Kan man bränna sopor i en lägereld?

Det kan vara frestande att kasta skräp i en lägereld. Är det klokt att kasta skräp i elden efter att ha lagat en stor middag? Hur stora är ångorna och finns det några andra problem som brinnande avfall kan orsaka? Innan jag går in på allt det här, låt oss ställa en enkel fråga. Kan man bränna sopor i en lägereld?

Du får inte elda sopor i en lägereld. Avfall som bränts i en lägereld kan skapa kemiska ångor som campare kan andas in, släppa ut farliga föroreningar i miljön och äventyra människor, växter och djur som kommer för att undersöka det avfall som lämnas i askan. Om du kunde bära in den borde du kunna packa den.

Det finns en anledning till att varje camping har regler för att förhindra att skräp brinner i en eldstad. Det är dåligt för miljön, husbilarnas hälsa och restavfall lämnas också bakom sig. Jag kommer att gå in på alla dessa detaljer nedan och diskutera några av de kemiska föroreningarna du kommer att andas in om du bestämmer dig för att följa min varning och bränna sopor ändå.

Varför kan jag inte bränna skräp i en eldstad?

Jag campar mycket och det är en sak som verkligen stör mig. Folk gillar att kasta skräp i elden. Det spelar ingen roll vad det är, allt går in i elden. De slänger i sig mat, engångstallrikar, plastgafflar/skedar, aluminiumburkar, ölflaskor, påsar och allt annat de vill slänga. Allt som kan tänkas brinna slängs in och vissa saker som inte gör det.

Att bränna avfall verkar inte vara något problem för de flesta. Jag minns att mina scoutledare sa åt alla att slänga vårt sopor i elden så att det blev mindre att packa. Det fanns till och med en tid då det var brukligt att gräva ner sopor, men tiderna har förändrats.

Nu vet vi att det finns några allvarliga problem med att förbränna avfall. Det finns en mycket enkel anledning till varför varje nationalpark/statlig park förbjuder eldning av sopor. Det är dåligt för miljön och den omgivande naturen. Även om jag inte skulle betrakta mig själv som en trädkramare, är det lätt att förstå varför det kan vara ett problem att bränna sopor.

  • Luftburna föroreningar: Flera studier har kommit fram till att brinnande avfall släpper ut farliga kemikalier i luften. Även vid eldning av ved frigörs en betydande mängd föroreningar, men att slänga skräp i soptunnan förvärrar problemet. Detta är inte bara ett miljöproblem! Du står runt elden och andas även in alla kemikalier. Vill du verkligen andas in formaldehyd, acetaldehyd, bensen, styren och vem vet vad mer?
  • Lämna giftiga kemikalier i askan: Det ska verka självklart, men allt du kastar i elden brinner inte upp helt. Du står alltid kvar med någon form av restprodukt som aska, smält metall/glas, brända plastrester etc. Allt avfall du bränner samlas i en enda stor biologisk/kemisk röra. Det kanske inte verkar vara en stor grej, men dessa kemikalier absorberas av bränd aska, sköljs in i vattenförsörjningen och sprids i miljön.
  • Farlig rensning: Har du någonsin försökt ta bort sopor från en eldgrop som har brunnit i några dagar? Du går ut för att städa upp allt och eventuella delvis brända burkar, flaskor etc. kommer fortfarande att vara varma. Jag har ett dåligt ärr på handflatan efter att jag försökt plocka upp en ölflaska som stod i min eldstad dagar efter en brasa.
  • Överträdelser lämnar inga spår: Varje backpacker/campare bör vara medveten om policyn för att lämna inga spår. Utgångspunkten är att man inte gör något som påverkar miljön negativt. Detta är omöjligt då vi alltid lämnar viss miljöpåverkan, men du bör försöka att inte orsaka permanent skada på området. Att bränna avfall är ett mycket uppenbart problem med en enkel lösning. Bär bara ut allt du tagit tillbaka.
  • Överblivet avfall i elden: Det är sällsynt att hitta en campingplats som inte har brända sopor i eldstaden. Du kan vara mil från civilisationen i backcountryn och du hittar bevis på bränt skräp. Om ingen städar upp den kommer den att sitta där tills den sönderfaller i marken. Det kan ta årtionden för biologiskt nedbrytbara föremål att sönderfalla, och saker som plast, folie, frigolit kommer att finnas över till dina barnbarnsbarnsbarn om 100 år.
  • Attraherar djur: Djur har lärt sig att associera människor med mat och allt relaterat till mat som kastas in i elden kommer säkerligen att locka dem. Detta är ett uppenbart problem när du är där, men det kan leda till att djur bränns av glödande glöd så fort du går.
  • Mot reglerna: Nästan varje stat/nationalpark och campingplats har bestämmelser som strängt förbjuder att bränna skräp. Människor har ignorerat dessa regler i årtionden, men de är fortfarande i kraft.
  Är Coleman Camp Fuel samma sak som fotogen?

Det mesta brinner, men i slutet av natten står du alltid kvar med en obalans av pyrande burkar och slumpmässigt skräp som inte har brunnit helt. Jag älskar att vara utomhus, men jag skulle inte kalla mig själv en trädkramare.

Vilka kemikalier släpps ut i luften?

Det skulle vara omöjligt att lista varje enskild kemikalie som släpps ut i luften från förbränning av plast, aluminium, gummi, kartong, etc. Jag ska inte ens försöka gissa vilka farliga kemikalier som kan finnas i ditt avfall, men jag ska en några av de vanligaste föremålen som kastas i eldgropar.

Skräp brändes Toxiner frigörs
Plast (påsar, bestick, flaskor, etc.) bensen
Styren
Fermaldehyd
Akrolein
Furan
BPA, BPS, ftalater
Frigolit (koppar, tallrikar, skålar) bensen
Acetaldehyd
Akrolein
Kartong och papperslådor Kadmium
Folie Nafta
Aluminiumburkar (innehåller färg och plast) Aluminiumoxid
Smält aluminium
Dioxiner
Furans
Merkurius
Tungmetaller
Cigaretter Nikotin
Cyanid
formaldehyd
Leda
Arsenik
bensen
Radioaktiva grundämnen
Blöjor Xylen
Etylbensen
Sudd Kolmonoxid
Cyanid
Styren
Butadien
Svaveldioxid

Det spelar egentligen ingen roll vad du kastar in i en eld, gifter kommer alltid att släppas ut i luften och rester kommer att lämnas kvar i askan. Saker som verkar säkra att bränna kan tillverkas med många giftiga kemikalier. Att bränna avfall är inte bara dåligt för miljön! Vill du verkligen andas in giftiga ångor?

Att städa upp kan vara farligt

Bränn sopor i en lägereld

Lägereldar kan glöda i flera dagar om du inte släcker dem med vatten innan du går och lägger dig. Nästan allt som kastas in i en eld lämnar någon form av rester som måste saneras. Aluminium smälter till en smält klump, plast brinner till en hård svart klump, plåt och folie förblir intakta, glas smälter och förblir varmt i flera dagar.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Planerar du att lämna en enda röra eller ska du försöka städa upp det hela? Jag är kanske överdrivet optimistisk, men de flesta faller inom kategorin städning och försöker lämna campingen som de hittade den. Det innebär att gräva ner i eldstaden och ta ut allt bränt avfall.

Tyvärr kan detta mycket lätt leda till skador. Lägereldar kan glöda och avge värme i dagar. En eld som ser ut att vara helt släckt kan ha glödande glöd som gömmer sig under askan. Gå och hämta en aluminiumburk eller glasflaska så kan du bränna dig.

Var försiktig med att plocka upp skräp från en eld eftersom innehållet fortfarande kan vara varmt. Du bör alltid kasta vatten på en lägereld och röra runt askan för att se till att allt är borta. Var särskilt försiktig när du tar bort föremål som glas och metall som håller värmen. De kan hålla sig varma länge om de är isolerade i en askbädd.

Du kan elda papper och träavfall

Att bränna papper och träavfall borde inte vara ett problem. Det brinner rent och det är precis som vilken ved som helst. Papper kan ha vissa ångor från blekmedlet och lim, men de bör i allmänhet vara säkra att bränna.

Se till att träet inte har tryckbehandlats eller målats med färg. Tryckbehandlat och målat trä kan släppa ut giftiga ångor i luften som kan orsaka hälsoproblem. Det kommer förmodligen inte att vara ett problem för gemene man, men det kan vara livshotande för astmatiker och personer med andningsproblem.

Hur är det med att bränna mat?

Att kasta mat i en lägereld kommer inte att släppa ut några kemikalier, men det kommer att locka djur till din campingplats. Djur i populära parker har lärt sig att associera människor med mat. De börjar rota runt soporna, lägerelden och runt campingen så fort du går (ibland tidigare).

  Varför har vandringskängor röda snören? Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Att kasta mat i en lägereld hindrar inte djur från att utrota den. Du kan sluta med att gnagare, tvättbjörnar, skunks, possums, etc. slentrar på fastigheten och väntar på rester. När de väl vänjer sig vid människor kan de till och med bli aggressiva mot campare.

Jag kan minnas att jag när jag var liten åkte till ett gammalt scoutläger nära Cleveland Ohio som heter Camp Stigwandish. Vi gjorde s’mores och korv runt lägerelden och hade en fantastisk tid. Några varmkorvar och s’mores föll i elden och vi tänkte inte på det.

När solen gick ner svärmade hundratals tvättbjörnar, ekorrar, råttor och möss på campingen när de grävde sig igenom elden, tvingade fram kylare, slet sönder tält, välte soptunnor och bröt sig in i alla paket som lämnats utan uppsikt. Det var en viktig lärdom för oss alla. Vi lärde oss snabbt hur mycket skada vilda djur kan göra när de väl tämjts till campare.