Kan man måla en toalett? Få det att hända med dessa 6 steg

Om du funderar på att piffa upp ditt badrum eller om du bara vill täcka några gamla fläckar, kanske du undrar om du kan måla en toalett?

Du kan måla en toalett, men du måste följa 6 steg. Rengör först din toalett. Töm den på allt vatten. Slipa ytan. Applicera sedan en primer. Sedan kan du applicera din färg. Vanligtvis används akryllatexprimer följt av en epoxifärg eller sprayfärg och en epoxiförseglare.

Det här är bara en kort sammanfattning, och det finns många små men mycket viktiga detaljer du behöver veta innan du börjar. Så låt oss gräva ner i detaljerna och få den där porslinstronen målad!

  1. 6-steg för att måla en toalett
  2. Måla en färgad toalettskål
  3. Relaterade frågor

6 steg för att måla en toalett

Innan du börjar tömma din toalett och göra den otillgänglig i timmar, vill du se till att du har allt du behöver för att slutföra projektet. Här är en kort lista.

  • Ögonskydd och ansiktsmask
  • 120 – 160 sandpapper
  • Akryl latex primer/baslack färg
  • Måla i önskad färg
  • Målare tejp
  • Droppa duk eller tidning av plast
  • Klar topplack/fogmassa (om du använder sprayfärg)

Innan vi går in i hela processen finns det ett par saker du bör veta om färger.

Ett ord om färg

Det finns ett par olika typer av färg du kan använda till din toalett. I första hand vill du använda en akryllatexprimer och sedan epoxifärg för huvudlacken.

Epoxifärg används främst för att bättra på eller bara ge en fräsch lack till din toalett. Det betyder att de egentligen bara finns i nyanser av vitt, grått och svart.

Om du inte gillar deras färgalternativ kan du också bara använda vanlig sprayfärg. Det här är mitt personliga favoritalternativ eftersom det är lätt att applicera och du har ett brett utbud av färgval.

Om du väljer att gå med epoxifärgen är det allt du behöver. Men om du använder sprayfärg, vill du också få en klar epoxitopplack. Detta kommer att göra din toalett vattentät och mer hållbar samtidigt som du behåller den färg du väljer.

Oavsett vilken färg du väljer måste du se till att området du arbetar i är väl ventilerat, särskilt om du använder sprayfärg.

Om du arbetar inne, öppna ett fönster, sätt på badrumsfläkten och lämna dörren öppen. Om du använder sprayfärg rekommenderar jag starkt att du skaffar en ansiktsmask för att hålla dig från att andas in någon av färgpartiklarna.

Detta är oerhört viktigt. Bara för att du bara målar en toalett betyder det inte att du inte behöver vara säker.

Nu när vi har täckt det, låt oss gå in i vår 6-stegsguide för att måla en toalett.

1. Rengör din toalett

Innan du gör något måste du ge din toalett en ordentlig skrubbning. Färgen fastnar inte på ytan om det finns smuts och grumlig.

Rengör insidan och utsidan med vad du normalt använder för att rengöra din toalett. Spola sedan din toalett för att skölja den ordentligt. Det är därför du inte tömmer vatten på din toalett först.

Ta bort toalettsitsen medan du städar din toalett. Du kan göra detta genom att skruva loss bultarna som håller den på plats. Du kanske kan göra detta med fingrarna, men om inte, en tång eller en skiftnyckel hjälper dig att få bort dem. Det här är ett bra tillfälle att också fundera på om det är dags att skaffa en ny toalettstol.

När ditt säte har tagits bort, se till att du rengör runt hålen där bultarna var och ta bort all rost eller mineralavlagringar som byggts upp runt dem.

2. Töm vattnet

För att färgen ska fästa måste din toalett vara helt torr. Det betyder att du måste tömma din toalett på vatten.

Du kan göra detta på två sätt.

Se även  Skadar Washi Tape väggar? Ta en titt på våra väggar

Stänga av vattnet

Det bästa sättet att säkerställa att din toalett är torr och förblir torr är att stänga av vattnet till din toaletttank.

För att göra detta, leta efter vattenanslutningen som går till din toaletttank. Det bör finnas en ventil på detta rör som kommer att stänga av vattnet till din toalett. Detta kommer att förhindra att din toaletttank fylls på och hålla din toalett torr medan du målar.

Din vattenavstängningsventil borde se ut ungefär så här.

När du har hittat ventilen, stäng av den (höger tätt, vänster löst).

Ta sedan bort locket på din toaletttank så att du kan se inuti och spola din toalett. Detta tar bort vattnet i din tank och i din skål samtidigt.

Jag fick dig att ta bort locket på tanken så att du kunde se till att den inte fylldes på igen. Om det är det kan du ha vridit ventilen åt fel håll. Gå tillbaka och vänd den åt andra hållet och försök igen.

Att spola din toalett kanske inte får ut allt vatten ur din toalett, om det finns mycket och fortfarande lite vatten kvar i tanken, försök att spola den igen. Om det bara finns lite vatten kan du förmodligen bli av med det med några handdukar.

Höjning av tankflottan

Om du inte hittar din toalettavstängningsventil eller om du inte vill bråka med den, finns det ett annat sätt att förhindra att din toalett fylls på igen.

Ta locket på din toaletttank, du kommer att se något som ser ut som en ballong på änden av en pinne. Detta är tankflottan. Här är en bild på en toaletttank och ett tankflöde för att se vad jag menar.

När vattennivån i tanken sjunker, sjunker även flottören. När det kommer till en viss nivå, gör det att vattentillförseln öppnar sig och låter mer vatten fylla på tanken.

För att motverka denna process behöver du bara hålla tanken flytande från att falla. Du kan göra detta genom att fästa flottören till toppen av tanken på något sätt, eller sticka något under flottören så att den inte tappar.

När du har säkrat flottören, spola din toalett en eller två gånger för att bli av med vattnet. Som med det första sättet kanske det inte blir av med allt vatten, så du kan behöva suga upp lite av det överblivna vattnet med en handduk.

3. Sand din toalett

När du har tömt toaletten är det dags för det riktiga arbetet att börja.

Eftersom porslin är så glatt kommer ingen färg att fastna på det om det inte är grovt upp. Det är där sandpappret kommer in.

Innan du börjar slipa skulle jag rekommendera att bära en ansiktsmask för att förhindra att någon av de små porslinspartiklarna kommer ner i dina lungor.

Detta är också ett utmärkt tillfälle att se till att området du kommer att arbeta i är väl ventilerat. Kom ihåg, öppna ett fönster, sätt på en fläkt och håll dörren öppen. Du kan tacka mig senare.

Nu är det bara att ta lite sandpapper, du kan använda var som helst från 120-160 grit, och stoppa in ryggen i det.

Du behöver bara rugga upp ytan på din toalett så att färgen fastnar. Med andra ord, bli inte för tokig, ett par drag med sandpappret borde vara allt du behöver.

När du har slipat kommer din toalett att täckas av porslinsdamm. Så innan du grundar, måste du rengöra din toalett igen.

4. Applicera Primer

Nu kommer du till det roliga. Innan du börjar grunda måste du vänta tills ytan på din toalett är helt torr. Om du vill komma igång direkt kan du använda en hårtork eller en värmare för att påskynda torkningsprocessen.

Medan din toalett torkar kan du börja göra dig redo att måla.

Se även  Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

Du måste täcka allt du inte vill måla med målartejp och tidning eller plast. Detta inkluderar dina väggar, dina golv och alla skåp nära din toalett. Glöm inte att täcka handtaget, bultarna som håller det mot golvet och VVS-rören som går in i tanken.

Om du inte vill försöka måla runt allt detta kan du ta bort din toalett och måla den utanför eller i ett garage. Men det är mycket jobb och om du bor i lägenhet är det inte riktigt genomförbart.

Om du väljer att måla inuti, kom ihåg barn, dagens ord är ventilation.

När du är klar med att förbereda och din toalett är torr är det här steget ganska enkelt, bara måla på din primer. Se till att hela toaletten är täckt och att du är igång.

5. Måla din toalett

Dags att äntligen börja se din vision komma till liv. Nu när din toalett är grundmålad och klar, dags att måla på ditt huvudlack.

Återigen måste du se till att din toalett är helt torr innan du målar. Kom ihåg att du antingen kan använda epoxifärg eller sprayfärg.

Oavsett vilken typ av färg du väljer är det dags att sätta igång. Precis som med alla målningsprojekt kan du behöva mer än ett lager. Om du gör det, se till att din toalett är helt torr innan du påbörjar nästa skikt.

Återigen, om du väljer att använda sprayfärg, rekommenderar jag att du bär en ansiktsmask för att hålla färgpartiklarna borta från dina lungor. Och även om du inte använder sprayfärg, kommer det inte att skada någonting att bära en mask. Vem vet, du kanske gillar det.

Om din färg behöver en klar epoxitopplack, se till att den är helt torr innan du applicerar den. Jag vet att jag låter som en trasig skiva men den håller inte rätt om allt inte är torrt.

6. Fyll på med vatten och njut

Uppvakta! Du gjorde det! Du har förvandlat din töntiga, rena toa till ett mästerverk. Nu har du bara en sak kvar att göra.

Innan du fyller på den med vatten, vill du ge din färg gott om tid att torka, speciellt om du var tvungen att lägga till en epoxitopplack. Om du klarar dig skulle det vara det bästa alternativet att låta din toalett torka över natten innan du fyller på.

Men om du inte kan vänta så länge, försök och lämna i minst ett par timmar. Fråga din granne om du kan använda deras badrum eller använda ett på en närliggande restaurang eller kafé. Vad det än krävs, låt toaletten torka.

När det är helt torrt, ångra allt du gjorde för att stänga av vattnet. Fyll på tanken. Spola sedan av den och njut av din nya (ser) toalett.

Måla en färgad toalettskål

Ett vanligt problem som folk har med toaletter är att toalettskålen blir fläckig. Nu finns det massor av rengöringsprodukter där ute som säger att de kan få bort fläcken ur din toalettskål.

Men om du har provat allt och det fortfarande är fläckigt kan du måla om din toalettskål för att få den att se blank och ny ut.

Stegen för att måla din färgade toalettskål är desamma som för att måla hela din toalett, du behöver bara inte måla så mycket. Låt oss gå igenom dem snabbt

1. Rengör din toalett

Precis som ovan vill du ge din toalett en ordentlig rengöring innan du börjar. Om du bara målar skålen behöver du bara rengöra skålen och runt kanten.

Se till att du städar upp och under kanten på din toalett där vattnet sipprar in. Använd en trasa eller pappershandduk för att komma upp så långt du kan.

Se även  Kan ånga släcka en rökdetektor?

Sedan, när du tycker att det är bra att gå, spola det.

2. Töm vattnet

Eftersom du målar skålen är det ännu viktigare att se till att din skål är helt tömd.

Stäng antingen av din vattenventil eller höj din tankflotta. För mer djupgående information om det kan du hoppa tillbaka upp och läsa om det här.

När ditt vatten är avstängt, spola din toalett och torka ut resten av vattnet. Se till att du kommer hela vägen ner i avloppet och ta bort allt vatten.

3. Slipa din toalettskål

Detta steg är återigen detsamma som tidigare nämnts. slipa insidan av din skål tills den är grov. Torka sedan bort allt porslinsdamm och låt din toalett torka.

4. Applicera Primer

När din toalett är helt torr, applicera en akryllatexprimer på insidan av din skål. Detta säkerställer att färgen fastnar på porslinet.

5. Måla din toalett

När din primer är helt torr, måla insidan av skålen.

För att måla över en fläck eller reparera insidan av din toalett, vill du använda epoxifärg. Det kallas också för epoxifärg. Eftersom de flesta toaletter har samma nyans av vitt, borde det gå bra att få standardvitfärgen för färgen.

Epoxifärg för apparater finns i både flytande och sprayform. Välj vilken gång du föredrar att använda. Sedan är det bara att applicera det på din toalettskål med tanke på att du kan behöva två lager.

Eftersom denna färg är epoxibaserad behöver du inte använda en epoxitäckfärg.

När du målar insidan av din skål, var försiktig med att måla runt kanten. Det finns små hål under kanten som gör att vatten kan sippra ner från tanken. Om du målar över dessa hål kan du täppa till dem och hindra dem från att låta vattnet rinna.

Om du målar över några av dessa hål kan du skrapa bort färgen med en kniv eller sticka igenom hålet med en nål eller skruvmejsel beroende på hur stor öppningen är.

6. Fyll på toaletten

Och det är allt som finns! Ganska enkelt sätt att få din färgade toalett att se helt ny ut. Det är ett bra sätt att piffa upp ditt badrum och det kommer också att öka ditt badrums attraktionskraft om du försöker sälja ditt hem.

Se till att din toalett är helt torr innan du fyller på den. Burken med din epoxifärg kommer att berätta hur länge den behöver torka innan den kan fyllas på igen.

För sprayfärgen behöver den cirka två timmar, för den flytande färgen behöver den förmodligen närmare 4 timmar för att se till att den är helt torr.

Sedan kan du fylla på tanken och njuta av din glänsande, nya toalett.

Vilken typ av färg använder du på en toalett?

För att måla en toalett behöver du först en akryllatexprimer. Då kan du antingen använda apparatens epoxifärg eller sprayfärg. Om du använder sprayfärg måste du också använda en klar epoxitäckfärg. Om du bara behöver bättra på din toalett kan du använda epoxifärg.

Kan man måla en fläckig toalettskål?

Du kan måla en färgad toalett. För att göra detta, rengör din toalett och töm den sedan på allt vatten. Slipa sedan den och applicera en akryllatexprimer på insidan av skålen. När det är torrt, måla över det med en epoxifärg. Låt det torka och slå sedan på vattnet igen.

Kan man måla en toalettstol?

Hur du målar en toalettstol beror på vad den är gjord av. En porslinssits kommer att behöva rengöras, slipas, grundmålas och sedan målas. Om det är plast eller emaljerat kan du bara måla det och sedan lägga till en klar epoxitäckfärg. Om du har en toalettstol i trä (mot en plast) skulle jag inte rekommendera att måla den.

Lämna en kommentar