Kan timmerstugor överleva en tornado?

Timmerstugor verkar inte särskilt starka, speciellt när man jämför med den fantastiska kraften hos en tornado. Nyligen har jag funderat på den klassiska frågan, ”vem skulle vinna i en kamp, ​​en stuga eller en tornado?” Min första instinkt är att satsa allt på tromben, men kan en timmerstuga överleva kampen? Jag gjorde lite research och här är vad jag hittade.

Så, skulle en timmerstuga överleva en tornado? På grund av sin styrka och vikt kan timmerstugor överleva hårda stormar som de flesta andra gipshus inte kan. Du bör dock inte bygga en timmerstuga för att den ska fungera som ett stormskydd. De är inte garanterade att stå emot någon storm, speciellt om de inte är professionellt byggda.

Vad är det med en timmerstuga som gör den bättre än de flesta hem i en tornado? Finns det några nackdelar under en storm? Låt oss undersöka dessa och några fler frågor nedan.

Styrkan i ett timmerhus

Om du är som de flesta människor, då när du tänker på en timmerstuga, tänker du på pionjärerna. Och jag vet inte med dig, men när jag tänker på pionjärerna tänker jag inte på spjutspetsteknik. Finns det inte en anledning till att vi inte ser något av deras hem runt omkring? Jag menar titta på de tre små grisarna. Den ena grisen som bestämde sig för att bygga sitt hus av pinnar var den första som blev uppäten, eller hur? Den överraskande sanningen är att de flesta timmerstugor som byggs idag faktiskt är robustare än ditt typiska förortshem. Låt oss ta en närmare titt på vad som gör dessa hem så starka.

Konstruktionen har förbättrats mycket sedan pionjärernas guldålder och timmerstugor är ingenting som de brukade vara. Fundera ett ögonblick på vad ditt eget hem är gjort av. Om du är som de flesta människor som bor i USA, bor du förmodligen i ett trä- och gipshem. Tänk på vad det egentligen är gjort av. Förutom några bärande balkar och isolering är väggarna i ditt hem för det mesta ihåliga.

  När blir löpning roligt?

Den stuckaturklädda exteriören i ditt hem kan göra bra för att hålla kylan ute och stöta bort regnet, men om en stark vindpust kommer förbi är du skål. Taket är inte det säkraste heller. Om det kommer ett kraftigt snöfall riskerar ditt tak att rasa. Bara det där tunna arket av bältros skiljer dig från omvärlden. Jag säger inte något av detta för att skrämma dig, utan bara för att lyfta fram några av skillnaderna mellan ditt eget hem och det hos en solid timmerstuga.

Så vad gör en stuga bättre?

Starka väggar

Låt oss nu ta en titt på timmerstugan. Vilket är det första ordet du tänker på när du tänker på en stock? För mig är det ordet robust. Numera byggs timmerstugor med virke av högsta kvalitet och de senaste byggteknikerna. Väggarna i en timmerstuga är så starka att jag har läst berättelser om stugor som rivits av sina grunder genom översvämning, bara för att upptäckas flytande i vattnet några kilometer bort. Nu, det är en allvarlig styrka!

Brandbeständig

Timmerhus är också förvånansvärt brandsäkra. Jag vet vad du tänker, ”kom igen, det är en stor hög med tända. Saken kommer definitivt att lysa så fort jag slår en tändsticka.” Men så är inte fallet. Timmer som används vid byggandet av timmerstugor är faktiskt svårare att antända än traditionella hem på grund av sin stora storlek och täthet.

Så föreställ dig det här scenariot med mig om du vill. En tromb drar fram på landsbygden och river upp ditt grannskap. De flesta hem klarade sig oskadda, men tornadon har även slagit loss en elstolpe. Stången ligger hängande, bara stödd av de tunna elektriska ledningarna, men påfrestningen är för stor och de knäpper och skickar upp en uppsjö av gnistor.

Gnistorna landar på trä- och gipshuset inte alltför långt från din timmerstuga och tänder den. Vad förväntar du dig ska hända? Tja, den här situationen är faktiskt inte så ovanlig och gång på gång har timmerstugan visat sig vara det enda hem som står kvar efter en brand. De kan vara gjorda av trä, men det betyder inte att stugor ger bra tändning.

  7 sätt att bära din telefon på en löprunda

Självständigt starkt tak och väggar

Varför är det så att de flesta hem förstörs i en tornado? I ett traditionellt byggt hem är alla delar av huset beroende av varandra, vilket innebär att när en del av strukturen går ner, går hela hemmet ner. En av de vanligaste skadorna på ett hem under en tornado är förlusten av ett tak. När den löst lagda bältrosen och isoleringen slits bort av kraftiga vindbyar, invaderar kraftiga vindar husets inre, vilket får hela strukturen att kollapsa, men inte så med timmerstugor.

Även om taket slits från ett stughem, är stockväggarna vanligtvis tillräckligt tunga för att stå emot de kraftiga vindarna från en tornado. Du kan göra ditt hem ännu starkare genom att lägga till ytterligare stag och orkanremmar.

Jag undrar varför vi inte bygger fler timmerhus i tornadolandet!

Nackdelar med timmerstugor i en storm

OK, så att bo i en timmerstuga låter bra. Det är inte bara superbekvämt, utan det är också superstarkt. Du kanske tänker för dig själv: ”Jag är redo att bo i en timmerstuga. Sätt på stormen!” Men inte så snabbt. Timmerstugor kan vara säkrare, men det finns också några nackdelar. Låt oss undersöka några av nackdelarna med att bo i en timmerstuga.

Plats, Plats, Plats

Hur många stugor ser du mitt i förorten? Jag personligen ser inte många alls, men jag kanske är galen. Den största nackdelen med att bo i timmerstuga är det avskilda läget. Även om det kan se vackert ut att bo mitt i skogen eller något berg någonstans, kan det också vara ganska farligt om en katastrof inträffar.

Om en tornado gör det i din avskilda stuga kan det ta över en timme för räddningstjänsten att komma fram. De kan till och med behöva skicka en nödhelikopter för att snabbt transportera alla som skadats. Och kommer du ihåg när jag sa att timmerstugor är brandsäkra? Det kan vara sant jämfört med ett hus med gipsväggar som antänds runt 500 grader Fahrenheit, men en vild skogsbrand kan lätt nå upp till 1500 grader Fahrenheit. Du kommer inte ha det trevligt och mysigt i din stuga, du kommer att steka ihjäl.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Katastrofer som tornados är sällsynta i områden där man traditionellt håller timmerstugor, men man kan aldrig vara för säker. Om du har en timmerstuga, se till att du snabbt kan få hjälp om det värsta skulle inträffa.

Pris

Den sista nackdelen med att äga en stuga som jag ska diskutera är priset. Att bygga med massiva stockar kan vara dyrt och de flesta timmerhus kör allt från $175000 till $350000 till ännu mer. Att ökad säkerhet och komfort kan vara ett högt pris att betala, men det kan vara värt det.

Slutsats

Det kan komma som en överraskning, men stugor är faktiskt säkrare än traditionellt byggda hem. Deras starka väggar, solida grund och brandbeständiga material gör dem mycket hållbara i en tornado. Även om de kan vara dyra ibland, är en timmerstuga definitivt en säker plats att vara under en tornado.

Ytterligare fråga

Kan timmerstugor överleva en jordbävning? Ja det kan de. Av många av samma skäl är en timmerstuga säker under en tornado eller orkan som gör dem säkra under en jordbävning också. Väggarna i en timmerstuga och stark och hållbar. De kan var och en stödja sin egen väg, vilket innebär att om en av väggarna skulle kollapsa, vilket är högst osannolikt, kommer de andra väggarna sannolikt att bli stående. Eld är också en av de största förstörarna under en jordbävning, och som vi diskuterade tidigare är timmerstugor mycket brandbeständiga.

Är timmerstugor säkra? Timmerstugor är mycket strukturellt sunda och kommer sannolikt inte att kollapsa. Det största hotet som kommer med att bo i en timmerstuga är det avskilda läget. Stugor ligger i allmänhet långt borta från tätorter och det kan ta ett tag för räddningstjänsten att anlända vid en katastrof.