Kan man elda ved med mögel på?

När man hugger, klyver och eldar ved stöter man så småningom på vedsvampar och -svampar. Lite mögel är faktiskt väldigt vanligt. Det väcker en mycket viktig fråga. Kan man elda ved med mögel på?

Ja, det borde vara säkert att elda ved med mögel. Den enda gången du kan behöva oroa dig är om du har astma eller svår allergi. När mögelsporer blir luftburna kan de orsaka andningsproblem och spridas till andra delar av ditt hem.

Även om jag inte skulle rekommendera att leta efter mögelved, borde det vara säkert att bränna. Var bara försiktig med hur du staplar och lagrar virket, eftersom du kan överföra mögelsporer till ditt hem. Fortsätt läsa för några tips om hur du hanterar mögelbelagt trä.

Ska man elda ved med mögel?

Den som hugger, klyver och förvarar sin egen ved kommer så småningom att få ta itu med mögelklädd ved. Oavsett hur väl du förvarar ved kan fukt tränga in och få mögel att växa. Död ved kommer naturligt att utveckla mögel och mögel när den utsätts för fukt. Så är det farligt att elda ved med mögel?

Personligen skulle jag rekommendera att elda svampved utomhus i en lägereld snarare än att ta in den i huset. Självklart vill man inte att mögelsporer ska släppas över hela huset. Det är bara att fråga efter andningsproblem.

Vad får vedsvamp att växa?

Svampar, svampar och mögel är alltid ett dåligt tecken. Ved är en utmärkt källa till bränsle, och dessa mögelsporer och svampar försöker hoppa i kö innan du får en chans att bränna den. Så varför växte mögel och hur förhindrar jag det?

  Vilken fuktnivå ska ved vara?

Mögelsporer finns överallt där du går, men de föredrar att växa i våta, mörka områden. Din vedhög är den perfekta platsen för dem att växa och få en enkel måltid. Kom bara ihåg att varje kalori som svampar konsumerar är en kalori som stulits från din eldstad.

Kom ihåg att torrröta inte finns! Svampar kan bara växa i våta miljöer. Håll ditt trä torrt så att du inte lider av mögel och mögel.

Förhindra trämögel

Att förhindra trämögel är lättare sagt än gjort. Om det finns fukt i luften kommer du att behöva ta itu med mögel. Du kan inte ignorera det, men det finns sätt att minska risken för mögel.

Jag rekommenderar starkt att förvara ditt virke i ett täckt område. Stapla virket direkt efter att det har klyvts/sågats eller efter att virket har levererats. Jag tror att det gör mer skada än nytta att täcka trä med en presenning. Träet blir ändå blött och presenningen saktar ner torkningsprocessen. Det är ett recept på mögeltäckt trä.

Lyft upp ditt virke från marken och undvik mörka skuggiga områden. Du kan använda pallar eller 2×4 för att lyfta virket från marken. Detta minskar mängden fukt på veden och tillåter luft att cirkulera under vedhögen.

Jag rekommenderar starkt att bygga en vedbod eller vedbod om du planerar att lagra mycket ved. Det kommer att hålla ditt trä torrt medan du väntar på att det ska krydda.

Är trämögel farligt att bränna?

Trämögel kan se grovt ut, men är det farligt att bränna? Generellt sett är det inte så illa att bränna mögeltäckt trä. Även om jag inte skulle rekommendera att leta upp det, bör det vara säkert att bränna så länge du inte har astma eller allvarliga allergier. Man vill inte andas in de sporer som släpps ut i luften, men det finns mögelsporer överallt, så det är nog ingen stor grej.

  Klyver du ved våt eller torr?

Vissa säger att mögelbränning inomhus släpper ut sporer i inomhusluften, medan andra säger att värmen från elden kommer att förstöra sporerna. Det är svårt att säga vilken sida som är rätt, men personer med astma borde nog inte andas rökig luft ändå.

Om du behöver ta itu med mögligt/svamptäckt trä eller inte beror i slutändan på dina toleransnivåer. Vissa människor kommer att kunna hantera det, andra inte. Var uppmärksam på din familj, och om någon börjar få andningsproblem är det dags att bli av med det mögeltäckta virket.

Slå av formen

Slå ut formen innan du bränner veden eller tar in den i ditt hem. Det ska vara säkert att bränna, men du vill ändå inte bränna mer än nödvändigt. Skrapa bara bort formen med en pinne innan du kastar den i elden. Att förebygga är bättre än att bota!

Förvara inte mögelvirke i ditt hem

Om du eldar ved är det viktigt att förvara all ved utomhus tills du är redo att använda den. Ta bara med den mängd ved du kommer att använda under de kommande 2-3 dagarna. Detta förhindrar mögel- och mögelsporer från att komma in i ditt hem och håller även andra djur ute.

Det verkliga problemet med mögeltäckt trä är att det sprider mögelsporer i luften. Dessa luftburna sporer kan orsaka hälsoproblem och kan sprida mögel till andra delar av hemmet. Källare är ökända för att vara mörka/fuktiga, så de är en utmärkt grogrund för mögel.