Kan man laga mat med rostfritt stål eller aluminium över öppen eld?

När du campar vill du alltid se till att du lagar maten ordentligt. Inte bara tillagningstiden och temperaturen påverkar utseendet på din måltid, utan materialet din panna är gjord av har också stor inverkan på utseendet på din mat.

Om du lagar mat över öppen låga, kommer rostfritt stål eller aluminium att fungera för att laga din måltid. Även om du kan använda dessa typer av metaller, var alltid säker på pannan du använder och se till att elden är lämplig för matlagning!

När du har slutfört den här artikeln har vi en annan du kommer att älska: ta reda på vilka stekpannor du kan använda på en lägereld och hur du använder dem

Här är vad vi kommer att täcka för att du ska kunna laga mat på nolltid.

Matlagning över eld med aluminium

Att laga mat med aluminium över öppen eld är lite av en knepig situation. På sätt och vis kan en eld nå temperaturer som till och med kan smälta pannans metall; i en annan mening kan en strategiskt byggd eldstad vara perfekt för att använda aluminium.

Om du planerar att laga mat med aluminium över öppen eld, vill du se till att din gryta eller panna inte är direkt i elden. Lägereldar kan nå upp till 2012 grader Fahrenheit; aluminium kan smälta vid 1221 grader Fahrenheit. Detta skapar problem om du tänker ställa din gryta eller panna direkt på kol eller direkt på lågan.

För att laga mat med aluminium på öppen eld måste du hitta ett sätt att placera grytan eller pannan cirka sex till åtta tum ovanför elden. Denna metod gör att grytan eller pannan kan bli varm, men inte nå den maximala temperaturen på lägerelden.

Så länge du följer en av metoderna (angivna nedan) för matlagning med aluminium, kommer du inte att ha några problem med din kokkärl. Se till att använda någon typ av matolja utöver metoderna nedan, eftersom aluminium vanligtvis inte har en non-stick beläggning!

  Är en skåpbil ett bra fordon att resa med?

Matlagning över eld med rostfritt stål

Att laga mat över öppen eld är ett mycket givande sätt att förbereda din måltid. Oavsett om du lagar kött eller bara gör en grillad ostmacka, så är det något med tillagad öppen spis som smakar fantastiskt. Att laga saker som korv och hamburgare har en fin grillad smak när du lagar dem över öppen eld.

Precis som med aluminium kan felaktig eld eller direkt värme smälta rostfritt stål. Även om smältpunkten för rostfritt stål är mer än 200 grader Fahrenheit högre än för aluminium, är den fortfarande lägre än lägerelden.

När du bygger din lägereld vill du hitta ett sätt att hålla grytan eller pannan över elden. Att placera en gryta eller kastrull direkt i elden eller ovanpå kolen kan skada pannan och förstöra din mat.

Precis som med aluminium har de flesta kokkärl i rostfritt stål ingen non-stick beläggning, så se till att använda matolja när du använder grytan eller pannan. Många rostfria kastruller kan kryddas, vilket skapar en non-stick beläggning på pannan!

Typer av lägereldar som fungerar med aluminium eller rostfritt stål

Som nämnts tidigare måste du hitta ett sätt att hålla din gryta eller panna över elden för att förhindra att din kokkärl smälter eller skadas. Det finns produkter du kan köpa för att uppnå detta, men det finns också eldningsmetoder som kan hjälpa!

Hyttmetod

Hutmetoden är ett utmärkt sätt att göra en lägereld lämplig för matlagning. Denna eld skapas genom att korsa grenar eller pinnar i en lådform. Ju mer du staplar, börjar strukturen likna en timmerstuga.

När du har gjort hyddan, stapla små löv och kvistar i mitten av strukturen. När den här lilla elden börjar brinna, kommer strukturens yttre ved att börja brinna.

När din eld har blivit varm kan du lägga till stora grenar på toppen av brasan för att stötta din kruka eller panna över elden. Dessa två grenar gör att grytan eller pannan kan stå direkt över elden, utan att kokkärlet rör vid kolen. Det är strålningsvärmen från elden som lagar maten, inte elden i sig!

  Är dubbelväggstält verkligen varmare?

Tipi metod

Tipimetoden är den mest använda metoden för att göra en lägereld. För att göra upp denna eld, ställ dina pinnar upprätt och luta dem mot en annan pinne. Fortsätt att upprepa denna process tills du har något som liknar en tipi gjord av pinnar.

När du väl har byggt tipistrukturen, liknande hydmetoden, bygger du en eld i mitten av strukturen med löv och små kvistar. Denna metod kommer att skapa en stor eld mycket snabbare än kojmetoden, men det kommer att ta längre tid att skapa en yta att placera din gryta eller panna på.

När elden har brunnit ner till en plattare konsistens kan du placera två stora grenar över elden för att skapa en plats för att ställa din panna borta från den direkta lågan. Lägg vid behov till små pinnar för att hålla elden brinnande.

Flat Rock Metod

Plattstensmetoden fungerar med tipimetoden eller kojmetoden för att bygga din eld. För att skapa denna matlagningsyta behöver du en stor sten som inte är mer än 2 till 5 cm tjock. Om du campar nära en bäck eller flod kommer detta inte att vara svårt att hitta.

När du har hittat en lämplig sten, placera den i din eldstad och bygg elden runt den. När elden till största delen brunnit ut kommer berget att ha absorberat mycket av värmen som elden skapat.

Placera din gryta eller panna på stenen och värmen från stenen kommer att räcka för att laga din mat! Det här är en knepig metod, men när du väl får kläm på det är den väldigt effektiv. Håll din eld brinnande runt stenen om du behöver laga något som tar ett tag. Genom att hålla elden runt stenen hålls värmen kvar i stenen, vilket skapar en mer konsekvent matlagningsyta!

Grytställ

Medan vi har täckt metoderna för att hänga din gryta över elden, kan du också köpa stativ som är designade för att hänga din gryta eller panna över lägerelden. Dessa stativ är vanligtvis billiga och fungerar mycket bra.

  Behöver du ett tillstånd för att campa på BLM-mark?

Om du backpackar är det bäst att bygga något för att hänga din gryta eller panna eftersom det kommer att minska mängden saker du behöver bära. Om du campar med husbil eller bil kan ett stativ vara det mest effektiva alternativet för dig!

Saker att undvika när du använder rostfritt stål eller aluminium på en lägereld

  • Använd aldrig en kastrull eller panna med non-stick beläggning. Denna typ av kokkärl är inte avsedd att användas på öppen eld, non-stick-beläggningen bryts ner och hamnar i din mat. Detta kan orsaka både hälsoproblem och illasmakande måltider.
  • Placera aldrig köksredskap av aluminium eller rostfritt stål direkt i en eld. Dessa metaller har en smältpunkt som är mycket lägre än den temperatur en lägereld kan nå.
  • Använd alltid en kastrull eller kastrull med metallhandtag. Plast- eller gummibelagda handtag kan smälta när de används över öppen låga. Obelagda handtag och en grytlapp är de mest idealiska typerna av kastruller och stekpannor för matlagning över öppen eld.

Oavsett vilket sätt du väljer att laga mat över en lägereld så finns det många olika alternativ. Aluminium och rostfritt stål är båda lämpliga för matlagning över en lägereld, men gjutjärn är det bästa alternativet.

Var alltid uppmärksam när du lagar mat över en lägereld, du kan lätt bränna dig. Använd en grytlapp för att ta kastrullen eller pannan från värmen. När man lagar mat på öppen eld är det mycket lättare att bränna sig än när man lagar mat på spis, eftersom värmekällan är mycket större än med spis.

Relaterade artiklar för dig

Rena vatten medan du campar (11 sätt att göra det)

Är gjutjärn lämpligt för camping? (för- och nackdelar, örter och vård)

Vad kan man laga på en lägereld?

Hur värmer du vatten när du campar?

20 läckra, näringsrika och enkla campingsnacks