Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Någon gång börjar varje backpacker utveckla en besatthet av att köpa saker du kan packa. Vi tittar på de packade måtten på tält, köper teleskopisk/vikbar utrustning och letar efter sovsäckar som packar ner till nästan ingenting. Syntetiska sovsäckar har inte samma packbarhet som dun, men du kan ändå komprimera dem till en bråkdel av deras fluffiga storlek med en kompressionssäck. Det är vettigt i din ryggsäck, men kan du lämna en syntetisk sovsäck komprimerad under långtidsförvaring?

Kan du komprimera syntetiska sovsäckar för att spara lagringsutrymme? Det är bättre att inte förvara en syntetisk sovsäck i en kompressionspåse. Det är inte lika illa som komprimerad lagring, men det kan komprimera syntetisk isolering och lämna rynkor i isoleringen som minskar värmen och orsakar mögeltillväxt. De flesta tillverkare rekommenderar att förvara syntetiska sovsäckar i en lös/stor väska av bomull eller mesh som andas.

Det finns syntetiska sovsäckar märkta krosssäkra (lös fyllning), men de allra flesta syntetiska sovsäckar ska inte förvaras komprimerade. Jag ska gå in på en mer detaljerad förklaring av kompressionspåsar nedan, men låt oss börja med att komprimera en typisk syntetisk sovsäck.

Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Det skulle vara dumt att inte använda en sovsäckskompressionssäck på en backpacking eller campingtur. Min sovsäck skulle ta upp 90% av min ryggsäck om jag inte använde en kompressionspåse. jag använder en 14 liters Sea To Summit Event Compression Bag när jag backpackar. Det håller min sömn torr och packad i en 18″x8″ cylinder.

Att förvara en syntetisk sovsäck i en kompressionssäck är vettigt på en kort resa, men hur är det med långtidsförvaring? Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Att komprimera en sovsäck i flera veckor är inga problem, men att komprimera en sovsäck under förvaring kan skada sovsäcken. Här är varför du inte ska packa en syntetisk sovsäck i en kompressionssäck.

  • Lämna rynkor i isoleringsskiktet: De flesta sovsäckar använder ark av bunden polyesterisolering. När du komprimerar en sovsäck, vikas dessa lakan till en besvärlig form. Om du lämnar påsen komprimerad kommer det att lämna permanenta rynkor i isoleringen som kommer att skada coop.
  • Drar bort isoleringen från sömmarna: När isoleringsskiktet börjar vikas och deformeras kommer det att dra sig bort från de yttre kanterna på din sovsäck. Detta lämnar kalla platser där det inte finns någon isolering och ökar draget genom påsen.
  • Ökar risken för mögel och mögel: De flesta kompressionspåsar är vattentäta, så du kan stöta på problem med mögel och mögel. Sovsäckar absorberar mycket fukt under en campingtur och du behöver ge sovsäcken tid att torka ut helt. Det kan du inte göra i en vattentät kompressionspåse.

Förstå bara att inte alla syntetiska sovsäckar använder limmade isoleringsskivor. Påsar som använder lös fyllning, såsom polyfill, skadas inte av kompressionspåsar. Man måste fortfarande se upp för mögelproblem, men lös isolering fjädrar snabbt tillbaka till sin ursprungliga form. Bafflar håller lös stoppning på plats, men du kan behöva justera klumpad stoppning efter att ha använt en kompressionspåse.

Jag kommer att förklara skillnaden mellan lös och bunden isolering nedan, men låt oss först ta en titt på hur man förvarar syntetiska sovsäckar.

Hur man förvarar en syntetisk sovsäck under lång tid

Att förvara din syntetiska sovsäck hemma är enkelt, men det är ganska lätt att få sönder dina saker. Att se till att din sovsäck är torr är det absolut viktigaste steget. Folk verkar glömma hur mycket svett, kondens och fukt som tränger in i isoleringsskiktet. Utsidan av din väska kan kännas helt torr och insidan kan fortfarande innehålla fukt.

Hur förvarar du en syntetisk sovsäck?

  1. För att ta bort sovsäckar från kompressionssäckar och vattentäta torrsäckar: Ta bort din syntetiska sovsäck från den vattentäta förvaringsväskan eller kompressionsväskan. Kompressionspåsar kan tryckas ihop och orsaka klumpar i ditt isoleringsskikt. Detta skapar kalla fläckar i din sovsäck. Jag ska prata om trycktåliga sovsäckar som är bättre på att hålla loft i en kompressionspåse nedan.
  2. Torka ur din sovsäck: Se till att din sovsäck är helt torr innan du lägger undan den. Syntetisk isolering kan absorbera fukt utan att kännas blöt, så fukt kan stanna i din väska utan att du märker det.
  3. Förvara syntetiska sovsäckar i nät-/bomullspåsar: Packa din sovsäck löst i en väska av bomull eller mesh som andas. Mesh- och bomullspåsar låter instängd fukt avdunsta under förvaring, men det släpper in fukt från utsidan, så håll din väska torr. Jag gillar att använda Väska från hav till topp på 9 liter att förvara min sovsäck. Den är stor nog att rymma min sovsäck och 2-3 isolerade jackor.
  4. Placera din sovsäck på en sval, torr plats för lång förvaring: Förvara din sovsäck på en sval och torr plats för att förhindra att mögel bildas. Alla temperaturkontrollerade skåp eller förvaringsutrymmen fungerar. Du kan förvara din sovsäck i vattentäta plastbehållare i ditt garage eller källare, men se till att ge sovsäcken tillräckligt med tid att torka. Jag gillar att stoppa undan mina väskor i en nätpåse längst ner i min garderob och flytta dem till långtidsförvaring i mitt garage efter 2-3 veckor.
  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Bondad kontra lös syntetisk isolering

Komprimera inte den sammanfogade syntetiska sovsäcksisoleringen.  Lösfylld syntetisk isolering är trycktålig

De allra flesta syntetiska sovsäckar använder limmad isolering eftersom det är billigt och inte kräver bafflar i sovsäcken. Detta håller produktionspriserna låga och förhindrar att isoleringen förskjuts i påsen. Det låter bra på pappret, men bunden isolering är tung och packar inte ihop.

Det är där lösfyllningsisolering spelar in. Lösfylld isolering är lätt, packas ner på samma sätt som dun och motstår krossning. Det är inte lika lätt som dunisolering, men det är vattentåligt och mindre risk att skadas. Lösfyllnadsisolering (som polyfill) fungerar på samma sätt som lågfyllningsisolering.

Här är en kort översikt över skillnaden mellan limmad och lösfylld isolering.

  • Limmad syntetisk sovsäckisolering: Bonded syntetisk isolering kommer i ark som täcker hela bredden av sovsäcksbafflan. Bonded fill är lättare att underhålla eftersom det inte kommer att förskjutas när det används på rätt sätt, men det kommer att skrynklas när det förvaras under långa perioder i en kompressionspåse.
  • Loose Fill syntetisk sovsäckisolering: Lösfylld isolering försöker efterlikna nedåt. Den använder lösa syntetiska fibrer som gör lösa påsar lätta och mycket komprimerbara. Det kommer inte att vara lika lätt som dunisolering, men det packar bättre än bondad isolering och kommer inte att skadas av kompression.

En syntetisk sovsäck med bafflar innebär vanligtvis användning av trycktålig syntetisk isolering med lös fyllning (som polyfill). Lösfylld isolering använder individuella klumpar av polyesterfyllning som är mycket lik dun, så bafflar krävs för att hålla den på plats.

Lösfylld isolering är bättre på att återhämta sig från långvarig kompression eftersom den inte viker sig in i sig själv. Du bör fortfarande kontrollera om det klumpar sig och förskjuts i påsen, men bafflar bör hjälpa till att kontrollera rörelsen.

Jag ska gå in i detalj på kompressionsresistenta syntetiska sovsäckar längst ner i det här inlägget, men låt oss prata om varför kompression skadar bunden syntetisk isolering.


Att komprimera syntetiska sovsäckar kan skada din sovsäck

Det finns tre huvudorsaker till att det är dåligt att packa en syntetisk sovsäck i en kompressionssäck. Det skapar rynkor i arken av syntetisk isolering. Dra bort isoleringen från påsens sidor och skapa drag och kalla fläckar. Öka sannolikheten för fuktproblem som kan leda till mögel och mögel.

  Kan jag flyga med campingbränsle?

De allra flesta syntetiska sovsäckar använder ark av bunden polyester som skadas av långvarig kompression, men det finns krosståliga syntetiska sovsäckar. Premiumpåsar använder lös syntetisk isolering så att de inte skadas av kompression, men det är ändå en bra idé att använda en förvaringspåse i nät eller bomull för att undvika problem med mögel.

Jag ska prata om kompressionsresistenta syntetiska sovsäckar senare, men hur skadar kompressionssäckar syntetiska sovsäckar under förvaring?

Förvaring av syntetiska sovsäckar Komprimerade löv viks ihop till limmad isolering

Att förvara syntetiska sovsäckar i en kompressionssäck skadar isoleringen

Här är en enkel ekvation som hjälper till att förklara problemet. Har du någonsin rullat ihop en matta och lagt undan den länge? Att lämna en matta ihoprullad i några månader är inget problem, men den kommer så småningom att skrynkla sig och aldrig återgå till sin ursprungliga form. När du tar ut väskan ur förvaringen har den böjda kanter och veck överallt där den hölls i ett onaturligt läge.

Det är samma sak som när du förvarar syntetiska sovsäckar komprimerade. Den fjädrar tillbaka till sin ursprungliga form med kort lagring (2-3 månader), men om du komprimerar den under lång tid uppstår rynkor i isoleringen.

De flesta syntetiska sovsäckar använder polyesterfiberisolering bunden till lakan som löper längs sidorna av sovsäcken. Du kan se vilken typ av isolering din väska använder genom att titta på de förbryllade sömmarna som löper längs väskans bredd. Bondade isoleringsskivor använder inte bafflar eftersom det är mindre chans att isoleringen förskjuts.

När du komprimerar en syntetisk sovsäck som använder ark av limmad isolering, kommer lakan att börja vikas och deformeras. Var och en av dessa veck skapar områden där isoleringen inte kan studsa tillbaka. Så var och en av dessa veck skapar kalla fickor som påskyndar förlusten av kroppsvärme.

Kompression drar bort isoleringen från sovsäckens kanter

Långvarig kompression och deformation av det syntetiska isoleringsskiktet kommer också att dra bort fyllningen från sömmarna på din sovsäck. Som ett resultat blir det mindre isolering i kanterna på din väska, vilket orsakar kalla fläckar.

Så du har flera små områden i din sovsäck med liten eller ingen isolering. Detta kommer inte att undvikas helt med korrekt förvaring, men det kommer att bromsa nedbrytningen av din väska. Temperaturklassificeringen sjunker långsamt med tiden.

Sovsäckskompressionssäckar håller kvar fukt

Möglig sovsäck

De allra flesta sovsäckars kompressionspåsar är 100 % vattentäta eller åtminstone vattentäta. Det är bra för att hålla din sovsäck torr i ryggsäcken, men det orsakar allvarliga problem vid långtidsförvaring.

Att förvara en sovsäck i en vattentät påse orsakar allvarliga fuktproblem. Syntetisk sovsäcksisolering står emot fukt och håller värmen bättre när det är blött, men du kan fortfarande stöta på mögel- och fuktproblem.

Det spelar ingen roll var din sovsäck förvaras. Det finns alltid fukt i sovsäcken! Naturligtvis kommer du att stöta på fler problem om du förvarar din väska i ett fuktigt garage eller källare, men mögel kan också vara ett problem i en temperaturkontrollerad garderob eller förvaringsutrymme.

Att förvara en bra sovsäck handlar inte bara om att hålla vatten ur sovsäcken. Du måste också släppa ut instängd fukt. Detta innebär att det inte är vattentäta påsar och plastförvaringsbehållare som inte tillåter vatten att avdunsta.


Ge din syntetiska sovsäck tid att torka

Du undrar säkert hur mögel kan växa i din sovsäck om det inte finns någon fukt utanför? Du kan gå långt för att hålla fukt utanför din sovsäck, men vatten kommer alltid in i din sovsäck.

Jag använder en innerficka, en vattentät kompressionssäck (den här), ett regnskydd på min ryggsäck i dåligt väder och har fortfarande problem med fukt efter att jag kom hem. Tänk på all svett, kroppsoljor, kondens och slumpmässig yttre fukt som går ner i en sovsäck under en typisk campingtur.

  Går Camp Fuel dåligt?

Den genomsnittliga personen svettas ut 2 liter vatten under natten och det mesta av det absorberas i din sovsäck. Då måste man tänka på fukt och kondens utifrån. Sovsäcksfoder hjälper vissa (Jag använder den här), men det finns inget sätt att hålla din väska helt torr.

Använd därför alltid en sovsäck av bomull eller nät efter en lång campingtur. Mesh förvaringspåsar är billiga, så det finns ingen anledning att inte köpa en. jag använder en Sea To Summit 9 liters nätpåse att förvara min sovsäck och dun/syntetjackor. Det ger dina isoleringsskikt tid att andas och påskyndar avdunstningstiden.

Du kan förvara helt torra syntetiska sovsäckar i plastbehållare

Jag säger inte att du aldrig kan lägga din sovsäck i en plastbehållare. Se till att ge påsen tillräckligt med tid att torka ut helt efter användning. Mesh- eller bomullspåsar är bra för att främja kortvarig avdunstning, men ibland behöver du en vattentät förvaringslåda eller vattentät väska.

Jag har inte tillräckligt med garderobsutrymme för att förvara min campingutrustning i ett temperaturkontrollerat rum. Så det mesta av mina saker går till min ofärdiga källare eller till garaget. Se till att du ger din utrustning tillräckligt med tid att torka helt innan du lägger den i en vattentät behållare.

Alla mina grejer är undanstoppade i vattentäta plastbehållare så att de är lättare att stapla. Den håller allt på ett ställe och skyddar mina saker från fukt. Alla mina isoleringslager går i en behållare och hårda grejer som köksredskap, pinnar, verktyg, första hjälpen-kit etc. går i en annan. Detta håller alla mina saker organiserade, ur vägen och på ett praktiskt ställe när jag behöver det.


Leta efter Crush Proof Loose Fill syntetiska sovsäckar

Lösfylld isolering i syntetiska sovsäckar motstår kompression.

Som jag nämnde ovan använder inte varje sovsäck ark av syntetisk isolering för att ge värme. Företag har utvecklat en krossäker sovsäcksisolering med lös fyllning som studsar tillbaka snabbare när den komprimeras, vilket minskar vikten och ökar sovsäckens packbarhet.

Eftersom lösfylld syntetisk isolering inte är arkbunden kommer den inte att skadas av långvarig kompression. Det kan ta några minuter att studsa tillbaka efter att ha komprimerats, men du får inga veck och kalla fläckar i påsen. Du behöver bara hålla ett öga på bafflarna för att förhindra att isoleringen klumpar sig och förskjuts i påsen.

Tyvärr använder företag ett annat namn för sin syntetiska lösa fyllning, så du måste undersöka vilken typ av isolering din sovsäck använder. Polyfill är den i särklass mest använda lösfyllda isoleringen som replikerar dun, men vissa företag använder sina egna varumärken (Polarloft, Cirroloft, etc.).

Det kan vara svårt att utifrån de tekniska specifikationerna avgöra vilken typ av syntetisk isolering din sovsäck använder. Det enklaste sättet att avgöra är att kontrollera om syntetpåsen har bafflar. De flesta påsar som använder bunden isolering har inga bafflar som löper över påsen eftersom bunden isolering inte rör sig över påsen. Du kan också känna isoleringen för att se hur den rör sig i väskan.

När isoleringen känns som en solid plåt som drar och rör sig som en enhet, har du limmad isolering. Om du drar i isoleringen på ena sidan av skottet dras den bort från den andra änden. Om du kan flytta isoleringen från en del av påsen till en annan, är det ett löst fyllningssyntetmaterial. Den kommer att röra sig som isolering och klumpa ihop sig när du tvingar den från den ena till den andra.