Kan man tvätta kläder med diskmedel?

Människor överväger att använda diskmedel för att tvätta kläder av olika anledningar. Kanske har du en stor familj och tycker att tvättmedlet är för dyrt, eller så har du precis upptäckt att ditt lager har tagit slut när det är för sent. Oavsett dina skäl kommer du förmodligen att tveka att ersätta tvättmedel med diskmedel eftersom du förmodligen har läst någonstans att det kan få din tvättmaskin att svämma över med bubblor.

Du kan tvätta kläder med diskmedel. Så länge du använder mindre än tre teskedar diskmedel kommer din tvättmaskin inte att svämma över med bubblor. De enda potentiella nackdelarna är rynkor och statisk klamring, som kan åtgärdas med några DIY-hack.

I resten av den här artikeln kommer vi att jämföra den kemiska sammansättningen av diskmedel med tvättmedel för att hjälpa dig förstå vad som kommer att hända om du använder det förstnämnda för att tvätta dina kläder. Vi ska också ta en titt på några av de gör-det-själv-hack du kan använda för att förbättra effektiviteten hos diskmedel när du använder den som tvättmedel, så se till att läsa till slutet.

Diskmedel vs tvättmedel: Vad är skillnaden?

Detta är en kritisk fråga för alla som vill ersätta tvättmedel med diskmedel eftersom det kan hjälpa dig att avgöra om du kommer att få samma resultat. Det visar sig att tvättmedel och diskmedel har ganska liknande formler. Den primära kemiska sammansättningen är densamma när det gäller enzymer, färgämnen och rengöringsmedel.

Tillsatserna i diskmedel skiljer sig dock lite från de i tvättmedel. Disktvålstillsatserna är vanligtvis avsedda att hålla händerna mjuka när du rengör, medan sköljmedlen i tvättmedel är avsedda att skydda dina kläder från statisk klamring och rynkor.

Betyder detta att användningen av diskmedel i din tvättmaskin kommer att lämna dina kläder med rynkor och statisk klamring? Förmodligen. Du kan dock ta itu med det problemet med några knep som vi tar upp i nästa avsnitt.

Se även  Hur många malkulor att använda i ett rum

Tips för att tvätta kläder med diskmedel

För rena, statiska fria och skrynkliga kläder och smutsfri rengöring, observera följande riktlinjer när du tvättar din tvätt med diskmedel:

Kontrollera ingredienslistan

Oavsett om du tvättar i maskin eller handtvätt, bör du se över ingredienserna i din disktvål innan du använder den för att tvätta. Om blekmedel finns på den listan, använd inte tvättmedlet på din tvätt eftersom färgade kläder kan blekna (vi tar bort svåra fläckar som vanligtvis kräver blekning senare; häng med).

Dofter är en annan sak att hålla utkik efter eftersom det är troligt att diskmedel du funderar på inte lämnar din önskade efterlukt på dina kläder. För att spela det säkert, välj doftfritt tvättmedel eftersom du alltid kan använda tvättdoftförstärkare för att lägga till din föredragna efterdoft.

Här är en snabb video som hjälper dig med det:

Tillsätt en mindre mängd än vad du normalt gör när du använder tvättmedel

Den främsta anledningen till att människor undviker att använda diskmedel för att maskintvätta kläder är risken att tvättmaskinen (och förmodligen hela tvättstugan) svämmar över av bubblor. Det händer eftersom diskmedel vanligtvis skapar mycket lödder, men du kan förhindra det genom att justera mängden diskmedel du lägger till din tvättmaskin.

Som en allmän regel, håll mängden diskmedel under tre teskedar. En tesked räcker för en liten belastning, medan två teskedar är idealiska för medelstor belastning. Använd bara tre teskedar diskmedel när du står inför en stor belastning.

Tänk på att problemet med bubblor bara gäller maskintvätt. När du tvättar för hand kan du använda så mycket diskmedel som du anser nödvändigt eftersom du alltid kan skölja ur överflödiga bubblor.

Använd väteperoxid för att formulera ett fläckborttagningsmedel för tuffa fläckar

Vissa fläckar kommer helt enkelt inte att lossna utan ett blekmedel. Om du är emot sådana, blanda en-dels diskmedel med två delar väteperoxid för att skapa en kraftfull hemmagjord fläckborttagningsmedel.

Se även  Är Drano dåligt för dina rör?

Testa sedan lösningen på en liten lapp av de drabbade kläderna innan du applicerar ett tunt lager över hela fläcken. När du har applicerat, låt fläckborttagningsmedlet sitta i cirka tio minuter innan du slänger plagget i tvättmaskinen tillsammans med den andra tvätten.

Överväg att använda vinäger, bakpulver eller aluminiumfolie för att eliminera statisk klamring

Även om det inte nödvändigtvis är skadligt, kan statisk klamring vara irriterande och är en av huvudorsakerna till att tvättmedel vanligtvis innehåller sköljmedel. Eftersom din dagliga diskvätska inte innehåller sköljmedel, måste du komplettera den när du använder den för att tvätta för att förhindra att dina kläder samlar på sig statisk energi.

Det vanligaste sättet att hålla kläder fria från statisk elektricitet är att lägga till hemgjorda eller köpta sköljmedel till sköljningen. Det fungerar säkert. Om du inte har tillgång till sköljmedel, prova något av följande DIY-hack:

  • Tillsätt vit vinäger till din sköljcykel. Vit vinäger är inte bara bra för att förhindra statisk energi från att byggas upp på din tvätt; det dödar också bakterier, mjukar upp kläder och förhindrar att tvålrester fastnar på kläderna under sköljcykeln. Använd ungefär en kvart till en halv kopp beroende på storleken på din last.
  • Använd bakpulver under tvättcykeln. Tillsätt en halv kopp bakpulver tillsammans med diskmedlet och kör en cykel. Genom att göra detta kommer du att minimera problem med statisk klamring och hålla färgerna på dina kläder levande.
  • Placera bollar av aluminiumfolie i din torktumlare. När bakpulver, vinäger och sköljmedel inte är tillgängliga, kan aluminiumfolie vara ett alternativt sätt att eliminera statisk klamring. Forma folien till tre täta bollar och lägg dem sedan i torktumlaren. De kommer att fungera som torktumlare, men med den extra fördelen att de kan återanvändas i månader.
  • Skaka dina kläder medan de fortfarande är lätt fuktiga och luft-/lintorka. Sist på vår lista över kreativa sätt att förhindra statisk klamring är att stoppa belastningen när dina kläder fortfarande är lätt fuktiga och sedan skaka dem ordentligt innan lina/lufttorkning.
Se även  De bästa tipsen för att städa ditt hus på en budget

Notera: Om du handtvättar kan du fortfarande använda vit vinäger, sköljmedel och bakpulver för att ta bort statisk energi från din tvätt. Tillsätt vit vinäger och sköljmedel vid sköljning och bakpulver tillsammans med diskmedlet.

Relaterad: Kan du blanda blekmedel och bakpulver?

Överväg att använda is för att förhindra rynkor

Rynkor är ett annat primärt problem när man använder diskmedel på tvätten på grund av bristen på sköljmedel i tvålformeln. Återigen kan du lägga till sköljmedel till sköljcykeln för att komma runt problemet. När det inte är ett alternativ kan is vara ett kostnadseffektivt alternativ.

För att förhindra rynkor, tvätta dina kläder som vanligt, men lägg en isbit i lasten innan den går in i torktumlaren. Poängen är att få isbiten att förvandlas till ånga på grund av torktumlarens värme, vilket förhindrar att det bildas rynkor på dina kläder. Om du inte har isbitar kan du ta med en fuktig strumpa i lasten eller spraya några föremål lätt med vatten för ett liknande resultat.

När du använder diskmedel som tvättmedel kan det också hjälpa att följa några allmänna riktlinjer för att förebygga rynkor:

  • Överbelasta inte torktumlaren.
  • Använd en mild tvättinställning för kläder gjorda av bomull och andra ömtåliga tyger.
  • Tillsätt en kopp äppelcider eller vit vinäger direkt till lasten innan du startar en cykel.
  • Använd varmt vatten för att tvätta.

Summering

I ett nötskal har vi fastställt att du kan tvätta kläder med diskmedel. Men du vill använda en mindre mängd än vad du vanligtvis använder när du tvättar med tvättmedel eftersom diskmedel producerar mycket lödder och att använda för mycket av det kan översvämma din tvättmaskin med bubblor.

Lämna en kommentar