Klätterselar: en köparguide

Ögonblicksbild av siluetten av manlig klättrare med kopia utrymme. Vackert landskap med träd, bergstoppar och solsken på orange himmel i bakgrunden. Överfiltrerad. Bergsklättring koncept.

Berg placerades på denna vackra jord för människan att klättra och begrunda den omgivande skönheten i den naturliga världen. Sporten bergsklättring kan vara farlig utan rätt utrustning. Lyckligtvis hittade du precis rätt artikel som kommer att lära dig rustning (förstår det?) de bästa shoppingkunskaperna när det gäller att köpa rätt klättersele.

Det finns fem faktorer att tänka på när du köper en klättersele. Dessa kriterier är klättrarens erfarenhet, klättrarens kön, klättrarens ålder, klättrarens vikt och hur mycket pengar klättraren är villig att spendera.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och göra kloka avvägningar har du precis rätt sele för din klättring och kommer snart att njuta av naturens majestät var du än klättrar.

Erfarenhet

Antalet gånger en klättrare faktiskt har använt en sele för att klättra i en stor naturlig formation bidrar i hög grad till vilken typ av sele han eller hon kan använda. Om du köper din allra första klättersele skulle det vara logiskt att anta att du är något ny i sporten bergsklättring. Om så är fallet och du bara gör de säkraste utflykterna, så vill du ha en sele som är avsedd för de enklaste klättringarna.

Med erfarenhet kommer uthållighet, vilket innebär att för den nya och oerfarne klättraren kommer du förmodligen att stanna då och då för att hämta andan och återfå din ork. För extra komfort under dessa stunder vill du köpa en sele med mjuk stoppning på höftbältet och benöglorna.

Den mer erfarna klättraren kommer att klättra till högre höjder, därför skulle selen med fler redskapsöglor passa bättre för de som går lite mer extrema. Dessa utrustningsslingor kan också hålla olika verktyg om situationen kräver det. Till exempel, om du planerar att klättra på is, vill du ha ett stort antal redskapsöglor för att hålla din hacka och andra verktyg som är avsedda att gå genom is och snö.

Olika typer av selar

Det finns många olika stora föremål som människor kan klättra på, så vissa typer av rustningar finns för att klara dessa olika ansträngningar. Det finns sport- eller gymselar som lämpar sig för klätterparker inomhus och friluftsleder.

Traditionella selar påminner mycket om sportselar, men de har vanligtvis större kapacitet att bära vissa verktyg som används för mer seriösa utflykter än något som finns i en park. Is och blandad rustning används för att korsa de naturliga underverk som finns i mer tundrabaserade biomer och områden som är kallare än genomsnittet.

Det finns också mer specialiserade selar avsedda för mer specifika utflykter, såsom selar avsedda för bergsklättring, canyoning, tävling, storvägg och räddning. Fundera noga på vilken typ av klättring du ska göra och leta efter en sele som passar bäst för vad du än vill göra med den.

  Vilken längd stabilisator ska du skaffa för din sammansatta båge?

Sex

Ung kvinna med klätterutrustning som står framför en stenklippa utanför och förbereder sig för att klättra, bakifrån

Underkroppen hos män och kvinnor är uppbyggd på olika sätt. Det är därför det finns selar gjorda speciellt för män och selar gjorda speciellt för kvinnor. En klättersele avsedd för en kvinna kommer att ha ett mindre förhållande mellan ben och midja än för en rustning avsedd för en man. Naturligtvis har inte alla kroppar samma storlek och form, så du måste göra din egen bedömning om vilken storlek som passar din kropp bäst.

Ålder

En persons ålder avgör vanligtvis den totala storleken på hans eller hennes kropp. Eftersom ett barn vanligtvis är mindre än en fullvuxen vuxen (åtminstone hoppas jag det), betyder det att den typ av sele som kan bäras av en barnklättrare är mycket mindre än en sele avsedd för en vuxen. . Till skillnad från vuxenselen är barnselen inte könsspecifik, vilket innebär att en sele avsedd för ett barn passar både pojkar och flickor.

På grund av det större förhållandet mellan huvud och bål som är vanligt hos barn, har ett barns kropp en högre tyngdpunkt än en vuxens. Därför behöver barn under fem år en helkroppssele när de klättrar. När de blir äldre kan de använda en sittsele.

Vikt

En annan faktor att tänka på är vikten på den person som klättrar. Naturligtvis måste den som klättrar vara i ett fysiskt tillstånd som gör att han eller hon kan delta i en sport som kräver rigorös fysisk aktivitet, såsom bergsklättring. Det är också viktigt att notera att inte alla personer som är fysiskt vältränade och kan klättra har samma vikt.

När du ska välja vilken sele du ska köpa vill du hitta en med justerbara remmar på alla delar som utgör selen. Oavsett din storlek vill du ha en sele som kan växa och krympa för att passa din kropp, eftersom detta kan förändras med tiden. Om du personligen köper en sele, prova den sele du vill köpa och låt den stödja din vikt om möjligt. Om du är osäker på om selen kan stödja din vikt, kontrollera viktgränsen i produktbeskrivningen och fråga en anställd om hjälp.

Hur man testar en sele

Som tidigare nämnts kan du ofta hitta testcenter för klättersele hos vissa friluftsbutiker. När du använder dessa testcenter, se till att selen passar dig precis, erbjuder stor komfort och låter dig sitta upprätt.

Höftbältet måste sitta ordentligt och får inte förskjutas åt ena hållet under användning. Om höftbältet rör sig för mycket, dra åt det för att se om det stannar. Om den fortsätter att göra detta oavsett hur många gånger du justerar, måste du leta efter en annan sele som faktiskt gör jobbet åt dig.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i New York

Är denna sele säker?

Alla selar är designade med säkerhet som högsta prioritet för ingenjörerna. Varje sele som tillverkas måste klara en rad tester och föreskrifter innan den kan säljas till allmänheten. En kraft som bryter en rustning är en som måste överstiga alla krafter som orsakar skada eller skada på insidan av människokroppen. Alla designers och ingenjörer är medvetna om detta, så du kan vara säker på att din nya sele håller dig säkert på vilken sten du än klättrar på, hur länge du än planerar att klättra.

Pris

Amerikanska dollar på vit bakgrund

Om pengar är ditt bekymmer, välj bara en billigare sele. Att bära en sele som kostar mer än den genomsnittliga selen garanterar inte en högre säkerhetsnivå. De dyrare selarna på marknaden har oftast snyggare egenskaper som en mjukare stoppning eller extra växelslingor.

Om du letar efter en sele som är rimligt prissatt och kryssar i alla rutorna, försök att hitta en produkt som anses vara en storsäljare eller det bästa valet från vilket företag som än säljer selen. Dessa alternativ tar vanligtvis hänsyn till överkomliga priser, kvalitet och kundnöjdhet. Försök att inte välja ett alternativ som är för billigt, eftersom du fortfarande vill ha en kvalitetssele som stödjer dig på en stigning.

Billigare sele

Om du söker efter klätterselar på Amazon är den första produkten märkt ”Amazon’s Choice” Weanas förtjockad klättersele, skyddssele för midja, bredare halvkroppssele för bergsklättring. Denna sele kostar bekväma $22 och anses vara en bra sele för alla nybörjare.

Den har en viktgräns på 300 kilogram (eller cirka 660 pund), har ett midjebälte som kan justeras från tjugo tum till fyrtiosex tum och benband som kan justeras från femton tum till tjugosju tum. Denna sele kan användas för olika ändamål och aktiviteter och är lämplig för män, kvinnor och barn.

Högre prissatt sele

De Weanas förtjockad klättersele, skyddssele för midja, bredare halvkroppssele för bergsklättring kommer i en annan version som är något dyrare men har fler funktioner än standardutgåvan. Denna version har också mer stoppning och en bredare passform för större kroppar.

Passformen på midjebandet har förstorats för att rymma midjor från trettio till femtiotre centimeter och benbanden har vuxit mellan nitton och trettio centimeter. I huvudsak passar denna alternativa version av samma sele större kroppar, är optimerad för att vara ännu bekvämare än originalet och gör att höftbältet kan justeras och säkras med ett snabbt drag.

Måste jag köpa andra produkter för bergsklättring?

Utrustning för arbete på höjden

Även om selen är ett av de mer uppenbara föremålen som behövs för att säkerställa en säker bergsklättring, behöver du också några andra föremål för att garantera din säkerhet. Några av dessa föremål inkluderar ett klätterrep, en repklämma och en mängd karbinhakar.

  Idaho Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Om du tittar på avsnittet med andra produkter som vanligtvis köps utöver de ovan nämnda selarna, hittar du tre olika produkter som är några av de mest bekväma och kostnadseffektiva föremålen du kan köpa i ett paket.

Den första produkten skulle vara NewDoar UIAA & CE Certified Hand Ascender Rock Climbing Träd Arborist Rappelling Utrustning Repklämma för 8~12MM rep. Denna repklämma kommer i en mängd olika färger och kostar $ 35. Den är gjord av aluminiumlegering, vilket gör den väldigt lätt men ändå väldigt hållbar med en viktgräns på 300 pund.

Den andra produkten skulle vara FresKaro UIAA-certifierade 25KN autolåsande klätterhakar, vridlås- och kraftiga karbinhakar för bergsklättring, firning och bergsklättring, D-formad 3,93 tum, stor storlek, svart. Du kan köpa två för cirka $ 20 eller så kan du köpa tre för cirka $ 25. Jag skulle rekommendera att skaffa tre-clip pack eftersom du i huvudsak får tre klipp för priset av två och ett halvt klipp. Dessa klämmor är lätta, mycket starka och låser lätt.

Den tredje produkten skulle vara X XBEN Utomhusklätterrep 10M(32ft) 20M(64ft) 30M(96ft) 50M(160ft) 70M(230ft) 152M(500FT) 352M(1000FT) Statiskt bergsklätterrep för räddningsrep för isklättringsutrustning. Detta rep finns även i olika färger och olika längder. Tjockleken kommer in på en tredjedel av en tum med två krokar insydda i vardera änden av repet. Viktgränsen för repet är cirka 300 kg eller cirka 660 pund.

Sök alltid professionell rådgivning och hjälp

Detta borde vara självklart, men om du vill prova på bergsklättring för allra första gången bör du definitivt ta hjälp av en expert eller åtminstone någon som har mycket erfarenhet av just denna aktivitet. Bara för att du har köpt all den här snygga utrustningen och har sinnet som en bergsget betyder det inte att du är redo att börja klättra.

Hitta en vän som gillar bergsklättring vilka deras favoritprodukter är och be dem om hjälp. Du kan till och med bjuda in dem att klättra med dig. Om du inte känner någon som kommer att göra detta, är jag säker på att du kan hitta en coach eller en medarbetare som jobbar på en friluftsbutik som åtminstone kan ge dig några råd eller hänvisa dig till någon som är mer kunnig i ämnet.

Det bästa sättet att ha kul med bergsklättring är att vara säker, så se till att du är försiktig och har förråden för att få hjälp om du behöver det.