Kan jag ta med egen ved?

En av de saker som de flesta älskar med att campa är att ha en lägereld. Det är trevligt att skapa en mysig atmosfär runt din campingplats. Elden kan även värma dig på kallare kvällar och kan till och med behövas för matlagning.

Även om du inte lagar dina huvudmåltider över lägerelden, ger en brasa möjlighet att steka marshmallows till efterrätt. Lukten av öppen eld väcker ofta känslor av nostalgi och nätter under stjärnorna.

Samvetsgranna campare kanske undrar om de kan ta med egen ved när de ska campa. Det är trots allt ett sätt att spara pengar om du redan har mycket ved hemma som behöver användas.

Många campingplatser avskräcker campare från att samla in sin egen ved, eftersom detta kan vara skadligt för det lokala ekosystemet. Det innebär att de måste köpa ved på campingen eller i en närliggande stad.

Så är det ok att ta med egen ved på campingen?

Svaret på denna fråga beror starkt på var du campar. Många stater har olika regler och förordningar som kan ändras när som helst.

Även inom samma stat kan reglerna skilja sig beroende på parken eller campingen. Anledningen till detta är att många miljöfaktorer spelar roll för om man ska ta med sig ved eller inte.

Om du är osäker är det bäst att vara på den säkra sidan och köpa ved direkt på campingen där du ska campa. Campingplatser där ved kan tas in begränsar ofta det till en viss radie. Så om du bor i området kan du kanske ta med egen ved.

Låt oss nu titta på några av anledningarna till varför du kanske inte kan ta med din egen ved för camping.

Skadedjur och sjukdomar orsakade av ved

En av de främsta anledningarna till vedrestriktioner är att förhindra angrepp av sjukdomar som kan skada lokala träd. Du kan också omedvetet ta in invasiva arter av insekter som sprider sig och skadar miljön och hotar den biologiska mångfalden.

Främmande arter är särskilt farliga eftersom träden inte är vana vid dem och inte har byggt upp ett naturligt försvarssystem. Dessa sjukdomar och insekter har heller inga naturliga rovdjur som skulle bidra till att minska befolkningen och förhindra att den frodas.

  Kan du sätta ett tält i torktumlaren?

Buggar i skogen kan komma ut och sprida sig runt campingen, angripa närliggande träd och sprida sig till skogarna i en nationalpark eller statlig park. Detta kan så småningom leda till att träden dödas, vilket negativt påverkar ekosystemet i hela området. För att inte tala om att det kommer att finnas mindre skugga att campa under på campingen.

Det sägs ofta att ved ska brännas i närheten av där det kapades. Den allmänna tumregeln är att observera en radie på 50 mil, även om vissa platser har ännu hårdare restriktioner, till exempel 10 mil. De som har ett andra- eller fritidshus får inte ta med sig virket som de avverkar där in i staden eller förortsområden.

Även trä som ser ut att vara rent och opåverkat kan fortfarande innehålla insektsägg eller träddödande svampsporer som inte är synliga för blotta ögat. Åldrat eller torrt trä kanske inte heller är säkert eftersom insekter fortfarande kan krypa in i det och leva där.

Insekter kan ofta inte ta sig långt på egen hand och sprids inte okontrollerat. Men när de får en hand från människor som bär dem över många mil kan de snabbt och enkelt spridas över många områden.

Några av de insekter som kan leva i ved är smaragdaskborren som har dödat tiotals miljoner askträd, zigenarmalen som avlövar träd och får dem att dö och svamparna som orsakar holländsk almsjuka och sprids av almbark skalbaggar. Det finns många andra skadedjur som kan rikta in sig på träd direkt eller bära sporer som är tillräckligt dödliga för att döda hela skogar.

Vilka träslag är säkra?

Liksom vedregleringar kan de olika vedslag som tillåts variera från region till region. Lokal ved är tillåten på vissa ställen, så länge barken tas bort. Detta förhindrar att insekter gömmer sig under barken där de kan lägga ägg.

Campare som följer denna förordning bör torka sitt ved på en varm plats som får mycket naturligt solljus. Efter ett år kan de ta bort barken från veden och börja använda den som ved.

På många ställen kan du köpa ved som är certifierad och värmebehandlad. Leta efter ved som säljs av en certifierad återförsäljare och har en statlig eller federal stämpel som bekräftar att det är säkert att elda.

  10 presenter till campare under 30 USD som faktiskt är användbara

Även om du köper ved på ett säkert sätt, förvara den i sin förpackning tills det är dags att elda. Detta skyddar den från utomstående insekter, speciellt om du köper den långt från campingen och transporterar den dit.

Det anses ofta vara säkert att köpa ved lokalt på den plats där du ska campa. Vissa stater tillhandahåller en lista över leverantörer där du uppmuntras att köpa ved som är känd för att vara säker för det området.

Du kan också lära dig att göra din egen värmebehandlade ved. Denna typ av trä anses vara säker eftersom den dödar alla insekter som kan finnas i träet när det kapas.

Det kan finnas en rad olika värmer att använda för att bekämpa olika insekter. Till exempel är en standardbehandling att värma träet till 140 grader Fahrenheit i 60 minuter för att döda smaragdaskaborren.

För att producera denna typ av trä på ett säkert sätt måste det värmas till vissa specifikationer. Träet testas sedan av USDA och stämplas sedan för att certifiera det.

På vissa ställen anordnas även workshops om hur man hanterar ved på ett säkert sätt eller hur man startar eget företag med att producera värmebehandlad ved. Kontrollera alltid med säljaren för att se var de köpte virket och om det har en certifierad stämpel på den.

Falsk ved som tillverkade stockar, träpellets och komprimerade stockar anses vanligtvis vara säkra att flytta. Det är dock alltid en bra idé att kontrollera din campings regler och bestämmelser för att undvika att konfiskera ved.

Även om du bor nära en park kan du redan ha invasiva arter på din fastighet. Att hugga ved från ditt hem och transportera det till parken skulle påskynda spridningen av dessa insekter eller sjukdomar. Så kontrollera alltid reglerna för det lokala området för att se till att du är så noggrann som möjligt för att upprätthålla säkerheten för de lokala träden.

Använder all din ved

När du har hittat ett ställe att köpa nyttig ved kan du fortsätta till din campingplats och njuta av en brasa. Om du kan hämta död ved från den närliggande marken på campingen, är detta ett enkelt sätt att få gratis ved till din lägereld.

  21 tips för att få ut det mesta av din husbilsresa

Du bör dock aldrig fälla träd på campingen eller i det omgivande området, särskilt om du befinner dig i en statlig eller nationalpark. Det är också förbjudet att hugga av lemmar eller grenar från ett träd, även om det är dött.

Samla istället bara små träbitar som naturligt fallit till marken. Försök inte att transportera stora stockar eller grenar eller hugga dem i mindre bitar.

Det är också mycket viktigt att all ved du köper i närheten av campingen eldas där. Ta inte med dig överbliven ved hem. Ge den istället till andra campare att använda eller bränn den sista natten du campar.

Om du får slut på ved och inte säkert kan köpa mer, använd träkol eller en gasspis för att laga mat istället för att göra upp en eld. Du kan också spara ved genom att elda mer sällan eller dela eld med andra campare.

Slutsats

I grund och botten går det bra att ta med vissa typer av ved när du ska campa. Du får bara ta med ved om den har genomgått en värmebehandling och är certifierad som säker.

Vissa platser tillåter ved som du har kapat hemma om du bor inom en viss radie från campingen. Även då kan det vara nödvändigt att ta bort barken från träet eller vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att träet är säkert.

Om du är osäker, köp bara ved på campingen eller från en lokal återförsäljare som har certifierats som säker. Om du får hämta egen ved på campingen, välj detta istället för att köpa eller ta med dig ved utifrån.

Elda alltid ved du tar med dig eller skänk till andra innan du lämnar campingen. Att följa dessa enkla riktlinjer hjälper till att skydda skogarna från invasiva arter och sjukdomar, så att du och andra campare kan njuta av naturen i många år framöver.

Fler artiklar du kommer att älska

Vad är en lågpåverkansbrand?

4 sätt lägereldar kan vara farliga

Low Impact Camping (vad är det, hur man gör det)