Om någon blir sen till middagen och du vill hålla maten varm har du säkert undrat ”kan jag bara sätta in tallriken i ugnen?”
Tallrikar kan gå in i ugnen om de är märkta som ugnssäkra. Denna etikett finns vanligtvis på botten av plattan. Vanliga plåtmaterial som är ugnssäkra är glas, keramik, metall och gjutjärn. Om du sätter in en plåt som inte är ugnssäker i ugnen kan den spricka eller gå sönder.
I det här inlägget har vi fått en mer djupgående titt på de olika typerna av ugnssäkra plåtar, samt vilka typer av plåtar du absolut INTE bör sätta i din ugn. Låt oss komma till det!
Ugnssäkra tallrikar
Innan vi börjar prata om de material som är ugnssäkra måste vi prata om något som kallas termisk chock.
Termisk chock är vad som händer när det sker en snabb förändring av temperaturen på ett föremål. I det här fallet värms en platta snabbt eller svalnar snabbt.
Detta kan göra att material går sönder och/eller spricker även om de är märkta som ugnssäkra.
För att undvika detta, sätt inte en tallrik rakt in i en väldigt varm ugn, sätt in plåten i ugnen när den är kall och låt sedan ugnen förvärmas med plåten inuti.
När du väl har tagit ut din tallrik ur ugnen, lägg inte kallt vatten på den eller ställ in den i kylen. Låt tallriken svalna till den grad att du kan röra den utan varma kuddar innan du lägger den i diskhon eller i kylen.
Nu när vi har täckt det, låt oss gå in på de olika materialen som används för att göra ugnssäkra tallrikar.
1. Glas
Glas är förmodligen det vanligaste materialet för tallrikar. Corelle och Pyrex är båda tillverkade av glastyper.
Corelle är förmodligen den vanligaste typen av tallrikar som finns. Det är ugnssäkert upp till 350 grader Fahrenheit. Men jag skulle inte sätta in en tallrik i en så varm ugn. För att värma upp mat behöver du antagligen ha den på cirka 250 grader max.
Pyrex är speciellt framtagen för att motstå den termiska chocken av att vara i en ugn. Om du bara vill stoppa in dina rester i ugnen för att värma upp dem, kan du göra det med en pyrexplåt eller behållare. På botten av behållaren eller tallriken ska det stå vad du kan göra med den. Min säger ”mikrovågssäker, ingen broiler, ingen spishäll”.
Så om du någonsin är osäker på om den kan gå in i ugnen, kolla botten på fatet. Och om du bestämmer dig för att använda en pyrexform/panna som följde med lock, se bara till att du tar av locket eftersom det oftast är gummi eller plast som kan smälta.
När det gäller andra märken av tallrikar, kontrollera botten av plattan. Om det inte specifikt står att det är ugnssäkert, kolla tillverkarens webbplats för information. Om du fortfarande inte är säker, var försiktig och ställ inte in den i ugnen.
2. Keramik
Keramik är också ett ganska vanligt material för tallrikar. Keramiska plattor är vanligtvis ganska tunga men tål värmen i en ugn mycket bra.
Keramik används vanligtvis för bränd (tillagad i en ugn vid höga temperaturer) keramik. Om din keramiska tallrik dekorerades EFTER att den har bränts, kan det leda till att färgen spricker och faller av om du ställer in den i ugnen.
Bortsett från det, och att vara försiktig med termisk chock, håller keramik ganska bra i ugnen.
Som med alla saker som kommer ut ur en ugn, var försiktig när du tar ut den, den blir varm, som saker som kommer ut ur en ugn ska vara.
3. Metall
Metall är inte ett vanligt material för mattallrikar, men det är förmodligen det mest välutrustade för ugnen.
Du kan ha rostfria stålplåtar eller emaljerade rostfria stålplåtar (som bara är metall som har målats med hård emalj för att täta in metallen).
Metallplattor kommer inte att vara lika benägna att få termisk chock såvida inte vid mycket extrema temperaturer, som att få metallen glödhet och sedan stoppa in den i frysen.
Men om din metallplåt är väldigt tunn kan den ha en tendens att skeva vid höga temperaturer. Och återigen, använd varma kuddar för att ta ut den ur ugnen, den blir HET.
4. Gjutjärn
Jag älskar gjutjärn. Men jag kan inte säga att jag någonsin sett en gjutjärnsplatta. Med det sagt, om du har en gjutjärnsplatta, bör du inte oroa dig för att sätta in den i ugnen.
Gjutjärn kan vara väldigt tungt så när du sätter in det i ugnen och tar ut det, var försiktig så att du inte tappar det.
Och för kärleken till allt som är gott, använd varma kuddar för att skydda dina händer. Gjutjärn kan hålla in mer värme än de andra materialen så det blir extra varmt.
Okej, låt oss nu beröra ett par sorters tallrikar som definitivt INTE är ugnssäkra.
Ej ugnssäkra tallrikar
Du kanske tror att dessa är sunt förnuft, men de kanske inte är uppenbara. Så, här är några typer av tallrikar du absolut inte bör prova att sätta i din ugn.
1. Plast
När plasten utsätts för höga temperaturer smälter den. Inga om, och, eller men om det.
Även om det finns några plasthartser som tål höga temperaturer, är de inte vanliga och de är förmodligen inte vad din tallrik är gjord av.
Förutom att smälta i din ugn kommer en plastplatta att avge en del fruktansvärda ångor när den smälter som, jag kan försäkra dig, inte är bra för dina lungor.
Så om allt du har är plasttallrikar, riskera inte att sätta in det i ugnen.
2. Trä
Trä smälter inte, det brinner bara. Allvarligt. Sätt inte vedtallrikar i ugnen.
Även om det finns några träplattor som har behandlats eller belagts med emalj av något slag, skulle jag ändå inte sätta in den i ugnen, bara för att vara försiktig. Det sista du vill ha är en eld när allt du ville ha var varm mat.
3. Papper
Inte säker på att detta ens behöver sägas, men jag är säker på att någon någonstans kommer att behöva veta detta.
Papper är ännu mer brandfarligt än trä. Det kommer att fatta eld vid lägre temperaturer, så gör dig själv en tjänst och lägg inte pappersprodukter i ugnen. Alls. Någonsin. Om inte (kanske) om ugnen är avstängd och du rengör den med hushållspapper.
4. Frigolit
Det här verkar vara ett annat sunt förnuft, men för säkerhets skull. Frigolit är bra för att hålla saker kallt och är ganska billigt att göra.
Men det smälter ganska lätt vid höga temperaturer. Och precis som plast är ångorna den avger när den smälter inte bra för dig.
Än en gång, sätt inte in detta i ugnen. Snälla du.
Relaterade frågor
Hur vet man om en tallrik är ugnssäker?
De flesta tallrikar kommer att ha etiketter på baksidan av plattan som anger om de är mikrovågs- eller ugnssäkra. Om det inte står på skylten kan du kolla med tillverkaren för att ta reda på det. Om du fortfarande inte är säker, ställ inte in plåten i ugnen bara för säkerhets skull.
Vilken temperatur kan man sätta in en plåt i ugnen?
I allmänhet kan du sätta en plåt i ugnen vid en temperatur på 250 grader Fahrenheit eller lägre. Detta beror dock på vilken typ av material som din tallrik är konstruerad av. De flesta tillverkare kommer att kunna berätta vilken temperatur som är säker om du behöver ytterligare information.