Kan jag ta med mig käppar på planet?

kvinna vandrare går på skogsstig

Käppar är användbara när man vandrar i tuff terräng, men vad händer om man måste resa med flyg för att komma till den vandringsplats man vill ha? Det finns några regler för att ta med käppar på planet.

Tekniskt sett tillåter TSA inte att promenadkäppar bärs i en handbagage och tas med på planet. De är dock tillåtna i en incheckad väska. Det beror också på TSA-agenten. Vissa resenärer har kunnat smyga in dem i sina handbagage, men det är ett riskabelt drag att göra.

Läs vidare för att lära dig om det bästa sättet att transportera din käpp.

TSA-regler för promenadkäppar

Vad du kan och inte får ta med dig på planet beror allt på transportsäkerhetsadministrationen, även känd som TSA. TSA har officiella regler för olika föremål och oavsett om de är tillåtna i din handbagage eller inte, är promenadkäppar en av dem. TSA säger att käppar, även kända som käppar, inte är tillåtna i ditt handbagage.

Den främsta anledningen till att de inte är tillåtna är att de kan användas för att skada någon på planet. Inga verktyg längre än sju tum är tillåtna på planet. Detta kan bli mycket irriterande och obekvämt när vissa föremål inte är tillåtna i en kabinväska, men reglerna är till för din egen säkerhet. Om du inte vill att dina pinnar officiellt konfiskeras, vänligen respektera reglerna och TSA-anställda. (Källa)

De är dock tillåtna i ditt incheckade bagage. Kanske har du planerat att bara bära handbagage för att spara bagageutrymme i din hyrbil och flyg-BnB, eller för att minska kostnaderna om ditt flygbolag debiterar dig extra för incheckat bagage. Detta lägger nu till en helt ny bokstav till ekvationen, men det är inte världens undergång.

  Komplett guide: Hur man rapparerar ner ett träd

Det är dock väldigt användbart att ta med sig sina promenadkäppar på planet, eftersom chansen att de skadas är mycket mindre om du tar hand om dem själv. Bagageincheckning kan vara väldigt skrämmande och nervkittlande, eftersom flygplatsanställda är kända för att slänga sitt bagage på planet. Oroa dig inte, det finns fortfarande några alternativ. (Källa)

Så det finns några lösningar. TSA medger att det som är tillåtet i din handbagage beror på att den enskilda TSA-anställde skannar ditt bagage. Vissa resenärer säger att andra länder inte är lika strikta eftersom deras säkerhetsregler inte är huggna i sten som i USA. Du kan ha tur och ta med dig dina promenadkäppar på planet, men du kan också riskera att tappa dina promenadkäppar. Ta inga chanser baserat på någon annans tur med en omtänksam TSA-anställd. Vissa tillämpar reglerna mer än andra, och det finns inget sätt att veta i förväg. Bättre att vara säker än ledsen.

Norskt fjälllandskap under vandring till toppen av Halls Fortopp, med utsikt över Stetind, Nordnorge, Nordlands län, Tysfjord kommun, Ofoten, med fjord och sjö

Sockerrör undantag

Som tidigare nämnt finns det några undantag när det kommer till handbagage och promenadkäppar. Vissa människor har lyckats komma undan med hopfällbara käppar eftersom de är lättare att förvara bland annat handbagage. TSA-agenten kanske inte märker käpparna om de är kortare än normal längd. Detta är ett mycket riskabelt alternativ.

Vissa människor tejpar också de vassa ändarna med tejp och kan ta sig igenom säkerheten på detta sätt. Om käppen är tillräckligt kort kan den lämnas ut som en käpp. Gåkäppar är alltid tillåtna på flygplan, så detta kan vara din bästa insats. Ett annat alternativ är att få medicinskt tillstånd för att ta med dina käppar. ”Pinnen” måste fortfarande röntgas. (Källa) (Källa)

  Hur landar luftballonger mjukt?

Återigen kommer det ner till TSA-agenten. Vissa människor har lätt kunnat ta dem på flygplan, men andra har fått sina käppar beslagtagna. Även om du försöker ringa din flygplats eller flygbolag i förväg hänvisar de tillbaka till de officiella TSA-reglerna. De har ingen kontroll över vad som går igenom säkerheten innan det kommer till planet. Så var beredd på att inte ha dina käppar med dig under flygningen om du ofta använder dem som gånghjälpmedel. (Källa)

Risker med att packa käppar

Att ha med sig promenadkäpparna i handbagaget är en stor risk, men det kommer att göra resandet mycket lättare om det löser sig. Du måste vara beredd på båda resultaten.

Om TSA inte tillåter dina käppar att komma med på planet, kan de konfiskera dem eller tvinga dig att kontrollera eller skicka in dem, vilket tar upp mer tid på dagen och kan göra att du missar ditt flyg. Är det en risk du är villig att ta? Om de beslagtas måste du köpa nya. Vissa backpackers använder sina vandringsstavar för att slå upp sina tält, så om det är du har du inget att slå upp ditt tält med.

kvinna vandrare går på kustvägen

Andra alternativ för att transportera promenadkäppar

Det bästa och sista alternativet är att skicka dina käppar till din slutdestination. Detta kan vara nervkittlande eftersom pinnarna kan skadas, men inte så skadade som de skulle vara i en incheckad väska. När du skickar stolparna kan du slå in dem i flera lager bubbelplast och mjukt material för att göra dem så säkra som möjligt. Det kostar också pengar att skicka föremål, men kostnaden för att frakta dina vandringsstavar är ingenting jämfört med kostnaden för att köpa nya stavar eller checka in en väska i sista minuten. Allt är dyrare på flygplatsen. (Källa)

  Louisiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Om du väljer att smyga dem i din handbagage, se till att din slutdestination har en butik där du kan köpa promenadkäppar. I slutändan är valet ditt och de risker du är villig att ta. Tänk på din budget, hur nödvändiga pinnarna är och hur din resa kommer att gå utan dem. Vissa resenärer älskar att vara förberedda på alla resultat, och andra älskar att leva livet som det händer. Käppar är inte tillåtna på flygplan, men det finns andra sätt att få dem till din slutdestination. Ha kul att gå!