Kan man elda nyhuggen ved?

Så du bara fällde ett träd, delade det i småbitar och staplade upp en fin vedhög. Grönbränning (nyhuggen ved) är inte optimalt, men måste man verkligen vänta 6-12 månader på att det ska mogna? Eller kan man elda nyhuggen ved?

Du kan elda nyhuggen ved, men det blir ingen bra upplevelse. Våt orättad ved kommer att vara svår att tända, glöda vid låga temperaturer och avge extra rök. Det ger inte en bra upplevelse runt en eld. Jag rekommenderar att du väntar minst 6 månader innan du eldar veden. Du kan alltid köpa en lastbil torr ved för att gå igenom kryddningsprocessen.

Tyvärr får man vänta några månader på att nyhuggen ved ska brinna ordentligt. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara några sätt att påskynda kryddningsprocessen och berätta ett enkelt sätt att elda grön ved.

Varför kan jag inte elda nyfälld ved?

Att försöka elda nyhuggen ved är en ödmjuk upplevelse. Det spelar ingen roll hur mycket tändmedel eller gas du använder för att tända elden. Grön ved är extremt svår att tända och elden blir fortfarande inte bra även om den börjar brinna. Så varför är nyhuggen ved så svår att tända?

När du först fäller ett träd är vattenhalten genom taket. Mer än 35 % (ibland mer) av ett träds volym upptas av dess vatteninnehåll. Det är som att försöka sätta eld på ett hundben med 31 % vattenhalt (faktiskt hårdare). Du måste ge veden några månader på sig att torka ut och krydda i god tid innan den är redo att brinna.

Ved måste nå intervallet 10-15 procent innan det börjar brinna optimalt. Våt ved bara glöder utan lågor och ger ifrån sig mycket svart rök. Det är bra om du vill slänga in några torra bitar, men ingen vill sitta bredvid en flamlös pyrande brasa.

Jag kollar min ved med en billig fuktmätare jag hämtade på Amazon. Köp det billigaste du kan hitta eftersom det inte spelar så stor roll så länge du är i närheten. Du kommer inte att kunna se skillnaden mellan 13% och 15% fukt ändå.

Finns det något enkelt sätt att tända nyhuggen ved?

Okryddad ved ger ingen bra eld, men den avger lite värme. Jag har provat nästan alla tänkbara brandstartsmetoder och bara en verkar fungera. Jag pratar inte om bensin, diesel eller någon annan traditionell eldstartare.

  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Det enda enkla sättet att tända grönt trä är att använda en propanfackla. Varannan normal eldstartare slocknar innan veden brinner. En propanfackla lyser så länge det finns bränsle i tanken. Så hur använder du en ficklampa för att tända vått trä?

Allt du försöker göra är att bränna bort överflödigt vatten tills fuktnivån är tillräckligt låg för att tända elden. Planera att hålla facklan under elden i 5-10 minuter för att den ska tändas. Det är faktiskt väldigt enkelt och roligt att använda eftersom det i grunden är en miniflamekastare. Tänd bara facklan, placera den bredvid veden och låt den brinna.

Var inte rädd! En ficklampa är mycket säkrare än bensin och du måste vara en idiot för att göra allvarlig skada. Jag använder faktiskt min i min källare för att tända min vedspis. Håll lågan låg så att den inte skjuter ut fem fot och låter som en jetmotor som startar.

Jag köpte en billig ficklampa från Harbor Freight för ungefär $30, men jag har en Flame kung fackla som kommer med en detonator (ingen tändare behövs). Det spelar egentligen ingen roll vilken du väljer, de fungerar alla på samma grundprincip. Släpp ut propan i luften så lyser den upp med en gnista.

Det kommer att producera mycket rök

Kom ihåg att grönt trä kommer att producera mycket rök. Grönt trä kan inte bli tillräckligt varmt för att träet ska brinna helt, så det avger ett svart rökmoln. Det blir inte trevligt, men lite rök är inte så illa runt en lägereld.

Jag skulle inte rekommendera att elda färsk ved i en öppen spis inomhus. All den svarta röken kan hamna i ditt vardagsrum om skorstenen inte ventileras ordentligt. För några år sedan fick vi måla om hela vårt vardagsrum eftersom en fågel bestämde sig för att bygga ett bo högst upp i skorstenen och det täppte till det.

Hur länge ska man vänta med att elda färsk ved?

I allmänhet, om du fäller ett träd på våren, kommer det att vara redo att brinna så fort vintern kommer. Det kommer att ta minst 6 månader av sommarsol att torka ditt virke om det är ordentligt staplat och täckt. Trä som lämnas utanför elementen kan ruttna och kommer aldrig att torka helt. Du kommer att sluta med mögel, svamp och lav som täcker träet.

  Vad händer om det finns mögel i mitt Sawyer vattenfilter?

Det är i allmänhet säkert att bränna lavar och traditionella svampar, men det kan vara otäckt. Lavar avger en konstig unken lukt som gör mig illamående. Du får också ett gäng luftburna sporer som kan orsaka allergiproblem.

Hur länge säsongen varar beror verkligen på ditt klimat och tid på året. Om veden är staplad, täckt och väl ventilerad tar det 1 hel sommar att torka. Du kan inte räkna höst/vinter/vårmånaderna eftersom vädret är kallt och blött. Det finns några sätt att påskynda kryddningsprocessen, som jag kommer in på nedan.

För mer information, kolla in mitt inlägg som förklarar hur lång tid det tar att krydda trä.

Påskynda kryddningsprocessen

Efter att ha sågat och klyvt ditt ved finns det fyra saker du bör göra för att påskynda kryddningsprocessen. Virket ska lyftas från marken, täckas, ventileras och ges mycket solljus (tillval). Om du följer dessa anvisningar kommer ditt trä att torka på nolltid.

  • Lyft från marken: Din ved ska stå på ett ställ några centimeter över marken. Det spelar ingen roll hur du gör det. Personligen rekommenderar jag att bygga ett vedställ, men du kan stapla ved på pallar eller tryckimpregnerat virke. Jag började använda vedställsfästen (detta) några år sedan. Allt du behöver är ett par 2×4 och fem minuter av din tid för att skruva ihop stativet. Det är mycket mer hållbart än något annat kommersiellt rack jag har sett.
  • täckt: Se till att toppen av din ved är täckt (öppna sidor) för att hålla snö och regn ute. Du kan täcka ved med en presenning, men det finns massor av billiga överdrag på Amazon. Jag gillar verkligen REDCAMP lock som jag tog upp för några år sedan. Det var förvånansvärt billigt och mycket lättare att använda än en presenning. Ett välbyggt träskjul kommer också att fungera, men det kommer att kosta dig $200-300.
  • Luftflöde (öppna sidor): Fånga inte in fukt genom att täcka sidorna på din vedhylla. Du vill se till att det blir mycket luftflöde så att träet torkar snabbt.
  • Mycket solljus: Solljus är bra! Värme från solen kommer att påskynda torkningsprocessen avsevärt. Om du kan få mycket solljus beror på hemmets planlösning. Jag vet inte med dig, men jag valde inte mitt hus utifrån om jag kunde torka ved eller inte.

Hur man avgör om trä är kryddat

Som jag nämnde ovan är det enklaste sättet att se om trä är torrt att använda en fuktmätare. Jag tog en Liten verktygsmätare från Home Depot, men alla billiga mätare fungerar. Det optimala skottområdet är 10-15 procent, så det faller inom det generella intervallet som du kan få rätt.

Försök att bränna din ved innan den sjunker under 8%. Ved kan inte bli för torr för att brännas, men det kommer att brinna löjligt varmt och snabbt. Det finns några sätt att se om ditt trä är kryddat utan en mätare. Ögonglobstestet kommer inte att vara lika exakt, men det kommer att ge dig en bra uppfattning.

  • Trä bleknar när det torkar: Nyskuret trä börjar med en grönaktig nyans och färgen kommer sakta att blekna när den torkar. När träet ser grått eller brunt ut ska det brinna fint.
  • Barken faller av: Bark börjar falla av som en del av den naturliga döden och nedbrytningsprocessen.
  • Sprickor längs sidan: Sprickor bildas längs sidorna av din ved när den börjar torka ut. Träet kommer att dra ihop sig när vattnet långsamt börjar avdunsta och dess densitet sjunker.
  • Ljudförändringar: Slå ihop 2 träbitar. Detta är svårt att beskriva, men ordentligt torkat trä kommer att ha ett ihåligt ljud.
  • Lättare: Kom ihåg att 35 % (ibland mer) av volymen på ett nyfällt träd består av vatten. En gallon vatten väger cirka 8,5 pund. Så om veden börjar torka och tappar 1/3 av sin volym blir den mycket lättare.
  • Lätt att bränna: Försök att elda veden. Är träet lätt att tända? Ger det ifrån sig lite rök? Då är det tillräckligt torrt för att brinna.
  Hur länge kan man lämna ett blött tält?