Kan man använda Gorilla Glue på skosulor? Hur håller det?

Oavsett hur noggrant vi behandlar våra skor kommer de så småningom att behöva repareras. Sulorna slits bort, hål bildas längs sömmarna och de faller isär. Släng inte dina gamla skor ännu. Du kan oftast spara dina favoritskor med lite lim, men vilket lim fungerar bäst?

Kan man använda Gorilla Glue på skor? Gorillalim har blivit ett populärt skoreparationsverktyg bland vandrare, backpackers och löpare. Det är ett kostnadseffektivt alternativ till traditionella skoreparationsprodukter och kan användas på nästan alla typer av material (extremt mångsidigt). Det finns mer hållbara skoreparationslim, men gorillalim fungerar i ett nafs.

Alla som har promenerat eller sprungit mycket har upplevt det oundvikliga slitage som kommer med tunga körsträcka. Vissa människor anser att deras slitna skor är en källa till stolthet. Det är ett påtagligt, obestridligt bevis på att du har tillryggalagt mil, men det finns en viss punkt där dina skor börjar falla isär.

Gorilla Glue är en av många produkter designade för att rädda ditt favoritpar sneakers. Vissa produkter fungerar bättre än andra, men de flesta klara, vattentäta, flexibla lim bör hålla ett tag.

Jag har haft tur med att använda gorillalim genom åren, men det finns tillfällen då det är bättre att använda en silikonbaserad produkt som Sko GOO. I resten av det här inlägget förklarar jag när du kan använda gorillalim och gå några gånger dit det förmodligen inte stannar.

Gorilla Glue är bra för skosulreparationer

Gorilla Glue är tillräckligt flexibel för att kunna användas vid reparationer av skosula.
Gorilla Glue är tillräckligt flexibel för att kunna användas vid reparationer av skosula

Det är lätt att anta att dina skor är officiellt slängda när de börjar falla isär, men kasta dem inte än! Du kan nästan alltid reparera dina skor med en enkel produkt som finns i nästan vilken butik som helst. Allt som behövs är lite lim för att få liv i dina gamla gamla skor.

Skor böjs och böjs hela tiden, så du måste hitta ett lim som skapar en stark, flexibel bindning. Det är där Gorilla Glue kommer in! Gorilla Glue är tillverkad av flexibel polyuretan så att den kan vridas och böjas med skon. Anslutningen skulle bryta direkt om den inte kunde röra sig/böjas med skon.

De flesta vanliga lim kommer inte att fungera för skoreparationer, eftersom de är designade för stationära reparationer. Produkter som Super Glue använder vanligtvis en epoxi- eller kontaktcementbaserad bindning. Det är ett bra alternativ för plana ytor, men faller snabbt isär med ett flexibelt rörligt föremål (som en sko).

Gorilla Glue är ett billigt och enkelt sätt att reparera dina skor. Se till att du följer med Clear Grip vattentätt kontaktlim. Det är den version som är designad för att användas vid flexibla reparationer och de marknadsför den till och med för skoreparationer.

Den förblir klar och börjar stelna inom 30 sekunder (tar 24 timmar att härda helt). Du kan verkligen inte förstöra det eftersom Gorilla Glue fastnar på nästan vad som helst (förutom plast). Här är några anledningar till varför du bör använda Gorilla Glue för skoreparationer.

 1. Flexibel bindning: Gorilla Glue skapar en flexibel bindning som rör sig med skon.
 2. Goes On Clear: Det fortsätter så att du inte ser Gorilla Glue komma ut ur sömmarna.
 3. Snabbtorkande: Gorilla Glue börjar stelna inom 30 sekunder och tar mindre än 24 timmar att härda helt.
 4. Extrem hållbarhet: Det är ett av de mest hållbara limmen på marknaden.
 5. Fäster till nästan vilket material som helst: Gorilla Glue är mycket mångsidigt eftersom det kan binda till nästan alla typer av material (ej plast).
 6. Vattentät och temperaturbeständig: Gorilla Glue tål extrem kyla/värme och våta väderförhållanden.
  Hur många par strumpor ska jag ta med på en ryggsäckstur?

Vilken är den bästa typen av gorillalim för skoreparationer?

Nästan alla typer av Gorilla Glue använder en liknande polyuretanhärdande förening, men det finns subtila skillnader i formeln. Se till att du följer med Gorilla Clear Grip vattentätt kontaktlim när du applicerar det på skor. Standardversionen torkar med en gul flagnande finish. Det skulle fortfarande hålla starkt men se hemskt ut på dina skor.

Gorilla Glue är ett bra alternativ för skoreparation, men Sko Goo är lite bättre. Det är en silikonbaserad produkt som gör den extremt flexibel så den ska hålla längre än Gorilla Glue. Du kan hitta Shoe Goo på de flesta varuhus som Walmart/Target för ungefär $1 mer än Gorilla Glue.

Häng med Skofix lim om du letar efter en professionell reparation. Det är lite dyrt, men det är vad de flesta professionella skoreparatörer använder. Var försiktig eftersom det är cirka 5 gånger starkare än Gorilla Glue och tar mindre än 10 sekunder att torka. Så du kommer inte att kunna rensa bort misstag och du är i princip skruvad om du inte applicerar det perfekt.

1. Gorilla Glue ger en stark flexibel bindning

Gorilla Glue skapar en stark, flexibel bindning som gör den perfekt för skoreparation. Dina skor böjer sig lite för varje steg du tar. Så de flesta lim hänger inte med i den ständiga rörelsen. Du måste hitta ett lim som skapar en flexibel anslutning som rör sig med dina skor.

Gorilla Glue är tillverkad av flexibel polyuretan, så det är det perfekta valet för skoreparation. Den torkar snabbt och tydligt och gör reparationer som nästan inte går att upptäcka. Gorilla Glue använder också ett skummedel för att fylla luckor på ojämna ytor, vilket skapar en extremt hållbar bindning. Den enda nackdelen är att det kan få de reparerade delarna av dina skor att kännas stela där skummet hårdnar runt dämpningen.

2. Hitta Gorilla-lim som håller sig klart

Oavsett hur försiktig du är, kommer det alltid att finnas lite lim som läcker runt kanterna. Var försiktig när du väljer mellan olika versioner av Gorilla Glue. Gorilla Glue du hittar i de flesta butiker har en gul flagnande finish. Det är bra med träbearbetning, men det skulle se hemskt ut på ett par skor.

  Hur man mörkar ett tält

Att söka Gorilla Lim med en klar finish så att du inte ser det runt kanterna på dina sömmar. Den torkar klart och skummar inte upp så den ska ge en ren finish. Du kan alltid skrapa bort överflödigt lim med en kniv om du vill rensa upp kanterna.

3. Håller ihop inom 30 sekunder (total härdningstid 24 timmar)

Det tar bara 30 sekunder för gorillalim att börja torka och binda ihop föremål. Det gör det enkelt att reparera dina skor eftersom du inte behöver hålla ihop dem under torkningen.

Förstå bara att det tar 24 timmar för Gorilla Glue att härda helt, så bär inte dina skor på en dag. Limmet håller inte om du bär dem tidigt och du sitter kvar med en enda röra. Eventuellt överskott av lim måste skrapas bort innan du försöker applicera ett nytt skikt.

4. Gorilla Glue är väldigt lätt att applicera

De flesta skoreparationslim faller i två ytterligheter! De är antingen en silikonbaserad produkt som Shoe Goo som är klibbig och kladdig att applicera. Eller så använder de ett extremt starkt och snabbtorkande lim där det inte finns utrymme för fel (Skofix lim).

Gorilla Glue faller mitt i dessa ytterligheter. Det är väldigt lätt att applicera och det är starkt utan att överdriva det. Det finns gott om rörelseutrymme för att rensa upp eventuella misstag du gör, till skillnad från vissa professionella skoreparationslim.

5. Extremt hållbar för en permanent reparation

Gorilla Glue är ett av de starkaste limmen på marknaden idag. Det finns starkare lim, men de är inte lika flexibla som Gorilla Glue. Så de är bättre på att hålla fasta föremål, men limmet knäpper när det vrids.

Gorilla Glue tål nästan allt som livet slänger på sig. När det väl är sammanfogat måste du göra ett seriöst arbete för att dra isär limet. Det bör ge en semipermanent skoreparation som kommer att hålla i flera år.

6. Fäster på nästan alla typer av material

Gorilla Glue fäster på nästan alla typer av material. Den kan användas på tyg, gummi, läder, metall, papper, läder, keramiskt trä, glas och de flesta plaster. Så den kan användas på nästan alla typer av skor, oavsett material.

Det enda som Gorilla Glue inte fungerar på är polystyren, polypropen och polyetenplast. Du kan komma runt det genom att grova upp plasten lite för att ge limporerna att sätta sig i.

7. Vattentätt och temperaturbeständigt lim

Till skillnad från andra lim kan Gorilla Glue hålla i nästan alla situationer. Den tål extrem värme/kyla, kraftigt regn, snö och allt livet kastar på den. Andra typer av lim blir spröda i kylan och smälter i värmen.

  Hur tjock ska en liggunderlag vara för camping?

Jag hade ett par Vibram-sula skor som skadades i bagageutrymmet på min bil. Värmen gjorde att limmet i sulorna smälte och läckte ut, vilket förstörde skorna. Det dröjde inte länge innan sulorna föll av helt under de kommande två månaderna.

Gorilla Glue vs andra liknande produkter

Gorilla Glue kontra andra skoreparationslim

Gorilla Glue fungerar riktigt bra för skoreparationer, men det finns andra alternativ. Det fantastiska med Gorilla Glue är att du kan hitta det nästan var som helst för $3-$4. De flesta har redan en flaska i sin låda som väntar på att användas. Här är ett snabbt tips: Gnid in lite vaselin på flaskans trådar för att förhindra att den stelnar.

Här är några andra alternativ att välja mellan, rankade från bäst till sämst. Shoe Goo är faktiskt bättre än Gorilla Glue, men det är lite svårare att hitta. Den använder ett silikonlim som är mer flexibelt/hållbart än Gorilla Glue.

 1. Shoe Goo Repair lim (Silikonlim)- Shoe Goo använder ett flexibelt silikonlim som böjs med skon. Det är lite mer hållbart än Gorilla Glue, men svårare att applicera det tjocka, klibbiga limet. Du kanske vill tunna ut limmet med lacknafta för att göra det lättare att applicera.
 2. Shoe-Fix skolim (Cyanoakrylatlim)- Dyrt mycket flexibelt lim som används av professionella skoreparatörer. Det är det överlägset starkaste skoreparationslimmet, men det krävs lite övning för att få ner appliceringen.
 3. Gorilla Glue Clear Grip vattentätt kontaktlim (Flexibel polyuretan)- Gorilla Glue är den perfekta blandningen av stark, flexibel och lätt att applicera.
 4. Gear Aid Shoe Repair Lim (Uretanlim)- Detta är faktiskt ett kontaktcement som är lite för fast för att fästa sulor igen. Det kan man, men det brukar användas för att bygga om slitna sulkanter.
 5. Loctite superlim (En tillfällig lösning)- Superlim är mer av en tillfällig fix om det är allt du har. Det är inte tillräckligt flexibelt för att hålla, men det bör hålla i några månader.

Shoe Goo är ett bättre alternativ om du kan hitta det

Jag har använt Gorilla Glue på mina skor i flera år, men det finns ett bättre alternativ. Jag rekommenderar att du tar ett rör Sko Goo om du kan lägga vantarna på det. Du kan nästan alltid hitta den på Walmart/Target och sådana butiker, men den finns också tillgänglig online.

Shoe Goo är ett silikonbaserat lim som är mycket mer flexibelt än Gorilla Glue. Det är egentligen bara 100 % klar silikon blandat med lite terpentin för att tunna ut blandningen. Så den töjs och böjs tillsammans med dina skor och gör en permanent reparation som är nästan som ny.

Gorilla Glue är nästan lika hållbart, men känns annorlunda när du använder det på dina skor. Limmet känns lite styvt var det än appliceras. Det är inte så illa eftersom det knappt märks, men det är värt att notera.