Kinesiska fiskerullar: är de värda det?

Det har varit många kinesiska fiskerullar som har slagit ut på fiskemarknaderna online de senaste åren, med folk som undrar om dessa billiga komponenter är värda att köpa för sina spön. Kinesisk tillverkning har inte precis ett starkt rykte för kvalitetmen rullarna kan vanligtvis fås för ett mycket lågt pris som är frestande för sportfiskare på en budget.

Så är kinesiska fiskerullar värda det? I de flesta fall är kinesiska fiskerullar inte värda besväret på grund av dålig kvalitetskontroll och deras sårbarhet för korrosion, särskilt i saltvattenförhållanden. Men för avslappnad, lätt eller tillfällig användning kan kinesiska rullar vara ett alternativ där kvaliteten inte är så mycket av bekymmer.

Kinesiska fiskerullar kan vara värt ett försök i vissa situationer, men i andra är det bara bättre att köpa en fiskerulle av märket namn. Läs vidare för att få veta mer om kinesiska fiskerullar och om du ska köpa en.

Kinesiska rullar är lätta att hitta online

Om du går på någon större digital marknadsplats, som eBay, Ali Baba eller Amazon, hittar du ett gäng fiskerullar tillgängliga som inte kommer med ett igenkännligt varumärke, även om de har en misstänkt likhet med hög- avsluta fiskerullar.

Dessa rullar kommer ofta helt enkelt att listas som ett modellnummer snarare än ett varumärke (Ali Baba länk) och kommer från en mängd olika kinesiska tillverkningsföretag. De kommer också att vara iögonfallande på grund av det faktum att de vanligtvis kör en tredjedel av priset på sina konkurrenter med ett lookalike varumärke.

Kinesiska rullar tenderar att köras i prisklassen $10-$25, medan deras varumärkeskonkurrenter körs var som helst från $50 upp till hundratals dollar (jämför priser på Amazon).

De fiskare som letar efter en bra affär överlag annars kanske köper den kinesiska rullen direkt där så fort de ser prislappen och känner sig lyckliga på köpet, men det är smart att stå emot impulsen och gräva lite mer. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till med kinesiska fiskerullar än priset.

  Kan du frysa lunchkött för fiske?

Kinesiska rullar ser bra ut men fungerar dåligt

Kinesiska fiskerullar kan vara ett frestande val när du surfar på fiskerullar online på grund av deras eleganta yttre utseende som efterliknar dyrare rullar, men utseendet är inte allt, och alla som köper en av dessa rullar kan sluta upptäcka det i första hand. Det finns några allmänna skäl till varför kinesiska fiskerullar tenderar att fungera sämre än andra typer:

  • Dåligt byggmaterial: Kinesiska fiskerullar anses ofta vara dåliga eftersom de är gjorda av billiga material som plast snarare än bearbetad aluminium eller mässing. Vilken metall de innehåller tenderar att vara tunn och lätt att skadas.
  • Toleranser: Kinesiska fiskerullar är inte lika toleranta mot tuffa fiskeförhållanden som rullar av högre kvalitet, såsom saltvattensurfingzoner. Dessa rullar korroderas snabbt under exponering för saltvatten på grund av de billigare metallerna som ingår i deras tillverkning.
  • Livslängd: Kinesiska fiskerullar håller totalt sett inte lika länge som deras varumärkeskonkurrenter och är mer benägna att fungera fel tidigt i deras livslängd, vilket tvingar sportfiskaren att byta ut dem i förtid. Vissa av dessa rullar kommer med garantier, men med många erbjudanden handlar det om att köpare akta sig.

Tillsammans med de allmänna kvalitetsproblemen när det gäller kinesiska fiskerullar, är de också föremål för stora defekter som klibbande knappar eller stickande drag. Detta är problem som i slutändan kan leda till att en sportfiskare tappar fångsten eller knäpper sitt spö.

När kinesiska rullar inte har något värde

För de fiskare som planerar att fiska mycket med sin rulle under hela året i en mängd olika miljöer, har en kinesisk rulle inte så mycket värde.

När du är djupt inne på hobbyn kommer du att leta efter utrustning av högre kvalitet än vad kinesiska rullar vanligtvis kan erbjuda, och du kommer inte att få en baitcaster-rulle av hög kvalitet för trettio dollar oavsett ursprungsland. Det beror på att det är svårt att tillverka de komplexa mekanismerna i en baitcaster-rulle till ett lågt pris med bra material.

  Är det säkert att fiska under rödvatten?

Om du ska fiska mycket, kommer kinesiska rullar inte att vara värt besväret eftersom du sannolikt kommer att behöva byta ut dem, och utslag kostar mer i utbyten än att köpa en anständig men dyrare rulle skulle ha kostat till att börja med.

Kinesiska rullar är också ett dåligt värde om du är en saltvattenfiskare, eftersom dessa material av lägre kvalitet som används för att konstruera dessa rullar inte håller bra under saltvattenförhållanden och chansen är stor att du kommer att sluta bekämpa korrosion som ett resultat.

Kinesiska fiskerullar är inte värdelösa

Trots det dåliga ryktet är knockoff kinesiska fiskerullar inte helt värdelösa. Det finns många tillfällen där du skulle vilja ha en reservfiskrulle, men du vill inte behöva betala den högsta dollarn för en gångs skull. Här är några scenarier som skulle vara lämpliga för att köpa några kinesiska fiskerullar:

  • Backup rullar: Om du är värd för stora grupper i ett sjöhus eller strandhus och behöver ha fiskespön redo för gästerna, kan kinesiska rullar vara ett bra sätt att rigga ut många fiskespön på en gång utan att behöva spendera massor av pengar.
  • Rullar för barn: Barn kan växa ur fiske som en hobby eller kan lätt tappa sina spön överbord samtidigt som de lär sig hur man kastar ordentligt. Att utrusta barnspön med billiga rullar betyder att om rullen är skadad eller förlorad så är du inte ute så mycket pengar.
  • Tillfälligt eller tillfälligt fiske: För fiskerullar som inte kommer att vara under belastning eller används särskilt ofta (kanske några gånger om året), kan du lättare komma undan med att använda billigare kinesiska fiskerullar eftersom du sannolikt inte kommer att märka någon större skillnad i kastningen, medan en mer erfaren eller erfaren fiskare skulle vara mer krävande.
  • Lätt sötvattensfiske: För att fånga små panfish som blågill eller crappie kan kinesiska fiskerullar vara ett lämpligt val eftersom de inte tvingas stå ut med mycket arbetsbelastning och inte utsätts för frätande saltvattenmiljöer.
  Hur man riggar och fiskar en öringmagnet (sjöar, bäckar och floder)

Alternativ till att köpa kinesiska fiskerullar

För de sportfiskare som fiskar under förhållanden som kinesiska fiskerullar inte skulle vara lämpliga för, finns det andra alternativ där du kan få en bättre fiskerulle och ändå lyckas spara pengar.

Här är några av alternativen till att köpa en billig kinesisk fiskerulle:

  • Köp begagnat: Fiskare uppgraderar sin utrustning hela tiden, och chansen är stor att du kommer att kunna hitta en rulle av hög kvalitet till en betydande rabatt. Tidningsannonser och onlineannonser som Craigslist eller Facebook-marknader är ett bra ställe att leta efter begagnad utrustning. Det är dock osannolikt att du får någon form av garanti.
  • Försäljning i friluftsbutiker: När nya modeller av rullar kommer ut, utgår ofta lite äldre modeller och säljs därefter med stor rabatt på sportbutiker. Kolla efter försäljning ofta för att få bra erbjudanden lokalt. Med ett kvitto från ett lokalt skyltfönster bör du inte ha problem med att få en återbetalning eller ersättning heller om du har problem.
  • Kolla online: Även om du kan hitta massor av billiga kinesiska rullar online på webbplatser som eBay eller Amazon, det finns också ofta använda märkesrullar tillgängliga i gott skick från välrenommerade leverantörer.

Kinesiska fiskespön är en kasta upp, beroende på dina fiskebehov

Kinesiska fiskespön kan vara ett bra värde för dem som inte kräver hög kvalitet på sin fiskeutrustning, som barn eller tillfälliga fiskare. Men för seriösa sportfiskare som bryr sig om starka, hållbara material och kvalitetskontroll under tillverkningsprocessen, bör de söka sina rullar någon annanstans.