Kan min bil stödja ett taktält?

För många som inte campar på ett ställe länge kan ett taktält vara en lämplig lösning. Du kanske tycker att det är klassiskt och traditionellt att campa på marken; Men i scenarier som att sova över natten när du reser eller en period med dåligt väder kan ett taktält vara ett perfekt alternativ.

Kan min bil stödja ett taktält? Ja, ditt fordon kan stödja ett taktält, så länge som taklastgränsen är över 165 pund. Många stadsjeepar, lastbilar och större bilar kommer att vara idealiska för detta, men mindre bilar och sedaner kanske inte har en strukturell kapacitet för att stödja ett taktält, racksystem och husbilarna själva.

Föreställ dig att du aldrig mer behöver hitta lämplig terräng för en camping eller oroa dig för yttre faktorer utanför din kontroll, såsom inblandningsdjur och lerig jord. Om du är på språng skulle ett taktält vara ett bra komplement till din packlista. Använd denna snabbläsning för att förstå genomförbarhet, installation och några idealiska taktältmodeller att överväga.

Kan din bils tak stödja dig?

Bilens förmåga att stödja din grupp beror helt på vilken typ av fordon du har. Varje tillägg till ditt tak kan ändra ditt fordons tyngdpunkt och påverka fordonets stabilitet.

För att veta om din bil är lämplig för ett taktält. Du måste leta upp din specifika bilmodell eftersom det finns för många för att täcka här. Men som en grundläggande tumregel:

 • Bilar kanske inte är tillräckligt starka för att stödja hela hyllan och tältbasen, men detta beror på deras viktklass för takgränser, unika för varje modell och märke.
 • Lastbilar och stora stadsjeepar är ofta tillräckligt starka för att stödja hela ställningen och tältbasen.

Hur mycket väger ett taktält?

Ett taktält kan lätt väga 200 pund eller mer när man räknar med metallstället som fungerar som bas. I allmänhet kommer viktklasserna för ditt taktält att vara 200 pund per husbil, så:

 • Ett tält för 2 personer klarar uppemot 400 pund
 • Ett tält för 3 personer klarar 600 pund osv.

relaterade inlägg

 • Camping med filtar istället för sovsäckar: Så här gör du
 • 20 sätt att stöta bort insekter när du campar
 • Varför är sovsäckar så hala?
 • Hur väljer du rätt campingplats för Van Camping?

Varningar mot att överskrida din takstrukturella viktgräns

Även när du kör med taktältet kommer du att känna en förändring i din förmåga att kontrollera fordonet. Det betyder att du kanske känner en lutning åt sidan eller drag som måste motverkas av din kontroll över ratten.

  Håller VW husbilar sitt värde?

Nedan finns några anledningar till att du måste överväga de rekommenderade viktkraven. Om du lägger mer vikt på taket än vad ditt fordon kan bära kan detta:

 • Påverka fordonets stabilitet negativt.
 • Minska din kontroll över fordonet.
 • Kan potentiellt minska bensinkörningen.
 • Lägg till ökat slitage på fjädringssystemet.
 • Extra vikt kan minska förmågan att accelerera snabbt.
 • Öka risken för takskador.

Om din takbelastningsgräns är under 165 pund – Försök inte att placera ett taktält på det.

Att tänka på när du handlar

Några avgörande faktorer att tänka på när du ska bestämma rätt taktält för din livsstil och ditt fordon är:

 • Takkapacitet för vikt.
 • Vikten av folket som campar.
 • Vikt på ställbas och stege.
 • Vikten på själva tältet.

Dessa tillsammans kallas den kombinerade statiska vikten.

Lämna lite kuddrum, betyder att om bilen bara kan bära 300 pund, lägg inte 299 pund på den. Sikta lågt och tänj inte på gränserna, annars riskerar du att buckla ditt hustak i en nedåtgående svacka.

Bekräfta innan du köper att tältet du gillar är kompatibelt med din fordonsmodell.

Tänk på bekvämligheter eller särdrag som du kan njuta av från ditt taktält, till exempel:

 • Hard-top eller metall tältperfekt för minusgrader eller om dina tillhörigheter behöver mer säkerhet.
 • Varaktighet, du kan hitta en mer robust eller gå hela vägen till andra änden av spektrumet med ett mesh-tält.
 • Markiser och förlängningar, Vissa taktält ger dig möjligheten att utöka ditt utrymme utanför ytan på ditt fordons tak. Nästan som en balkong som sträcker sig utanför din bil. Om du vill ha en hemtrevlig inredning eller om du lever en vandrar-livsstil, kan det extra rummet vara perfekt.

Några utmärkta taktältalternativ att checka ut som passar de flesta fordon och modeller är:

 • Thule – The Tepui taktält har en låg profil och kan sova upp till två personer. När den är nedfälld är den bara 7 tum hög, vilket ger dig utmärkt aerodynamik när du är på väg. Thule har även en version som rymmer 3.
 • Landfordonssystem – The Nomadic 2 förlängt taktält är konstruerat av marin kvalitet rip-stop polyester-bomull canvas. Både kroppen och regnflugan är vattentäta. Den har en teleskopisk stege, förvaringsfickor och kräver ingen borrning eftersom den fästs på ditt befintliga takräcke.
 • Raptor-serien – The Voyager monteras enkelt på ditt takräcke och sätts upp snabbt. Du kan komma åt tältet med den åtta fot långa teleskopstegen, och det har även förvaringsfickor, ventilationsöppningar och en inbyggd markis. Den är designad för att tåla kraftiga vindar och den maximala belastningen är 750 pund.
  Fiska med WD-40: Är detta ett skämt eller en genial idé

Vi har ett par relaterade inlägg som berättar hur du packar en 4×4 och fördelarna med att använda en bäddmadrass för camping, och vi hoppas att du gillar dem.

Så här installerar du ditt taktält

Det är en enkel process att installera ditt taktält, men du kan inte bara placera det där uppe och förvänta dig att det står kvar. De preliminära stegen du kommer att ta är:

 1. Bestäm takets viktgräns för ditt fordon, slå helt enkelt upp det eller ring återförsäljaren för att avgöra vilken viktgräns din bil har.
 2. Gör matten på hur många personer, hastighet och eventuella ytterligare faktorer som kommer att minska mängden rörelseutrymme du har för extra tillhörigheter.
 3. Köp ett kompatibelt taktält som passar din fordonstyp. Be om hjälp från säljaren om du har några frågor, så kan de vägleda dig baserat på din bilmodell och viktgräns på taket.
 4. Bekräfta att din bas har en DWC (Dynamic Weight Capacity) som klarar vikten av ditt tält och tillhörigheter.
 5. Bygg basen genom att installera den på ett tak, tvärbalkar eller platta ställningar.
 6. Bestäm om du har tvärbalkar eller sidoräcken Tänk också på om du bygger markisen som kommer att sträcka sig från sidan eller från baksidan av ditt fordon.
 7. Fäst basen på ditt tält. Gör detta genom att ansluta monteringsspåren parallellt med tältgångjärnet. Håll allt upp och ner tills vidare så att du arbetar med den del som ska fästas direkt på ditt tak.
 8. Rikta in hålen i monteringsspåren med hålen i basen.
 9. Sätt i alla bultar i de förborrade hålen som du redan har riktat in och fäst muttrarna.
 10. Dra åt och vänd tältet över så att du nu ser toppen av tältet.
 11. Lägg till bultar och muttrar för stegfästet.
 12. När stegen är fäst, du kan dra ihop ditt tält i dess bärbara fodral eller vattentäta väska.
 13. Låt någon hjälpa dig genom att bära tältet till toppen av ditt fordon och säkert placera det ovanpå.
 14. Se till att fordonets monteringsspår är vinkelräta mot stängerna på ditt takräcke.
 15. Skjut nu in takräckesstängerna i kanalreglagen tillverkad av aluminium. Skjut varje bult på vardera änden av takräckesstången.
 16. Upprepa detta för varje hörn av ditt tält tills den sitter ordentligt på plats. Försök att skjuta runt den och efterlikna ett verkligt körscenario där terräng, gropar och hastighet kommer att påverka ditt taktälts säkerhet.
  Använder elitmaratonlöpare gel?

Använd alltid din specifika modells manual och instruktioner baserade på ditt eget unika kit. Varje taktält och basinstallation kommer att variera något i installationsprocesser.

Varför du bör ha ett taktält

Många människor har inte hört talas om ett taktält eftersom de är vanligare i Australien och utomlands. Det blev populärt i Australien på grund av de många insekter och flerbenta varelser som strövade runt i vildmarken. Campare bestämde sig för att de behövde en mer skyddad plats att sova hela natten på.

Det finns många fördelar att tänka på om du är en campare och anledningarna till att investera i ett taktält är:

 • Frigör lagringsutrymme i ditt fordon, fundera över hur mycket utrymme en campinganläggning vanligtvis tar upp.
 • Du behöver inte sova på ojämn markrötter, kvistar, grus, ojämn terräng eller något scenario där du inte har en madrass.
 • Du förblir torr från lerig jord och räddad från effekterna av regn, snö, snöslask och alla väderförhållanden som kan lämna dig genomblöt underifrån.
 • Ingen mer kamp för att sätta upp ett tält på varje campingplats. Bara en enkel upplåsning istället för de många stolparna och pinnarna.
 • Inget mer slöseri med tid letar efter den perfekta campingplatsen, den är alltid med dig.
 • Mindre orolig för djur med en höjd mellan dig och alla nattliga varelser som rävar, prärievargar, björnar, ormar, etc.
 • Du kan oftast få ett större tält eftersom det inte behöver bäras eller transporteras.
 • Du får en lugnare och tryggare känsla att vara upphöjd för en mer god natts sömn.

Sammanfattningsvis

De flesta bilar har en takviktsgräns på 165 pund, som inte är tillräckligt stark för att placera ett taktält eller människor på toppen.

Större lastbilar och tunga stadsjeepar som jeepar är det ofta tillräckligt stark för att stödja en taktältuppsättning.

Sammantaget är dessa enklare än traditionella tält, och det kommer att ställas upp för dig vid varje nytt stopp. Kontrollera din viktklass och avgör med din återförsäljare eller online-undersökning om ditt fordon är tillräckligt robust för att installera ett taktält.

Ditt hem kommer att vara byggt och klart att köra – och lämnar dig med mer tid att njuta av dina äventyr.