Föreställ dig att du vaknar av att en råtta springer genom ditt tält och letar efter mat. Gräver igenom din ryggsäck och strimlar grejer. Det är en av mina mardrömmar efter att ha gått igenom en råtta på college. Så kan råttor komma in i tält och hur kan jag hålla dem utanför?
Ja, råttor kan lätt ta sig in i tält. De kan tugga sig igenom en tältvägg på några sekunder och ta sig in i din packning på jakt efter mat och sängkläder. Förvara mat, sopor och illaluktande föremål utanför ditt tält i gnagarsäkra behållare.
Du vill inte bjuda in oönskade råttor och andra gnagare i ditt tält.
Hur kommer råttor in i tält?
Du vill inte vakna med en råtta i ditt tält. Råttor är några av de elakaste, otäckaste små lurarna på planeten. De slåss och biter sig ur varje konfrontation. Dessutom överför de sjukdomar och bakterier (tänk böldpest).
Oavsett var du slår läger eller slår upp ditt tält finns det alltid en chans att du stöter på råttor. Råttor finns inte bara i städerna. De gömmer sig i träd, buskar, under däck, uteplatser och vem vet var annars. Det finns verkligen inget sätt att undvika dem, så du måste jobba på att göra ditt tält gnagarsäkert.
Om möss kan gnaga genom tältväggar, så kan råttor verkligen. En råttas knivskarpa tänder kan slita igenom en tältvägg på några sekunder. Det är ännu lättare för dem att ta sig in i golvlösa tält.
Hur håller jag råttor borta från mitt tält?

Att hålla råttor borta från ett tält är lättare sagt än gjort. Först måste du tänka på vad råttor attraheras av i ditt tält. De riskerar sina liv av en anledning, så du måste ha något de vill ha när de kommer in i ditt tält.
Råttor är generellt intresserade av att få ut två saker ur tält. De är främst ute efter mat, men de vill också ha bomaterial. Att hålla maten utanför tältet är 99 % av striden, men råttor har lärt sig att att stoppa sovsäckar är en utmärkt isolator för bon.
Man kan inte leva utan sovsäck så det är bara att hoppas på det bästa. Råttor är matdrivna, så de brukar inte bry sig om ett matlöst tält, men de är oförutsägbara. Gör ditt bästa för att ta bort mat och illaluktande produkter från tältet.
Följande tips kan hjälpa till att hålla råttor borta från ditt tält. Jag ska dela upp det i vad man ska göra på dagen eller natten. Kom ihåg att du aldrig ska lämna mat utan tillsyn i ditt tält.
- Dag: Råttor/möss går sällan ut på dagarna, men ekorrar och ekorrar är lika illa. Förvara all din mat säker i en kylbox, bil eller gnagarsäker väska utanför ditt tält. Lämna aldrig din mat i tältet och ha den alltid med dig. Det innebär att ta med maten på promenader eller ha den i bilen eller låsa in den i en björnlåda.
- Natt: Bilcampare bör ha sin mat i bilen eller lägga den i en kylbox eller björnlåda. Backpackers bör hänga sin mat i en gnagar-/luktsäker påse eller låsa in den i en björnlåda. Sov aldrig med maten i tältet. Du kan komma ansikte mot ansikte med en ovänlig djurbesökare.
Gör de råttsäkra tält?
Det spelar egentligen ingen roll vilket tält du köper, inget kommer att vara helt råttsäkert. Råttor har knivskarpa tänder som gör att de kan tugga igenom vad som helst. Ett tält är som att riva igenom ett papper när man tänker på hur lätt det är för en råtta att tugga sig genom sidan av ett hus.
Du är bättre att spendera din tid/pengar på att säkra din matförråd för att locka bort dem från tältet. Allt som behövs är en bra kylväska eller gnagarväska i stålnät (som dessa) för att skydda din mat från råttor.
Köp ett tält med golv
Du kanske vill spara lite vikt genom att släppa ditt tältgolv, men det är ytterligare ett avskräckande medel för gnagare och insekter. Ett golv håller inte gnagare ute länge, men det avskräcker dem tillfälligt. Dessutom kommer du att ha färre problem med insekter under varma sommardagar.
Diskhanddukar och malpåse

Torkarlakan och malpåse kommer att hålla råttor borta i några nätter, men de fungerar inte i områden med många campare. Råttor är rädda för allt nytt i sin miljö. Så de undviker ett tält omgivet av den kemiska lukten som finns i torktumlare och malpåse.
Det fungerar på sällan använda campingplatser och privat egendom, men det fungerar inte på fullsatta campingplatser. Du kommer inte vara den första som kommer att tänkas ta med torktumlare och malpåse. När råttor väl är vana vid lukten kommer de att ignorera den och fortsätta att söka föda.
Råttor är aktiva på natten
Råttor letar efter mat på natten, så du måste vara extra försiktig när solen går ner. Du vet att det finns ett allvarligt angrepp när råttor kommer ut under dagen. Det betyder att det inte finns tillräckligt med mat för att mata svärmen på natten, så de måste söka föda under dagen också.
Ta inte med mat in i tältet på natten. Förvara den utomhus i en förseglad kylare, björnburk eller lämna maten i din bil. Backpackers bör ta med en gnagartålig väska, t.ex RÅTSÄCK som är gjord av stålnät. Se till att förvara allt i en luktsäker behållare eller OPSAK luktbeständig väska så att man inte lockar råttor och andra djur till lägret.
Du vill inte ha ett gäng råttor som springer runt på campingen. De sprider fortfarande sjukdom även om de inte får din mat. Dessutom är råttor otäcka! Jag vet att detta bara är min åsikt, men jag står fast vid den.
Se upp för ekorrar och ekorrar under dagen

Under dagen bör du framförallt oroa dig för ekorrar och ekorrar. En ekorre ger dig förmodligen inte rysningar som en råtta, men de kan vara lika illa. De kan bli extremt aggressiva eftersom de flesta inte är rädda för dem och ofta matar dem.
Du behöver inte oroa dig för att ekorrar ska invadera din sovsäck, men du vill ändå vidta försiktighetsåtgärder under dagen. Förvara all mat utanför tältet i gnagarsäkra påsar/behållare och lämna aldrig mat utan tillsyn. En ekorre kan lyfta med din lunch på några sekunder.
Ekorrar/ekorrar bär alla på samma sjukdomar som råttor och möss. Så din mat ska slängas om den kommer i kontakt med den. Ser till! Släng den om det finns några tvivel.