Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Vi måste alla göra några uppoffringar när vi väljer campingutrustning. Backpacking och camping kan vara en dyr hobby och de flesta av oss är inte miljonärer. Ibland innebär det att man köper tunga grejer som kostar mindre och andra gånger försöker man byta ut saker man har liggandes i huset. Vissa substitutioner fungerar och andra är bättre kvar i idéfasen.

Så finns det något sätt att köpa ett dyrt liggunderlag? Yogamattor ser nästan likadana ut, men ger de samma fördelar som en liggunderlag? Det leder till en enkel fråga: kan du använda en yogamatta som liggunderlag?

En yogamatta får inte användas som liggunderlag. En tjockt vadderad yogamatta kan ge lite stöd/komfort under din sovsäck, men den ger inte isolering från den kalla marken. På sommaren blir detta inga problem, men kalla vår/höstnätter kommer man att frysa.

Liggmattor och yogamattor kan se likadana ut, men de är designade för olika ändamål. Du har det mycket bättre med en bra liggunderlag som isolerar mot den kalla marken. Till och med en bas Therm-A-Rest Zlite Pad (1,7 R-värde) eller Therm-A-Rest Ridgerest Pad (2,0 R-värde) kommer att vara bekvämare än att sova på en yogamatta.

Jag kommer att förklara R-värde för liggunderlag, diskutera olika typer av liggunderlag och ge produktrekommendationer längst ner i det här inlägget. Så läs noga om du letar efter en ny liggunderlag. Du kanske blir förvånad över hur billiga några av de bästa kuddarna är.

Att använda en yogamatta som liggunderlag

yogamatta liggunderlag

Liggunderlag och yogamattor kan se likadana ut, men det är helt olika produkter. Yogamattor är ganska bekväma för att göra yoga, men de har inte dämpningen och isoleringen för att gå under din sovsäck. Riktiga yogamattor är gjorda av gummi för att ge grepp under din rutin.

Gummimaterialet skyddar din väska från marken, men ger inte komforten/värmen som ett riktigt liggunderlag. Tjockare stretchkuddar av skum fungerar på samma sätt som en liggunderlag av skum, men de är tunga och skrymmande att bära. Det är bättre än ingenting, men det är värt att spendera en extra $10-20 för ett riktigt skum liggunderlag.

Det borde vara uppenbart att liggunderlag är tänkta att sova på, så de är designade för att öka komforten och isoleringen mot den kalla marken. Vissa kuddar är bekvämare än andra, men en liggunderlag är alltid bättre än en yogamatta. Skummadrasser är jämförbara med komforten/isoleringen av en skummadrass om du redan har en liggandes i huset, men den blir tyngre och skrymmande att bära i ryggsäcken.

Här är några anledningar till varför du inte bör använda en yogamatta som liggunderlag.

 1. Obekväm: Yogamattor är tillräckligt bekväma för lätt träning, men jag skulle inte vilja sova på dem under långa perioder. De är oftast gjorda av hårt gummi eller en tunn bit skum och jag skulle inte vilja ligga på dem över natten. Min yogamatta är bara 1/8 tum tjock och det tunnaste liggunderlaget av skum du hittar är närmare 1/2 tum. Uppblåsbara och självuppblåsande dynor är närmare tum tjocka och erbjuder mycket mer komfort.
 2. Ej isolerad: Uppblåsbara/självuppblåsbara liggunderlag är bekväma, men en skumdyna med slutna celler är mer som en yogamatta. Liggunderlag av skum ger en liten kudde, men det är inte deras primära syfte. De används mest för att isolera din kropp från den kalla marken under kalla vår-/sommar-/höstnätter. De flesta skumkuddar har ett R-värde på 2,0, vilket är mycket mer isolering än vad en yogamatta skulle kunna ge.
 3. Skrymmande design: De flesta yogamattor är gjorda av gummi, så de kan inte rullas ihop lika hårt som uppblåsbara och självuppblåsbara liggunderlag. De har en liknande profil som liggunderlag av skum, men de är vanligtvis några centimeter bredare än kuddar i vanlig storlek. Du kan lika gärna köpa en billig Thermarest Ridgerest Pad om du fäster en yogamatta på din ryggsäck.
 4. tyngre vikt: En typisk skummadrass väger strax under ett halvt kilo, medan min Manduka yogamatta väger nästan 7,5 pund. Det kanske inte är en stor sak om du campar utanför en bil, men det är en viktig faktor för backpackers.
  Kan vandringskängor användas för löpning?

Liggunderlag vs yogamatta

 • liggunderlag: Liggunderlag finns i 3 olika stilar: skum, uppblåsbart och självuppblåsande. När du överväger att använda en yogamatta, tänker du förmodligen på en sovmatta av skum. Skumkuddar är billiga, extremt hållbara och erbjuder cirka 2,0 R-värde, vilket gör dem varma nog för användning under 3 säsonger. Självuppblåsbara och uppblåsbara kuddar är dyrare, men de är mycket bekvämare än skumkuddar. De har mer dämpning och ett högre R-värde för kallare temperaturer. Jag rekommenderar att du kombinerar en skumdyna med någon form av uppblåsbar dyna om du planerar att campa i kallt väder.
 • Yogamattor: De flesta yogamattor är gjorda av tunt gummi. Gummimaterialet skyddar din väska från marken, men ger inte komforten/värmen som ett riktigt liggunderlag. Tjockare stretchkuddar av skum fungerar på samma sätt som en liggunderlag av skum, men de är tunga och skrymmande att bära. Det är bättre än ingenting, men det är värt att spendera en extra $10-20 för ett riktigt skum liggunderlag.

Yogamattor i skum liknar skummattor

En traditionell yogamatta i gummi ger inte mycket skydd från marken, men tjocka skummattor ger lite isolering. Tjocka skummattor på 3/4″ är verkligen inte avsedda för yoga, eftersom de ger för mycket under fingrarna, men många blandar ihop dem med yogamattor.

Skummattor är designade för enkla stretch (ej yoga) då de är hala och dina händer/fötter sjunker ner i den vadderade ytan. Det är hemskt för yoga, men det gör dem till ett ganska anständigt liggunderlag. Du får den extra komforten av en skumkudde, men det är svårt att säga vad R-värdet skulle vara.

Om jag skulle gissa skulle en skummatta ligga nära ett R-värde på 1,5, vilket är i nivå med de gamla skolans gröna militära överskotts liggunderlag. Som jämförelse har en 3/4″ plywoodskiva ett R-värde på 1,25, så det ger inte så mycket isolering, men det räcker bra till sommaren.

Det enda problemet är att skummattor är skrymmande och tunga att bära. Det är ingen stor sak om du campar med familjen från din bil, men det kommer att bli ett problem om du backpackar. Yogamattan i skum på bilden ovan väger 2,5 pund, medan en traditionell sovmatta för backpacking i skum väger mindre än 1 pund.

Du kan inte slå priset på en billig Therm-A-Rest Ridgerest Pad (2,0 R-värde) väger endast 14 oz. Personligen föredrar jag Z Lite-modell det är samma vikt med ett något lägre R-värde på 1,7, eftersom det viks till en kompakt rektangel, men vilken kudde som helst skulle vara bättre än en yogamatta.

Liggunderlag R-värden förklaras

Liggunderlag R-värden verkar alltid förvirra människor. Det är därför jag bestämde mig för att göra tabellen ovan som förklarar de olika R-värdena för att göra det lättare för dig att välja ett liggunderlag. I allmänhet faller liggunderlag inom 3 olika R-värdeintervall. Skumkuddar har vanligtvis ett R-värde på 2,0, uppblåsbara/självuppblåsbara kuddar 3-4,0 R-värde och vinterkuddar har ett R-värde på 5+.

  Ficklampa och strålkastarlumentabell: hur många lumen behöver jag?

Kom ihåg att temperaturen sjunker på natten, så du kan inte basera R-värdet på dagtemperaturer. Du måste tänka på det värsta tänkbara vädret som kan uppstå under din campingresa. Med regn och blåst kan temperaturen sjunka snabbt.

Om du har ett liggunderlag som är för varmt blir din ryggsäck lite tyngre, men den gör dig inte varmare än en kudde med lägre betyg, vilket är bättre anpassat till temperaturen. Här är en snabb översikt som förklarar olika temperaturklassificeringar eller så kan du se bilden ovan eller tabellen nedan för mer information.

 • R-värde 0-1 (varm sommar): De allra flesta oklassificerade liggunderlag och överskott av militärkuddar faller inom detta sortiment. Tänk på var militära överskottsdynor användes, Vietnam, Irak, Persiska viken, etc. (alla varma klimat). De flesta billiga kuddar ger väldigt lite isolering och ger bara en liten mängd stoppning från den hårda marken. Använd en oklassificerad dyna endast i konsekvent varm sommarluft med en jämn marktemperatur.
 • R-värde 1-2 (sen vår, sommar, tidig höst): De flesta liggunderlag av skum med slutna celler från Therm-A-Rest, Nemo, Mountain Equipment, Big Agnes, etc. faller inom detta temperaturområde. Dessa kuddar är bra för varmare väder från sen vår till tidig höst. När natttemperaturerna sjunker under 50°F är det dags att köpa en dyna med ett högre R-värde.
 • R-värde 2-4 (sen vår, tidig höst): Detta är det perfekta R-värdeintervallet för 3-säsongsbruk. De allra flesta billiga uppblåsbara och självuppblåsbara dynor faller inom detta temperaturintervall. Du kan stapla liggunderlag för högre temperatur, så jag rekommenderar att du köper en självuppblåsbar/uppblåsbar kudde i det här sortimentet och kopplar ihop den med en skumdyna om du vill campa i kallare väder.
 • R-värde 4-6 (kall vår/höst/vinter): I detta R-värdesortiment hittar du premium/dyra uppblåsbara och självuppblåsande dynor. Det finns några budgetalternativ som Sea to Summit Camp Path och REI Coop Trailbreak trail, men planerar att spendera långt över $100 för en lätt modell. En 4+ R-värde pad fungerar på milda vinterdagar ner till cirka 20°F och 5+ R-värde pads kommer att få dig ner till 0°F.
 • R-värde 6+ (extremt kallt): Väldigt få behöver ett liggunderlag högre än R-värde 6. Dessa kuddar är avsedda för bergsbestigare som campar ovanför trädgränsen i isig bergsluft. Du måste vara galen för att försöka campa i minusgrader, men jag är inte här för att bedöma dina campingmål.
R-värde Säsong
1-2 R-värde Sommar
60° Fahrenheit eller högre
2-4 R-värde Vår, sommar och höst
40° Fahrenheit eller högre
4-6 R-värde Hela säsongen
0° Fahrenheit eller högre
6+ R-värde Extremt kallt
under 0° Fahrenheit

Budgetmattor som är bättre än yogamattor

Det finns många billiga liggunderlag på marknaden, men Therm-A-Rest är överlägset kungen av budgetliggunderlag. De gör ett brett utbud av liggunderlag för alla pris och stilar. Du kanske kan spara några dollar på en no-name pad, men Therm-a-Rest pads är svåra att slå för priset.

Therm-a-Rests Ridgerest-led är den överlägset bästa budget liggmattan på marknaden. Den är lätt på 14 oz, rullas ihop till en kompakt design och har ett R-värde på 2,0. Att bara använda en skummadrass är inte särskilt bekvämt, men det ger tillräckligt med isolering för 3-säsongsbruk. Jag kommer att förklara R-värden och några av de olika typerna av liggunderlag nedan, så fortsätt att scrolla ner för att lära dig mer.

  Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

De Therm-a-Rest Zlite-modell är lite dyrare, men det är lättare att vika (14oz). Den har sammankopplade spår så att den fälls ner av sig själv för att bilda en liten 5,5 tum lång/bred rektangel (bilden ovan). Med ett R-värde på 1,7 är det lite lågt för 3-säsongsbruk, men det är bra för sommaren och varmare vår/höstnätter.

De allra flesta kombinerar sin skummadrass med någon form av uppblåsbar kudde. Jag föredrar självuppblåsande kuddar som använder expanderande skum för att fylla kudden med luft, men de är tyngre än traditionella uppblåsbara kuddar.

De Therm-A-Rest Trail Scout sämskskinn är en billig, lätt (1lb 6oz), 3,1 R-värde sämskskinn, som erbjuder mycket mer komfort än en traditionell skummatta eller yogamatta. Colemans självuppblåsande campingmatta är ett billigare alternativ, men det är inte lika kompakt och tyngre på 2 pounds 3 oz.

Olika liggunderlag förklaras

Infografik som förklarar de olika typerna av liggunderlag

Det finns 3 olika typer av liggunderlag med ett brett utbud av R-värden. Du har stängda skummattor, uppblåsbara liggunderlag och självuppblåsande liggunderlag. Jag ska ge en kort förklaring av de olika stilarna och sedan jämföra en handfull av mina favoritunderlägg i varje kategori.

 • Liggunderlag av skum med slutna celler: Skumkuddar med slutna celler är extremt hållbara, men de ger inte samma komfort eller isolering som uppblåsbara/självuppblåsbara kuddar. De finns i 2 format vikta vilket är mer kompakt och rullat vilket är skrymmande och billigare. Dessa är tillräckligt varma för användning under 3 säsonger, men du kommer förmodligen att vilja para ihop den med en uppblåsbar kudde för extra komfort. Jag använder min skumkudde under min självuppblåsande dyna för att skydda den från punkteringar och för att öka R-värdet i kallt väder.
 • Uppblåsbart liggunderlag: Uppblåsbara liggunderlag fungerar nästan som en mini luftmadrass. De är extremt bekväma och lätta, men de tenderar att vara dyra och lättare att pierca (min hunds naglar). Ultralätta uppblåsbara dynor tenderar att ha lägre R-värden, så tänk på det.
 • Självuppblåsande liggunderlag: Detta är mitt favorit liggunderlag. Självuppblåsande kuddar ger en kombination av luft med öppna celler och skumisolering. Öppna luftventilen och skummet expanderar och tvingar in luft i liggunderlaget. Blås in i ventilen i några sekunder för att fylla på luften och du är igång. Självuppblåsande kuddar är mycket bekväma, lätta att använda och har vanligtvis högre R-värden än uppblåsbara kuddar med liknande priser. De är vanligtvis några gram tyngre än uppblåsbara dynor, och inte riktigt lika kompakta, men de är tillräckligt lätta/kompakta för de flesta backpackers.

Jag kan inte ge det exakta priset för varje modell (priserna ändras hela tiden), men produkterna är listade från minst till dyrast. Här är mina toppval från varje kategori för det. Skum med slutna celler Therm-A-Rest RidgeRest (budgetval) eller Therm-a-Rest Z Lite original (kompakt design), Uppblåsbar: Stor Agnes isolerad luftkärna (budgetval) eller Therm-A-Rest NeoAir Xlite ultralätt sittdyna (ultra-lätt), självuppblåsande: Therm-A-Rest Trail Scout (Budgetalternativ) eller Therm-A-Rest Base Camp (högt R-värde).

Observera att alla mina favoritkuddar är gjorda av Therm-A-Rest. Jag har testat att inkludera andra märken, men deras liggunderlag överträffar vida andra kuddar i samma prisklass. De säljer så många kuddar att produktionskostnaderna är låga och de har ett brett utbud av produkter till varje prisklass. REI Coop är det enda andra företaget som gör dynor till jämförbara priser, men de väger vanligtvis några uns mer. Låt oss jämföra liknande produkter från varje kategori så att du kan se vad jag pratar om.

Modell R-värde Vikt
Stängda skumkuddar
Therm-A-Rest ryggstöd
(Budgetval)
2 R-värde 14 oz (rullad design)
Therm-A-Rest Z Lite
(Budgetpakt)
1,7 R-värde 14 oz (vikt design)
Nemo Switchback 2,0 R-värde 14,5 oz (vikt design)
Stor Agnes TwisterCane 1,7 R-värde 14 oz (rullad design)
Exped Flex Mat 2,2 R-värde 1lb 1,6oz (vikt design)
Therm-A-Rest Z Lite Sol 2 R-värde 14 oz (vikt design)
Självuppblåsande kuddar
Therm-A-Rest Trail Scout
(Budgetval)
3,1 R-värde 1 pund 6 oz
REI Coop Trail Break
(Budget vinter)
5.1 R-värde 2 lb 8 oz
Hav till toppläger 4,2 R-värde 2 lb 1 oz
Therm-A-Rest Trail Lite 3,2 R-värde 1 pund 10 oz
Therm-A-Rest Base Camp
(Premium Winter)
6 R-värde 2 lb 8 oz
REI Coop Camp Bed 7,6 R-värde 3 lb 10 oz
Accelererad djupsömn 8,5 R-värde 3 lb 10 oz
Uppblåsbara kuddar
Klymit Static Luxury isolerad 4,4 R-värde 2 lbs
Stor Agnes isolerad luftkärna
(Budgetval)
4,5 R-värde 1 pund 5 oz
Sea To Summit ultralätt 1,1 R-värde 13,9 oz
REI Coop Flash termisk 4,7 R-värde 1 pund 4 oz
Thermarest NeoAir XLite
(prisvärd ultralätt)
4,2 R-värde 12 uns
Thermarest NeoAir Uberlite 2,3 R-värde 8,8 uns
Thermarest NeoAir Xtherm 6,9 R-värde 15 uns