Kan man använda en avfuktare i ett tält?

Att hantera kondens i ett tält kan vara en allvarlig smärta. Jag hatar när vatten droppar ner när jag sover, min sovsäck blir genomblöt och alla mina saker blir blöta. Att förstå vad som orsakar vattenkondens är bara halva striden. Du måste hitta ett sätt att förhindra detta, men finns det ett enkelt sätt att förhindra kondens i ett tält? Kan man använda en avfuktare i ett tält?

Avfuktare och torkmedel hjälper inte till att minska kondens i ett tält. Avfuktare fungerar endast i en sluten miljö och tält är designade för att främja luftflödet. Det skulle vara ungefär lika effektivt som att använda en utomhusavfuktare. Det kan ha en liten effekt, men du kommer aldrig att kunna se skillnad.

Oroa dig inte! Det finns andra metoder för att minska kondens i ditt tält. Allt handlar om att förbättra ventilationen och minska fukten utanför. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du blir röd av kondens.

Kan man använda en avfuktare i ett tält?

Lyssna inte på någon som påstår att avfuktare och torkmedel fungerar i ett tält. De kommer säkert att hjälpa till med fuktborttagning när din utrustning är packad, men de kommer inte att göra mycket i ett tält. Det är helt enkelt för mycket uteluft i ett tält för att en avfuktare ska vara effektiv.

Det enda sättet en avfuktare hjälper är i en sluten miljö. För att en avfuktare verkligen ska fungera måste du helt stänga av all ventilation i tältet. Du kanske kan om du campar på vintern, men du är en svettig röra på sommaren.

Det finns tre huvudtyper av avfuktare som människor använder i sina tält. Du har elektriska/batteriavfuktare, torkmedel och avfuktare i kol eller kiseldioxidtyp. Ingen av dessa produkter kommer att göra mycket i ett välventilerat tält.

Det kan hjälpa vissa i ett täppt 4-säsongstält, men det kommer inte att göra så stor skillnad. Ge inte upp avfuktarpåsar helt och hållet. De kommer säkert att hjälpa till att minska fukt och förhindra mögel medan dina tält ställs undan.

Varför fungerar inte en avfuktare i ett tält?

Det finns bara två säkra sätt att bekämpa överdriven kondens i ett tält. Du kan förbättra tältventilationen och ta bort vattenkällor från tältet. Att använda en avfuktare i ditt tält ger minimala resultat.

Avfuktningspåsar och torkmedelsförpackningar kan hjälpa lite, men du kommer att utkämpa en förlorad strid. En avfuktare fungerar bara i en sluten miljö och tält är designade för att främja luftflödet. Om vatten kommer in i avfuktaren dras mer fuktig luft in i tältet.

Det kan verka som att vatten absorberas i avfuktaren, men du utkämpar en förlorad kamp. Utomhusfukt ersätter helt enkelt vattnet som dras in i fuktpaketet. Allt du skulle göra är att ineffektivt avfukta utomhusluften.

Det är bättre att arbeta med att förbättra ventilationen och se till att ingen överskottsfukt kommer in i tältet. Lyckligtvis finns det några enkla sätt att avsevärt minska kondens i ett tält.

Hur man minskar kondens i ett tält

Hur kan jag annars minska kondens i ett tält om avfuktare inte fungerar? Allt handlar om att hitta sätt att förbättra ventilationen/luftflödet och minska fukten i tältet. Kom ihåg att det inte finns något säkert sätt att helt eliminera kondens i ditt tält.

  Kan du tillbringa natten på sjukhus?

Det finns tre huvudsakliga fuktkällor i ett tält som orsakar kondens. Du har extern fukt, fukt som släpps ut från människokroppen och externa vattenkällor (dessa kan tas bort).

  • Exteriör luftfuktighet: Det finns två huvudsakliga sätt att hantera extern fukt. Du kan planera din resa efter vädret och välja en campingplats borta från vattenkällor. Slå upp ditt tält på torr mark, under träd och borta från vattenkällor.
  • Människokroppens luftfuktighet: För varje andetag släpps vatten ut i luften. Människokroppen släpper ut mer än 1/3 liter vatten i din andedräkt medan du sover. Lägg därtill de 2 liter svett som din kropp producerar i genomsnitt under natten (ännu mer utan AC). Det är mycket fukt som går ut i luften som är omöjlig att ta bort.
  • Ytterligare vattenkällor: Att inte andas är inte ett alternativ, men du kan kontrollera de våta/blöta föremålen du tar in i ditt tält på natten. Om målet är att minska kondens (det borde vara), lämna all din våta och svettiga utrustning utanför.

Hur man förbättrar tältventilationen

Det finns inget sätt att helt eliminera kondens, men du kan förbättra ventilationen i ditt tält och eliminera yttre vattenkällor. Luften i ditt tält är nästan alltid fuktigare än utomhusluften.

Så du har ett grundläggande mål. Försök att suga in så mycket utomhusluft som möjligt i tältet. Jag börjar med några enkla sätt att förbättra ventilationen i ditt tält.

Köp ett 3-säsongstält av hög kvalitet

Bli inte frestad att köpa ett 4-säsongstält med tanke på att du kan använda det året runt. Använd endast ett 4-säsongstält i kallt väder. Jag pratar om att campa i minusgrader där man måste bekämpa vindkylan. Dessa tält är designade för att minska luftflödet för att förhindra kalldrag, vilket är det värsta du kan göra när du försöker kontrollera kondens.

Även ett billigt 3-säsongstält för $20-30 ger mer ventilation än ett premium 4-säsongstält. Spendera de extra pengarna på ett 3-säsongstält av hög kvalitet som erbjuder gott om luftflöde. Jag rekommenderar att spendera $150-250 för ett kvalitetstält för 3-4 personer.

Det ger dig ett hållbart, bekvämt tält som är tillräckligt lätt för backpacking. Du kan raka lite packvikt om du är villig att öka budgeten, men det är vanligtvis inte nödvändigt. A Alperna Bergsbestigning 4 personers tält eller Keltytält för 3-4 personer är ett bra ställe att börja. De är lätta nog för backpacking, hållbara och erbjuder bra ventilation.

Spendera dina pengar på en liten fläkt

En liten bärbar fläkt kommer att göra mer för att förhindra kondens än någon avfuktare. Bilcampare bör plocka upp en liten batteridriven fläkt för att placera nära ett fönster eller en dörr. Eftersom det är mindre luftfuktighet ute måste du ta in den svala uteluften.

Alla små batteridrivna fläktar fungerar. Jag köpte en billig laddningsbar fläkt (detta) att ta med mig när jag åker på camping. Det är för tungt för ryggsäck, men jag tror att du måste göra några uppoffringar för att minska vikten på din ryggsäck. Fäst helt enkelt fläkten på din tältdörr och låt den blåsa ut den svala utomhusluften.

  Hur man läker och förhindrar skav i rumpan

Lämna fönster- och dörrluckor öppna

Du kanske föredrar avskildheten i ett stängt tält, men det är bara att be om kondens. Vakna tidigt, för så fort solen skiner droppar vattnet från taket. Din kropp kommer att vara svettig, din sovsäck kommer att bli genomblöt och du kommer att bli en eländig röra.

Gör dig själv en tjänst och öppna alla dörr- och fönsterluckor innan du går och lägger dig. Du behöver mycket luftflöde för att undvika kondens. Den enda gången jag stänger mina fönster/dörrar är när jag byter om eller behöver några minuters avskildhet.

Håll våta föremål borta

Ingen kommer att gå iväg med dina leriga stövlar och svettiga skjorta. Håll all din blöta utrustning utanför tältet, hängande i rep, över en trädgren, eller undangömd under skyddsduken eller förtältet om du har en. Den enda gången jag tar med mig mina blöta kläder är när det börjar regna.

Morgondagg är den enda nackdelen med att lämna din blöta utrustning utanför. Det kommer att byggas upp lite fukt, men solen torkar bort allt snabbt. Därför är det alltid trevligt att ta med extra kläder (särskilt strumpor). Häng din blöta utrustning eller spänn fast den på baksidan av ryggsäcken när du går på morgonpromenad.

Tyvärr finns det inget sätt att helt ta bort fukt. Du andas naturligt och svettas ut några liter vatten på natten. Det vattnet avdunstar i luften och kan hamna på dina tältväggar, eller i det fria om ditt tält är väl ventilerat.’

Förvara dina våta kläder i en torr påse om du inte känner dig bekväm med att ha dina kläder utomhus. Kondensen bildas på insidan av påsen istället för på dina tältväggar.

Håll husdjur torra när de sover inomhus

De flesta experter rekommenderar att man håller hundar utanför tältet på natten, men det kommer aldrig att hända med någon av mina hundar. Den lilla risken att tassar sliter i mitt tältgolv (detta kan förhindras) är inte värt chansen att förlora min hund. Min hund Zoey sover i tältet på en vattentät campingmatta (Ruffwear Highlands hundkudde).

Enda nackdelen är att du kan få en blöt hund i ditt tält. Försök att säga åt en upphetsad valp att inte hoppa i en bäck/sjö eller trampa genom lera. Din hund kommer sannolikt att vara blöt och lite lerig efter en lång promenad. Torka av dem innan du går in och se till att alla skärmar är öppna.

Slå läger under träden

Att slå läger under träd ger två huvudsakliga fördelar. Du kommer inte att besväras av att solen skiner på dig, så det är mindre skillnad mellan inne- och utetemperatur och morgondaggen lägger sig på träden istället för på ditt tält.

  Är vandringsstrumpor värda det?

Det kan vara lite fukt på ditt tält på morgonen, men kondens brukar lägga sig på den högsta punkten. Om du är i ett fält, kommer det att vara toppen av ditt tält.

Hitta vinden

Försök att ta reda på var vinden kommer ifrån innan du slår upp ditt tält. Sätt upp ditt tält så att dörren är vänd mot vinden för att maximera luftflödet. Rådande vindar blåser i allmänhet från öst till väst, så det är så du bör slå läger om du är osäker. Du vaknar också på morgonen med en vacker soluppgång.

Rulla tillbaka regnflugan

Du kan vanligtvis rulla bakduken lite utan att det påverkar ditt tälts vattentäthet. Det här vill man såklart inte göra i ösregnet, men vid bra väder måste man vara bra. Det är inte så svårt att dra ner ryggduken igen när vädret börjar bli dystert.

Enkelväggiga kontra dubbelväggiga tält

När de flesta föreställer sig ett tält, tänker de på en dubbelväggdesign. Detta är ett genomsnittligt 3-säsongstält som använder både en nätinnervägg och ett yttertält. Dessa tält är designade för att behålla kroppsvärmen i kallare väder och hålla inre fukt borta från din kropp.

Teoretiskt sett bör all vattenånga som släpps ut i tältet passera genom nättältets innerväggar och samlas på utsidan av tältduken. Tält av högre kvalitet kommer att ha bättre design och ge mer ventilation för att förhindra kondens.

Du skulle inte ens vilja överväga ett enda väggtält om du inte backpackar. Ett enkelväggstält är idealiskt om du bara campar i varmt väder. De är svala och luftiga och erbjuder mer luftflöde (mindre kondens), men du får mindre skydd mot insekter/gnagare.

Man kan inte göra mycket i regnet

Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra kondens i regnet. Med all den fukten i luften är du garanterad kondensproblem. Gör ditt bästa för att maximera luftflödet utan att släppa in vatten i tältet.

Öppna fönster/dörrar när det inte regnar och försök dra släden så långt bort från tältet som möjligt. Jag gillar att använda separata rep för att spänna bort min regnfluga från mitt tält. Dra sidorna/hörnen av tältduken bort från tältet så att toppen är den enda delen nära tältet. Detta maximerar luftflödet och leder vattnet bort från kanten av ditt tält.

Vad händer om min sovsäck blir blöt?

De flesta sovsäckar är designade för att vara vattentäta, men det hjälper inte ur komfortsynpunkt. Häng din sovsäck i solen om din sovsäck blir blöt. Det tar inte mer än 30 minuter till en timmes solljus att torka en fuktig sovsäck.

Att torka ut blöta redskap bör vara en normal daglig aktivitet. Det är som att röja ditt läger hela dagen lång. Ta för vana att torka av allt under dagen så att du är redo för sängen när solen går ner.