Kan man lägga glas i frysen?

Oavsett om du vill förvara mat eller om du vill ha ett kylt glas för en sval dryck, undrar du förmodligen om du kan lägga glas i frysen.

Glas kan läggas i frysen så länge du är försiktig med termisk chock. Värm inte upp glaset snabbt eller kyl det snabbt. Låt glaset nå rumstemperatur innan du ställer det i frysen. Men mat som förvaras i glasbehållare är mer benägna att brännas i frysen jämfört med lufttäta fryspåsar.

Nedan har vi några fler tips om hur du förvarar glas i frysen och för hur du kan undvika termisk chock som kan få glasbehållare att spricka.

  1. Lägga glas i en frys
  2. Tips för att frysa glasbehållare
  3. Relaterade frågor

Lägga glas i en frys

Det finns ett par saker att tänka på när du lägger glas i frysen. Den första är termisk chock och den andra är typen av behållare.

Värmechock

Först och främst måste du vara medveten om termisk chock. Termisk chock är en snabb och plötslig temperaturförändring som kan få glaset att spricka eller splittras.

Det enklaste sättet att förhindra termisk chock är att värma eller kyla glas långsamt. Så när du fryser glas, lägg det inte i frysen om det fortfarande är varmt.

Låt glaset svalna till rumstemperatur innan du lägger det i frysen. Och när du tar ut den ur frysen, låt glaset värmas långsamt.

Se också till att du kontrollerar glaset för sprickor eller skador på ditt glas innan du fryser in det. Denna skada kan göra att glaset splittras eller går sönder mycket lättare av termisk chock.

Fryssäkra glasbehållare

En annan faktor för att frysa glas är vilken typ av glas det är. I allmänhet, om en glasbehållare är ugnssäker, är den också fryssäker så länge du står för termisk chock.

Om du vill veta mer om vilka typer av glas som används för att tillverka köksartiklar har vi en djupgående förklaring i en annan artikel här.

Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Här är några exempel på glasbehållare och hur de fungerar i frysen:

1. Mason Jars

Mason-burkar är fryssäkra så länge du vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Som alltid, kom ihåg termisk chock och agera därefter.

Det är också viktigt att komma ihåg att vätskan expanderar när den fryser. Så om du fryser vätska inuti en murare burk, se till att du lämnar ungefär en tum eller två på toppen av burken så att vätskan kan expandera.

Å andra sidan bör du också tänka på att om du planerar att frysa in något under en längre tid kan springan i burken ge plats för att frysbränna bildas.

Men om du inte är orolig för brännskador i frysen, är murarburkar ett bra sätt att frysa och lagra mat.

2. Pyrex-behållare

Pyrex-behållare är ett utmärkt sätt att förvara mat i din frys. Återigen, se till att du försöker förhindra termisk chock.

Och precis som med masonburkar, se till att du lämnar utrymme längst upp för vätska att expandera.

Men med pyrexbehållare är locket gummi och kan tillåta lite expansion för vätskan. Så att inte lämna ett tillräckligt stort gap är inte lika stort problem som det är med murarburkar.

3. Dricksglas

Nu används dricksglas vanligtvis inte för att lagra mat men de kan vara bra för att lagra överblivna smoothies eller milkshakes.

Och om du vill vara riktigt snygg kan du sätta ett glas i frysen för att ge dig själv en välsmakande kyld drink en varm sommardag.

Men eftersom dricksglas inte är gjorda för frysen, skulle jag inte rekommendera att lämna dem i frysen under långa perioder.

4 tips för att frysa glasbehållare

Trots dina bästa ansträngningar kan glaset gå sönder när du lägger det i frysen. För att försöka undvika detta har vi några tips för att förhindra att glaset går sönder när du fryser in det.

Se även  Kan du lägga kartong i ugnen?

1. Kyl och värm långsamt

När du förvarar mat i glasbehållare, oavsett vilken typ av behållare du använder, måste du kyla och värma den långsamt.

Detta kommer att hjälpa till att förhindra termisk chock och minska risken för att glaset går sönder.

du kan göra detta på två sätt. Om du förvarar rester, se till att de saker du planerar att förvara är kylda innan du placerar dem i behållaren. Eller placera den i behållaren först och låt den sedan svalna.

När du tar ut en behållare ur frysen, låt den tina i rumstemperatur innan du försöker tina den med någon värme.

Om du gör detta minskar risken avsevärt för att glaset går sönder.

2. Undvik att använda formade behållare

Om du använder murarburkar görs de vanligtvis med ”axlar”, vilket betyder att de har en kurva nära toppen av burken.

Dessa axlar utgör en stresspunkt där tryck kan byggas upp och krossa glaset.

Varje behållare som har en form som denna kan skapa stresspunkter. Så när du fryser glasbehållare är det bättre att använda burkar eller behållare utan axlar eller andra potentiella stresspunkter.

Om du använder burkar med axlar, se till att du lämnar ett stort mellanrum så att innehållet kan expandera. Detta kommer att hjälpa till att minska trycket.

3. Lämna utrymme längst upp

När du fryser in mat, särskilt flytande, expanderar den. Så när du fryser mat, se till att du lämnar en lucka i toppen av behållaren för att möjliggöra denna expansion.

Om du använder mason burkar, lämna en tum eller två under locklinjen. Dessutom, om du använder lock, dra inte åt locken helt när du först lägger den i frysen eller lämna locket av tills det är fruset.

Se även  Spelar ringkameror in hela tiden?

När den är frusen kan du dra åt locket eller lägga ett lock på behållaren. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att tryck byggs upp i behållaren.

4. Lämna utrymme mellan behållarna

En annan sak som kan få glasbehållare att gå sönder är om de stöter mot varandra. Det klirrande av glas kan göra att de frysta behållarna går sönder mycket lättare.

För att förhindra att detta händer, håll lite utrymme mellan behållarna när de fryser. Om du använder Pyrex-behållare eller liknande skapar gummilocken en slags stötfångare för ditt glas.

Att hålla utrymme mellan dina glasbehållare kan minska risken för att ditt glas går sönder.

Kan man lägga Pyrex-glas i frysen?

Pyrex-glas är säkert att lägga i frysen så länge du vidtar vissa försiktighetsåtgärder. Värm och kyl den långsamt, undvik behållare som är formade på ett sätt som kan skapa tryckpunkter, lämna utrymme på toppen för expansion och lämna utrymme mellan dina behållare.

Går glas sönder i frysen?

Det finns alltid en chans att glas går sönder i frysen. Men det finns saker du kan göra för att förhindra att det händer. Värm och kyl glaset långsamt, undvik formade behållare, lämna utrymme på toppen för expansion och lämna utrymme mellan dina behållare.

Kan jag använda glasburkar för att frysa mat?

Du kan använda glasburkar för att frysa mat, men du bör vidta några åtgärder för att förhindra att glaset går sönder eller spricker. Specifikt bör du försöka undvika burkar med axlar och lämna utrymme på toppen för att möjliggöra expansion. Du bör också lämna utrymme mellan burkarna för att förhindra att de klirrar ihop.

Lämna en kommentar