Kan två personer sova i ett enpersonstält?

Ibland vill man bara ha ett litet tält, men räcker det med ett enpersonstält?

nattvandring resor scen, turistiska tält under en stjärnklar himmel med Vintergatan

Två personer kan sova i ett enpersonstält, men det kommer att sitta väldigt tight. Tält gjorda för två personer kan redan vara ganska ombonade, så att försöka klämma in två personer i ett 1-personstält blir ännu svårare. Det är dock möjligt att få in två personer i ett enpersonstält om det är absolut nödvändigt.

Innan du försöker klämma in dig själv och någon annan i ett 1-personstält, ta dig tid att lära dig mer om hur 1-personstält och 2-personerstält jämförs. På så sätt kan du förbereda dig för den mest bekväma och effektiva campingupplevelsen.

Kan du få plats med två personer i ett tält för en person?

Det finns många anledningar till att du kanske dras till idén att använda ett tält för en person snarare än något större. Du kanske vill spara pengar eller utrymme, eller bara ha något lätt och lätt att bära.

Om du campar ensam är det vanligtvis inte ett problem att använda ett tält för en person. Även de som vanligtvis inte campar ensamma kan vara intresserade av att njuta av några soloäventyr.

Som en sidoanteckning: Jag tillbringade 3 veckor på en ensam bilcampingresa och det var en av mina favoritupplevelser i mitt liv. Det kan vara läskigt att tänka på att campa ensam, men jag har några tips till dig om du vill testa det–jag tycker verkligen att det är värt att göra, även på en liten resa. Ta en titt på vår artikel om ämnet här.

Hur som helst, de som normalt campar på egen hand kanske inte vill köpa ett 2-personerstält vid tillfälle att någon vill följa med. I alla fall, Det kan vara lite av en utmaning att montera två personer i ett enstaka tält.

  Behöver luftkonditionering för husbilar laddas om?

Kort sagt, det är möjligt att passa två personer i ett 1-personstält. Det finns dock ett antal faktorer du måste tänka på för att få det att hända. Dessa inkluderar storleken på personerna som delar tältet, tältets mått och annan utrustning du kanske vill ha inne.

Ett 1-personstält kommer förmodligen inte att vara en bra lösning för dem som inte känner sig bekväma med en tight passform. Även ett 2-personers tält kan vara tight för den som vill ha plats för bagage såväl som sovande. De kan fungera hyfsat bra för människor som backpackar men är inte idealiska i situationer som kräver mycket mer än en ryggsäck när det gäller utrustning.

Kom ihåg att det aldrig är en bra idé att sova med maten, även om det inte finns björnar, det finns massor av små djur som skulle älska en möjlighet till en utdelning. Lär dig mer om att förvara din mat säkert i vår artikel här som handlar om att förvara mat i en bil.

I alla fall, om du planerar att tillbringa större delen av din tid utanför tältet och bara behöver det som ett skydd att sova i då kanske du inte har något emot en tight squeeze.

Ska jag skaffa ett tält för 1 eller 2 personer?

När du ska köpa ett tält kommer du säkert snabbt få reda på det det finns ett enormt urval av former, storlekar och kvalitetsnivåer. Det kan vara riktigt svårt att hitta ett tält som fungerar perfekt för dig.

Något som kan hjälpa till i urvalsprocessen är att få en förståelse för hur 1-personstält och 2-personstält står sig i förhållande till varandra. Var och en kan komma med fördelar och undergångar, särskilt när du försöker få plats med två personer inuti.

  Hur väljer du den perfekta campingplatsen för skåpbilar?

Låt oss ta en titt på dem fördelar och nackdelar så att du kan bestämma om ett 1- eller 2-personerstält är perfekt för dig.

1-personstält proffs

Det finns ett antal anledningar till att någon kan tycka att konceptet med ett tält för en person är tilltalande.

Till att börja med kan enpersonstält vara mycket mindre kostsamt än större alternativ. Om du campar med en stram budget kan det vara en stor fördel att betala mindre för ett tält. Detta gäller särskilt om du siktar på ett tält av högre kvalitet framför något med lägre kvalitet och mer utrymme.

Om du är osäker på hur mycket du vill spendera på ett tält, vår artikel om ämnet är ett bra ställe att börja. Kolla in det här.

Dessutom kan backpackers vara intresserade av ett 1-personstält eftersom de är mycket lättare och mindre än andra val. Följaktligen är de mycket mindre krångel att bära när du vandrar eller backpackar. Vikten du bär är ofta en stor faktor för hur lätt du kan ta dig dit du planerar att tillbringa natten.

Jag vet tyvärr detta av erfarenhet – det enorma tältet för 8 personer har en ton mer vikt som du måste bära – du kan ha massor av utrymme när du kommer till din destination, men du kanske ångrar att du måste bära det till din camping på en lång ryggsäckstur. Om du bara åker ett par mil är det här ingen stor grej.

En sista fördel som vissa kanske inte tänker på inkluderar värme. Campare som gillar att komma ut på hösten eller vintern kanske uppskattar ett mindre utrymme. Med två personer som delar ett litet tält blir det lättare att hålla sig varm och bekväm.

  Hur man drar ett rör med en pontonbåt (7 enkla steg)

Vårt 2-personerstält kan bli väldigt varmt, även om det är på 80-talet ute. Vårt tält har till och med en nätöverdel, och det fångar fortfarande luften och håller värmen fantastiskt bra. Detta fungerar utmärkt för vintern, men inte så bra för sommaren.

1-personstält Cons

Innan du väljer ett 1-personstält att bära iväg ut i skogen är det viktigt att överväga nackdelarna som kan komma med att göra det valet.

1-personstält kan vara användbara på flera sätt, men deras lilla storlek kan också ge en obekväm sömn för två personer. Innan du väljer ett tält är det viktigt att överväga de mått du behöver för att två personer ska få plats bekvämt. Utöver det måste du göra det se till att det finns tillräckligt med utrymme för dina kläder och andra personliga föremål också.

En annan fråga som 1-personstält kan ha är relaterad till kondens. Ofta har tält ventiler för att säkerställa att koldioxiden du andas ut kan komma ut ur tältet. När ventilationen ett tält ger inte är lika med mängden koldioxid i utrymmet, kan luftfuktigheten i tältet stiga. Som ett resultat kan du hamna i ett tält som är obehagligt blött.

MSR tillhandahåller den här praktiska videon som kan hjälpa campare att förstå kondensuppbyggnad i ett tält samt vad tips som du kan använda för att hålla ditt tält bekvämt.

MSR-tält: Hur man förhindrar tältkondens

Kolla på denna videon på Youtube.

Kort sagt, om du har för många människor i samma tält kommer du sannolikt att få problem med kondens. Så även om du tekniskt sett kan få plats med 2 personer i samma tält, kan du vakna upp blöt (särskilt eftersom du troligen kommer att pressas upp på sidorna av ditt tält).

2-personstält proffs

Om du försöker hitta det perfekta tältet för två personer, då fördelarna med ett 2-personerstält är ganska uppenbara.

Lite mer utrymme gör att du kan sova bekvämare och ha lite utrymme för ryggsäckar eller andra föremål du behöver inne i tältet. Det kan kräva lite mer ansträngning att bära och ställa in, men en bekväm sömn är väl värt ansträngningen.

När ett tält är designat för två personer är det också det mer sannolikt att erbjuda tillräckligt med ventilation för att undvika överskott av fukt och kondens inuti tältet. Sammantaget bidrar detta verkligen bara till din komfort när du behöver sova.

Om du inte planerar att campa i iskallt vinterväder, kan ett tält för två personer också hålla sig ganska varmt med bara två personers kroppsvärme. Tält kan ofta vara varmare på insidan än man kan förvänta sig! I vår artikel om ämnet kan du lära dig allt om vad som håller ditt tält varmt. Ta en titt på det här.

Det kan verkligen vara värt besväret att spendera mer eller anstränga sig extra när det betyder att du kommer att kunna få en god natts sömn. Om du får ett för litet tält kan du upptäcka att du sparat pengar men betalat ett högre pris i form av obekväma, sömnlösa nätter.

2-personstält Cons

Medan ett tält för 2 personer kan ge mycket mer utrymme och komfort för campare, de kan också vara dyrare. De som försöker hitta ett tält med en knapp budget kanske föredrar att välja mindre utrymme framför en större prislapp.

2-personstält kan också vara svårare för vandrare och backpackers. De kan vara tyngre, större och svårare att passa i en ryggsäck tillsammans med alla dina andra förnödenheter. Vissa kanske föredrar att ta itu med singeltältet eller sova separat. Som sagt, det är fortfarande möjligt att hitta ett tält för 2 personer som fungerar utmärkt för backpackers.

Tumregeln för hur mycket vikt ett backpackingtält ska väga är att vara max 2,5 kg per person. Vårt ryggsäckstält väger cirka 5 lbs och det är ett tält för 2 personer – vilket är ungefär där du vill vara.

Vilket alternativ är bättre?

Naturligtvis, det är upp till varje campare att avgöra vilken tältstorlek som fungerar bäst för deras behov. Det finns så många unika situationer där ute att ett enda svar inte riktigt finns för alla.

När det gäller att hitta ett tält för två personer är det viktigt att ta hänsyn till kroppsmått, överflödig utrustning och behovet av personligt utrymme. Bara för jämförelsens skull, något i stil med Kelty Grand Mesa (Amazon) kan ge dig en bra uppfattning om måtten på ett 2-personerstält. Å andra sidan detta Ozark Trail-tält (Walmart) kan visa dig vilken typ av mått ett 1-personstält kan ha.

Om du vill vara säker på att du kan få en god natts sömn och inte har något emot en lite högre kostnad eller att packa ett större tält, då du kan verkligen inte gå fel med ett tält för 2 personer.

Men om du letar efter det lättaste och billigaste alternativet, kanske du vill gå med ett tält för 1 person. Se bara till att välja ett alternativ med rätt mått som behövs för två personer.