Kan man elda ved med bark på?

Om du är ny på att såga, klyva och stapla ved kanske du undrar vad du ska göra med barken. Kan man elda ved med bark på? Eller måste man ta av den innan man bränner?

Ja, du kan elda ved med bark på. Trä med barken på tar längre tid att torka, men du kommer att bränna extra material. Vissa tycker om att ta bort barken, men jag skulle inte bry mig eftersom det tar lång tid. Bättre vänta ytterligare en månad eller 2 och bara bränna veden med barken på den.

Så du kan bränna bark, men hur är det med all bark som faller på marken? Måste man samla ihop allt och använda det i lägereldar? Finns det någon gång när du måste ta bort all bark? Jag kommer att svara på alla dessa frågor och mer i resten av det här inlägget.

Ska jag elda ved med barken på?

Det finns ingen anledning att ta bort barken från träet innan du bränner det. Det kan brinna snabbt, men det är bara extra ved att kasta på elden. Jag känner inte till en enda person som tar bort bark innan han kastar den i elden.

Se till att veden är väl kryddad och att elden är varm. Du vill inte ta itu med all kreosot och sot som kommer från felaktigt kryddat trä.

Den enda anledningen till att folk tar bort bark är för att den inte ska ruttna och du inte tar in insekter. Vedröta är något av ett problem, men det är inget problem om du täcker veden.

  Är det tillåtet att parkera i ett köpcentrum?

Titta på kurvan på barken på bilden ovan om du inte förstår vad jag pratar om. Vatten samlas i öppningen, fastnar och ruttnar långsamt träet från insidan. Det är därför de flesta rekommenderar att man staplar ved med barken uppåt istället för neråt.

Köp en propanfackla för att göra det lätt att starta bränder

Alla har fått ta itu med ved som bara inte verkar brinna. Bark kan brinna varm, men det tar mycket längre tid att torka ut din ved. Grön ved är en allvarlig smärta i baken att tända. Det är alldeles för blött för att fatta eld.

Jag behöver inte längre syssla med tidningar, tända etc. när jag eldar. Nu använder jag en propanfackla som i grunden är en miniflamekastare. Den är helt säker att använda inomhus och elden antänds direkt, oavsett fukthalt.

Jag köpte min propanfackla från Harbor Freight för $30, men jag har en Flame kung fackla som kommer med en lättsprängkapsel (behöver inte hantera en tändare). Du kommer aldrig att göra upp eld på gammaldags sätt igen när du väl börjar använda en propanfackla.

Är det OK att bränna bark ensam?

Du ska inte ha några problem att bränna bark i en eld. Det är bara extra ved att kasta på elden. Jag använder det precis som alla andra typer av tända du skulle använda för att göra upp eld. Släng den bara bredvid tidningen och tänd den. Det kommer att brinna snabbt och varmt, så se till att du har några vanliga block ovanpå.

Den enda nackdelen med att bränna bark i en öppen spis inomhus är all aska och kreosot som den lämnar efter sig. Det är i princip som att försöka bränna en massa kartong. Om du bränner mycket lös bark måste du rengöra botten av din vedspis eller eldstad.

  Är skunkkål ätbar? Är skunkkål säkert att äta?

Bark brinner varmare än vanlig ved

Även om jag inte skulle försöka starta en eld med bara bark, brinner det extremt varmt. Den brinner snabbt som traditionell tändning och är en perfekt eldstartare. Hemlock bark har till och med varit känd för att bränna ut botten av vedspisar med den mängd värme den producerar.

Ska jag samla, stapla och bränna bark?

Det är inget fel med att bränna bark, men det avger inte mycket värme. Det är bara inte värt att skala av det och samla det. Det tar alldeles för lång tid att samla och avger inte mycket värme.

Vissa säger att bark släpper ut kreosot och täpper till din eldstad. Det är delvis sant, men det borde verkligen inte hända när träet är torrt. Det kommer dock att avge mycket rök och skapa mycket aska som du måste städa upp. Ingen vill ta itu med den röran. Det är bara bortkastad tid som du kan spendera på något roligt.

Att rädda Bark är ett slöseri med tid

Hur mycket extra tid har du efter att ha balanserat liv och arbete? Är det verkligen värt att ta den extra tiden att strippa och stapla bark?

Du måste ha gott om tid om du ens överväger att ta bort barken från veden du eldar! Den enda gången jag skulle kunna tänka mig att ta bort barken är om den verkligen är förlorad. Låt det inte falla mellan dörren och din eldstad.

Jag har ständigt bråkat med min fru sedan jag installerade vedspisen. Slumpmässiga barkrester som faller till marken är det minsta av mina bekymmer när jag vaknar till jobbet klockan 05.00. Jag borde rensa upp dem, men man kan inte ens dammsuga så tidigt på morgonen. Tyvärr är det en kamp jag aldrig kommer att vinna.

  Är det bra för ved att regna på det?

Ta bort bark som är lätt att ta bort

Det finns en uppenbar fördel med att ta bort all bark. Träet torkar ut snabbare, ruttnar mindre snabbt och du får färre problem med insekter.

Om du eldar veden i en öppen spis inomhus är det bättre att ta bort barken om den lätt lossnar. Slösa inte tid på att skala och dra bark, bara slit av den om den bara hänger där. Du vill inte ta in alla otäcka djur som kan krypa runt under barken.

Du kan alltid bränna barken som tändning

Du kan alltid kasta veden i din eldstad om du skalar barken och låter den torka. Det är i princip som att använda kartong för att göra upp eld. Det kommer att brinna snabbt och producera mycket aska.

Det är därför jag bara använder den som tändning när jag gör upp elden. Den har inte samma densitet som riktigt trä, så den startar snabbare och brinner kortare.