Kan man elda ved med giftmurgröna på? Vad sägs om gift ek eller sumak?

Så du bara hugger ner ett träd från din bakgård och det är täckt av giftmurgröna. Var särskilt uppmärksam på denna varning innan du städar upp den och börjar såga/klyva veden. Kan man elda ved med giftmurgröna på?

Bränn aldrig ved med giftmurgröna på! Att bränna giftmurgröna är mycket farligare än att röra vid den. Du behöver inte bara ta itu med ett kliande utslag. Att andas in ångorna och få dem i ögonen kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer. Var försiktig, eftersom bladen och vinstockarna kommer att behålla gifterna långt efter att plantorna är döda.

Oavsett hur länge växterna har varit döda är det aldrig en bra idé att bränna giftmurgröna! Inandning av urushiololja (den aktiva kemikalien i giftmurgröna) kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer. Läs vidare för att ta reda på när du kan elda ved täckt av giftmurgröna.

Vad händer om du eldar ved med giftmurgröna, ek eller sumak?

Brinnande ved täckt av giftmurgröna, giftmurgröna eller giftmurgröna kan utgöra allvarliga hälsorisker. Det spelar ingen roll om du dödar giftmurgrönan med gift eller drar av den. Oljan ligger kvar på träet i flera år och kan orsaka hälsoproblem.

Det rapporterar Cleveland Clinic, kan inandning av rök orsaka hudutslag över hela kroppen, i dina näsgångar, ögon, mun och svalg. När giftiga växter brinner frigör de urushiol i luften. Olja i luften kan också orsaka långvariga skador på dina lungor och allvarliga andningsproblem.

Att ta bort giftiga växter som giftmurgröna, sumak och ek kräver god kunskap om hur man hanterar växten på ett säkert sätt. Att ta bort växtens vinstockar och löv genom att bränna det kan verka enkelt, men det är ett potentiellt farligt alternativ. Brännande giftmurgröna bör undvikas till varje pris! Så vad händer om du bränner giftmurgröna?

  • Andningsproblem (sök omedelbart läkare): Andningsproblem ska aldrig ignoreras! Den brända giftiga murgrönaoljan kan komma in i halsen och lungorna och orsaka inflammerade luftvägar som gör andningen smärtsam. Medan de smärtsamma utslagen kan vara tillräckligt allvarliga för att motivera läkarvård, är svullnad den verkliga faran. Om du har svårt att andas beror det på att dina luftvägar svullnar. Bråka inte och vänta och se vad som händer. Detta är en potentiellt livshotande situation.
  • Utslag: Ett utslag kan uppstå från inandning av urushiololja (poison ivy, sumac, ekolja) eller från att blåsa rök på dig. I de flesta fall kommer utslagen att sitta över hela kroppen och på insidan av munnen/näsan, men det kan tränga in i halsen och lungorna. Kontakta omedelbart läkare om utslagen sprider sig till dina ögon eller inuti kroppen.
  • Feber: Feber är ett vanligt symptom efter inandning av giftmurgröna. Detta är din kropps sätt att bekämpa ett främmande hot. Feber bör inte ignoreras efter att ha kommit i kontakt med giftmurgröna. Det är ett tecken på att din kropp kämpar för att hantera utslagen och kan leda till infektion. Sök läkarvård om febern stiger över 100 grader Fahrenheit.
  Krymper merinoull efter tvätt?

Poison Ivy-olja kan bli luftburen och vara livsfarlig

Inandning av giftmurgröna kan orsaka allvarliga inre och yttre reaktioner. De flesta fall kan botas med steroider, antihistaminer och allergimediciner, men du kan behöva omedelbar läkarvård. Extrema allergiska reaktioner kan orsaka anafylaxi, infektion, symtom på illamående, kräkningar, feber, svullna lymfkörtlar och andningssvårigheter.

Ring din läkare omedelbart om du märker ett utslag som täcker mer än en fjärdedel av din kropp, eller om det sprider sig till dina ögon, näsa, mun eller könsorgan. Tecken på anafylaxi, inklusive andningssvårigheter, nässelfeber och svullnad, är tecken på en allvarlig allergisk reaktion. Se upp för inre och yttre tecken på infektion, såsom röda streck eller feber. Att fånga en infektion tidigt är avgörande.

Hur länge stannar giftmurgröna på trä?

Poison Ivy stannar på trä långt efter att du dödat växten eller hugger ner trädet. Urushiololja stannar på träet i över 5 år och är nästan omöjligt att vänta på. Det är bättre att lämna trädstammar ifred som kan ha kommit i kontakt med giftmurgröna.

Urushiololja fastnar på allt

Brinnande ved som utsätts för giftmurgröna släpper ut urushiololjan i luften. Oljan fastnar på allt den vidrör i miljön. Det kommer att täcka dina kläder och kropp och hamna i dina lungor. Du kan till och med spåra den in i ditt hem och utsätta hela familjen för olja.

När kan du bränna Poison Ivy?

Oavsett hur länge du väntar, eld aldrig ved som tidigare varit utsatt för giftmurgröna! Även på vintern kan du få giftmurgröna genom att röra vid exponerad ved och elda den i din eldstad. Veden och växten kan vara döda länge, men urushiololjan förblir aktiv i många år framöver.

  Hur man späder sömtätare för professionella sömmar

Oljan förblir aktiv tills den slits av eller tvättas av träet av regn. Oil for Poison Ivy är extremt stabil och förblir i princip potent för alltid. Trä kommer att ruttna innan oljan slits bort.

Att ta bort barken kan hjälpa

Att ta bort barken från trä kan hjälpa till att ta bort oljorna, men det är ett allvarligt krångel. Var försiktig, eftersom du fortfarande riskerar att komma i kontakt med oljan. Det är bättre att skippa den giftiga veden och hämta veden från någon annanstans.