Kan tält tvättas i maskin (en guide till tältvård)

Unga par sätter upp utomhustält för att framgångsrikt koppla av och tagga sina händer för att fira vandring och camping på höstens skogsstig.

Efter en långhelgscamping med smuts, sand, vatten och andra utomhusprylar kan tält bli ganska rörigt. Så hur rengör vi dem ordentligt?

Tält bör inte tvättas i maskin. Tvättmaskiner kan skada tältet, eller så kan tältet skada tvättmaskinen, beroende på tältets storlek och material. Att tvätta ett tält i maskin kommer också att förstöra lamineringen, eftersom den inte längre anses vara vattentät.

Även om tält inte kan tvättas i maskin kräver de fortfarande rengöring och skötsel. Tält kan tvättas för hand precis som en bil, med tvål och vatten.

Skäl att tvätta ett tält

Det finns flera anledningar till att tvätta ett campingtält. Det är omöjligt att hålla ett tält helt rent eftersom campingen sker utomhus. Vädret är också ibland oförutsägbart. Du kanske planerar att tillbringa en solig helg utomhus, bara för att bli blöt mitt i natten. Tält blir oundvikligen kladdigt av regn, smuts, lera, sand, stenar, smutsiga skor, mat och så många andra faktorer.

När du väl kommer tillbaka från resan måste du antingen tvätta tältet eller bestämma att det måste vara ute och torka av det oväntade regnet. Ibland ställs campingtält undan innan de är helt torra, vilket skapar den perfekta miljön för mögel att växa. Nästa gång du drar ut ditt tält och inser att det är för sent om du inte rengör ditt tält ordentligt.

Det är viktigt att torka sitt tält ordentligt så att det inte händer. Även om det inte regnar kan det fortfarande finnas morgondagg på ditt tält när du packar ihop det. Om du behöver packa ditt tält medan det fortfarande är vått, se till att vädra ut det och torka det så fort du kommer hem, oavsett om du reser det på bakgården eller hänger upp det i garaget.

Material i ett tält

Det finns några olika sätt att rengöra ditt tält, men du måste först ta reda på vilket material ditt tält är gjort av. Det finns tre huvudsakliga olika typer av tältmaterial; canvas, nylon och polyester.

Canvastält är gjorda av bomull och är slitstarka och isolerar bra. De går dock inte att skrubba rena. Du kan skaka ut allt damm och dammsuga insidan, eller så kan du blötlägga det i ett badkar.

Använd en mild tvål och rengör försiktigt de smutsiga områdena. Om det redan finns mögel i ditt canvastält måste du göra en speciell lösning med vinäger. Blanda en del vinäger med fyra delar vatten och applicera i formen. Låt det dra in en stund och skrubba sedan försiktigt och skölj med varmt vatten. Undvik att skrubba hårt eftersom det kan skada materialet.

Nylon- och polyestertält är mycket lättare och kan förmodligen rengöras med bara en trädgårdsslang. Om de behöver mer rengöring kan du få lite mild tvål och en tvättlapp för att försiktigt skrubba vissa områden. Om den är mycket smutsigare och behöver en grundlig rengöring kan den alltid blötläggas i ett badkar. Med båda typerna av tält, se till att tältet är helt torrt innan du lägger undan det, särskilt i slutet av campingsäsongen. Genom att ta extra väl hand om dina tält så håller de länge.

  Får jag fiska på en golfbana?

Det är också smart och rekommenderar starkt att läsa tälttillverkarens instruktioner. De kan tältet bättre än du och vet bättre hur man rengör och sköter tältet ordentligt. (Källa)

Man Traveler pitch tält campingutrustning utomhus Reseäventyr livsstilskoncept berg landskap på bakgrund sommar semester resa

Ingen maskintvätt

Tekniskt sett finns det inget som hindrar dig från att slänga ditt tält i tvättmaskinen och kalla det bra. Detta kan vara den enklaste vägen ut, men du kan förlora ditt tält i processen. Det beror på tältet, men en tvättmaskin kommer förmodligen förstöra ditt tält. Tänk på det så här: sätter du dina non-stick-pannor i diskmaskinen? Nej! Jag hoppas åtminstone att du inte gör det.

Precis som diskmaskinen förstör non-stick pannor och tar bort det yttre lagret, kan tvättmaskiner förstöra den vattentäta aspekten av tält. De har en utvändig laminering för att skydda dem från att vatten kommer in i ditt tält, så du vill inte ta några chanser att förstöra den välbehövliga och viktiga aspekten av ditt tält. (Källa)

Dessutom är de flesta tält alldeles för stora för att få plats i din tvättmaskin. Äldre tält är mycket ömtåliga och kan hamna i bitar efter att ha satts genom tvättmaskinen. Materialet är redan utslitet, ångan är inte så stark och den har varit med om så många campingturer. Tvättmaskinen är det sista han behöver. En tvättmaskin sliter sönder, sträcker, river eller bryter tältets material och sömmar. Tvätta inte ditt tält i en vanlig tvättmaskin, hur smutsigt det än blir.

Å andra sidan kan ett helt nytt tält som fortfarande är starkt och hållbart förstöra tvättmaskinen. Om tältet är för stort för tvättmaskinen blir det också ett problem. Tvättmaskiner är avsedda för kläder och sängkläder, inte för ditt utomhushem.

Kommersiell tvätt

Det finns några få undantag som vissa proffs tillåter, men vissa förbjuder det fortfarande. Om du går till en tvättomat och använder en kommersiell tvättmaskin för ditt tält kan du bli framgångsrik. Kommersiella tvättmaskiner är mycket större och kanske kan hantera storleken och vikten på tältet utan att gå sönder det. Om tält tvättas, bör de tvättas på en låg trumma, med mindre tvättmedel.

Ett annat undantag är användningen av en frontlastare istället för en topplastare. Topplastarmaskiner är inte skonsamma mot tygerna och kan slitas ut mycket snabbare. Frontmatade maskiner är mycket mer skonsamma mot tvätten och kan ta emot större föremål som ett tält. (Källa)

Tvätta händer

Handtvätt är det bästa sättet att tvätta ditt tält. Det finns ingen maskin för att sträcka den och du kan se till att de smutsigaste ställena städas. Se dock till att använda rätt typ av tvål när du tvättar ditt tält. Använd inte vanligt tvättmedel. Disktvål är gjord för att ta bort olja och fett från disken så att de blir mer intensiva.

  Transportcontainerhytt – Är det en bra idé?

Användning av tvättmedel på ett tält kan ta bort tältet från dess yttre lager, vilket gör det inte längre vattentätt. Använd tvål i stället Nikwas eller Sporttvätt. Dessa tvålar är inte så starka och är gjorda för vattentäta produkter. Att tvätta ett tält är som att tvätta en bil. Vi måste använda speciella tvålar gjorda speciellt för tältet så att de nödvändiga yttermaterialen eller skikten inte äventyras. (Källa)

Ibland kanske du inte ens behöver tvål. Om tältet inte är för smutsigt kan en enkel trädgårdsslang kanske ta bort smutsen från campingturen. Placera helt enkelt tältet på uppfarten och spraya det med tvål och vatten, precis som en bil.

Du kan sedan använda en trasa eller svamp för att lätt skrubba på områden som behöver extra rengöring. Låt den sedan torka på uppfarten eller häng den i ditt garage. Se till att den är helt torr innan du viker ihop och förvarar. Att lägga undan tältet och lägga undan det igen innan det är torrt skulle göra alla dina senaste städningar meningslösa.

Ett annat sätt att rengöra är att blötlägga tältet i en förvaringsbehållare eller badkar. Detta är ett bra alternativ om du bor i lägenhet och inte har en uppfart för att sätta upp tältet. Om tältet har varit smutsigt under en längre tid kan det kräva ytterligare blötläggning innan det kan rengöras ordentligt med en svamp eller trasa. Att tvätta på din bakgård på gräset är ett annat alternativ, men gräs kan vara väldigt rörigt, kliande och helt enkelt irriterande när det blir blött. Du kanske gör ditt tält stökigare än tidigare.

Torka ditt tält

Ibland kan ditt tält överleva tvättmaskinen, men aldrig torktumlaren. Torken kommer att skeva materialen och förstöra deras form, vilket kan göra att sömmar går sönder och tältet krymper eller faller isär. Det är i ditt bästa intresse att låta ditt tält lufttorka om du inte vill köpa ett nytt.

Efter att du har tvättat ditt tält kan du ställa upp det på uppfarten i solen, hänga det över ditt verandaräcke, hänga det någonstans i garaget eller bara lämna det där. Det enklaste sättet är att lämna tältet i slutet av din campingresa tills det är helt torrt. Det näst bästa skulle vara att lägga den i solen så fort du kommer hem eller efter att du har rengjort den.

Vilken som helst av dessa idéer kan fungera, beroende på om du tvättade den hemma eller på campingen, vädret och hur mycket utrymme du har i och utanför ditt hem. Det beror också på om du har ett tält som är skyddat mot UV-strålning. Att torka ditt tält ute i solen är mycket bättre än inne. Solen kommer att torka det mycket snabbare och mer noggrant. Att torka tältet inifrån fungerar också, det behöver bara vändas och torkprocessen tar mycket längre tid. (Källa)

  Vad är flugfiskebacking?

Håller det rent under resan

För att slippa tvätta ditt tält efter campingturen finns det några saker du kan göra under resan för att det ska hålla sig så rent som möjligt.

Se först till att du äter all din mat utanför tältet. Det är så lätt att göra en röra med smulor och vem vet vilka djur som kan locka till sig smulorna under och efter resan. Det är också en bra regel att inte släppa in skor i tältet under resan. Som ett resultat kommer ingen smuts och lera in från utsidan och tältet är din trygga plats från utsidan.

Även om du förvarar mat och skor utanför tältet blir det fortfarande smutsigt. Det är en bra idé att ta med en minikvast när du ska campa, för att enkelt sopa och ta bort skräp från tältet. Det är en bra praxis att torka rent ditt tält innan du lägger undan det, vilket hjälper tältet att hålla länge.

Andra tältvårdsmetoder

Tält är en enorm investering beroende på storlek, kostnad och material, så det gäller att ta extra hand om dem. Du får bara riktigt valuta för pengarna om du tar väl hand om tältet och kan använda det länge. Förutom att hålla tältet rent och torrt innan du packar undan det, finns det andra sätt att se till att ditt tält förblir i toppskick.

Se upp för dragkedjorna! Vissa dragkedjor kan vara mycket ömtåliga, så riva inte upp dörrarna snabbt, annars kan du bryta dragkedjan, vilket gör dörren mycket svår att stänga och använda. Om dörrarna inte kan stänga ordentligt kan tältet lika gärna vara värdelöst. Under de kalla månaderna kommer den inte att kunna hålla den varma luften inne och under sommarmånaderna blir det ännu varmare än vanligt.

Utsikt från tältet på Koscieliska dalen på vintern

Var noga med att inte göra hål i tältet. Innan du sätter upp ditt tält, rensa marken från stenar, pinnar eller annat som kan skada tältet. Var försiktig med knivarna eller andra vassa föremål du tar med till campingen. Låt dem inte komma nära tältet. Att reparera hål i tält kan vara tråkigt, och även när de väl är gjorda är de inte lika bra som nya.

Se till att du inte tappar några bitar! Ett tält kan se enkelt ut från utsidan, men det finns många fungerande delar som alla tjänar sitt syfte. Håll reda på alla delar under installation och borttagning. Ditt tält tappar i värde om du inte har hela setet. Instruktionerna är också mycket viktiga. Du kan bli expert på att sätta upp ditt tält, men vad händer om du låter någon låna det eller bestämmer dig för att sälja det? Det är mycket viktigt att ha instruktionerna till hands.

Tält finns i alla former och storlekar, men inga kan läggas i tvättmaskinen eller torktumlaren. De ska handtvättas och lufttorkas.