Kan man elda mögligt ved?

Om du eldar mycket ved är chansen stor att du så småningom stöter på mögligt ved. Lite mögel på en vedhög är ganska vanligt. En våt naturlig matkälla är en ganska rimlig plats för mögel att växa. Man kan förstås tända mögligt trä, men innebär det en hälsorisk? Är det säkert att elda mögligt ved?

Brinnande mögligt trä släpper ut mögelsporer i luften, vilket kan vara farligt för personer med astma, allergier och andra andningsproblem. Jag kan ge den allmänna rekommendationen att aldrig elda mögligt trä, men att elda mögligt trä utomhus är inget problem för de flesta friska människor. Bränn eller förvara bara inte veden inomhus, eftersom du inte vill införa mögelsporer i ditt hem.

Om du ska elda mögligt trä beror på din allmänna hälsa. Jag skulle inte rekommendera att leta efter möglig ved till en lägereld, men de flesta kommer inte att störa sig på det på en utomhuslägereld. Det finns några sällsynta giftiga mögelsvampar som jag kommer in på senare. Fortsätt läsa för att ta reda på några sätt att hantera mögligt ved.

Ska man elda mögligt ved?

Mögel är ett vanligt problem med ved. Utomhusförhållandena är fuktiga och ved innehåller många näringsämnen som mögel behöver för att växa. Det är det perfekta andningsgolvet för svamp och mögel. Det finns sätt att förhindra mögel som jag kommer till senare, men låt oss börja med att ställa en enkel fråga. Ska man elda mögligt ved?

Även om jag inte skulle rekommendera att jaga mögligt ved, är det i allmänhet säkert att elda utomhus. Det förutsätter att du inte har andningsproblem och allergier mot mögel. Tänk på att brinnande mögel släpper ut mögelsporer i luften. Mögelsporer finns överallt, så det är inte en stor sak i sig, men det kan orsaka andningsproblem hos personer med vissa medicinska tillstånd.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

Om du är villig att ta den risken är upp till dig. Du kan alltid lägga det mögliga virket åt sidan och vänta på att det ska dö. Se bara till att resten av din hög är väl täckt, eftersom den tenderar att växa i våta miljöer. Det är inte vad du vill när du försöker krydda ved.

Mögelsvampen ska dö när du låter träet torka i ca 6 månader. Du kan alltid spraya den med lite flytande blekmedel för att påskynda processen. Blekmedel sönderdelas inom en dag eller två när det utsätts för solen, så att bränna det är helt säkert.

Är det säkert att elda mögligt ved?

Som jag nämnde ovan är det säkert för de flesta friska människor att bränna mögligt trä. Personer med svåra allergier, astma och andra andningsproblem kanske vill undvika det. Kom ihåg att mögel behöver en våt miljö för att växa. Att bränna vått mögligt trä ger mycket svart rök, vilket är dåligt för människor med andningsproblem ändå.

Det finns en sak du bör vara uppmärksam på. Ta aldrig in mögligt trä i ditt hem. Att lagra och bränna mögligt trä kommer att introducera mögelsporer i ditt hem. Ett bra HEPA-luftfilter hjälper, men mögelsporer kan orsaka allvarliga problem för allergiker.

Det finns giftiga mögelsvampar

Tills nu antog jag att vi inte hade att göra med giftiga mögelsvampar. Giftiga mögelsvampar är mycket sällsynta, men det är fortfarande möjligt för dem att infektera din vedhög. Svartmögel är det vanligaste giftiga mögel du kommer att hantera.

Det finns ett stort problem med att identifiera giftiga mögelsvampar. Enbart genom visuell inspektion ser de nästan identiska ut med giftfria vanliga mögelsvampar. Tekniskt sett är det bäst att vara försiktig, men du kan göra vad du vill. Det är inte värt att bränna mögel inuti, men utanför brukar inte orsaka några problem.

  Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Längd och bredd liggunderlag förklaras

Förhindra mögel på ved

Att förhindra möglig ved är förvånansvärt enkelt när du väl förstår vad mögel behöver för att överleva. Mögel behöver en bränslekälla, vatten och föredrar mörka områden med väldigt lite luftflöde. De tar bränslet ur veden, men genom att öka luftflödet och minska fukten minskar mögeltillväxten kraftigt. Släng in lite naturligt solljus och svampen har ingen chans att överleva.

  • Plocka upp ved från marken: Stapla din ved på pallar, 2×4 eller ett vedställ för att få den från marken. Jag gillar verkligen billiga vedställsfästen du kan få på Amazon. Det tar cirka 5 minuter att bygga stället och det blir robustare än de billiga metallställen. Dessutom kan du alltid byta ut 2×4:orna efter 5-10 år och det är som att ha ett nytt ställ.
  • Täck toppen: Du kan använda en vedhylla (min favorit) om du köpte ett kommersiellt ställ. Med en större hög vill du täcka toppen med en presenning och se till att sidorna är exponerade eller bygga ett litet träskjul som det på bilden ovan.
  • Lämna sidorna öppna för luftflöde: Att lämna sidorna öppna för luftflöde är särskilt viktigt när du täcker din vedhög med en presenning. Det låter vinden blåsa genom vedhögen och solen torkar de våta ändarna på 2-3 dagar efter en regnskur.
  • Få mycket solljus: Mögel kommer aldrig att växa i ett soligt område. Mycket sol innebär vanligtvis väldigt lite vattenansamling.

Separera det mögliga träet och ge det tid att dö

Så vad händer om ditt trä redan har mögel? Lite mögel är inte så illa. Det är faktiskt ganska vanligt. Separera bara träet från resten av högen så att det inte sprider sig.

Stapla det mögliga träet på en solig plats, se till att få det från marken. Mögelsvampen bör dö efter några månader, men du kan alltid påskynda processen genom att spraya den med blekmedel. Blekmedel dödar mögel snabbt och sönderfaller när det utsätts för solljus.

Bränn eller förvara inte mögligt trä inuti

Jag nämnde detta kort ovan, men du vill inte ta in mögelsporer i ditt hem. Mögel kan orsaka allvarliga andningsproblem när det utsätts för det dagligen. Du kommer förmodligen inte ens att märka den lilla förändringen i andningen förrän du plötsligt inte kan andas.

För att göra saken värre kan mögel vara mycket svårt att hitta och döda. Spåren kan lätt hoppa från din vedhög tillbaka till din gipsskiva och träbjälkar. Att anlita en mögelborttagningstjänst är väldigt dyrt, så gör allt du kan för att undvika att ta in den.

  Vad är det röda ljuset på en strålkastare till för?