Kan ved bli för gammal för att brännas?

Jag har en vedhög i min stuga som stått på min bakgård i 10-15 år. Det är täckt, ingen av skogen har ruttnat och jag har fått spraya högen med bekämpningsmedel några gånger. Träet ser fortfarande bra ut efter alla dessa år, men det väcker en viktig fråga. Kan ved bli för gammal för att brännas?

Kryddad ved som är ordentligt staplad och täckt blir inte för gammal för att brinna. Det torkar ut, brinner snabbt och bryts ner långsamt, men det håller väldigt länge. Trä kommer att ruttna och förfalla endast om det utsätts för vatten eller attackeras av insekter. Så håll ditt trä täckt och från marken för att hålla insekter och vatten ute.

Ved korrekt staplad och lagrad kommer att hålla i årtionden, men hur förhindrar du att din ved ruttnar? Nyckeln är att hålla ditt trä torrt och från marken för att förhindra insekter. Fortsätt läsa för att lära dig hur du förvarar din ved så att den håller i många år framöver.

Blir ved för gammal för att brännas?

Jag har sett trä ruttna och falla isär efter en enda vinter som har legat avslöjad. Det är sällsynt, men det händer. Träet på bilden ovan är gammalt, ruttet och mögligt. Det skulle nog brinna, men det blir svårt att tända och bränna ut snabbt.

Ved som utsätts för väder och vind kommer snabbt att ruttna och förmultna, men det finns sätt att förlänga vedens livslängd. Tänk på träet ditt hus eller skjul är gjort av. Håller du träet torrt håller det hundratals år. Träet kan vara torrt och brinna snabbt, men det ruttnar inte isär.

  Är merinoull vattentät?

Detsamma kan sägas om ved. Otäckt kan veden hålla i 3 år om du har tur. Krydda träet, få det från marken, täck det, och samma hög kommer att hålla dig några decennier. Allt beror på om du kan minska fukten.

Hur ved håller längre

Att förlänga livslängden på din ved handlar om att minska fuktuppbyggnaden. Lite regn kommer inte att döda dig, men år av vattenskador kommer att påskynda nedbrytningsprocessen enormt. Träet kommer att ruttna och börja falla isär.

Allt bör täckas om du inte planerar att bränna det om ett eller två år. Du känner fortfarande inte för att tända vått ved. Att täcka ditt virke är därför en nödvändighet. Att kasta en presenning på vedhögen kan göra mer skada än nytta, eftersom det minskar luftcirkulationen och fångar upp fukt.

Få din ved från marken genom att bygga ett litet vedställ och köpa ett bra skydd. Genom att stapla ditt virke på en gratis pall kommer du dit 90 % av vägen. Om du insisterar på att använda en presenning, se till att ena sidan är öppen för bra luftflöde. Följande bild är ett bra exempel på hur du täcker ditt trä med en presenning.

Bygg ett vedförvaringsställ

Tack vare kraften i Amazon är det förvånansvärt enkelt att bygga ett vedförvaringsställ. Allt som krävs är en uppsättning vedställsfästen och ett par 2×4:or för att bygga ett riktigt snyggt 8ft-ställ. Jag gillar verkligen Mofez vedställsfästesats som jag köpte.

Det tog ungefär 5 minuter av min tid och kostade ungefär $50 totalt efter att ha hämtat tryckbehandlade 2×4:or från Home Depot. Med stigande vedkostnad var priset jämförbart med hur mycket det skulle kosta att bygga mitt eget virke. Du kan spara $15 genom att bygga det från grunden, men det skulle ta mycket längre tid. Jag använder mycket trä så jag valde en 8ft design så att den skulle fungera med ett kommersiellt vedskydd (det här är den jag köpte).

  Kan man förvara ett tält i garaget?

Du kan bygga en vedbod om du verkligen gillar lyx. Jag byggde en nära min stuga för några år sedan och den var väl värd pengarna. De är lätta att använda eftersom du inte behöver ta itu med klaffar och de ser mycket bättre ut än en slumpmässig vedhög. Den enda nackdelen är att du förmodligen kommer att behöva spendera $200-300.

Jag använde billiga tryckbehandlade staketstolpar ($2 styck), skurna på mitten, på sidorna/botten. Du behöver också några 4×4 och 2×6 för att bygga strukturen. Taket är gjort av ståltakmaterial ($35 styck). Jag gillar verkligen hur taket ser ut, men du kan spara lite pengar genom att använda staketstolpar på taket också.

Eftersom sidorna är öppna behöver den inte vara helt vattentät. Du försöker bara minska mängden vätska. Med tillräckligt luftflöde/solljus kommer de exponerade ändarna att torka på en dag eller 2. Det är bra att regn faller på ved, så länge veden hålls borta från marken och får gott om tid att torka.

Köp ett kommersiellt vedskydd

Ett vedskydd gör en värld av skillnad. Det håller ditt trä helt torrt och påskyndar verkligen kryddningsprocessen. För några få dollar mer än en presenning kan du verkligen inte slå den.

Jag gick med REDCAMP 8ft Rack Cover som är designad för att passa dessa ställfästen med en standardlängd 2×4. Den använder kraftig vinyl och jag gillar verkligen hur den är uppdelad i 2 separata sektioner. Att kunna dra upp sidorna är så mycket lättare än att bråka med en presenning.

Du kanske vill lämna sidorna öppna i 2-3 månader om du försöker krydda ditt trä. Det ökade luftflödet och solljuset på sommaren gör att det torkar ut snabbare än det lilla regn som kan falla. Du kan alltid dra ihop sidorna om det är regn.

  Kommer ved att torka i en hög?

Löv är din fiende!

Regn och snö kommer så småningom att avdunsta/torka, men blöta löv stannar kvar på din ved tills den ruttnar helt. Ditt virke håller inte mer än ett eller två år om det blir täckt av löv. Träet ruttnar snabbt och måste kasseras.

Ta itu med ruttet trä

Ruttent trä är förbannelsen av min existens. Efter månader av att hugga, klyva och stapla ved vill jag inte slänga det. Det gör mig galen! Oavsett hur mycket du försöker hålla ditt trä torrt, kan du fortfarande ha att göra med vattensjukt ruttet trä.

Jag lever efter en enkel regel när det kommer till ruttet trä. Alla block som kan plockas upp utan att falla sönder går in i elden. Nedbrytningsprocessen kan tära på träet, men det kommer fortfarande att brinna. Rutten ved kommer att brinna löjligt snabbt eller sitta och glöda när den fylls med vatten.

Om stocken faller isär när du sparkar den är det dags att bli av med den. Jag bara öser upp skräpet och slänger resterna i skogen. Det faller isär och komposterar tillbaka i jorden inom ett eller två år.