Kan man tvätta ett tält i badkaret?

Att hantera ett smutsigt/möglet tält kan vara mycket irriterande. Eftersom du inte kan slänga den i tvättmaskinen, hur kan du tvätta ett smutsigt tält? Kan man tvätta ett tält i badkaret?

Du kan tvätta ett tält i badkaret om det inte är för smutsigt. Det är bättre att använda en 5-liters hink, hink eller stor plastbalja om ditt tält är mycket illaluktande och behöver dra i ett enzymbaserat rengöringsmedel i några dagar. Det är svårt att gå så länge utan en dusch.

Så vad är det enklaste sättet att rengöra ett tält eftersom jag inte kan använda en tvättmaskin? Jag går igenom den enkla rengöringsprocessen och ger dig några skonsamma tvålalternativ för att rengöra ditt tält.

Tvättar Ett Tält I Badkaret

Att tvätta ett tält är inte lika lätt som att slänga det i tvättmaskinen. Att övervaxa ett tält kan lätt orsaka repor om du inte är försiktig. Om ditt tält inte är för smutsigt kan du enkelt blötlägga/tvätta det i badkaret.

Så hur tvättade jag mitt tält i badet?

  1. Stäng avloppet: Självklart vill du stänga av ditt bads avlopp så att du kan fylla det med vatten.
  2. Fyll badet med varmt vatten: Fyll ditt badkar halvvägs med varmt vatten (inte skållhett). Du vill inte av misstag smälta tältet eller bränna fingrarna. Om du planerar att använda ett enzymrengöringsmedel är det nu den perfekta tiden att tvätta resten av din campingutrustning. Släng dina stövlar, ryggsäck, sovsäck etc. i allt som stinker!
  3. Lägg till ett milt tältrengöringsmedel: Jag använder alltid ett enzymbaserat rengöringsmedel för att rengöra min campingutrustning. Gear Aid Revivex lukteliminator är ett skonsamt rengöringsmedel som tar bort även de otäckaste lukterna. Du kan använda en svag lösning av dr bronners tvål om du har det liggande, men det blir inte av med lukten.
  4. Handtvätt utrustningen: Gnugga försiktigt din utrustning och se till att ta bort all smuts/rester. Du kan behöva använda en mjuk borste för att rensa bort uppbyggd lera. Var försiktig så att du inte skadar DWR-beläggningen (durable water repellent).
  5. Töm och skölj badet: Vid det här laget skulle jag antagligen se till vattnet. När det är brunt och smutsigt med mycket lera tömmer jag av badkaret och sköljer allt med varmt, rent vatten. Du är bättre att fylla ett handfat, 5-liters hink eller plastbalja om du planerar att blötlägga allt i några dagar. Det är bra om du har ett extra badrum, men jag skulle inte binda upp mitt stora badkar på 3 dagar för att blötlägga ett tält.
  6. Blötlägg allt i enzymrengöringsmedel (kanske): Om du behöver blötlägga dina prylar i några dagar beror på lukten. När du är nöjd med hur allt blev, ta ut ditt tält för att torka. Du vill blötlägga allt i ett enzymrengöringsmedel (min favorit) i några dagar om det luktar illa.
  7. Sätt upp tältet utomhus för att torka: Efter 72 timmar behöver du tömma badet och ta ut tältet och låta det torka. Du kan inte torka ett tält inomhus om det har legat i blöt i flera dagar och är helt genomblött. Gå till en lokal park om det inte finns plats på gården.
  Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Om ditt tält luktar illa av mögel (eller ännu värre kräks), måste du vara mer försiktig och långsamt blötlägga tältet under några dagar.

Måste man verkligen blötlägga tältet?

Du bör fundera på några enkla frågor innan du fyller ditt bad och börjar arbeta på ditt tält. Behöver tältet verkligen rengöras noggrant? Är ditt tält smutsigt av lite lera eller är det ett större problem (mögel, kräks, härsken lukt, hundbajs, etc.)? Kan jag komma undan med att spola ner den och spraya den med rengöringsmedel (mycket enklare)?

Jag rekommenderar att du slår upp ditt tält på gården och sköljer av det när det inte är så smutsigt. Det är allt du egentligen behöver när du hanterar lera, mat och andra vanliga problem. Spruta lite Nikwax Tent & Gear Solar Wash om det är riktigt dåligt. Detta fixar också vattentätningen och UV-barriären, så det går att göra åt båda hållen.

När du är nöjd, skölj av allt och låt tältet torka. En solig dag bör det inte ta mer än 2-3 timmar för ett tält att torka. Vatten bör inte tränga in i tyget om det är ordentligt vattentätt.

Hinkar, badkar och handfat

Jag rekommenderar starkt att du använder ett stort badkar för att blöta dina saker i istället för ett badkar. Det är helt enkelt inte möjligt med ett badkar i mitt hus. Det är bekvämt att använda sprutan för att skölja bort det hela, men det är inte värt att binda mitt badkar i flera dagar. Dessutom är det mycket lättare att spola ner en hink än att få ut lera ur ett badkar.

  Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Ett handfat skulle vara det bästa alternativet, men det är inte ett alternativ för vissa människor. Om du inte har ett handfat har du förmodligen en 5-liters hink eller förvaringsbehållare i ditt garage. Om inte, gå till din lokala hemförbättringsbutik och köp en billig hink för cirka $ 3. Tvätta allt i badkaret och använd hinken för den långa blötläggningen.

Att välja en tältstädare

Så vad händer om dina tält är så dåliga att de måste blötläggas? Du bör ta ett direkt förhållningssätt och använda en riktig städare. Jag skulle inte bråka här. Spendera några dollar och få ett äkta enzymbaserat rengöringsmedel designat för campingutrustning. Gear Aid Revivex lukteliminator är den överlägset bästa produkten på marknaden och inte så dyr.

Var försiktig när du väljer ett tvättmedel för att tvätta ditt tält. Traditionella tvättmedel som Tide är alldeles för starka för ett tält. Det kommer förmodligen att rengöra din utrustning, men du kommer också att tvätta bort den hållbara vattenavvisande beläggningen.

Håll dig till en skonsam rengöringsprodukt, helst en avsedd för campingutrustning. Du kan använda ett milt rengöringsmedel, som t.ex Doktor Bronners eller Camp Sudsmen det tar inte bort envis lukt.

Kan jag blötlägga mitt tält i vinäger, citron/limejuice eller blekmedel?

Personligen skulle jag inte rekommendera att använda vinäger, blekmedel eller citron/limejuice. Bleach kommer med största sannolikhet att skada ditt tält. Citron/limejuice kan hjälpa lite, men det gör inte så mycket. Vinäger rengör rent tekniskt ditt tält, men det har ett stort problem.

Många människor svär vid att blötlägga deras illaluktande campingutrustning i vinäger. Den tar rent tekniskt bort mögel- och mögellukter, men den lämnar sin egen otäcka lukt efter sig. Du byter bara ut en doft mot en annan. Jag bryr mig inte om hur väl du städar ditt tält efteråt, det kommer alltid att lukta svag vinäger när det blåser.

  Har Nalgene-flaskor ftalater?

Vissa tält är inte värda att spara

Du måste verkligen sätta dig ner och fundera på om det är värt att rengöra ditt tält på djupet. Det finns två huvudfaktorer att ta hänsyn till. Hur mycket skulle det kosta att byta ut tältet och vad är källan till lukten?

Jag har använt budgettält mycket, men ett billigt Walmart-tält på 20 dollar kommer förmodligen inte att överleva rengöringsprocessen. De är avsedda för campare som ibland gör 5 till 10 campingturer under sin livstid. Köp bara ett annat tält istället för att slösa bort din tid. Ett dyrt tält är vanligtvis värt att rengöra så länge det inte är sprucket eller torrruttet.

Det har också funnits tillfällen i mitt liv då jag har bestämt mig för att slänga tält för att jag inte orkade rengöra dem. Min hund hade en natt av spy och bajs en hemsk natt. Jag sov ute resten av resan och det tältet gick direkt till soptunnan. Det borde ha gått till en anläggning för biologiska risker (det var så illa)!

Jag hatar ”slängkulturen” som vårt samhälle har antagit, men vissa strider är inte värda att utkämpa. Att tvätta ett tält för hand är inte så svårt, men det är en tidskrävande process på flera dagar.