Kan man bli solbränna genom ett tält?

Du kanske har ansett dina kläder, under ett träds tak, eller ditt campingtält som en idealisk skugga från solens genomträngande strålar. Även om du kanske känner de uppenbara effekterna av skugga, har du någonsin undrat om några UV-strålar sipprar igenom och subtilt bränner dig?

Kan man bli solbränd genom ett tält? Ja, om tältet är så tunt att du kan se solljus kan du bli solbränd när du sitter i ett tält. Även om vissa tält har ett UV-skyddsmedel applicerat på tyget, kommer skyddsmedlet med tiden att bryta ner, vilket gör att mer av solens skadliga strålar kan tränga in i ditt tält.

Att spendera tid på att campa under årets varmare årstider är ett populärt tidsfördriv för en stor majoritet av befolkningen. Det finns inget som dämpar spänningen med en campingresa mer än att bli solbränd. Det leder till många smärtsamma dagar av återhämtning, förutom att det påverkar din hälsa under senare år.

Det finns många förhållanden under vilka du kan bränna dig utan att inse den långsiktiga skadan. För mycket sol kan orsaka för tidigt åldrande, läderig hud och ökad risk för hudskador.

I det här inlägget kommer jag att ge dig några idéer för att förhindra att solens strålar kommer genom ditt tält, saker att leta efter när du köper ett tält och ytterligare solskyddsåtgärder du kan vidta.

UVA och UVB – Vad du behöver veta

95 % av den ultravioletta strålningen från solen som når jorden är UVA. UVA är närvarande året runt, och det inkluderar även vintermånaderna. De kan också penetrera molnen på en mulen dag, och det är närvarande under alla dagsljus timmar.

UVA har en lång våglängd och orsakar rynkor, långvariga hudskador och åldrande. Du kan känna ultraviolett strålning på dig, men du kan inte se den.

UVB är det som gör dig röd och gör att du blir solbränd. UVB har en kortare våglängd och varierar beroende på vilken tid på dygnet det är, årstid och var du befinner dig. Majoriteten av UVB-strålar tränger inte igenom glas, men de kan orsaka hudskador genom att de reflekteras från ytor som snö.

  Är fleece ett tyg som andas? Eller är det en myt?

UVB kommer att vara starkast mellan klockan 10 och 16, så det är klokt att undvika att vara ute under den tiden, och om du ska vara ute, se till att bära skydd.

UPF-betyg – vad är det?

Ultraviolet Protection Factor eller UPF är betyget som tillämpas på textilier som talar om hur mycket av solens ultravioletta strålning som når din hud genom tyget. American Society for Testing and Materials (ASTM) sätter standarder för UPF-märkning i USA. Tabellen nedan kommer att förklara det lite mer.

Skydd UPF-betyg Blockerad % av UV-strålning
Excellent 40 till 50+ 97,5 – 98+
Mycket bra 25 till 39 96,0 – 97,4
Bra 15 till 24 93,3 – 95,9

För att sätta det i perspektiv kommer tyg eller material med en UPF-klassificering på 50 att tillåta 1/50 av solens ultravioletta strålning att nå din hud genom materialet. Betyget tar hänsyn till både UVA och UVB vid bedömning av textilens prestanda.

Finns det några UPF 50+ tältalternativ

För närvarande erbjuder många tältmärken dig inte mycket skydd mot solen. Ett fåtal tillverkare vidtar dock åtgärder för att öka de UV-beständiga materialen som används, vilket förhoppningsvis får fler att bli allt mer uppmärksamma i framtiden.

KingCamp har vuxit med stormsteg sedan starten 2002. De har blivit en kraft att räkna med inom friluftsbranschen. Från tält, härbärgen, sovsäckar, stolar, hängmattor, köksredskap till ryggsäckar och mer, det finns knappast något område där du inte hittar några av deras produkter.

När jag undersökte det här inlägget letade jag efter tält som skulle ge UPF 50+-skyddet som vi letade efter, och jag hittade det i följande KingCamp-tält.

De KingCamp Instant Oversize Outdoor Beach Tent KT4082 har UPF50+ betyg och är perfekt för en familjecampingutflykt oavsett om det är backpacking eller helt enkelt gammal camping, detta tält fungerar perfekt för 3 till 4 personer.

Det är enkelt att sätta upp det här tältet och du kan sätta upp eller ta ner det på bara några sekunder. Den väger bara 7,7 pund, och när den är packad tar den 29 x 5,5 x 5,5 tums utrymme. Och du kan till och med hänga en lykta från mitten av tältet för att se vad du gör.

  Varför är kylarlocken ihåliga? Enkla sätt att uppgradera din kylare

Nästa är KingCamp CAMPKING Series Instant campingtält UPF50+ KT3097. Det är tillräckligt stort för att sova fyra personer bekvämt. Det är ett mångsidigt tält som även låter dig använda det som ett campingtält eller ett solskydd. Det är lätt att sätta upp och kräver minimal uppställningstid.

Tältet är väl ventilerat och golvet och golvduken är vattentäta och slitstarka. När den är packad tar den bara upp 41 x 7,5 x 7,5 tum utrymme. Den levereras med en dragkedja med dragkedja, så att du enkelt kan ta med den på helgutflykter. Den väger 16 ½ pund och är perfekt för familjecamping.

Sist på vår lista över KingCamp-tälten är POSITANO Square Quick-Up UPF50+ Beach Tent KT3099. Återigen är detta tält multifunktionellt och går snabbt att resa och ta ner. Det är tillräckligt rymligt för fyra personer. Tältet väger 9,3 pund, och när det är packat tar det upp 32 x7x7 tum av utrymme. Detta tält kommer också med en dragkedja med dragkedja, vilket gör transporten till en lek.

Alla KingCamp-tält är hållbara och kommer att sitta stadigt på marken, även i en frisk vind. Alla har innerfickor som gör att du kan förvara mobiltelefoner och andra småsaker.

Andra inlägg av intresse:

 • Blir tält stulna på campingplatser?
 • Kan man slå upp ett tält på grus?
 • Hur man väljer den PERFEKTA madrassen för camping i en skåpbil
 • Vad är Frontcountry Camping?

Så handlar du – anpassa ditt tält för solen

Tills vidare, inget tält kommer att vara 100% resistent mot UV-strålar. Oavsett om du redan äger ditt tält, eller om du köper ett nytt, överväg följande tips när du köper eller anpassar ditt tält för optimalt solskydd.

Läs taggen. Ditt tält ska tydligt tala om för dig vad dess UPF-klassificering är eller om det har UV-reflekterande egenskaper.

  Hur länge håller en sovsäck?

Köp ett mörkare tält. Det mörkare materialet hjälper till att absorbera mer av UV-strålarna jämfört med ett ljusare tält, vilket gör att strålarna lättare kan passera igenom.

Undvik stretchiga material. Dessa lämnar överflödigt utrymme mellan tygets vävda fibrer som låter mer sol smyga igenom.

Undvik blekt bomull. UV-strålar tränger lätt igenom tunna tyger som detta.

Välj UV-beständiga tyger. Till exempel:

 • Polyester
 • Nylon
 • Tätt vävd
 • Oblekt bomull
 • Duk
 • Tyger behandlade med UV-absorbenter och färgämnen

Köp tält med tjockare, tyngre tyger. Eller lägg till skyddande lager över ditt tält, till exempel:

 • Regnfluga
 • En presenning
 • En filt

När tyget blir blött eller sträckt kommer det också att förlora en del av sin förmåga att skydda mot solens strålar.

Vad kan du göra för att skydda ditt tält

Så finns det något annat du kan göra för att förhindra att du blir solbränd genom ditt tält? När du använder ditt tält utsätts materialet för solens skadliga effekter. Tyget kan börja försämras på bara ett par veckors exponering.

Tyger kan förlora upp till hälften av sin integritet på den korta tiden. När tyget i ditt tält går sönder, desto tunnare blir materialet, och desto mer sannolikt är det att solens skadliga strålar tränger in i tälttyget.

Nikwax gör några produkter som kommer hjälpa ditt tälttyg att behålla sina skyddande egenskaper. De tillgängliga produkterna är Tent & Gear Solarwash, Tent & Gear SolarProof® och Concentrated Tent & Gear Solarproof®. Du kan enkelt applicera dessa produkter på ditt tält och utrustning, vilket förlänger livslängden på din investering.

För att lära dig mer, titta på videon nedan.

Sammanfatta det

Att komma ut i naturen är en glädjande upplevelse, och som med många saker i livet måste man vara medveten om de effekter som kan vara skadliga. Solens strålar är inte bara skadliga för din kropp utan även ditt tält och utrustning. När du campar, var medveten om hur mycket tid du spenderar i solen och gör alla lämpliga saker du kan för att skydda dig från de skadliga strålarna.