Kan vandringskängor användas för löpning?

Det är en vanlig fråga som många löpare/vandrare ställs inför: Kan vandringskängor användas för löpning? Svaret är: det beror på. Vilken typ av promenadsko använder du, går du på stigar eller trottoarer och hur långt vill du springa?

När jag först började med trailrunning hade jag knappt råd med hyra. Jag skulle ha älskat att köpa trailrunners, men jag har redan slösat bort mina besparingar på ett par nya vandringskängor. Så, kan du springa i vandringskängor?

Ibland kan du springa i vandringskängor, men traillöpare eller vanliga löparskor är ett bättre val. De flesta promenadskor är designade för att ge mer stabilitet, fotledsstöd och dämpning än löparskor. Det låter som en bra sak, men det gör dem tyngre, vilket kommer att belasta din kropp mycket. Du kanske kan gå korta sträckor i vandringskängor, men jag skulle inte försöka gå en lång sträcka.

Skillnaden mellan promenad- och löparskor

Om du har en budget och bara har råd med ett par skor för både promenader och löpning, kan du ha det bättre med en mångsidig löparsko. De har många av samma egenskaper som vandringskängor, men är lättare i vikt och ger mer stöd för långdistanslöpning.

Om du kan använda vandringskängor för löpning beror på skon. Uppenbarligen kommer det att bli svårare att springa i en hög mittensko eller tung gångkänga. Du kan komma undan med att springa i låga fotkängor, men det kommer inte att vara lika bekvämt som traillöpare eller löparskor.

Den extra vikten på skon och den stela fotleden har stor inverkan på hur du springer. Det kan till och med tvinga dina fötter till en besvärlig löpställning som kan leda till skador.

Här är några viktiga skillnader mellan vandrings- och löparskor:

 1. Vikt: Walkingskor är i allmänhet tyngre och skrymmande än löparskor. Detta beror på att de behöver ge mer stöd och stabilitet, särskilt på ojämn terräng.
 2. Hållbarhet: Löparskor är ganska hållbara på trottoaren (300-500 miles), men de kan tuggas på leden. Vandringsstövlar kommer inte att slitas upp av pinnar och annat skräp på leden.
 3. Bekvämlighet: Löparskor är designade för att vara lätta och ge dämpning för långdistanslöpning. Detta gör dem mindre idealiska för vandring, eftersom de kanske inte ger tillräckligt stöd i tuff terräng. Vandringsstövlar hjälper till med greppet, men den extra vikten/styvheten gör det obekvämt att springa.
 4. Slitbanemönster: Yttersulan på vandringsskor är designad för att greppa all typ av terräng, medan löparskor är designade för att greppa trottoarer eller hala underlag.
 5. vattentålighet: Vandringsstövlar har ofta en vattentät eller vattenavvisande beläggning för att skydda dina fötter från väder och vind. Löparskor ger i allmänhet inte samma skyddsnivå, men det är bra, eftersom de får dig att svettas.
 6. att svettas: Vattentäta/vattentäta tyger i vandringskängor håller borta fukt från utsidan, men håller kvar svetten. Det minskar luftflödet och fångar svett, vilket gör dina strumpor genomblöta.
 7. andningsförmåga: Löparskor är gjorda av lätt, tunt tyg, vilket gör att de alltid erbjuder mer ventilation än promenadskor. De slår till och med traillöpare när det kommer till andningsförmåga.
 8. Tåbox: Vandringsstövlar har vanligtvis en bredare nos för att ge mer utrymme när du går uppför eller nedför. Löparskor har en smalare nos för bra passform och för att förhindra blåsor.
 9. Fotutrymme och snören: Vandringsstövlar har mer fotutrymme och längre skosnören så att de kan justeras för att passa över tjockare strumpor. Detta ökar fotens instabilitet när du försöker springa i gångstövlar.
  Hur man kopplar en campingspis till en 20 punds propantank

Om du planerar att springa mycket är det bäst att investera i ett par löparskor. Men om du bara vill springa ibland räcker det med promenadskor. Var medveten om skillnaderna mellan de två typerna av skor och hur de kan påverka din löpning.


Att gå i en löparsko är bättre än att springa i en löparsko

att gå i en löparsko är lättare än att springa i en löparsko.

Om du har råd att köpa endast 1 par skor för promenader/löpning rekommenderar jag att du köper ett par löparskor. Att gå i löparskor är lätt, men att springa i löparskor kommer att vara mycket mer utmanande.

Den extra vikten och styvheten hos en vandringskänga gör det mycket svårare att gå i vandringskängor. Faktum är att de flesta löpare antar en annan löpstil när de bär vandringskängor eller kängor eftersom skorna är så stela och terrängen är så annorlunda.

En förändring av löpstilen kan snabbt leda till överbelastningsskador vid långdistanslöpning. Din kropp är inte van vid det olika slagmönster, så det slutar med att du tränar olika muskler och blir skadad.

När ska jag springa i vandringskänga?

De flesta väljer att gå i vandringskängor av en väldigt enkel men viktig anledning. De oroar sig för fotledsskador när de springer genom komplicerad terräng.

Det är vettigt i teorin, men det är mer komplicerat än så. Den extra vikten av vandringskängor och förändringen i fotposition kommer att tvinga dig att ändra ditt sätt att springa. Det kan vara mindre risk att halka i leran eller falla på tekniskt skräp eller stenig terräng, men du kan lätt skadas av en plötslig förändring i löpformen.

Jag föredrar traillöpare framför vandringskängor, men här är några anledningar till varför du kanske väljer att börja springa i vandringskängor.

 • Vikten är inget problem: Ett extra kilo fastspänt på dina fötter känns som 5 på ryggen. Din kropp kommer att anpassa sig snabbt (bygga upp din rollators ben), men det kommer att ta några veckor.
 • Du har bara råd att köpa en sko. Någon som sällan springer kanske vill köpa 1 par skor som de kan bära var som helst. Löparskor är förmodligen ett bättre val, men det är upp till dig.
 • Vandringsskor har mer grepp. Till skillnad från promenadskor har löparskor i princip inget slitbanemönster på undersidan av skon.
 • Orolig för fotledsskador. Vandringsstövlar reser sig några centimeter runt fotleden för att ge mer fotledsstöd.
 • Vill du ha en vattentät/vattentät sko. Personligen hatar jag att gå i vattentäta skor eftersom det får mina fötter att svettas, men jag ser dess tilltalande på regniga dagar.
  Kan man frysa Nalgene vattenflaskor?

Överväg löparskor istället för vandringskängor för din nästa löprunda

Överväg löparskor istället för vandringskängor för löpning.

Nästa gång du springer kan du överväga löparskor istället för vandringskängor. Medan vandringskängor är designade för promenader, är löparskor speciellt utformade för att springa på stigar.

Här är några anledningar till varför du bör byta:

Trailrunningskor har en mer aggressiv yttersula än landsvägslöparskor, men de är fortfarande tillräckligt bekväma att springa i. Detta ger bättre grepp på släta eller ojämna ytor. De tenderar också att vara lättare och har mindre stoppning, vilket gör dem idealiska för långdistanslöpningar.

Och eftersom de är designade speciellt för löpning ger de generellt bättre stöd och stabilitet än vandringskängor. Du får det extra fotledsstödet och hållbarheten hos en vandringssko, med vikten, flexibiliteten och andningsförmågan hos en löparsko.

Det är det bästa av två världar. Så nästa gång du går ut på stigarna, se till att du tar på dig ett par löparskor! Dina fötter kommer att tacka dig.

Hur man väljer en löparsko för vandring

När det kommer till att välja en löparsko för vandring finns det några saker du vill tänka på. Här är några saker att tänka på: dragkraft, passform, kudde, fotledsstöd, vikt, klimat och budget.

1) Dragkraft

Big lug trail löparskor.

När du går på vandring på välpreparerade stigar med packad smuts eller grus behöver du inte lika mycket dragkraft som du skulle göra om du sprang terräng. Ett par löparskor av bra kvalitet skulle förmodligen vara ett bättre val.

Men om du planerar att springa i stenig terräng eller i lera, se till att dina skor har bra grepp. Det är där de stora klackarna på traillöparskor kommer in (bilden ovan).

Leta efter skor med djupt slitbanemönster och klackar som greppar marken. Längre klackar är bättre för lerig terräng, snö, slask etc. men de är fruktansvärda på vägar och andra hårda ytor. Du kanske vill kolla in mitt inlägg om att använda trailrunner löparskor för landsvägslöpning för mer information.

2) Passa

Därefter ska du överväga passformen på din sko. Så när du springer långa sträckor är det viktigt att se till att dina skor är bekväma. En obekväm passform leder till en förändring i din gång.

Du bör ha gott om utrymme att vicka på tårna, men dina skor ska inte vara för lösa. Om du planerar att springa, se till att dina skor sitter tätt så att de inte glider när du springer längs leden.

3) Kyssar

En annan viktig faktor är dämpning. Du vill se till att dina skor har tillräckligt med dämpning för att skydda dina fötter. Trailrunningskor är vanligtvis styvare än traditionella löparskor.

Det är bra för att öka fotledsstabiliteten, men det kan vara smärtsamt att gå långa sträckor. Leta efter skor med extra stoppning i häl- och tåområdet. Om du letar mer efter en hybridsko för väg/terräng, överväg hybridlöpare.

  Är vandringsstavstält robusta?

Hybrid löpare har mer dämpning och mindre aggressiva slitbanemönster. Detta ökar hållbarheten på vägen och ger dina fötter extra dämpning när du springer på en stig.

4) Ankelstöd

Du vill överväga fotledsstöd när du väljer trail löparskor. Om du vandrar i tuff terräng, kanske du vill överväga en sko med ett högre fotledsstöd för att skydda dina fötter.

Förhöjda vrister kommer att göra löpning svårt, så det kan eller kanske inte är värt det. Att gå med mindre fotledsstöd gör att dina fötter kan röra sig mer fritt.

5) Vikt

Salomon Sense Ride skor för blandad terräng är ett lättviktigt alternativ.

Håller du dig till välpreparerade stigar kan du förmodligen komma undan med en lättare sko. Men om du planerar att ta dig an tuffare terräng, vill du ha en sko med mer stöd och skydd.

De flesta tillverkare betygsätter sina traillöpare baserat på vilken typ av terräng de är avsedda att användas på. Salomon betygsätter sina löparskor efter: Road, Mixed-Terrain, Rocky, Muddy & Soft och Snow & Ice.

Skor för väg och blandad terräng kommer att vara mycket lättare än de andra. De Solomon Sense Ride Trail Runners (bilden ovan) är en lätt sko som är bra för löpning. Det är mer en blandad terrängsko med kortare klackar, så du kan till och med använda den på vägen om du vill.

6) Klimat, väder och temperatur

Ta även hänsyn till klimatet där du ska vandra. Om du vandrar i varmt väder, vill du ha en välventilerad sko för att hålla dina fötter svala. Och om du vandrar i kallt väder, skaffa en sko med en vattenavvisande ovandel för att hålla fötterna torra.

7) Budget

Slutligen, tänk på vilken typ av promenader du kommer att göra. Är du en ivrig vandrare som går ut varje helg? Eller är du mer en avslappnad vandrare som bara går ut ibland?

Din gångfrekvens kommer att hjälpa dig att avgöra hur mycket du ska spendera på dina skor. Vandrar du ofta vill du ha en högre kvalitet och mer hållbar sko. Men om du bara går ibland kan du nog klara dig med en billigare sko.

Ha dessa saker i åtanke och du är säker på att hitta den perfekta löparsko för dina vandringsbehov!


Hur är det med approach-skor? När ska jag använda dem?

Approach-skor är designade för bergsvandring och vandring, men de kan också användas för löpning. De har en klibbig gummiyttersula som greppar hala ytor och en stadig ovandel som tål slitage från stenar.

Approach-skor är inte lika bekväma eller dämpade som löparskor, så de bör endast användas för att springa genom stenig teknisk terräng. Om du inte planerar att springa genom stenig terräng är en löparsko ett bättre val.