Kan man lägga gjutjärn i diskmaskinen?

Låt oss vara ärliga mot oss själva – att diska är en syssla som ingen vill ta sig an! Att behöva skrapa bort gammal mat, använda en utsliten svamp och få beskärda händer är minst sagt oattraktivt. Att äga en diskmaskin eliminerar besväret, men tyvärr kan du inte lägga varje diskgods i en diskmaskin.

Du kan inte lägga gjutjärn i diskmaskinen. Att stoppa gjutjärn i en diskmaskin gör att det rostar, vilket är en av många anledningar till att gjutjärn endast bör handdiskas!

I den här artikeln kommer jag att förklara varför du inte ska lägga ditt gjutjärn i diskmaskinen mer i detalj. Jag hjälper dig också att rädda en gjutjärnspanna eller stekpanna som av misstag kan ha placerats i diskmaskinen och svara på några ytterligare frågor du kan ha.

Varför du aldrig ska placera gjutjärn i en diskmaskin

Om du någonsin har köpt grytor och kastruller av gjutjärn av hög kvalitet vet du att de kostar en hel del pengar. Du vet också att dessa grytor och stekpannor kommer att hålla dig resten av din livstid, och förmodligen även dina barns och barnbarns liv!

Men för att säkerställa att denna kokkärl klarar sig genom generationerna måste du först se till att du tar hand om den ordentligt.

Även om diskmaskinen kan verka som det bästa alternativet för att snabbt och effektivt rengöra alla dina köksredskap, kommer den att göra mer skada än nytta för ditt gjutjärn.

Diskmaskiner gör att gjutjärn rostar

Ja, du läste rätt – om du ställer din kastrull eller panna av gjutjärn i en diskmaskin kommer den att rosta. Men varför händer detta när andra kastruller och kastruller i diskmaskinen komma ut bra?

Detta händer på grund av den kemiska sammansättningen av gjutjärn. En bit kokkärl i gjutjärn är kemiskt sammansatt av 93 till 96,5 procent rent järn, 1 till 3 procent kisel och 2,5 till 4 procent kol.

Den höga andelen järn i den kemiska sammansättningen gör att kokkärlet rostar när det lämnas i vatten för länge.

Och om du kommer ihåg något från din gymnasielektion i kemi så vet du också att järn är känsligt för oxidation, som orsakas av att metallen utsätts för syre.

Vad ska man göra om någon av misstag stoppar gjutjärn i diskmaskinen

Om du är förälder, vet du att ibland när ditt barn försöker vara hjälpsamt, hamnar de oftast i en större röra (eller så försöker de smutskasta dig för något).

För det mesta har barn inte idén om vad som kan och inte kan placeras i diskmaskinen. Så de kunde av misstag lägga gjutjärnet i diskmaskinen och tro att de gjorde dig en tjänst, utan att inse att de bara förstörde stekpannan eller pannan.

Även om det är ett ärligt misstag från deras sida, kanske du tror att stekpannan eller pannan är förstörd för alltid, och du måste docka deras bidrag för att köpa en ny!

Innan du gör det, kom ihåg att du kan rädda pannan du redan har! Jag ska berätta hur:

Bärgning av rostat gjutjärn

För att rädda en bit rostig kokkärl i gjutjärn behöver du något med lätt nötning. Du kan använda en repfri skursvamp, stålull eller en styv borste. Kavla upp ärmarna, slå på det kalla vattnet och börja skrubba bort rosten.

När all rost är borttagen och du har sett till att alla rostflingor har tvättats bort, torka omedelbart gjutjärnet med en pappershandduk. Det är viktigt att se till att gjutjärnet är helt torrt för att förhindra att mer rost bildas.

När ditt gjutjärn har torkats ordentligt, torka av pannan. Du kommer att vilja använda en pappershandduk eller trasa som har doppats i olja. Torka av pannan tills ingen mer rost syns.

När rosten är borta kan du krydda om din stekpanna hur du vill. Jag rekommenderar att du använder en kryddsprej och värmer den i ugnen. Gör så många omgångar av krydda som du behöver för att få din stekpanna kryddad efter din smak!

Relaterade frågor

Så vet nu hur du räddar ditt förstörda gjutjärnskokkärl. Men dina förfrågningar slutar inte här! Du kanske har ytterligare gjutjärnsrelaterade frågor, och det har andra också! Så här är några av de vanligaste frågorna om dessa typer av köksredskap:

F: Kan mina grillstöd i gjutjärn gå i diskmaskinen?

S: Nej, du bör undvika att lägga dem i diskmaskinen eftersom de rostar precis som en stekpanna eller panna gör. Men om din grills manual specifikt säger att du säkert kan stoppa dem i diskmaskinen, då (och först då) kan du göra det. Grillstöden är vanligtvis gjorda av samma material som kokkärlet, så om inget annat anges bör du alltid vara försiktig.

F: Kan jag använda tvål eller rengöringsmedel på en gjutjärnsgryta?

S: Svaret på denna fråga kommer att variera beroende på vem du frågar. De flesta kommer att säga att det är bra att använda en liten mängd diskmedel eller diskmedel på ditt gjutjärn eftersom det kommer att hjälpa till att ta bort all fettuppbyggnad.

Men många professionella kockar kommer att berätta att det är en hemsk idé att använda tvål. Tvålen kommer att ta bort fettet och smaksättningen du har arbetat hårt för att bygga upp! De kommer också att säga nej till att använda tvål eftersom tvål innehåller kemikalier, och de vill inte förorena sitt gjutjärn med kemikalier.

Så om du använder tvål eller inte är upp till din personliga preferens. Om din gjutjärnspanna behöver rengöras är vatten och stålull utmärkta kemikaliefria alternativ för att ta bort fett.

F: Jag äger en emaljerad gjutjärnspanna. Kan jag lägga det i diskmaskinen?

S: Emaljerade gjutjärnspannor är undantaget från regeln om inget gjutjärn i diskmaskinen. Emaljerade gjutjärnspannor har en tjock och slitstark skyddande beläggning som håller dem säkra från att rosta i diskmaskinen.

Detta skyddslock finns dock kvar så länge pannan förblir ofriven. När pannan börjar bli flisad blir den känslig för fukt. När den väl börjar flisa rekommenderar jag att du behandlar den som en oemaljerad gjutjärnspanna.

F: Kan jag använda min gjutjärnspanna för att förvara matrester?

S: Jag förstår att det kan vara frestande att lämna dina rester i gjutjärnsgrytan istället för att bryta ut Tupperwaren, men jag rekommenderar inte att du gör detta.

Att förvara dina rester i stekpannan kan leda till järntoxicitet, som orsakas när vi får i oss för mycket järn. När maten lämnas kvar i stekpannan kommer fukt att göra att järnet fastnar på maten, och när du äter det kommer du att få i dig järn.

Även om vi kan få i oss små mängder järn utan problem, kan för mycket järn i våra system orsaka hälsoproblem som magsmärtor, ledvärk och trötthet, för att nämna några.

Så snälla lämna aldrig någon mat i stekpannan längre än den behöver för att förhindra att du själv och andra upplever järnförgiftning.

F: Hur kryddar jag min gjutjärnspanna?

S: Även om det här problemet kan lösas av misstag genom att köra ditt gjutjärn genom diskmaskinen, är det här inte en metod jag skulle rekommendera, eftersom det kan vara ett ganska tröttsamt träningspass för din gjutjärnsgryta!

Om du vill avkrydda din panna kan du använda ren lut för att göra det. Om du inte vet vad lut är så är det en metallhydroxid gjord av urlakning av träaska eller stark alkali. Det är säkert att använda, men jag rekommenderar att du bär handskar och ögonskydd för att förhindra eventuell hud- och ögonirritation.

Blanda Lyle enligt instruktionerna på flaskan med vatten. Blötlägg din kastrull i vattnet i minst 24 timmar (du kan låta den dra längre om du vill). När din panna har blötlagt den utsatta tiden, ta ut den och skrubba den noggrant.

När all krydda har tagits bort kan du börja om med den smaksättning och metod du väljer!

En annan metod du kan prova är att använda ett kraftigt skumrengöringsmedel. Du kommer att vilja bära handskar och ögonskydd när du använder dessa produkter.

Spraya produkten på pannan och lägg sedan pannan i en soppåse i minst 24 timmar (du kan låta den dra längre om du vill).

När din panna har blötlagt under den tilldelade tiden, ta bort den från påsen och skrubba den noggrant. Upprepa detta framsteg, och din panna bör vara en gunmetallgrå färg i slutet. Om din panna har den här färgen, så grattis, du har framgångsrikt avkryddat din panna!

När all krydda har tagits bort kan du börja om med den smaksättning och metod du väljer!

Slutsats

Så som du nu vet är det ett stort nej att lägga allt gjutjärn i diskmaskinen. Utbilda andra i ditt hushåll och låt dem veta om detta så att du inte behöver ta itu med besväret med att rädda en förstörd panna eller stekpanna.

Jag hoppas att du har funnit artikeln till hjälp för att hålla ditt gjutjärn rent och välkryddat i generationer framöver!

Relaterad: Kan du sätta ugnshyllor i diskmaskinen?

Lämna en kommentar