Kan klätterrep tvättas?

gammalt smutsigt misshandlat sjörep

Klätterrep och andra utomhusredskap kan bli smutsiga extremt snabbt. Men det är svårt att veta vad som är rätt och fel när man rengör dessa produkter. Måste man använda specialprodukter och måste man tvätta dessa verktyg för hand?

Klätterrep kan tvättas och det finns rekommenderade sätt att tvätta dem ordentligt. Dessa rep kan handtvättas i en hink, handfat eller badkar, eller så kan de tvättas i maskin. Läs reptillverkarens rekommendationer eftersom inte alla rep är maskintvättbara.

Klätterrep är viktigt att hålla rent och i gott skick. Din säkerhet är viktig så läs nedan för att ta reda på mer om sätt att tvätta ditt klätterrep för att säkerställa att dina klätterprodukter är rena och håller dig säker när du klättrar.

Metod för handtvätt

För att rengöra dina klätterrep är en metod att tvätta dem för hand. Du behöver reptvål för detta. Använd inte diskmedel eller diskmedel på repet. Använd istället den rekommenderade tvålen. Din reptillverkare har förmodligen en tvål gjord för ditt klätterrep.

En annan sak du behöver är ett ställe att tvätta ditt rep. Du kan använda en hink, badkar eller handfat. Då återstår bara vatten. Du kan lägga en förvaringslåda eller stor hink i ditt badkar och tvätta repet där. På så sätt har du lätt tillgång till vatten för att tvätta repet.

När du har fått dina förnödenheter, vill du fylla din hink, handfat eller badkar med varmt vatten. Se sedan till att ditt rep är löst och lägg det i hinken. Du kan lämna den i vattnet i cirka 10 minuter, under vilken tid du försiktigt kan röra om repet i vattnet för att lossa smutsen på repet. När tiden är ute kan du skölja ur vattnet och fylla på hinken. (Källa)

  Kan du flytta ett litet hus utomlands?

Fyll hinken med varmt vatten och se till att du har sköljt ur all smuts ur hinken innan du fyller på den med rent vatten. När du fyller den kan du lägga strängsåpan i vattenstrålen för att blanda den i vattnet. Lägg sedan tillbaka repet i hinken och låt det sitta i några minuter. Efter det är gjort kan du plocka upp ena änden av repet och börja skrubba försiktigt för att ta bort all smuts och smuts från ditt klätterrep.

Din reptvål kan ha instruktioner för hur du använder den, så följ dem först. Om inte, använd den här metoden. Det kommer att finnas vissa områden där du behöver skrubba mer, så du kan vara mindre försiktig i dessa områden. Skrubba tillräckligt hårt för att rengöra den, men skonsam nog för att inte skada eller fransa den.

Sedan kan du skölja av hinken igen och skölja ditt rep under varmt vatten. Om repet fortsätter att göra vattnet brunt, upprepa processen. Fortsätt att skrubba, skölja och blötlägga repet tills det är rent.

tvättmaskinens metod

För att maskintvätta ett klätterrep måste du kontrollera om ditt rep kan användas i din tvättmaskin. Följ instruktionerna om vilken inställning tvättmaskinen ska stå på och dubbelkolla att du gör rätt. Tvättmaskinen kan förstöra ditt rep om det vårdslöst tvättas, så ändra medvetet inställningarna för att tvätta repet ordentligt.

Om du inte vet vilken inställning du ska sätta tvättmaskinen på, se till att du använder det varma/kalla temperaturintervallet, inte varmt. Se till att ställa in tvätten på ett skonsamt program och ställ in alla andra inställningar på det skonsammare alternativet. Ha din praktiska reptvål redo och använd den i tvättmaskinen.

  Hur man mäter draglängden i bågskytte

Lägg inte ditt rep i tvättmaskinen som det är. Du vill inte att repet ska bli superknutet och trasslat av tvättmaskinen, så riva upp repet och knyt det till ett halsband. Det gör att repet inte trasslar ihop sig och repet passar bättre i tvättmaskinen.

Sedan är det bara att sätta i snöret och låta brickan köra sin cykel för att rengöra den. Låt maskinen gå till slutet av cykeln, försök inte öppna den medan den tvättar repet. Låt vattnet rinna av helt när det är klart och sedan kan du dra ut det för att torka. Använd inte torktumlaren för att torka ditt rep, se nedan för steg du kan vidta för att torka ditt rep.

Hur man torkar

klätterrep isolerad på vit bakgrund

För att torka repet från någon av dessa två tvättmetoder, vill du låta det lufttorka. Dra ut repet ur hinken eller tvättmaskinen och lägg det på en handduk. Sedan kan du börja leta efter en plats där du sätter ditt rep.

För att torka ditt rep inomhus, lägg ut handdukar och hitta en plats där ett stort rep kan läggas ut. Du kan slå på din takfläkt eller slå på en fläkt i rummet om du vill att repet ska torka snabbare. Rikta fläkten mot repet och låt den torka över natten eller tills den är helt torr.

För att torka repet utomhus, placera det i ett skuggat område där repet inte blir blött eller smutsigt. Om du lämnar ditt klätterrep i solen för att torka kommer att skada eller bryta repets kärna, och det kan vara farligt för dig att använda, så placera inte ditt klätterrep i direkt solljus. Kanske har du ett stort träd som ger mycket skugga, kanske har du en veranda, altan eller en skuggsida av ditt hus. Lägg ut några handdukar i det område du väljer och lägg ditt rep där.

  Vart ska man gå på isfiske nära Green Bay, Wisconsin

Låt ditt rep torka och justera det då och då så att även undersidan blir torr. Ditt rep kommer att ta 24-48 timmar att torka helt, och när den tiden är ute kan du lägga tillbaka ditt klätterrep i din utomhusväska och ha det redo för ditt nästa äventyr.