Kan man använda en baitcaster med livebete?

Fiske är en av de mest avkopplande utomhussporterna. Den friska luften, solskenet och jaktens spänning uppfyller alla krav från en läkares order för stresslindring och längre liv. Att välja rätt utrustning kan göra eller bryta en fiskares förmåga att fånga sitt byte, inklusive vilken rulle med vilket bete att använda för att göra jobbet rätt.

Kan du använda en Baitcaster med levande bete? Att använda levande bete med en Baitcaster är möjligt om du har möjlighet att använda det. Om du har kapaciteten och erfarenheten är att använda en Baitcaster ett idealiskt sätt att använda levande bete för att fånga fisk.

Den här artikeln kommer att undersöka hur man använder en Baitcaster-rulle med levande bete för att fiska plus fördelarna och nackdelarna med att göra det.

Använda en Baitcaster-rulle med Live Bait

Baitcaster-rullar är idealiska för många typer av fiske och finns i en mängd olika typer och alternativ. Du kan använda en Baitcaster för att fiska efter:

 • Bas
 • Isfiske
 • Musky
 • Gädda

Dessutom, när det kommer till fiske med tunga beten är en Baitcaster ett perfekt val. Att använda en Baitcaster med levande bete är faktiskt att föredra för de flesta typer av fiske.

Fördelarna med att använda en Baitcaster-rulle med levande bete

Att fiska med en Baitcaster-rulle har flera fördelar inklusive men inte begränsat till följande:

 • Klarar tyngre bete
 • Bättre kontrollerad och exakt gjutning
 • Brist på pendeleffekt på sinker
 • Förmågan att hoppa över

Att undersöka dessa fördelar närmare kommer att hjälpa läsarna att förstå fördelarna med att använda en Baitmaster-rulle när de använder levande bete.

Baitcasters kan hantera tyngre bete bättre

Även om Baitcaster verkligen är effektiva när det gäller att använda tunga beten för att fiska, är de inte bra för lättare beten. Att använda levande bete är dock idealiskt för denna typ av rulle, speciellt om betet är tungt. Som man kan föreställa sig är denna faktor en stor fördel för Baitcaster-rullar jämfört med vanliga rullar.

  Kan ett fiskespö böjas åt båda hållen?

Bättre kontrollerad och exakt gjutning

En annan fördel med att använda en baitcasting-rulle är kontroll och noggrannhet. Sportfiskare som använder en Baitcasting-rulle kan använda starkare, tyngre linor som är nödvändiga när du vill fånga monstruös fisk.

Baitcaster-rullar kan också användas i både sötvattens- och saltvattenfiske.

Det är mindre sannolikt att betet försvinner under kastningen eftersom det inte rycker lika mycket på grund av linans glidrörelse genom rullen. Detta ökar chanserna att fisken livnär sig på betet eftersom det ser ostört ut och når fisken hel.

Brist på pendeleffekt på sänket och betet

En vanlig rulle kommer att orsaka en pendeleffekt när man kastar en lina med ett sänke och ett levande bete på linan i vattnet. Denna fram och tillbaka-effekt ser inte naturlig ut att fiska, och de kommer att undvika kroken.

För att besegra denna åtgärd kan en Baitmaster-rulle kasta rakt ut utan den höga bågen som vanliga rullar gör när de kastar, vilket låter sänket och levande bete falla rakt ner utan någon pendeleffekt.

Möjligheten att hoppa över vid casting

Vissa sportfiskare älskar att fiska i utrymmen som är svårare att nå, till exempel under en bro, där stora fiskar älskar att leva och äta. När man använder levande bete är detta viktigt eftersom fiskaren vill få sitt levande bete till alla hungriga fiskar som lurar på dessa trånga och svåråtkomliga platser.

En Baitmaster-rulle gör det möjligt för en sportfiskare att kasta med precision och få sitt levande bete till potentiella byten som lever under en bro, inuti ett område som omges av en borste eller någonstans där stora fiskar kan äta.

Nackdelarna med att använda en Baitmaster-rulle med levande bete

Det finns flera nackdelar med att använda en Baitmaster-rulle med levande bete, inklusive:

 • Svårigheter med underhåll
 • Glapp
 • Kosta
  Hur man väljer jiggsläp för att fånga mer bas

Vi ska undersöka var och en för att se hur de påverkar att använda en Baitmaster-rulle med levande bete.

Svårigheter med underhåll

Baitmaster-rullar kräver mycket underhåll. Det rekommenderas starkt att Baitmaster-rullarna sköljs ur och får lufttorka efter en dags fiske. Efter sköljning är det en utmärkt idé att smörja alla rörliga delar, och detta kräver att rullen tas isär och sedan sätts ihop igen. Att skölja och smörja en Baitmaster-rulle blir ännu viktigare för utrustningens hälsa om man har fiskat i saltvatten. Det rekommenderas också att rullen inte används igen förrän den är exceptionellt ren från grus, sand och smuts för att undvika att skada den.

Rengöring och underhåll är avgörande när man använder levande bete på grund av blod och andra kroppsvätskor som kan trassla in sig i linan och komma in i rullen.

En Baitmaster rulle kräver smörjning för att fungera smidigt och bör göras regelbundet; Men för mycket smörjmedel kan orsaka problem med baitcasterrullen och kommer inte att vara till någon hjälp alls. Smörjning kan fastna i lagren vilket gör att de täpps till och bromsar spolens funktion. Om detta inträffar kommer det att bli mer utmanande att vända rullen eftersom det kräver mycket tryck för att vrida handtaget. Då, eftersom det är svårare att använda, kan dyrt levande bete slösas bort när man försöker sätta in och kasta ut det.

Om man översmörjer sin rulle behöver de bara använda varmt vatten för att få lagren rensade med en borste för att ta bort smutsen. Det rekommenderas starkt att man alltid använder tillverkarens anvisningar för smörjning och rengöring av en baitcaster-rulle.

Glapp

Ett annat problem som amatörfiskare som lär sig använda en Baitmaster-rulle kommer att stöta på är en motreaktion. Backlash innebär att man skapar en härva i linjen på rullen som kan vara ett monster att rätta till. Uppenbarligen, om din lina är trasslig, kommer du inte att kasta det levande betet exakt eller bra och slösa bort det.

  Trassligt fiskelina: Hur man eliminerar trassel medan du trolling

Kosta

Den kanske största nackdelen med att använda en Baitmaster-rulle för att fiska är kostnaden för att köpa en. Baitmaster-rullar kan kosta från tjugo dollar till hundratals dollar, vilket gör dem oöverkomliga för många blivande sportfiskare. Uppenbarligen, om man inte har råd med utrustningen, gör detta fiske med vilken typ av bete som helst orimligt, särskilt levande bete, som kommer att kosta mer att använda än beten i längden.

Lär dig använda en Baitmaster med Live Bait

En av de största nackdelarna med att använda en Baitmaster-rulle är att det inte är en lätt rulle att lära sig använda, och amatörfiskare bör hålla sig till en lättare rulle. En amatör måste lära sig hur man använder en Baitmaster-rulle i god tid innan de kommer att kunna hålla betet på linjen.

Att lära sig fiska med en Baitmaster-rulle är mer än att bara få en förståelse för rullen, man måste också förstå betet som bör användas under de omständigheter där de fiskar. Till exempel är levande bete bara så användbart som klargörandet och temperaturen på vattnet det används i. Om vattnet är mycket grumligt och grumligt kommer fisken att ha svårare att hitta levande bete om inte betet slingrar sig och gör oväsen fisken kan höra.

Man måste också lära sig vilket levande bete som föredras av de olika typerna av fisk som eftersöks och i vilket område. Om saltvattenfiske efter marlin, kanske man vill använda svartfenad tonfisk, bonito eller bonit som används på en båt i rörelse på havet. Fiske efter bas kräver daggmaskar, syrsor eller elritsa fiskade från en bank eller en båt på en sötvattensjö, flod eller bäck.