Kan skidor vara för hala? Vad du behöver veta

För flera säsonger sedan vaxade jag stolt mina nya skidor på min veranda med solen sakta ner bakom mig. När jag vaxade började mitt sinne vandra, och en av tankarna som dök upp i mitt huvud var denna: Vi vet att skidor måste kunna glida, men tänk om det fanns en punkt där det var för mycket glid?

The halare, desto bättre i alpin skidåkning (utförsåkning). Skidor kan vara för hala för längdåkning (eller klassisk skidåkning), där du kan glida i sidled eller till och med bakåt, vilket påverkar nybörjare eller medelåldrade skidåkare mest.

Alla skidor behöver vax, men mängden och typen beror på flera faktorer. Är de för längdskidåkning eller alpin skidåkning? Är snön hård, mjuk, blöt eller en kombination av flera förhållanden? Skidåkarens förmåga är också betydande. En skidlärare i Verbier kommer att förbereda sina skidor annorlunda än en skidåkare i Vermont, även om de åker skidor på samma modellskidor.

Kan skidor vara för hala?

Om du åker utförsåkning behöver du inte oroa dig för att göra dina skidor för hala. Det kan kännas obehagligt för dina fötter att fortsätta röra sig underifrån om du är nybörjare, men sättet du stannar och får kontroll över skidorna är genom att vinkla skidorna och din kropp, inte genom att ändra strukturen på själva skidan.

Om du provar längdskidåkning kan mycket hala skidor vara svåra att hantera. Att gå uppför backen kan vara det svåraste att göra med superslätta skidor. Generellt sett vill du även här att dina skidor ska ha så lite friktion som möjligt.

Kan man lägga för mycket vax på skidor?

Det är möjligt att lägga för mycket vax på dina skidor, men det är inte svårt att fixa. Du bör skjuta för att lägga cirka 0,5 oz vax eller mindre på två skidor.

Mönstret för vaxning är:

  1. Applicera vax på brädan (du kan ha ett block, eller så kan du ”krita” det)
  2. Värm och jämna ut vaxet (många använder strykjärn.)
  3. Raka bort allt överflödigt vax (allt vax som samlas eller gör att botten av skidan blir ojämn)
  4. Jämna ut vaxet (du kan använda de gröna Scotchbrite-kuddarna)

Om du hoppar över steg 3 och 4 kanske du inte har den jämnaste finishen på skidans botten.

Allt du behöver göra är att skrapa bort eventuellt överflödigt vax och slipa ut det och du är klar. Ingen skada skedd.

  Är tältvärmare säkra för tältcamping

Varför behöver du vax?

När ett föremål glider över ett annat, som i fallet med skidor över snö, spelar flera krafter in, varav två är rörelse och friktion. Inom fysiken beskrivs rörelse som när ett föremål – skidåkaren – ändrar position över tiden. I matematik beskrivs rörelse i termer av avstånd, hastighet, acceleration, förskjutning, hastighet och tid.

När vi vaxa våra skidorvi försöker minimera friktionen av skidorna på snön och därmed maximera accelerationen och hastighet (hastighet).

Om du kastar en sten över ytan av en damm kommer du att få den att hoppa över flera gånger, beroende på din förmåga. Ta samma sten och försök hoppa över den på strandsand, och resultatet blir lite tråkigare, eftersom sanden ger mer friktion till stenen.

Snö beter sig på samma sätt med skidor, saktar ner dem hela tiden. Visst, du kommer inte ha några problem med att få upp farten när du är på en brant löptur, men sedan har tyngdkraften slagit in, och du kommer att vara mer oroad över att stanna än att komma igång.

Vad vax erbjuder dig är ett sätt att få minsta möjliga friktion mellan skida och snö så att du har mer kontroll och anstränga sig mindre ansträngning på eller offpist.

Skidunderlag är vanligtvis tillverkade av polyeten, vilket är ett lätt och robust material. När du åker skidor smälter tyngdkraften från din kropp och temperaturen på dina skidor delvis snön, vilket skapar en tunn hinna av vatten, och våt snö kan sakta ner dig. –> Det är därför vax är avgörande för en bra skidupplevelse.

Kan jag använda valfritt vax på mina skidor?

Verkligen, du kan. Däremot vaxer som är inte designad för att tåla kyla och väta av en typisk dags skidåkning snabbt visa sig ineffektivt. Mycket bättre för att få rätt vax för jobbet.

Alla skidor behöver få en applicering av glidvax, oavsett om de är vaxbara eller vaxfria: skin- eller skateskidor. Materialen som används för att tillverka skidor är osynliga för det mänskliga ögat mikroskopiska porer, som kommer att fyllas med packad snösaktar ner dig direkt.

En god – gärna varm – vaxning kommer att täcka dessa fördjupningar, och förändringen kommer att ske omedelbart. Tänk på det som en Spabehandling för dina älskade skidor. Observera att behandlingen är appliceras endast på gliddelen av dina skidor.

  Kan du sätta en trollingmotor på en pontonbåt (med storlekar)

För att kunna åka skidor korrekt måste du kunna glida.

Glidevax

Namnet på denna ger bort det: Glidevaxer används av alla skiddiscipliner, från Telemark och utförsåkning till längdskidor och snowboards till begränsa effekten av friktion och förstärka effekten av rörelse. De bättre applikationen av glidvax, desto mjukare glid och den snabbare kan du gå.

Om du tittar på undersidan av dina skidor kan de vara vitaktiga och torra, vilket kommer att vara orsaken till passiva, slappa svängar och begränsad hastighet. Allt detta kan ändras med en bra beläggning av applicerande glidvax.

Glidevax finns i flera applikationer:

  • Pulver – för den professionella racerföraren
  • Flytande – En tillfällig fix mellan applicering av hett vax
  • Fast – Skidbutiker kan göra en enorm applicering av varmt vax åt dig; med detta menar jag att värma upp ett hårt glidvax i gliddelarna på dina skidbaser. (Främre och bakre tredjedelen)
  • Klistra – Effektivt, men används mer som en tillfällig lösning

Kick Wax

Begagnade främst för längdskidåkning (eller klassisk eller nordisk).kick vax är appliceras på sparkdelen av skidan (Mellersta tredjedelen) och är antitesen till glidvax. Det är designad för att hjälpa klassiska skidor att greppanär skidåkaren korsar backar och jämnt behöver klättra vid tillfälle.

Till skillnad från glidvax, denna version kommer endast i fast form och gnides på skidan och poleras.

Observera att du kan köpa Vaxfria längdskidor som inte kräver någon vaxning eftersom de har en slitbana skuren eller intryckt i basen – liknande däcket på en 4×4 – vilket förhindrar glid hos alla utom den mest utmattade skidåkaren.

Är alla glid- eller sparkvaxer lika?

Nej. temperatur och snöns tillstånd spelar en stor roll, och medan rubsna (vätska och pasta) är inriktade på allmänna förhållanden, är de också tillfälliga, som nämnts. De solida blocken som kräver strykning klarar i allmänhet stora temperaturområden. (varmare eller kallare, så inte exakt vetenskapligt)

Få en bra skidbutik att ge dig råd när du köper vax, eftersom det finns många alternativ för olika förhållanden. Det finns ingen one-size-fits-all i skidvax.

Hur ofta ska jag vaxa mina skidor?

Många nybörjare eller till och med medelskidåkare applicerar sällan vax självaistället litar på skidbutikens expertis och erfarenhet för att hjälpa dem en gång per säsong. Detta beslut är acceptabelt om du åker två eller tre helger under en säsongmen mer än så, och du skulle göra klokt i det vaxa dina skidor själv.

  Syntetiska vs dununderlägg: för-, nackdelar, pris

Appliceringens varaktighet och frekvens beror på temperaturer, terräng och det befintliga vaxets tillstånd när du förbereder dig för din nästa resa. Jag skulle hellre spendera en timme (eller sällan två) vaxa mina skidor som förberedelse än nöja sig med ett mindre än perfekt verktyg när jag kör i backen.

I annat fall och förutsatt att du kan motivera utgiften (vanligtvis runt 25-40 U$), lämna tillbaka dem till skidbutiken halvvägs genom säsongen för en påfyllning. När din erfarenhet och kompetens ökar kommer du att vara tacksam för det prestationsförbättring, och kanske kommer du att göra det överväg att göra det själv någon gång.

Om du ställs inför en oväntad möjlighet att åka skidor men har ingen tid för förberedelser, ta en tub flytande glidvax och applicera det innan du går. Inte särskilt hållbart, detta kommer åtminstone att ge dig ett bra glid för denna specifika resa. Låt det torka i 20 minuter eller så, och sedan buffa väl. Det går inte att överbuffra.

Många konkurrenskraftiga nordiska skidåkare kommer inte att kliva ut i snön om inte deras skidor har blivit kärleksfullt vaxade med ett fast block och ett varmt strykjärn. Det finns dock en utbredd uppfattning som sprids i Skandinavien att skidor presterar bättre utan något glidvax. Tron är att vaxet samlar mikroskopiskt skräp från snön, men vem vet?

Kanske gäller detta främst längdåkning, men Jag tvivlar ärligt talat på att det kommer att påverka alpina skidor på något kalkylerbart sättannat än att sakta ner dig enormt när du tittar på dina vänner på väg nedför i fjärran.

Slutsats

Att ta hand om din sportutrustning är en grundtanke i tävlingsandan hos många av oss. Om du är en avslappnad skidåkare skulle jag ändå rekommendera ett varmt vax varje säsong, helt enkelt för att det är säkrare att använda korrekt förberedda verktyg.

Väldigt få av oss slipar våra köksknivar med någon regelbundenhet, men vi vet alla det en vass kniv är mindre farlig än en med en matt egg.

Ta hand om dina verktyg om du förväntar dig att de ska ta hand om dig.