Kan man elda ruttet ved?

Så du har klyvt, staplat och kryddat din ved för att komma tillbaka till en hög med blött ruttet ved. Regn, snö och fukt har kommit in i din vedhög och sakta ruttnar inifrån och ut. Är allt hopp förlorat eller kan man bränna ruttet ved?

Rutten ved är inte idealisk, men du kan elda den i din eldstad eller lägerelda. Om du kan plocka upp den, utan att falla sönder, och ta den till din eldstad, går den bra att brinna. Det kan vara svårt att tända, men det är bättre än att låta det gå till spillo. Försök bara att tända din brasa med vältorkad ved så att den blir lättare att tända.

Även om jag inte skulle leta efter ruttet ved att bränna, men det är ändå bättre än ingenting. Våt ruttet ved kommer att vara svårare att tända och bränna snabbt, men det kan fortfarande användas i din eld. Det kommer en tid då det är bättre att kasta bort det ruttna träet och låta det brytas ned. Så när ska man elda ruttet ved och när ska man slänga det?

Kan jag elda ruttet ved?

Röta och röta är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Det spelar ingen roll hur du staplar och torkar ditt virke. Om du lämnar din ved samlad tillräckligt länge kommer den så småningom att börja ruttna. Är det dåligt att elda ruttet ved?

Nej, det är inte dåligt eller farligt att elda ruttet ved. Du kommer inte att kunna göra upp lika bra eld som du skulle göra med vanlig ved, men det kommer fortfarande att brinna. Det är bara svårare att tända och brinner mycket snabbare än tät ved.

  Kan du ta med dig potatischips när du åker på backpacker?

Tänd alltid din brasa med vanlig ved, tändning etc. och fyll på den ruttna veden så fort brasan är tänd. Det kan vara möjligt, men det är verkligen svårt att bygga en lägereld med blöt ruttnande ved. Du kan inte få veden tillräckligt varm för att fukten ska avdunsta och sätta eld på veden.

Köp en propanfackla för svårtänd ved

Jag rekommenderar starkt att skaffa en propanfackla om du planerar att göra många lägereldar. Den är mycket säkrare och enklare att använda än bensin och den tänder eld nästan omedelbart. Dessutom är en propanfackla mycket rolig att använda eftersom det i grunden är en miniflamekastare.

Jag använde en billig propanfackla för $30 som jag köpte på hamnfrakt, men jag har en Flame kung fackla som har en detonator (behöver inte använda en tändare). Min tid som före detta pojkscout lärde mig hur man gör upp en lägereld på rätt sätt, men facklan är så mycket lättare.

Bara tänd den och en minut senare har du en sprakande lägereld. Du behöver inte ens besvära dig med tända, tidningar etc. Jag använder till och med en mindre ficklampa i min eldstad inomhus. Det fungerar så mycket bättre än bensin och andra tändare. Jag vet inte varför fler människor inte använder dem.

Vad gör att trä ruttnar?

Ved ruttnar som en del av dess naturliga nedbrytningsprocess. Det spelar ingen roll hur väl du staplar och täcker ditt virke. Träet kommer så småningom att ruttna och förfalla.

Naturligtvis rekommenderar jag fortfarande att du staplar och täcker din ved prydligt, men du kan inte stoppa den naturliga nedbrytningsprocessen (bara sakta ner den). Som sagt, extra fukt kommer att påskynda nedbrytningsprocessen. Genom att hålla ditt virke torrt förlänger du dess optimala livslängd.

  Vad händer när ett Sawyer-vattenfilter fryser?

Det är säkert att elda ved med bark, men fukt kan fastna i springan mellan ved och bark. Att ta bort barken är en allvarlig smärta i kolven, så jag skulle inte rekommendera att ta bort den, men att ta bort lösa bitar kommer att bromsa ruttnandet. Du kanske till och med vill stapla din ved med barksidan uppåt så att vatten inte kommer mellan veden och barken.

Är det säkert att elda ruttet ved i en öppen spis inomhus?

Ja, det är säkert att elda ruttet ved i en öppen spis inomhus. Du utsätts inte för farliga kemikalier eller något liknande. Rutten ved är bara svårare att tända än traditionell ved. Jag rekommenderar att du använder vanlig ved för att tända elden eller åtminstone behöver du någon sorts eldstartare (som kanske inte ens fungerar).

Det kan vara säkert, men det finns stora nackdelar med att elda ruttet ved i din eldstad. Ruttent trä kan skapa en stor röra i ditt hem. Påminn mig inte om alla slagsmål jag har haft med min fru om skräp som faller från ved på elden. Hon vill hellre att jag slänger den, men jag är som Scrooge McDuck när det kommer till ved. Jag behandlar den som guld med all den tid/arbete som lagts ner på att skära, klyva och stapla.

Ruttent trä ger extra aska och kreosot

Jag föredrar att elda ruttet ved när jag har lägereldar på sommaren. På grund av den extra vattenhalten i ruttet trä får man hantera extra mycket aska och kreosot. Du vill inte att all smuts ska gå upp i skorstenen och täppa igen den.

  Vad är Hikers Legs aka Trail Legs?

De säljer faktiskt saker att elda i din eldstad för att lossa kreosoten och rengöra din skorsten (det här är vad jag använder). Jag kan inte hjälpa dig med axelproblemet. Det är bara en del av att elda ved med hög vattenhalt. Det är i princip som att bränna kartong.

Hur ruttet är för ruttet?

Kan du krossa trädstammen med foten? Kan du plocka upp den utan att mycket smuts/skräp faller av den? Om du enkelt kan plocka upp en stock och få den till din eld, är den inte för ruttet för att brinna. Man vill bara göra sig av med stockar som är så ruttna att de i själva verket är kompost.

Släng den bara i skogen och låt naturen ta sin gång. Inte mycket återstår efter en vinter utsatt för väder och vind. Jag kan säga det, men jag brukar vara för lat för att ta itu med ruttet ved och måste klättra över det varje gång jag behöver ved. Sluta med att falla i mörkret och bli sårad.