Kan ormar komma in i ett tält? (och hur man håller dem utanför)

Camping kan vara en fridfull flykt från de hektiska liv vi normalt lever, men förändringen av landskapet medför sin unika uppsättning utmaningar. Eftersom campare inte längre har skydd av sina robusta fyra väggar, rekommenderas extra försiktighet kring de olika djur som kallar vildmarken hem, inklusive ormar.

En oro som många campare har är möjligheten att en orm kommer in i deras tält och den fara som detta medför.

I den här artikeln kommer vi att prata om hur sannolikt det är att du hittar en orm i ditt tält och vad du kan göra för att hålla dem borta från din campingplats helt och hållet. Håll dig runt och lär dig säkerhetstips för en ormfri campingtur!

Ormar i ditt tält: möjligt?

Det är tekniskt möjligt för en orm att komma in i ditt tält om det finns hål i väggar eller golv. Att lämna en dörr eller ett fönster öppet kan också tillåta ormar att ta sig igenom.

Medan vissa människor fruktar att en orm kommer att bita genom tältväggarna, är det högst osannolikt att de kommer att göra det. En orms huggtänder är inte utformade för att gnaga igenom material som tänder på möss och råttor. Därför, om ditt tält är helt förseglat, kommer det att vara nästan omöjligt för någon av dessa hala varelser att bjuda in sig själv.

Om du hittar en orm när du campar, kolla in den här praktiska guiden vi skrev om att identifiera giftiga ormar när du campar.

Giftiga ormar under camping (identifiera, behandla bett och myter)

Ormar i ditt tält: förmodligen?

Vi vet att det är möjligt för en orm att komma in i ett tält beroende på hur många öppningar du lämnar, men är det troligt? Tja, svaret beror på klimatet i området du campar i.

Ibland letar ormar efter en skuggig plats att gömma sig under varma dagar. Eftersom de är kallblodiga regleras deras temperatur av tiden de spenderar i solen och värmen. Börjar de bli för varma letar de såklart efter en plats att svalka sig på. Om ditt tält är öppet kan de finna det som en fristad.

Om en orm vill gömma sig från ett rovdjur eller andra människor i närheten och ditt tält är tomt, kan de också ta den chansen att fly.

Annars är chansen liten att en orm försöker krypa ihop sig i din sovsäck. Varför?

  Är det dåligt att pausa under en löprunda?

Till att börja med, ormar jagar inte på människor. De attackerar bara när de blir provocerade. Om du är i området är det mer sannolikt att du vänder dig än försöker dela ditt utrymme. Ormar är vanligtvis mer rädda för dig än du är för dem.

Ormar har heller inget emot att vistas i konstgjorda skyddsrum. Vilda djur föredrar att vara i sin naturliga livsmiljö och tar vanligtvis bara till något okänt under desperata omständigheter.

Kort sagt, det är inte särskilt troligt att en orm kommer att söka ditt tält för skydd.

Hur man håller ormar borta från ditt tält

Hur liten chansen än är att hitta en orm i ditt hem hemifrån, är det alltid bättre att vara proaktiv när det gäller att hålla dem borta från dig, för säkerhets skull. Att göra detta är enkelt och kommer potentiellt att rädda ditt liv om du slår läger i ett område nära giftiga ormar.

Campa borta från kända ormmiljöer

Ormar har vissa områden där de gör sina hem eller tillfälliga skydd. Dessa områden är vanligtvis i skuggan, där de kan förbli dolda och skyddade. Låt oss prata om var du kan förvänta dig att hitta dessa varelser så att du kan undvika dessa områden så mycket som möjligt.

  • Nedfallna träd

Fallna träd ger gott om skydd och skydd mot solen och rovdjur, speciellt om stammen är ihålig. Faktum är att fallna träd är en fristad för alla typer av insekter och vilda djur. Det bästa alternativet är att lämna dessa varelser ifred och ge dem en bred koj.

  • Högt gräs

Höga gräsmattor är som ett minfält för människor; ormar och andra djur gömmer sig i detta gräs där de fortfarande kan sola sig i solen om de vill men förblir dolda från potentiella rovdjur. Även om de vanligtvis lämnar människor ifred, som en invasion kan en orm se dig slå upp ditt tält på deras plats och attackera om du kommer för nära.

  • Under stenar

Steniga områden är ibland idealiska för ormar eftersom de ger skydd och mörker, men klipporna ger ormar en plats att sola när de behöver värmas upp. Om du ser många stenblock med luckor mellan dem, flytta baslägret längre bort från området. Försök inte titta under dessa stenar; anta bara att farliga djur kan använda dem och var försiktig.

  Är Duck Boots bra för vandring (för- och nackdelar)

Kontrollera om det finns öppningar i ditt tält

Innan du ens tänker på att åka på en resa, se till att det inte finns några hål, revor eller slitna områden i tältets väggar, fönster, golv och dörrar. Ormar behöver inte mycket utrymme för att glida in; fixa alla dessa svaga punkter eller köp ett nytt, robust tält innan du ger dig ut på vägen.

När du har satt upp ditt tält, gör en ny inspektion för att säkerställa att ditt tält inte har skadats under din resa.

Kontrollera alltid tältet innan du lämnar lägret; Dra upp alla fönster och dörrar. Även om det kanske inte ger så mycket ventilation när du är borta, kommer det att skydda ditt utrymme från alla möjliga varelser.

Kontrollera tältet innan du går in

När du kommer tillbaka till tältet, tänk efter innan du blint hoppar in och vidtar åtgärder för att hålla dig säker.

Det första du ska göra är att titta under tältet. Ibland kryper ormar under golvet för säkerhet och skugga. Det är inte tekniskt sett i ditt tält, men det kan göra en röra om du råkar trampa på den genom golvet. Den kan försöka bita genom golvet; om golvet är tunt kan det fungera, även om det inte är lätt att bita igenom ett tält som vi har diskuterat. Om inte annat kommer den att försöka ta fart och så småningom attackera någon på sajten.

När du är säker på att tältets botten är fri från ormar, inspektera noggrant insidan av tältet. Skaka ut din sovsäck, ta med en ficklampa och gör en visuell kontroll, titta noga i alla vinklar innan du klättrar in.

Oavsett hur väl du har dragit ihop ditt tält, finns det fortfarande en liten chans att en orm har tagit sig in. Att vara noggrann är det bästa sättet att vara säker.

Håll maten borta från tältet

Det är aldrig en bra idé att ta med mat in i ditt tält som kan locka andra djur. Ormar är inte intresserade av mänsklig mat, men de gör en välsmakande måltid av djur som är intresserade, som möss, råttor, fåglar och olika små däggdjur. När de kommer till ditt tält och letar efter mat, gör ormarna det också.

  Användning av kvadratknut: Innehåller 6 exempel

Försök faktiskt hålla denna mat borta från campingen helt och hållet. Rester av vad du än äter bör kasseras på ett korrekt sätt där det inte kan luktas eller ses av vilda djur.

Livsmedel som kan locka dessa djur inkluderar:

  • bröd
  • frukt
  • skräpmat (t.ex. kex, chips)
  • nötter och frön
  • majs

Även om vissa av dessa inte är naturliga födokällor för dessa djur, har människotrafik på campingplatser ändrat sin kost över tiden. Försök att hålla mat utom synhåll, lukt och räckhåll för dem för din egen och deras säkerhet.

Sprayavvisande

Som ett sista försök finns insektsmedel tillgängliga för att hålla ormarna på avstånd. Fråga alltid campingchefer innan du använder om du bor på en etablerad campingplats; i vissa områden är detta starkt ogillat, eftersom det kan skada miljön och andra vilda djur i området. Att störa ekosystemet är det sista du bör göra som husbil. Du är där för att njuta av naturen, inte för att förstöra den.

Om du insisterar på att använda den här metoden, använd avstötningsmedlet sparsamt och borta från andra campare och djur som hundar. Minska mängden skada du kan göra.

Kort sagt, ormar kan komma in i ett tält, men det gör de inte om de inte känner att de måste. Du är mindre benägen att stöta på en orm i ditt tält flera gånger om du vidtar åtgärder för att hålla dem borta från din campingplats.

Dessa metoder har prövats och testats av erfarna campare; allt du behöver är en god känsla för försiktighet och lite problemlösningsförmåga! Undvik områden där du vet att ormar kan gömma sig, täpp till eventuella luckor i ditt tält och titta innan du klättrar i din sovsäck.

Försök att orsaka så lite skada som möjligt på dig själv, andra människor och djur. Kom ihåg: Ormar attackerar vanligtvis inte om de inte provoceras. Var försiktig med allt vilda djur; du är deras gäst.

Som sagt, du är äntligen redo att packa dina väskor, ge dig ut på vägen och slå upp ditt tält för att njuta av en naturtillflyktsort som vi alla behöver då och då. Lyckliga spår!

Fler artiklar du kommer att älska.

Alla tält är inte vattentäta (information du behöver veta)

Håll insekter borta från ditt tält (förhindra bett när du sover)