Kan ved vara för torr?

Ved kryddad på en täckt vedhög kan bli förvånansvärt torr. Det antänds lätt, brinner löjligt varmt, men stockarna brinner snabbt. Att krydda trä handlar om att torka upp det så att det är lättare att bränna, men det väcker en viktig fråga. Kan ved vara för torr?

Ja, ved som har legat i åratal att krydda kommer så småningom att bli för torr. Veden brinner, men stockarna brinner varmt och snabbt. Du måste hela tiden mata elden. Det är fortfarande värt att elda torr ved, men du har missat det optimala brännfönstret.

Torrt trä är bättre än vått/grönt trä, men det finns några problem du kommer att möta. Läs vidare för att ta reda på hur länge du ska krydda din ved för de bästa brinnande eldarna.

Kan ved vara för torr?

Ja, ved kan säkert vara för torr, men det är inget de flesta klagar på. Det är så mycket fukt i luften att det är svårt för trä att hamna under det optimala området på 10-15 %. På de flesta ställen tar det mer än 4 år för ved att torka ut förbi dess optimala brandområde. Snabbare i varma, torra klimat som Arizona, Nevada, etc.

Jag gillar att elda ved som är 2-3 år gammal i Ohio. Det är den perfekta mängden örter för optimal förbränning. Brasan är lätt att tända, det är lite rök och veden brinner länge. Gammalt, torrt ved brinner varmt och snabbt, vilket gör långa bränder knepiga.

Jag bytte nyligen till att använda en propanfackla för att tända alla mina eldar. Att använda en ficklampa gör att elda så mycket lättare. Dessutom är de roliga att använda eftersom det i grunden är en mini eldkastare. Jag använder en billig ficklampa på $30 som jag hämtade vid hamnfrakten, men jag har hållit ett öga på det här Flame kung fackla med en detonator (ingen tändare behövs).

  Hur täpper man igen ett Sawyer vattenfilter?

Det spelar ingen roll hur vått eller torrt träet är. Tänd bara facklan och 20 sekunder senare har du en lägereld.

När använder man ved som är för torr?

Jag rekommenderar att du håller gammal torr ved när du eldar. Eftersom den är så lätt att tända blir den i princip till långbrännande tändning. Använd den som vilken annan tändare eller tändare som helst.

Om du har mycket torr ved kan du alltid använda den för att elda, men du vill nog bara blanda in fuktig ved också. Jag gillar att använda det torra för en plötslig värmebölja under matlagning eller på särskilt kalla nätter. Kom ihåg att det brinner ut snabbt, så du kommer att gå igenom det mycket.

Vad händer om veden är för torr?

Om ved kan vara för torr är en fråga om personlig uppfattning. Det är inget de flesta klagar på, men trä kan bli så torrt att det brinner alldeles för snabbt.

Torrt trä är nästan alltid bättre än grönt/vått trä, men det brinner alldeles för snabbt. Att elda lätt är trevligt, men utan vatten i veden brinner stockarna alldeles för varmt. De brinner snabbt (20-30 minuter) och lämnar mycket aska.

De flesta experter rekommenderar att du kryddar ditt trä tills det når den optimala fuktnivån på 10-15 %. Det är där du får mest valuta för pengarna av träet. Den är lätt att tända och brinner länge.

Hur du förhindrar att ditt trä torkar ut

Det finns inget enkelt sätt att förhindra att träet torkar ut. Rätt staplat/täckt trä med ventilation kommer så småningom att torka ut. Det är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen.

  Är Thermarest Pump Sack vattentät? Det beror på!

Om du låter din ved regna tar det 2-3 dagar innan den torkar normalt igen. Trä torkar snabbt! Det finns egentligen ingenting du kan göra för att förhindra att trä torkar ut. Att blötlägga det i vatten skulle kanske få in lite vatten igen, men det skulle förmodligen göra mer skada än nytta.

Använd din ved innan den blir för torr eller tackla brinnande bränder snabbt. Oroa dig inte! Torrt trä är inte så illa.

Hur länge ska man krydda ved?

I en perfekt värld skulle jag bara elda ved som har fått mogna i 2 år. Det förutsätter att träet är perfekt staplat, täckt och har gott om luftflöde. Efter 2 år börjar träet gå åt två håll.

Det torkar långsamt och brinner alldeles för snabbt, annars ruttnar träet (du kan bränna ruttet ved). Det är inte så illa om du planerar att elda veden under de första 3-4 åren, men det kan orsaka problem i längden. Med det sagt, torra grejer gör bra tändning eftersom det brinner så snabbt.

Det är nästan omöjligt att hålla ditt virke på optimal fukthalt. Bränn bara det du har, börja med det äldsta veden. För mig handlar det om att allt brinner. Jag bränner allt från klass-A Prime perfekt kryddat trä till mögeltäckt trä (bränn inte mögelbelagt trä om du har allergi/astma).

Kan jag plocka upp veden utan att falla sönder går den in i vedspisen eller lägerelden. Jag använder de riktigt bra sakerna för ihållande nattliga brännskador. Det torra är bra när jag lagar mat, gör upp eld eller behöver en plötslig värmebölja.

  Kan vandringskängor användas för löpning?