Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Vatten var det enda jag stoppade i min Nalgene vattenflaska när jag köpte den första gången. Det blev så småningom tråkigt under långa ryggsäcksresor, så jag bestämde mig för att experimentera med andra drycker. Jag saknade verkligen att dricka kaffe under dagen, men skulle det skada flaskan? Kan varmt kaffe gå i en Nalgene vattenflaska?

Ja, du kan lägga varmt kaffe i en Nalgene vattenflaska. De klarar av kokande vatten så det är inga problem med varmt kaffe. Kom ihåg att plast inte isolerar, så du måste använda ett isolerat lock för att hålla det varmt. Den enda nackdelen är att du regelbundet måste rengöra vattenflaskan med rengöringstabletter för att bli av med kaffeeftersmaken.

Det borde vara säkert att lägga hett kaffe i en Nalgene-vattenflaska, men du bör bara använda nya flaskor som tillverkats efter BPA-återkallelsen 2008. Äldre flaskor kommer att hålla, men farliga kemikalier kan läcka in i kaffet om flaskorna värms upp (I kommer att förklara detta i detalj senare). Fortsätt läsa för några tips om hur du håller ditt kaffe varmt och hur du rengör flaskan för att ta bort kaffeeftersmaken.

Kan du lägga varma vätskor i en Nalgene vattenflaska?

Du ska inte ha några problem med att lägga varma vätskor i en ny Nalgene vattenflaska (observera att jag sa NY). Det stadiga locket ser till att vätskan inte spills och tål lätt koktemperaturer. Dessutom ser det stadiga locket till att inget läcker ut under svåra promenader.

Du minns säkert för några år sedan när folk var oroliga för BPA och andra kemikalier som läckte från deras plastvattenflaskor. Forskare fann att hett vatten och UV-strålar påskyndade nedbrytningsprocessen, vilket betyder att fler av dessa kemikalier hamnade i ditt vatten. Dessa kemikalier orsakar cancer och hormonella obalanser, så det var ett allvarligt problem.

  Kan bakterier överleva kokande vatten?

Nalgene var snabb med att återkalla en produkt och deras flaskor innehåller inte längre några farliga kemikalier (som vi känner till). Äldre Nalgene-flaskor innehåller fortfarande de kemikalierna, men jag kommer till det senare.

Att förvara varm vätska i Nalgene’s är faktiskt ganska vanligt bland backpackers. De fyller sin Nalgene-flaska med varmt vatten och lägger den i sin sovsäck för extra värme under kalla nätter. Detta förhindrar också att din vattenflaska fryser på vintern så att du alltid har startvatten för att smälta snö.

Kan Nalgene vattenflaskor innehålla varmt kaffe?

Nalgene kaffebönor

Nalgene vattenflaskor är gjorda av robust, värmebeständig plast, så att sätta hett kaffe i dem borde inte vara ett problem. Tänk på att kaffet svalnar snabbt, då plast är dålig på att hålla värmen. Hämta ett isolerat lock på Amazon om du vill hålla ditt kaffe varmt. Cold brew är ett annat alternativ om du inte har en isolerad hylsa.

På jobbet lägger jag regelbundet varmt kaffe i min Nalgene. Att resa mycket i arbetet betyder att det är svårt att bära en vanlig kaffekopp och de där metallkaffekopparna har en tendens att spilla. Min Nalgene är det perfekta alternativet eftersom den har ett tätt lock och jag får inga kaffefläckar på mina skjortor.

Blir det någon eftersmak?

Den enda nackdelen är att din vattenflaska förmodligen kommer att smaka kaffe tills du rengör den. Jag gillar att släppa en rengöringstablett för vattenflaskor i min flaska när jag använder den till kaffe, te, gatorade etc. för att få bort eftersmaken. Det gör också rengöringsprocessen enklare när du tappar in en tablett, väntar några minuter och skjuter ut den. Slutet skrubba och citronsyralösningen är miljövänlig.

  Kan du tillbringa natten på sjukhus?

Att rengöra en Nalgene vattenflaska på språng är mycket enkelt. Du kan använda biologiskt nedbrytbar tvål (kämpar) för att rengöra den som vilken annan smutsig skål/panna som helst, eller fyll den med filtrerat vatten och lägg i en vattenflaska rengöringstablett. Jag föredrar att använda flaskrengöringstabletter (den här) eftersom det förenklar processen.

Fyll bara flaskan med filtrerat vatten, lägg i en rengöringstablett, skaka den några gånger så är flaskorna rena på några sekunder. Den är redo att fyllas på med vatten och det blir ingen läcker kaffeeftersmak.

Bär en Nalgene för kaffe och smaksatta drycker

Jag gillar att bära ett vätskepaket för mitt filtrerade vatten och en Nalgene-flaska som backup. Det beror mest på att jag har fått oavsiktliga punkteringar i min vätskeblåsa och att dricka från skålar/burkar blev gammalt snabbt. Att bära en extra rejäl Nalgene vattenflaska var en billig och enkel lösning på det problemet.

Detta gör att jag också kan använda vattenflaskan till kaffe och smaksatta drycker som jag inte skulle vilja lägga i min vanliga drickspåse. Att lägga något annat än vatten i en drickspåse kan snabbt orsaka mögel- och smakproblem.

Heta vätskor ska inte gå in i äldre Nalgenes (innan BPA-återkallelsen)

Det kommer förmodligen inte att döda dig, men heta vätskor bör inte komma in i den gammaldags Nalgene’s som kom ut före 2008 års BPA-återkallelse. Dessa flaskor innehåller BPA, BPS, BPF och ftalater som är kända för att orsaka cancer och hormonella obalanser.

Kemikalierna frigörs långsamt i det du dricker och värme påskyndar processen. BPA, BPS, BPF och ftalater finns i nästan alla plastprodukter, så du får dem förmodligen dagligen ändå, men det är inte värt att påskynda absorptionshastigheten.

  Är löparskor bra för landsvägslöpning?