att flytta eller forma. Om du vill ha något mer stabilt för ditt epoxiprojekt kan du välja en silikon- eller plastform och använda vaxpapper för att fodra din arbetsyta och golv. Om du droppar någon epoxi så lossnar den lätt när den härdat, eller så kan du slänga hela röran.

Se även  Spelar ringkameror in hela tiden?

Lämna en kommentar