Kan man elda ved med insekter?

Så din ved är infekterad av snickarmyror, vedborrbaggar och termiter. Vad gör du med den nu? Måste man slänga all ved eller kan man bränna insektsangripen ved?

Det är säkert att bränna insektsangripet trä, men ta inte in det utan att först döda insekterna. Borsyrabaserade insekticider är giftfria och helt säkra att använda på ved, till skillnad från traditionella insekticider som kan irritera slemhinnan i dina lungor och göra vem vet hur mycket skada.

Så vad mer kan jag göra om mitt virke är angripet av insekter? Fortsätt läsa för att lära dig hur du förebygger, dödar och eldar ved med insekter.

Kan jag elda ved med insekter i?

Du kan säkert elda ved med insekter i, men du vill döda dem innan du tar in den i huset. Insekter brinner som allt annat när du sätter eld under deras rumpor. Det är bara extra bränsle för elden.
Problem uppstår bara när du flyttar ved i ditt hem. Du vill inte ta med trä som är angripet av snickarmyror, termiter, vedborrande skalbaggar och andra insekter i ditt hem. I bästa fall måste du squash några buggar. I värsta fall orsakar de mycket skada på dina väggreglar.

Det är inte värt risken om du kan döda dem med giftfria bekämpningsmedel (min favorit). Borsyrabaserade insekticider är giftfria för människor och husdjur. Att äta det skulle göra lika mycket skada som bordssalt (så i princip ingen).

Låt oss tänka på något annat innan vi börjar döda de där irriterande små varelserna. Vad orsakade insektsangreppet från början? Antingen fanns insekterna i trädet innan det fälldes, eller så är veden inte staplad ordentligt och du har att göra med fuktskador.

Jag ska förklara hur man staplar/lagrar ved på rätt sätt längst ner i det här inlägget för att undvika buggar. Du behöver inte spendera mycket pengar för att se till att ditt virke är torrt och insektsfritt. Ett ställ och lock kostar mellan $10-50 beroende på vilken lösning du väljer.

  Hur man staplar ved på pallar

Varför invaderar insekter ved?

Insekter invaderar ved som har fått vattenskador. De söker upp fukten och näringsämnena i ruttet trä för att bygga sina bon. Du kan eliminera insekter genom att helt enkelt hålla ditt trä torrt.

Lyft helt enkelt upp virket från marken på ett ställ (pallar är gratis), täck med en presenning eller täck, lämna sidorna fria för luft och försök att ge högen solljus. Du bör inte få några buggar om du följer dessa 4 enkla steg.

Hur dödar man insekter i ved?

Det finns två huvudsteg du vill ta för att säkert döda insekterna i din ved. Använd en insekticid baserad på borsyra (Zap-A-Roach är min favorit) för att döda dem och arbeta med att torka ut träet så att de inte kommer tillbaka. Jag kommer till torkdelen senare.

Spraya en liten mängd av borsyralösningen överallt där du ser insekter på träet. Det borde inte döda dem direkt. Det fastnar på deras exoskelett och sedan går de över sitt matförråd. När de infekterar maten kommer kolonin att falla.

Du kan till och med ha en låda med borsyrapulver under diskbänken. Har du någonsin hört talas om köksrengöringen Borax (de här grejerna)? Det är exakt samma kemikalie som används i myr- och termitdödaren. Du kan till och med förvandla vanlig gammal borax till en spray för att döda en mängd olika insekter.
Se bara till att du får rätt koncentration. Du vill att den ska vara tillräckligt stark för att döda dem samtidigt som djuren kan komma tillbaka till boet och infektera matförrådet. De kommer hela tiden tillbaka om du inte kan döda drottningen.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?
Spraya inte traditionella bekämpningsmedel och insekticider

Det är inte värt att bråka med traditionella bekämpningsmedel och insektsmedel. Ja, naturligtvis kommer de att döda insekterna i din ved, men de är extremt giftiga. Du kanske kan komma undan med att bränna bekämpningsmedelsbelagd trä ute, men det är inte värt det om borsyra är billigt och säkert.

Det är inte värt att riskera din familjs hälsa för att spara lite pengar på giftfria kemikalier. Det är samma anledning till att du inte eldar tryckimpregnerat trä. Förbränning av bekämpningsmedelsbehandlat trä släpper ut kemikalier i luften som du slutar andas. Vem vet hur mycket skada du gör på dina lungor.

Dessutom kommer det inte att vara effektivt ändå, eftersom besprutning av bekämpningsmedel på utsidan av träet inte når några skadedjur som häckar inuti ändå. Tvivla inte på dig själv! Köp en flaska borsyrabaserad insekticid (min favorit) och gå vidare med ditt liv. De extra $3-4 för vanliga bekämpningsmedel är inte värt att andas in giftiga kemikalier.

Hur håller jag insekter borta från min vedhög?

Om det är mycket insekter i din ved så har du förmodligen ett fuktproblem. Det betyder nästan alltid att du inte har staplat och kryddat din ved ordentligt. All extra fukt leder till röta, vilket drar till sig insekter. Så hur smaksätter du trä?

Att krydda trä är inte svårt när du väl förstår några grunder. Du måste få bort ditt ved från marken, täcka toppen av din hög, låta luft strömma genom sidorna och försöka få in mycket solljus. Ge virket minst 6 månader för att få bästa resultat.
Det finns ingen ursäkt för att inte ställa in och täcka din ved. Allt du behöver göra är att få träet några centimeter från marken. Du kan få gratis pallar och jag är säker på att du har några billiga presenningar liggandes. Det skulle kosta högst $10 för en standarduppställning för rack/överdrag.

  Är det säkert att förvara ved inomhus?

Själv skulle jag bygga/köpa ett litet vedställ. Jag gillar verkligen vedställsfästena (Jag köpte den här) som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. De är billiga och du skruvar ihop ett ställ på mindre än 5 minuter. Det kan kosta mer än att göra ett ställ från grunden, men du kan byta ut brädor efter att de börjar se ut som skit om 5-10 år.

Du bör också täcka toppen av träet med en presenning eller ved. Se till att lämna sidorna öppna för att underlätta luftflödet. Jag äger några av dem REDCAMP vedtäcken och jag gillar dem verkligen. Det är så skönt att kunna dra upp ett fodral istället för att pilla med en presenning och remmar.

Bestäm om det är värt att spara ditt virke

Om ditt virke är ruttet och fullt av insekter kanske det inte är värt att spara. Rutten ved är generellt sett säker att elda, men den ger ingen bra eld. Träet är vanligtvis blött, så du får en rykande, rökig röra, som inte producerar mycket värme.

Ruttent trä är bättre än inget trä, men du måste avgöra om det är värt att spara. När det kommer till ved så lever jag efter en enkel regel. Den går i elden så länge jag kan plocka upp veden utan att smula sönder.

Trä som är så långt borta att det faller sönder ska kasseras. Du lägger den i skogen för att kompostera naturligt eller tar den till en soptipp för att deponeras. Du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur man blir av med ruttet ved.