Kasta små lätta lockar vidare

fiske från kajen

En av våra favoritplatser att fiska på är en sjö uppe i en närliggande kanjon som är laddad med öring. För det mesta är sjön ganska grund förutom några djupare pölar ute i mitten. Det finns en brygga som sticker ut lite, vilket ger sportfiskaren en liten möjlighet att komma närmare dessa bassänger där fiskarna gillar att umgås för det mesta, men det är ofta trångt och senkomlingen lämnas att ströva omkring på stränderna och leta. för ett bra ställe att kasta från.

Vi träffade några vänner på den kajen en gång för att njuta av en eftermiddag med fiske och umgås tillsammans och de tog med sig sin son Henry, en MYCKET energisk men ändå bedårande 4-åring som tillbringade mycket tid med att springa runt och prata med alla och titta in. deras redskapslådor, hamna i bus och skapa en hel del bråk!

För söta och vänliga för att tukta, fann vi snart att vi fiskade skrupellöst ensamma, och hans beteende hade snabbt rensat kajen på våra konkurrenter. Vi njöt av att fiska framgångsrikt i några timmar eftersom vi lätt kunde kasta till de djupare bassängerna där fiskarna bet – även om jag märkte när jag kom hem att några av mina saker saknades i min redskapslåda och jag hittade ett par av saker där inne som jag inte kom ihåg att jag hade lagt där innan fisketuren!

Men vad gör du om du inte har en liten Henry som hjälper dig att komma närmare fiskpölarna och istället hamnar på ett ställe där du måste kunna kasta dina ultralätta beten riktigt långt?

  Hur man driver fisk efter öring och lax

Rätt utrustning

En poäng är att matcha din utrustning till dina beten och fisken du vill fånga. Under en lång tid fiskade jag med överdimensionerad utrustning – försökte spara lite pengar på mer allmänna spön och rullar utan att veta om jag skulle fiska och fånga blågill eller havskatt.

Men om du fiskar med ultralätta beten efter något som lagrad regnbåge, är det bättre för dig att börja med att använda ett ultralätt spö och rulle – vissa sportfiskare argumenterar för att använda en spole med större diameter för att få ännu mindre motstånd.

Min favorit kombination av ultralätta spö och rulle är min Field & Stream TEC-LITE spinnspö (tillgänglig från Field & Stream) som designades för att gjuta lättare beten och linor, tillsammans med Pfluegers president snurrar rulle (se pris på Amazon) – gör den perfekta ultralätta kombinationen för mig!

En monofilament eller nanofilament av god kvalitet kommer att gjuta med mindre motstånd och hjälpa dig att kasta dina lätta beten och beten ytterligare – med tanke på storleken på din avsedda fångst, ju mindre diameterlinjen är desto bättre. Min nuvarande ultralätta preferens är en 2 lb diameter fläta liknande den här (finns på Amazon) som har ett ganska bra förhållande mellan storlek och styrka.

Du vill också se till att spolen på din rulle är full så att den har mindre motstånd att övervinna när den flyger av. Du kommer inte att kunna kasta så långt med bara en halvfull rulle. Ett enkelt sätt att åstadkomma detta med en lina med mindre diameter skulle vara att ladda den en tredjedel till halvvägs med en utfyllnadslinje som någon billig mono först.

  6 bästa multiverktyg för fiske [Buying Guide]

Metod

Som nybörjare tenderar vi att kasta med vårt bete eller bete hängande omkring en fot utanför spötets ände, vilket gör det lättare att hålla saker under kontroll medan vi lär oss. Ett tips för att hjälpa till att kasta vidare skulle vara att prova att experimentera med att släppa ut linan längre innan du kastar.

Prova att kasta efter att ha släppt ditt bete 2 eller 3 fot från änden av din stång. Att släppa ut linan längre kommer att ge dig mer belastning på spöet och en större båge, som en katapult, som hjälper till att driva beten utåt med mer kraft och därför avstånd.

Var inte för aggressiv i din stroke. Istället för att kasta hårdare, vill du använda en mjuk rörelse med hjälp av spöets handling. När du kastar drar du spöet mjukt framåt när du känner hur tyngden av ditt bete belastar spetsen. Du vill sedan använda böjen i spöet för att kasta beten mot ditt mål.

Lägg till lite vikt

Att lägga till ett par små delade skott en fot eller så ovanför beten hjälper till att få lite distans i gipset. Tänk bara på att detta kan få ditt bete att simma lite djupare och kan också påverka dess verkan.

Ett av mina favoritsätt att rigga en fiskespö för lätta beten, det är också ett bra sätt att kasta riktigt lätta flugor och Pistol Pete’s (länk till Amazon) ytterligare att använda spinnutrustning är att använda en vattenfyllbar glidbubbla ovanför min ledare.

  • Jag matar flötet på min lina,
  • lägg till en pärla eller ett litet sänk för att fungera som ett stopp
  • slips på en svivel
  • fäst din ledare – jag gillar att använda cirka 18 tum av 2 eller 4 pund fluorkarbon då
  • knyt ditt lockbete till ledaren
  Genomsnittlig kostnad för en fiskecharter (med exempel)

Nu är det bara att tillsätta lite vatten för den vikt du behöver. Var försiktig och överdriv inte. Du vill inte bli för medtagen och bryta din lina, eller ännu värre din fiskespö!

Denna uppsättning lägger inte bara till lite vikt för bättre kastavstånd utan ökar automatiskt längden på linbelastningen för kasten – vilket gör det till ett utmärkt sätt att få ditt lockbete till de fiskar som annars skulle vara utom räckhåll!