Kan man bränna bark i en öppen spis?

Efter en lång dag med sågning och vedklyvning lider man ofta av lös bark. Det faller av under hela dagen och börjar verkligen ackumuleras. Så efter att ha rensat och lagt upp gräsmattan, vad kan du göra med barken? Kan man bränna bark i den öppna spisen?

Ja, du kan bränna bark i en öppen spis. Bark är en bra eldstartare och kan användas med annan tändning. Den avger förvånansvärt mycket värme, men den brinner snabbt, så se till att ha stockar till hands regelbundet. Gör dig redo att rensa upp lite aska efteråt, eftersom brinnande bark kan bli rörigt.

Även om jag inte rekommenderar att gå ut ur ditt sätt att samla och skörda bark, är det en trevlig eldstartare. Det finns några nackdelar, men om du har en stor hög med bark som du vill bränna är detta en gångbar lösning. Läs vidare för att ta reda på varför jag tycker att det är slöseri med tid att samla bark.

Är det OK att elda bark i en öppen spis?

Många människor bränner bark i sina eldstäder utan att tänka på det. Det brinner varmt och är en bra eldstartare, men är lite extra värme värt nackdelarna? Det kan bara du bedöma.

Bark är ännu en bränslekälla som kan användas för att elda. Det brinner snabbt och brinner mycket varmare än vanlig gammal ved. Det kan vara både bra och dåligt, beroende på hur du använder elden.

Jag gillar att använda bark till en början när jag gör upp en eld och försöker tända mina stora stockar. Det är skönt att slänga in om du vill ha lite extra värme från din brasa under särskilt kalla nätter. Cirka 15 minuter av extrem värme kan vara tillräckligt för att få kylan ur ditt hus.

  Vad är skillnaden mellan merinoull och vanlig ull?

Den enda andra gången jag använder bark är när jag lagar mat på spisen och vill höja värmen ett snäpp. Jag lagar sällan mat framför brasan, men min billiga hopfällbara lägereldsgrill (detta) kom verkligen väl till pass när jag tappade strömmen en vecka i vinter. Ja, jag kunde ha lagat mat på grillen utanför, men varför bry sig när jag redan hade en eld.

Behöver du samla och ta bort bark från ved?

Själv skulle jag inte bry mig om att samla bark från ved och försöka ta bort den. Att samla lite bark för att städa upp på gården är bra, men att göra ditt bästa för att samla upp det är ett slöseri med tid. Det finns så många bättre alternativ för tändning att det inte är meningsfullt att skörda/samla bark.

Det tar verkligen inte så lång tid att samla ihop lite bark eftersom det faller av stockar när du sågar/spänner dem. Vissa människor kan njuta av processen när de städar upp på gården.

Att samla bark är inte det som stör mig. Det är att stapla och hitta en plats att förvara den så att den inte ruttnar på ett eller två år. Jag har inte räknat ut den delen av ekvationen än. Vi har en liten eldningslåda som bark går i, men resten tas ut för kompost.

Mängden arbete som krävs för att samla in och lagra bark är inte värt det. Att kasta bark på en eld kan ge dig en 10-15 minuters värmeboost om du har tur. Det är trevligt att göra upp eld, men det är det. Ta den tid du skulle ägna åt att samla bark och gör något du verkligen tycker om.

  Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Brinnande bark är vanligtvis säkert men rörigt

Att bränna bark är i allmänhet säkert om du vet vilken typ av trä du har att göra med. Det finns några trädarter som brinner extremt varmt och kan bränna hål i botten av en vedspis, men de är sällsynta. Håll bara ett öga på din eldstad och ändra saker om du märker några problem.

Det finns två huvudsakliga frågor som människor är oroade över när de bränner trädbark. Bark brinner väldigt varmt, så det avger mycket aska, vilket inte är dåligt. Våt bark frigör också mycket mer kreosot än ved i vanlig storlek.

Det frigör kreosot

Våt bark är ökänt för att frigöra kreosot. Termen kreosot hänvisar vanligtvis till all tjära, kreosot och sot som finns kvar i din skorsten efter att ha eldat ved.

De hänvisar till den svarta bostaden som kreosot, men det är mest tjära (jag kommer inte in på det). Allt det svarta sprutet kommer att täppa till din skorsten och kan orsaka allvarliga skador på din skorsten och eventuellt en brand. År av vedbränder kan lägga till mer än 100 pund kreosot till skorstenen.

Huruvida bark släpper ut mer kreosot än trä är uppe till diskussion. Vi vet att våt bark ger ifrån sig mycket kreosot, men torr bark brinner så varmt att den avger väldigt lite. Så ge din bark några månader att torka om du försöker eliminera kreosotuppbyggnad.

Gör dig redo att städa upp aska

Bark brinner löjligt varmt och snabbt. Det är bra för att göra upp eld och avge värme, men du kommer att sluta med mycket aska. Tänk på aska från brinnande kartong eller papper. Planera att städa upp en öppen spis full med aska efter varje brand.

  Behöver jag antibiotika efter ett fästingbett?

Hur tar jag bort bark

Jag brukar spara cirka 10 procent av barken som faller av stockar när jag hugger och klyver ved. Att spara mer är i slutändan ett slöseri. Bark ruttnar mycket snabbare än traditionella stockar och tenderar att locka till sig insekter. Så hur gör jag av med all extra bark?

Det beror verkligen på vilken tid på året jag skördar ved. Tidigt på säsongen slänger jag all bark i mina blomsterträdgårdar för att använda som ett lätt lager kompost. Det ser fult ut så jag avslutar det med de vackra målade prylarna jag får från barnkammaren.

Senare på säsongen tar jag ett gäng tillbaka till skogen och sprider ut det för att kompostera naturligt. Det bör inte ta mer än en säsong att sönderfalla tillbaka i jorden. Jag kan också använda den för att fylla slumpmässiga luckor i trädgården som jag ständigt snubblar in i. Jag är inte säker på vilka alternativ du har om du inte har ved att kasta i. Förmodligen bara bränna den.