Kan man använda värmare i tält? (Ja, vi kommer att förklara)

För de flesta har camping associationer med sommarkvällar och mysiga brasor. För andra avtar inte lusten att campa bara för att årstiderna har förändrats. Att trotsa elementen under de kallare månaderna är möjligt om du är väl utrustad med de säkerhetsåtgärder som följer med att hålla dig varm. Detta inkluderar att kunna värma ditt tält.

Så, kan du använda en värmare i ett tält?

Du kan använda en värmare i ett tält. Elvärmare är till exempel okej, men man måste vara väldigt medveten om miljön för att undvika bränder. Andra typer av värmare kan användas, men du måste vara mycket försiktig med saker som ångor. Som med alla kaminer, se till att det finns ett säkert avstånd mellan värmen och material som kan fatta eld.

Här är vad vi kommer att täcka för att du ska känna dig varm och mysig i ditt tält.

Allmän information

I vildmarken ger du upp en del av din komfort, men du behöver några väsentliga saker. Detta inkluderar skydd och värme. För att hålla dig varm måste du först och främst hålla dig torr. Ditt tält innehåller förmodligen redan det som krävs för att klara en del av elementen. Ett bra tält håller fukt och vatten ute, annars finns det sätt att göra det vattentätt.

Även när de campar i kallare väder litar många äventyrare på nollgraderssovsäckar. Alla sovsäckar är inte skapade lika och endast specificerade typer håller dig varm under vinternätter. Det hjälper till att hålla värmen, men du behöver mer än troligt lite hjälp med att göra det.

Värmare är påslagna för detta. Liksom olika former, storlekar och värmekomponenter i sovsäckar erbjuder värmare olika alternativ för värme.

När du använder värmare i tält finns det ett antal saker som du måste ta hänsyn till. Först och främst kan kaminer vara farliga. Med alla typer av uppvärmning finns det vissa säkerhetsåtgärder att vidta och planer att vara beredda att implementera i händelse av en nödsituation. Beroende på typ av kamin kan underhållsinstruktionerna skilja sig något.

Hur man vet vilken storlek på värmare du behöver.

Att veta rätt storlek på vilken värmare du behöver är ett bra ställe att börja när du överväger värmare till ditt tält. Tältets storlek avgör hur många BTU (British Thermal Units) som krävs för att värma upp det. En värmare ger olika nivåer av BTU, så att veta detta kommer att få dig till rätt storlek.

  Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

För att bestämma storleken på värmaren, mät först kvadratfoten på ditt tält. Det gör du enkelt genom att mäta längden, bredden och höjden på ditt tält. Multiplicera dessa mätningar tillsammans för att få kubikmaterial.

När du väl vet hur mycket utrymme som behöver värmas upp bestämmer du hur mycket värme du förväntar dig. Börja med temperaturen ute, eller vad du förväntar dig. Subtrahera den siffran från temperaturen du hoppas uppnå i ditt tält. I Fahrenheit faller en behaglig inomhustemperatur vanligtvis runt 74 grader. I Celsius är det cirka 23 grader. Detta är på väg att hända och du kanske vill ha lite extra värme under vintermånaderna. Justera vid behov.

Subtraherar man utetemperaturen från önskad inomhustemperatur får man ”temperaturstegringen”. Denna siffra visar hur hårt en värmare måste arbeta för att hålla dig varm. Det är där BTU kommer in i bilden.

För att ta reda på det exakta antalet BTU, multiplicera kubikfoten med temperaturökningen med 0,133. (Om du använder Celsius kan det sista siffran ändras till 0,239.) Produkten av denna ekvation ger dig antalet BTU som behövs för att hålla värmen.

Enkelt uttryckt, ju mindre tält, desto mindre värmare. Hur mycket arbete en värmare kräver beror också på antalet personer i ditt tält. Medan du försöker hålla dig varm är en bra tumregel att inte överfulla ditt tält om du planerar att använda en värmare.

Tältkaminer varierar i styrka och sammansättning. Det finns olika typer av värmare som passar för tält. Beroende på var du campar och vad du har för tält finns det olika modeller som passar dig.

Elektriska värmare

Elvärme är en av de första tankarna för många campare. Ingen låga produceras eller krävs för att bygga upp värmen, så det är mindre sannolikt att den är brandfarlig. Det finns heller ingen CO2-biprodukt som andra värmare kan orsaka.

Även om de är ett av de säkraste alternativen är dessa kaminer mindre lämpliga för att campa i tält. De kräver vanligtvis ett eluttag som håller dig bunden till camping- eller husbilsplatser. För campare som bor på campingplatser med eluttag kan detta fungera. I de fallen måste du se till att värma upp ditt tält, men se till att värmen inte får en chans att fly. Sladden kan dras upp genom dörren och isoleras med några filtar.

  Sommarbaslager: 10 exempel för vandring, cykling, löpning

Om du inte bor nära en elektriskt utrustad camping kan du använda en generator. Även om det ger dig det kloka alternativet, är generatorer tunga. Det är praktiskt om du planerar att resa med bil och sedan campa. Det är osannolikt att vara rimligt att ta med en om du planerar att vandra eller stanna långt från platser.

Elvärmare är något säkra, men man bör ändå vara försiktig när man använder dem. Det är bäst att se till att den är utrustad med säkra, starka kablar. Håll barn och allt brandfarligt borta från framsidan när det används. Använd den bara när du är i ditt tält.

Propanvärmare

Det näst bästa alternativet för tältvärmare är propan. Propan erbjuder ett lite mer genomförbart alternativ för portabilitet och tillgänglighet. Det finns många bärbara propanvärmare på marknaden som är beprövade och betrodda för tältcamping.

Säkerhetsproblemen i samband med propanvärmare är deras största nackdel. Eftersom de släpper ut CO2 är det absolut nödvändigt att ha bra ventilation i ditt tält. De flesta tält har ventilation, men i vissa fall måste man vädra själv om man använder propan. Att öppna dörren hjälper den giftiga gasen att fly, men låt en del av din värme komma ut med den.

Med bra ventilation och tillräckligt med BTU är en propanvärmare ett bra alternativ för camping. De är ofta tillräckligt kompakta och propangasen är ett enklare alternativ att packa och bära än en generator. Propan spisar brinner genom att producera en låga, så se till att du har en säker plats för att se till att du inte börjar elda i ditt tält.

Gör ditt bästa för att värma upp ditt tält innan du går och lägger dig så att du kan stänga av det, vilket minskar risken för för mycket CO2-exponering på natten. Om du tar ut den vill du se till att du blöder linjen. Se också till att denna typ av värmare är säkert borta från husbilar, tillbehör eller ojämn mark.

Propankaminer är ett vanligt alternativ för camping. Bränslet är billigt och du behöver inte oroa dig för en elektrisk anslutning. De är att föredra för sin förmåga att hålla värmen och kan vara mycket användbara under särskilt kalla resor.

  Hur väljer du rätt campingplats för Van Camping?

Katalytiska värmare

Det tredje alternativet för typer av uppvärmning som du kan använda i ditt tält är den katalytiska uppvärmningen. Dessa kaminer är kanske de säkraste ännu, eftersom de inte använder en låga för att värma upp. Propan används också i katalytiska värmare. De fungerar genom att bränna propan, men till skillnad från specifika propan/butanvärmare, producerar de ingen låga. Istället sker en kemisk reaktion mellan syret i luften och propanen och värme alstras via platinaplattor.

Dessa katalytiska värmare skiljer sig också i storlek och styrka. Du kan mäta storleken du behöver genom samma BTU-beräkningar som du gjorde för de andra typerna. Dessa kaminer verkar också mycket mer kompakta, vilket gör dem lätta att hitta och ha med sig på campingturer.

Vedspis

Ett sista alternativ som är mindre populärt men fortfarande tillgängligt är den bärbara vedspisen. Fördelen med denna värmare är att du inte behöver oroa dig för att packa bränsle – helst får du reda på det under din resa.

Detta kan vara ett bra alternativ för tält som är flamskyddade. Detta innebär att detta är ett absolut no-go för polyester- eller nylontält. För canvas tält kan de övervägas. Fördelen är att duktält kan vara varmare i sig, och uppvärmningen kommer att lägga till denna värmehållare. Denna kombination är relativt billig och en bra investering för den som gillar bra vintercamping.

Grunderna för camping kräver att du har skydd, och detta skydd avgör vilken typ av värme som behövs. Var inte rädd för att använda värmare i ditt tält. Det finns många butiker som erbjuder spisar gjorda speciellt för detta alternativ! Endast med dålig kunskap och slarv kan det bli särskilt farligt.

Att njuta av naturen med lite snö på marken är en magisk upplevelse. Att vara förberedd kan ge dig en upplevelse du vill återuppleva om och om igen. Att köpa rätt värmare till ditt tält håller dig varm gång på gång. Helst har vår guide gett dig lite insikt i vad som kan fungera bäst för dig. Ingen resa kommer att vara den andra lik, men de kan alla vara en bra, bekväm, spännande tid i naturen!

Relaterade artiklar

Varför du behöver en sovsäcksfoder. Klicka här

Är dunsovsäckar bättre än syntet? Klicka här

Så håller du ett tält varmt när du campar Klicka här