Kan rostfritt stål gå i mikrovågsugnen

Du kanske vill tillfredsställa en barndoms nyfikenhet på om rostfritt stål kan gå i mikrovågsugnen. Eller så vill du få reda på fakta innan du lägger en resemugg full med kaffe i.

Rostfritt stål är inte mikrovågssäkert. Liksom andra metaller studsar rostfritt stål från mikrovågorna som genereras av enheten, vilket orsakar gnistor och till och med eld. Behållarens form och storlek, uppvärmningstidens längd och dess avstånd från mikrovågsugnens väggar påverkar riskerna.

Här är detaljerna om vad som händer när rostfritt stål värms i en mikrovågsugn. Efter det kan du också läsa vidare för att förstå varför stål orsakar problem, hur de utvecklas och andra uppvärmningsalternativ du kan använda.

Vad händer när rostfritt stål värms i en mikrovågsugn

Svaret som många förväntar sig är gnistor från att metallföremålet värms upp, eller till och med början av en brandrisk. Och det händer. Rostfritt stål reflekterar värmeenergi, vilket kan gnista eller skada mikrovågsugnen.

Risken för gnistor och brand har att göra med fyra faktorer. Riskfaktorerna inkluderar:

 • Metallens form. Runda föremål, till exempel skedar, är minst benägna att reagera, medan en keramisk mugg med en metallkant – trimmen är vad som är långsträckt snarare än rund – är mer benägna att orsaka problem.
 • Storlek. Större föremål är mer stabila än mindre föremål.
 • Avstånd från mikrovågsugnens väggar. Ju närmare metallen är väggen i mikrovågsugnen, desto mer sannolikt kan studsad värme skada den.
 • Uppvärmningens varaktighet. Ju längre du värmer stål, desto mer riskerar du en brand eller explosion.

Bortsett från fara, uppvärmning av rostfritt stål kan ändra smaken och konsistensen på din mat, om inte direkt bränna den.

Oddsen för att stål reagerar i en mikrovågsugn beror också på mikrovågsmodellen. Varje märke använder lite olika effekt och effekt.

Varför rostfritt stål och mikrovågor inte fungerar

När du värmer mat i mikrovågsugn vill du att den ska absorbera värmen. Det finns dock ingen värmeabsorption; vattenmolekyler i maten absorberar energin som skapas av mikrovågor, vibrerar och tillför friktion, vilket genererar värme.

Se även  Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Föremål som metall som inte har vattenmolekyler tillgängliga behöver direktkontakt med något med vatten innan de värms upp. Och även då reflekterar de fortfarande energi.

Om de reflekterar för mycket energi för snabbt kommer de:

 • Gnista
 • Smälta
 • Explodera
 • Orsaka en brand

Form spelar också roll. Anledningen till att rundade former är säkrare är på grund av hur de reflekterar energi jämfört med långa former. Smala och skarpkantade föremål reagerar snabbare eftersom de har en mindre yta i en given vinkel för mikrovågsugnen att studsa av.

Metalltrim runt en keramik är ännu värre. Den har den där smala ytan, men den slingrar sig också runt. Den slingan kan skapa en farlig ljusbåge.

Hur mikrovågor fungerar

Mikrovågorna som ger apparaten dess namn är en strålningsfrekvens mellan radiovågor och infraröda vågor. Fett, kolhydrater och vatten i maten absorberar denna strålning i form av värme.

Men olika vinklar eller hinder begränsar denna absorption, så mat i mikrovågor värms ojämnt. Livsmedelsmolekylerna behöver också utrymme att lossna och vibrera, vilket ytterligare bidrar till ojämn uppvärmning, eftersom tinade delar värms snabbare än frysta delar.

Motsatsen till fett, socker och vatten är metall. Ingenting reflekterar mikrovågor som metall. Vågorna kan inte passera det första lagret av elektroner utan laddar dem istället. Dessa laddningar släpper som gnistor och explosioner.

Vad händer med andra metaller i mikrovågor

Aluminium och tenn tål mikrovågsugnen bättre än rostfritt stål, även om det fortfarande medför risker. Folie som ligger platt, inte rör golv, tak eller väggar och värms upp en kort stund anses säkert av vissa. Trots det skulle du fortfarande behöva hålla ett öga på det, och du kanske känner att risken inte är värt det.

Folie kan fortfarande vara farligt när den är skrynklig. Rynkornas skarpa vinklar skapar många små ytor för energi att koncentrera sig på och reflektera. Således kan de potentiellt bli en brandrisk.

Se även  Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Du kanske undrar varför många tillagade måltider i livsmedelsbutiker som ska värmas i mikrovågsugn har en medföljande bit av metall. Lägg märke till att dessa bitar är platta eller släta och vänder mot maten.

Denna platta form gör att mikrovågorna har en stor yta som inte koncentreras lika mycket. Men det tar fortfarande energi. Metallen fångar energi och leder den till maten för jämn uppvärmning istället för att studsa mot apparaten.

Reflektion är också varför folie inte ska slå in hela maten. Det skulle återspegla all energi, och din mat skulle hålla sig kall. Folien behöver rätt läge för att fånga energi genom att studsa den in i maten. I synnerhet behöver den reflektera värme in i matens kärna, så den kan värmas lika snabbt som toppen och kanterna på maten, varav de senare du vill blockera så att de inte överkokar.

Väggarna, golvet och taket i en mikrovågsugn är av metall eftersom de innehåller mikrovågor. Denna metall är en del av anledningen till att ha extra metall inuti som reflekterar eller berör eskalerar brandrisken.

Varför form snarare än typ av metall är viktigare

Skedar är säkrare än gafflar eftersom skedar har mer bulk och rundhet för att sprida energi. Samtidigt har de enskilda stiften på en gaffel små, kantiga ytor som kommer att överladda och avge värme snabbare. Dessa redskap skapar också elektriska ljusbågar från de många vinklarna av studsande energi.

En annan kontrast är mellan en plan yta och en panna. En enda, plan yta har hela utrymmet för att sprida energi och reflektera i en riktning. En panna har dock väggar, vilket ger den några fler vinklar för att reflektera energi, inklusive fram och tillbaka på sig själv.

Se även  Hur mycket väger soffor? (+ Epic Spreadsheet)

Tidens uppvärmning i mikrovågsugnen gör skillnad

Kortare tidsramar är mindre benägna att orsaka gnistor och bränder än längre uppvärmningstider. Till exempel kommer trettio sekunder av en platt metallplåt eller en sked som värms upp i mikrovågsugnen sannolikt inte att orsaka problem.

Du kan garantera att du värmer din mat på ett säkert sätt i mikrovågsugnen, särskilt under längre tid än trettio sekunder. Många andra material fungerar bättre.

Vaxpapper är ett säkert och effektivt alternativ för att slå in matuppvärmning i en mikrovågsugn. Det kommer fortfarande att hålla fukten och värmen jämnt och under en längre period. Att avsätta några keramik-, glas- eller BPA-fria plastbehållare för användning i mikrovågsugn är också en bra idé.

Uppvärmning av rostfritt stål på andra sätt

Även om rostfritt stål är en dålig utmanare för att värma mat i en mikrovågsugn, är det utmärkt för:

 • Uppvärmning i ugn
 • En brödrost
 • På en spis

Den tål upp till 350°F (176,7°C), men bara här.

Faktorerna som är involverade i mikrovågor kommer att få stål att gnista även vid lägre temperaturer. Värmen från spisar, ugnar och brödrostsugnar har ingen av dessa faktorer. Det finns ingen intensiv strålning för att koncentrera sig på stålet eller reflektera från det. Flamma och konventionell värme sugs in i metall. Det är långsammare men mer grundligt.

Slutsats

Rostfritt stål och mikrovågor blandas inte. Även om metall inte omedelbart gnistor, orsakar brand, exploderar eller gör det varje gång, är det alltid en potentiell fara. Om du måste värma metall, kom ihåg att plana ytor under en kort tid är bättre än smala, kantiga ytor under en längre tid. Aluminium är också bättre än rostfritt stål.

Men det finns säkrare alternativ. Du kan värma i en mikrovågsugn med keramiska behållare, plast eller vaxpapper. Du kan också använda rostfritt stål men värma med en spis, ugn eller brödrost.

Lämna en kommentar