Kan jag stapla ved på golvet?

Så du har en stor hög med ved och inget vedställ att stapla den på. Du kan gå ut och köpa ett ställ eller börja stapla och hoppas på det bästa. Hur mycket skada kan marken egentligen göra? Kan jag stapla ved på golvet?

Stapla bara ved på marken om du planerar att använda den inom några månader. Ved ruttnar snabbt när den utsätts för snö och regnvatten på marken. Du kan också stöta på problem med insektsangrepp om du väljer att inte höja ditt virke.

Du kan stöta på några problem genom att besluta dig för att inte stapla din ved på ett ställ. I resten av den här artikeln kommer jag att diskutera några av de många problem du kan möta.

Måste jag stapla ved på golvet?

Att stapla ved på marken är lite av en chansning, men hur illa kan det vara? Om du är villig att tappa en rad eller två i botten av din vedhög, stapla gärna din ved på marken. Du kommer definitivt behöva ta bort lite ruttet trä, så kolla in mitt andra inlägg.

Finns det några andra anledningar till att jag inte ska stapla ved på marken? Hela syftet med att höja din ved är att minska fukt och öka luftcirkulationen på de lägre nivåerna. Med allt vatten och dålig luftcirkulation stöter du på alla möjliga problem. Här är några av de problem du kan stöta på.

  • För tidig träröta: Hur snart planerar du att använda din ved? Ved staplad på marken kommer inte att hålla mer än ett eller två år. Den nedersta raden kommer förmodligen att vara ruttet och full av insekter i slutet av den första vintern. Att bränna ruttet ved gör dig inte sjuk eller något, men det producerar kalla, rykande, rökiga bränder.
  • Överdriven fukt: Har du någonsin testat att göra upp en eld med grön blöt ved? Det är inte lätt! Det är så den nedre foten eller så på din vedhög kommer att brinna. Det kan så småningom bli lätt, men det är en allvarlig smärta i bullarna. Jag rekommenderar att du tar en propanfackla (som dessa) för att göra det enkelt att elda, oavsett fukthalt.
  • Krydda långsamt: Utan ordentligt luftflöde och extra fukt har botten av din hög ingen chans att krydda. Om toppen är i säsong eller inte beror på om du har den täckt. Du kan täcka trä med en presenning, så länge sidorna förblir exponerade. Gå med en billig 6×8 presenning så att den bara hänger ungefär en fot från sidorna.
  • Svampar, lavar och mögelsvampar: Exponering för överflödigt vatten orsakar inte bara röta. Du kommer också att behöva ta itu med svampar, lavar och mögel. Det kommer inte att hindra dig från att bränna veden, men sporerna kommer att bli luftburna och orsaka potentiella allergiproblem.
  • Snickarmyror, termiter och andra skadedjur: Alla vedhögar som staplas direkt på marken kommer att laddas med myror, termiter och andra insekter. Du kommer sannolikt också att stöta på ormar, spindlar och gnagare.
  Hjälp mina vandringsstavar att fastna! Fixa käppar som fastnat

Att stapla ved på marken är bättre än en trave

Lämna inte din ved i en stor hög. Att stapla veden på marken är bättre än att låta den stå på hög i några veckor. Du kan åtminstone börja kryddningsprocessen och låta träet torka.

Du kan alltid gå tillbaka till lagret och lägga det på en pall, tryckbehandlad 2×4 eller till och med ett kommersiellt ställ. Ett billigt/gratis vedställ är bättre än att lämna veden på golvet. Jag kommer att fördjupa mig i några rackalternativ i avsnittet nedan.

Bygg eller köp ett kommersiellt vedställ

Hur bra är dina snickarkunskaper? Du kanske vill överväga att bygga en liten vedbod för att lyfta din ved från marken och hålla den borta från regn/snö. Ett ställ som det på bilden ovan kostar allt från $200 till $300 om du försöker minska kostnaderna.

Jag kunde spara lite pengar genom att använda tryckbehandlade staketstolpar ($1,87) istället för traditionellt trä. Du kan spara ännu mer pengar genom att bygga ramen från gratis pallar. Du bygger inte Taj Mahal. Stället behöver inte se vackert ut så länge som träet är från golvet, sidorna är exponerade och toppen är något täckt.

Det finns några lättbyggda kommersiella alternativ om dina snickarkunskaper inte är tillräckligt bra. Se till att använda vedställsfästena (dessa saker) som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. Det blir så mycket starkare än ett billigt metallställ och du kan byta ut hyllorna vart 5-10 år och det är som att ha ett helt nytt ställ. De tar mindre än 5 minuter att bygga. Du kan täcka det med en presenning eller köpa ett billigt skydd (min favorit).

  Hur nära kan du parkera en brandpost?

Ditt trä ruttnar snabbt

Ditt virke kommer snabbt att ruttna om du väljer att inte använda ett ställ. Åtminstone bör du gå till din lokala livsmedelsbutik eller Home Depot och hämta några pallar ur soporna. Ett par tryckbehandlade 2×4 hopskruvade kommer också att fungera (i form av en rektangel).

Du kan elda ruttet ved, men det blir inte vackert. När det kommer till ved så lever jag efter en enkel regel. Om du kan plocka upp blocket utan att smula sönder bör det gå in i elden. Det kommer att ryka, glöda och poppa, men det är bättre än att slänga det (kanske inte med all rök).

Ta mer tid att krydda

Hur lång tid har du på dig tills veden ska eldas? I allmänhet tar det inte mer än 6 månader på sommaren för att krydda ved ordentligt. De nedersta raderna kommer förmodligen aldrig att mogna helt om de staplas på marken.

Det finns fyra grundläggande koncept du behöver för att påskynda kryddningsprocessen. Du behöver mycket solljus, mycket luftflöde, en täckt topp och den måste lyftas från marken. Det tar en evighet att krydda om du tar bort någon av dessa fyra nyckelfaktorer.

Se upp för mögel, lavar och mögel

Möglar och svampar inser att trä är en utmärkt energikälla. Den kommer att växa var som helst med en bränslekälla och tillräckliga vattennivåer. Att stapla ved på marken ger båda dessa saker. Du kan också ta in mögel/mögelsporer i ditt hem som kan orsaka andningsproblem.

Lavar är en av de där konstiga varelserna (bilden ovan) som ingen verkar förstå. Man kan elda ved med lavar på, men de kan vara ganska otäcka. Själv tål jag inte lukten av brinnande lav, men andra älskar det. Lukten skickar rysningar längs ryggraden och gör mig illamående.

  Hur länge håller veden utomhus?

Snickarmyror och termiter orsakar stora problem

Detta är inte bara ett problem med ved kvar på marken, utan det är mycket mer troligt. Snickarmyror och termiter kommer att orsaka förödelse på alla träslag de hittar. Din vedhög är den perfekta platsen för dem att bygga bo och mata på.

Det är därför du inte ska stapla ved bredvid ditt hus eller ha det i garaget. Se hur mycket skada termiter gör på ett block. Vill du verkligen ta hem dem?