Kan man lägga äggskal i sophanteringen?

Avfallshantering är elektroniska enheter som gör våra liv otroligt enklare. Den hastighet och effektivitet med vilken de tillåter oss att kassera matavfall är verkligen oöverträffade.

För att se hur viktigt och värdefullt bortskaffandet är, är det nödvändigt att ta hand om det så mycket som möjligt. Att vara uppmärksam på vad vi stoppar i det är viktigt eftersom vissa föremål kan orsaka det funktionsfel eller slutar fungera sammanlagt.

Äggskal är ett sådant, och vi kommer att förklara varför du bör lägg dem aldrig i din sophantering Nedan.

Hur fungerar en sophantering?

Avfallshantering är enheter som går under din diskbänk och samlar upp matavfall du slänger i dem. De då mala detta avfall i små bitar med hjälp av stora trubbiga impalers som snurrar. Dessa matbitar går ner i avloppet sömlöst, ungefär som vatten gör.

Efter malningen går maten långsamt in i avlopp genom dina rör. Likaså kan det också gå in i din septiktank om du har en.

Varför är äggskal ett stort nej för din sophantering?

De kan vara skadliga för kvarnen

Många tror att äggskal inte bara är tillåtna i sophanteringen utan att de också är det fördelaktigt för dem. Detta antagande härrör från tron ​​att äggskal kan hjälpa till att vässa bladen på en avfallshantering, vilket gör att det går smidigare och mer effektivt.

Dock, så är inte fallet. Som vi redan har nämnt har sophanteringen inte riktigt vassa blad. Som sådana skär de inte matavfall i bitar, som till exempel mixers. Istället har de trubbiga impalers, och de maler maten.

Oavsett hur ömtåliga de kan verka, äggskal kan faktiskt skada kvarnen av din sophantering. De har membran som lätt kan vira runt spiralerna och hindra dem från att fungera normalt. Kvarnen kan fastna och i många fall behöver du hjälp av en professionell för att få igång dem igen.

Se även  Kan du använda Drano på en toalett?

Så, undvik att lägga äggskal i din sophantering, eftersom de bara kan orsaka skada. Att tro att äggskal kan skärpa kvarnen är dessutom inte så logiskt. Du skulle inte använda dem för att slipa en kniv till exempel. Samma logik gäller för din sophantering.

De kan täppa till dina rör

Vissa tillverkare säger faktiskt att deras kasseringar kan mala ner äggskal och att man kan slänga dem i. Sådana mekanismer och starka kvarnar är möjliga, speciellt vid kasseringar som kostar mer än vanliga modeller de flesta har.

Men vi råder dig fortfarande att inte förfoga över äggskal, oavsett hur modernt det är. Vi säger det eftersom äggskal kan täppa till ditt avlopp och rör. Ditt förfogande kommer att slipa dem utan ansträngning, men partiklarna kommer att fastna på varandra och på dina rör.

Ju fler äggskal du kastar i, desto fler blir de hålla fast vid varandra och allt runt omkring dem. Med tiden kommer de med största sannolikhet att täppa till ditt avlopp och dina rör, vilket gör det omöjligt för avfall att gå ner i avloppet eller septiktanken. Det kommer i sin tur att inaktivera din sophantering och du kommer att behöva professionell hjälp för att fixa allt.

Många avloppsföreningar rekommenderar det inte

Många avloppsföreningar råder folk att inte slänga äggskal i soporna. Det är dessa föreningar som sysslar med avloppsavfall och det säger de äggskal orsakar ofta många problem för dem.

Precis som de kan täppa till dina små köksrör, kan äggskal också orsaka förödelse i avloppen. Om de samlas där och inte tas bort med några veckors mellanrum kan de orsaka stora frågor för hela staden eller staden.

Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Detsamma gäller för din septiktank. Om äggskal börjar samlas inuti den, kommer du med största sannolikhet att behöva det töm det ganska ofta. Om du inte gör det kommer det att fyllas relativt snabbt, vilket gör att hela ditt dräneringssystem kollapsar.

Vad ska du göra om du kastar äggskal i ditt förfogande?

För det första och viktigast av allt, få inte panik. Att kasta in några äggskal orsakar inte för mycket skada, så länge du inte gör det igen. I många fall kommer din kassering inte att kräva några som helst reparationer.

Om det visar sig att ditt avfall har fastnat eller att kvarnen inte fungerar kan du prova en skiftnyckel. Det är ganska billigt och borde göra det möjligt för dig att lösa problemet enkelt.

Om sylten är för stor för att skiftnyckeln ska kunna hantera, ringer du in en professionell rörmokare borde vara ditt nästa steg. De kommer att veta exakt hur de ska hantera problemet, och din avfallshantering, diskbänk och rör kommer att vara tillbaka på nolltid.

Vad ska man göra med äggskal då?

Hittills har vi konstaterat det du bör inte lägga äggskal i din sophantering. Det är det bästa för själva bortskaffandet, för dina rör, och för avloppen och din septiktank.

Det första och självklara du kan göra med äggskal är att kasta iväg dem som vanligt skräp. På så sätt undviker du att äggskalen orsakar problem för någon, och ditt förfogande skulle vara säkert och rent.

Men om du vill försöka vara kreativ och använd äggskalen på bästa sätt, föreslår vi att du komposterar dem. De är en utmärkt källa till kalcium och andra näringsämnen som alla växter behöver.

Se även  Hur man rengör en sil av diskbänk: En snabbguide

Allt du behöver göra är att torka äggskalen i några dagar. Det gör att du lättare kan krossa dem och lägga till dem i din kompost. Dina växter kommer att frodas och du kommer att använda avfall på ett innovativt och roligt sätt. Viktigast av allt är att äggskalen är så långt borta från din sophantering som möjligt.

Några avskedsord

Som du har läst, att lägga äggskal i en sophantering är inget man ska göra. Det kan skada kvarnen, täppa till dina rör och orsaka förödelse i avloppen eller din septiktank.

Därför hitta andra sätt att göra sig av med äggskalen är väsentligt. Du kan antingen kasta dem i din papperskorg eller kompostera dem. Hur som helst, så länge de inte går till ditt förfogande, kommer du att vara mer än okej.

Lämna en kommentar