Kan rostfritt stål gå i ugnen?

Den allestädes närvarande karaktären hos kokkärl i rostfritt stål gör att de är starkt representerade i de flesta kök. De används i matlagning, rökning, stekning och servering av mat. Men vad sägs om att använda kokkärl i rostfritt stål i ugnen?

Rostfritt stål kan gå in i ugnen om alla delar av grytan eller pannan är metalliska. Handtag och lock av trä eller plast kan skadas i ugnen, vilket förstör maten. Rostfritt stål av låg kvalitet kan också reagera med maten vid vanliga ugnstemperaturer.

Läs vidare för att ta reda på varför rostfritt stål är ugnssäkert och hur du säkert använder kokkärl av rostfritt stål i ugnen.

Är rostfritt stål säkert i en ugn?

Rostfritt stål är säkert i en ugn. Det är en kraftfull metallegering med mangan, kisel, nickel, krom, kväve och kol. Den kemiska sammansättningen säkerställer att den tål de höga temperaturerna i en vanlig köksugn.

Nivån på värmetolerans kommer dock ner på kvaliteten på det rostfria stålet. Den kemiska sammansättningen kommer att variera mellan tillverkare, eftersom rostfritt stål av låg kvalitet kan spricka, smälta eller gå sönder i en ugn.

Även med högkvalitativt rostfritt stål måste du fortfarande vara uppmärksam på tillbehören. Vissa kokkärl i rostfritt stål levereras med handtag och skydd av plast, trä eller silikon.

Dessa tillbehör bidrar till grytornas och kastrullernas estetiska tilltalande och gör dem lättare att hantera när du lagar mat. Sådana tillbehör bör dock inte gå in i ugnen eftersom värmen kommer att skada dem.

Därför är ugnssäkra kokkärl i rostfritt stål av hög kvalitet och har inga trä- eller plastkomponenter.

Det rostfria stålet av högsta kvalitet för köksbruk har cirka 18-20% krominnehåll och 8-10% nickelinnehåll, vilket gör det mer motståndskraftigt mot korrosion och rost. Sådana kokkärl i rostfritt stål har också god draghållfasthet och kommer inte att läcka in i din mat.

Köksredskap av rostfritt stål av kvalitet 304 är kända för att ha de egenskaper som nämns ovan. Så om du har dem kan de gå in i din ugn.

Viktiga tips att tänka på när du använder rostfritt stål i ugnen

Vi har konstaterat att du kan använda högkvalitativt rostfritt stål i din ugn. Det finns dock några viktiga punkter att tänka på för en säker och problemfri matlagningsupplevelse.

Använd ugnsvantar på handtaget och locket

Eftersom endast stålpannor och kastruller med stålhandtag och lock kan gå in i ugnen måste du vara extra försiktig när du hanterar din matlagning. Att ta tag i handtaget av rostfritt stål utan sinne med bara händer kan leda till allvarliga skador.

Se även  Kan trådbundna säkerhetskameror hackas?

Bär vadderade handskar eller slå in handtaget eller locket med en tjock trasa innan du försöker lyfta grytan eller pannan.

Förvärm alltid kokkärlen i rostfritt stål

Rostfritt stål blir poröst när det är kallt.

I detta tillstånd fastnar maten på ytan om du sätter in den i ugnen. Förvärmning av pannan eller grytan gör att stålet expanderar och stänger alla porer, vilket ger dig en slät yta att laga mat med.

Ett snabbt sätt att veta om din panna eller gryta är tillräckligt varm för att gå in i ugnen är att tillsätta några droppar vatten på ytan och sedan se om dropparna torkar ut direkt eller rullar runt lite i pannan. Om du ser det senare är din panna redo att gå in i ugnen.

Tillsätt olja efter förvärmning

Om du tillsätter olja i pannan innan den är förvärmd kommer oljan att sjunka in i porerna som vi pratade om ovan när du börjar laga mat. Vänta tills pannan är tillräckligt varm innan du tillsätter din olja. Virvla runt oljan runt grytan eller pannan för att täcka den ordentligt innan du börjar laga mat. Kokkärlet är klart att användas på mindre än fem sekunder efter att du har applicerat oljan.

Undvik extrema temperaturer

Låt kokkärlen i rostfritt stål lugna ner sig innan du häller lite kallt vatten på dem.

På samma sätt är det en dålig idé att ta ut din kastrull i rostfritt stål från frysen och rakt in i ugnen, eftersom du kommer att bli skev. Värm grytan från frysen innan du sätter in den i ugnen. Du bör också låta grytan färsk från ugnen svalna innan du diskar.

Varför rostfritt stål är bra för ugnstillagning

Rostfritt stål är inte det enda kokkärlmaterialet du kan använda i ugnen. Så varför ska du använda den istället för att köpa en kruka i aluminium eller gjutjärn? Vi ska titta på orsakerna nedan.

Det är mycket hållbart

Köksredskap i rostfritt stål kommer att hålla i årtionden så länge du använder och underhåller det på rätt sätt.

Det finns ingen risk att gå sönder eller flisa, eftersom högkvalitativt rostfritt stål tål allmänt slitage och är motståndskraftigt mot rost och korrosion. Hållbarheten hos rostfritt stål ger dig mer flexibilitet eftersom det kan vara användbart i många applikationer.

Se även  Behöver Crock Pots vatten? Eller kan de koka torrt?

Det säkerställer jämn matlagning

Rostfritt stål absorberar värme snabbt och fördelar värmen jämnt och kommer därför alltid att ge bra resultat i en ugn. De flera lager som används i kokkärlkonstruktionen ger en homogen tillagningsyta som säkerställer att din mat värms jämnt från sidorna och botten av grytan eller pannan.

Det reagerar inte med mat

Rostfritt stål reagerar inte med din mat och förändrar strukturen som du skulle få med material som gjutjärn, koppar, aluminium och teflon. Så du kan laga mat eller baka med kokkärl i rostfritt stål utan att oroa dig för att skadliga kemikalier kommer in i maten eller att metallsmak läcker in i maten.

Det är lätt att underhålla

Att underhålla och rengöra rostfritt stål är superenkelt. Du kan ta bort bränd eller intorkad mat genom att blötlägga godset i vatten i diskhon tills det är tillräckligt mjukt för att skrubba.

Detta tillvägagångssätt fungerar inte med kokkärl som gjutjärn eftersom det kommer att rosta snabbt vid långvarig exponering för vatten. Rostfritt stål tål även användning av speciella rengöringsmedel och polermedel utan skador.

Du kanske också gillar: Hur man rengör en vattenkokare i rostfritt stål

Det är lättillgängligt

Du har förmodligen redan några grytor och kastruller av rostfritt stål i ditt kök. Även om du inte gör det, har tusentals butiker lagerfört högkvalitativt 18/8 eller 304 rostfritt stål som du kan beställa direkt. Det stora antalet tillverkare har gjort rostfritt stål mer prisvärt och inom räckhåll jämfört med alternativ som teflon.

Visst, material som aluminium och gjutjärn är överlag billigare, men de är sämre än rostfritt stål och har många andra nackdelar.

Andra vanliga frågor

Vilken är den högsta temperaturen för rostfritt stål i ugnen?

Rostfritt stål tål hög värme upp till 500 – 600°F (260 – 315,6°C). De allra flesta tillverkare kommer att ha ett lock vid 500°F (260°C). Var uppmärksam på bruksanvisningen för din gryta eller ugn för det rekommenderade värmeintervallet.

Du behöver dock inte oroa dig för att skada grytan eller pannan i ugnen eftersom de flesta livsmedel tillagas vid temperaturer under 500°F (260°C), inklusive bakning.

Se även  Hur smakar hälleflundra? Premium Ocean Eats

Kan du använda rostfritt stål i mikrovågsugnen?

Eftersom rostfritt stål kan fungera bra i ugnen, borde det inte ha några problem att fungera i mikron också, eller hur? Fel. Metaller fungerar inte bra i mikrovågor.

Du kan inte använda rostfritt stål i en mikrovågsugn eftersom rostfritt stål reflekterar mikrovågor, vilket gör det svårt för maten att värmas upp. Dessutom kan det rostfria stålet som kommer i kontakt med väggarna i mikrovågsugnen leda till gnistor inuti enheten.

Så förutom det faktum att rostfritt stål inte kan värmas upp ordentligt i en mikrovågsugn, är det en potentiell brandrisk att använda kokkärl av rostfritt stål i en mikrovågsugn. Det kommer att skada mikrovågsugnen och eventuellt starta en brand i ditt kök.

Tänk på att vissa människor fortfarande använder små kokkärl i rostfritt stål i sin mikrovågsugn utan problem.

Om grytan, tallriken eller kastrullen är tillräckligt liten för att hålla sig borta från mikrovågsväggen kan du värma maten utan problem. Du behöver bara vänta lite längre än normalt jämfört med att värma mat med mikrovågsvänlig plast.

Ändå, eftersom det finns en chans att skada din apparat och orsaka brand, är det bäst att undvika att använda kokkärl av rostfritt stål i en mikrovågsugn.

Kan du använda rostfritt stål i en diskmaskin?

De flesta tillverkare klassar deras rostfria köksredskap som diskmaskinssäkra, så du kan använd rostfritt stål i en diskmaskin. Men kokkärlen i rostfritt stål kan få vattenstämplar och svåra ställen som kan vara nästan omöjliga att få ut.

På samma sätt är diskmedel extremt hårt och kan orsaka fläckar och missfärgning över tiden. Vid långvarig användning kommer tvättmedlet gradvis att slita ner materialet och matta den lockande glansen som gör att rostfritt stål sticker ut.

Dessa risker kvarstår även med kokkärl i rostfritt stål som tål diskmaskin av tillverkare. Därför är det bäst att tvätta för hand mer, och använda diskmaskinen sparsamt.

Slutgiltiga tankar

Pannor i rostfritt stål kan gå i ugnen så länge de inte har trä- eller plasthandtag. Om du har en 304 eller 18/8 rostfri panna eller gryta med fritt stålhandtag, kan du baka mat med den i ugnen utan att oroa dig för skador.

Att använda rostfritt stål av dålig kvalitet eller de med plast- eller trähandtag kommer att göra din mat oätlig när materialen smälter under den intensiva värmen.

Lämna en kommentar