Kan timmerstuga lönnsirap bli dålig?

Ah, lönnsirap, fokus för alla nya rengöringar, det nya ”hälsosamma” sötningsmedlet, den amerikanska magiska maten. Du kan väl inte äta en kontinental frukost utan pannkakor? Så vad är det egentligen som gör det så magiskt? Tja, enligt någon utanför gatan, din mormor, Cathy från PA-mötet och allas hund, blir lönnsirap inte dåligt. Någonsin.

Ljudet är ganska magiskt för mig. Tyvärr är ingen av dessa källor så tillförlitlig (jag menar kom igen, Cathy berättade bara för oss förra veckan att hon fortfarande tror att vaccin orsakar autism). Så jag tog på mig att ta reda på det en gång för alla.

Så, kan timmerstuga lönnsirap bli dålig? Kort svar: ja. Långt svar: det beror på. Det finns alltid en hake. Ren lönnsirap kan börja växa mögel, men det kommer säkert att hålla sig fräscht längre än det tar dig att äta upp allt. Artificiellt smaksatt majssirap, som Log Cabin Maple Sirap, kan också bli dålig, men på ett lite annorlunda sätt än ren lönnsirap gör. Istället för att spira några utväxter, börjar artificiellt smaksatt majssirap bara smaka lite roligt.

Så, vad är skillnaderna mellan Log Cabin Maple Sirap och real deal? Hur blir de dåliga var och en? Vad kan du göra för att rädda din sirap från den ultimata undergången? Som tur är för dig är det det jag är här för. Ingenting kan vara viktigare än att reda ut missuppfattningar om lönnsirap. Jag tar mina pannkakor på största allvar, som varje amerikan borde.

Hitta skillnaden

Ren lönnsirap är gjord av sav som tappas från lönnträd. Lönnträd växer i norr, så runt platser som New York och upp till Kanada. Det är en stereotyp som faktiskt har förtjänst. Först borrar du ungefär en och en halv tum i ett lönnträd. Du gör detta i en vinkel så att juicen kan rinna ner och ut. Sätt in en kran, som i princip bara fungerar som ett fint sugrör, i borrhålet och häng en hink på det. Saven kommer att börja droppa ur kranen när trädet försöker reparera sig själv och kommer att samlas i hinken. Sedan är det bara att koka juicen riktigt länge. Det börjar klart, sedan mörknar det när mer och mer vatten kokas bort och sockret som blir kvar blir en större och större andel av det hela. Allt du behöver göra efter det är att hälla det genom ett kraftigt filter (i princip dubbelt upp på kaffefilter) och du har själv lite ren lönnsirap. Det tar cirka tio liter lönnsaft för att göra bara en liter (fyra koppar) lönnsirap.

  Att ha på sig Isfiske för att hålla sig torr och varm

Konstgjord lönnsirap tar all den färdigheten och processen och kastar ut den genom fönstret. I grund och botten är det bara majssirap, majssirap med hög fruktoshalt för att tillföra sötma, och en hel del matris, smakämnen och konserveringsmedel. Eftersom det tar så mycket mindre ansträngning att göra, är konstgjord lönnsirap mycket billigare. Plus, när du har små barn, kommer du inte att slösa pengar på riktigt bra saker, låt oss vara ärliga. Deras gommar är inte tillräckligt raffinerade för att verkligen uppskatta skillnaden. Det är anledningen till att jag fortsätter att använda för att motivera att jag håller all min glass för mig själv också. Ren lönnsirap är inte ens så hälsosammare än konstgjord lönnsirap. De är båda proppfulla av socker och kaloririka. Det är lättare för din kropp att bearbeta det naturliga sockret än majssirap, men det finns verkligen inget ”hälsosamt” val för lönnsirap.

Så nu behöver vi bara ta reda på mysteriet bakom varför sirap inte blir dålig. Bakterier kan inte riktigt växa i en miljö med högt socker och låg fuktighet. Det är därför honung aldrig blir dålig. Och jag menar, älskling aldrig går dåligt. Nej om är, och är eller men handlar om det. Om du skulle ha en oöppnad flaska ren lönnsirap på din hylla i årtionden, skulle den fungera precis som honung och bara aldrig förstöras. Men när du öppnar den behållaren och utsätter sirapen för luft, startar du en klocka som tickar på sirapens fräschör. Visst, sirapen kommer fortfarande att förbli bra under väldigt, väldigt lång tid. Ren lönnsirap håller sig bra i ungefär sex månader till ett år. Konstgjord lönnsirap håller sig bra i cirka 18 månader.

  Är tältsängar lämpliga för vintercamping?

Färska Prince of Pancakes

Okej, jag har en bekännelse att göra. Jag sa att konstgjord lönnsirap som Log Cabin Maple Sirap går dåligt på cirka 18 månader till två år. Jag ljög. Du kan verkligen äta sånt där på obestämd tid, oavsett om du har förvarat flaskan i kylen eller på hyllan. Men även om du säkert kan äta det fram till dagen för apokalypsen, kommer du att börja märka en smakförändring. Eftersom sirapen är falsk, så är smakämnena det också, även om de säger att det finns naturliga smakämnen där. Efter cirka 18 månader av att ha varit öppen kommer smaken att börja ta slut, och din sirap kommer att smaka eller se ”off” eller konstigt ut. Och det vill vi inte ha när det kommer till pannkakor. Har jag nämnt hur seriöst jag tar mina pannkakor?

Ren lönnsirap blir däremot dålig på ett väldigt uppenbart sätt. Efter ungefär ett år kan det faktiskt börja utveckla mögel. Som, skojar inte, ärlig mot godhet, sporer. Du vill definitivt inte ha sporer till din frukost. Jag vet att min fru specifikt har bett mig att utesluta svampar från menyn ”frukost på sängen”. Om din lönnsirap börjar växa mögel, få inte panik. Det finns fortfarande en chans att den kan överleva.

När jag sa ordet ”mögel” föreställde du dig förmodligen det där riktigt fula grejen som verkar spira ur varenda jordgubbe över natten (även om du köpte dem för två dagar sedan, och du vet att du tittade över varenda låda för att hitta de bästa). Tja, det är inte den sortens mögel som växer på sirap. Möglet som förstör frukt är egentligen en sorts bakterier, och möglet som växer i ren lönnsirap är en sorts svamp, och det påverkar faktiskt aldrig sirapen alls. Ändå ska pannkakor och svamp aldrig blandas.

  De bästa öringlocken

För att spara din sirap är det bara att skumma av formen från toppen av sirapen och sedan koka den en stund. Skumma resten av det som flyter till toppen under processen och koka sedan upp det igen. Sätt tillbaka den i behållaren och fortsätt att njuta av din sirap. Det är därför folk säger att lönnsirap aldrig blir dåligt. Även om det börjar växa mögel kan du alltid bara ta bort det och fortsätta äta.

Spara sirapen

Allt är inte förlorat. Jag ska ge dig några ganska idiotsäkra sätt att bevara din lönnsirap under lång tid.

Om du vill köpa det rena, köp det i lösvikt. Som alltid är mat billigare i bulk, och du kan förvara det extra i frysen i gallon ziplock-påsar. Lönnsirap fryser inte fast, och det blir inte dåligt i frysen.

När du har en öppen lönnsirapsbehållare som du använder, sikta på att förvara den i en glasbehållare. Glasbehållare är mer lufttäta och överför inte smak till sirapen. Förvara ren lönnsirap i kylen efter öppnandet och håll den tätt försluten.

För konstgjord lönnsirap, förvara på en sval, mörk, torr plats. Den är lagringsstabil så du behöver inte ställa den i kylen, men det kan du om du vill att den ska hålla ännu längre.

Relaterade frågor

Är konstgjord lönnsirap värre än ren lönnsirap? Båda typerna av sirap är höga i socker och bör inte ätas i överskott. Ren lönnsirap har en del antioxidanter och vitaminer men har egentligen inget näringsvärde. Konstgjord lönnsirap har många konstgjorda smaker, dör och sötningsmedel, så det är lite mer ohälsosamt än ren lönnsirap.

Kan jag göra lönnsirap hemma? Det finns recept för att göra lönnsirap hemma, men dessa recept är vanligtvis bara kokt vatten, karamelliserat socker och lönnextrakt. Du kan tappa sav från lönnträd och bölder och sila det själv.

Vilken är den populäraste lönnsirapen? Log Cabin Artificiell lönnsirap är faktiskt det mest populära sirapsmärket bland kunder, tätt följt av Mrs. Butterworth’s.